Åldrande är oundvikligt; men med rätt vård kan det försenas. Det finns många kosttillskott mot åldrande, supermat mot åldrande, livsmedel som motverkar åldrande och livsmedel som förhindrar fina linjer och rynkor. Vår kropp behöver aminosyror, omega 3 -fettsyror, vitamin D, vitamin E, vitamin C och vitamin B för att fördröja för tidigt åldrande. Det är mycket viktigt att ha frukt, grönsaker och nödvändiga fetter för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Låt oss prata i detalj om de bästa livsmedel som är fördelaktiga som livsmedel mot åldrande. Läs vidare för att veta mer.

ANTI AGING MAT

Väsentliga näringsämnen & Vitaminer för att se yngre ut

1. Aminosyror:

Aminosyror är nödvändiga för flera faktorer i kroppen. Det kan inte tillverkas i vår kropp och kan erhållas från maten vi äter. Det hjälper till att bygga muskler och reglera vårt immunsystem. Kreatin är en viktig aminosyra för att hålla vår hud frisk och bromsa åldrandet (1).

För balanserade aminosyror i matlagningslistan är det viktigt att äta kött, ägg, sojabönor, bönor, pumpafrön, nötter, fullkorn, ost, keso, jordnötter, russin, dadlar, linser, kyckling och spannmål. Frukt som blåbär, äpplen, fikon, avokado, oliver och bananer är rika på aminosyror.

2. Omega-3 fettsyror:

Omega 3 -fettsyror är oerhört fördelaktiga för en hälsosam hjärna och kropp och supermat mot åldrande. De är kraftfulla antioxidanter och bekämpar rynkor. När yttre faktorer som föroreningar och solskador utlöser inflammation, fungerar de antiinflammatoriska egenskaperna hos Omega 3 mot dessa. De håller också huden väl hydrerad. Omega – 3 -fettsyror hjälper huden att hantera oljeproduktion och minskar risken för akne, minimerar för tidigt åldrande av huden (2).

Omega – 3 -fettsyror tillhandahålls mestadels av fisk (fet fisk), lax, nötter, frön, valnöt, rapsolja, ägg, kidneybönor, sojabönor etc..

3. D -vitamin:

D -vitamin sägs hjälpa mot rynkor och fina linjer. Det gynnar mest huden på grund av dess förmåga att fungera som en antioxidant. Det hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler som antas orsaka för tidigt åldrande när vi blir äldre. D -vitamin bidrar till hudcellstillväxt och reparation (3).

D -vitamin kan fås genom kost, kosttillskott mot åldrande och solljus. D -vitamin finns naturligt i fet fisk som torskleverolja, svärdfisk och lax och ultraviolett exponerad svamp, berikad i produkter som mjölk och apelsinjuice.

4. E -vitamin:

E -vitamin är mycket viktigt för frisk hud eftersom det hjälper till att minska alla ärr och märken. Det hjälper också till att bibehålla en mjuk hud. När E -vitamin appliceras lokalt kan det blockera fria radikaler och även fylla på lipider. Det hjälper till att bromsa hudens åldrande. Vitamin E hjälper till att minska rynkor, fina linjer och håller huden ung och en av de bästa livsmedlen för åldrande hud (4).

De bästa källorna till vitamin E är nötter som jordnötter, hasselnötter och mandel. Det finns också i frön som solrosfrön, som också är en av de bästa källorna för att få vitamin E.

5. C -vitamin:

C -vitamin ökar hudens fasthet och fyllighet och gör huden slät genom att minska de fina linjerna och rynkorna. Antioxidanterna i huden kämpar med radikaler och skador på grund av UV -strålning. C -vitamin kan fås genom aktuella applikationer. C -vitamin är mycket viktigt för sårläkning, torr hud och elasticitet. Kost och aktuell askorbinsyra har fördelaktiga effekter på hudceller (5).

De bästa källorna för C -vitamin är svarta vinbär, blåbär, broccoli, guava, kiwi, apelsiner, papaya, jordgubbar och sötpotatis. För ytterligare hudvård finns vitamin C -serum och krämer tillgängliga, som också kan appliceras.

6. Vitamin B:

Brist på vitamin B kan skapa kaos på din hud i form av utslag, flagnande hud och rynkor. En av de bästa livsmedel mot åldrande finns i vitamin B5 (svamp, kalkon, avokado, broccoli, sötpotatis, baljväxter, kyckling, etc.) håller huden återfuktad, förbättrar hudens elasticitet och minskar tecken på åldrande. Vitamin B6/Pyridoxin (tonfisk, spenat, kalkon, nötkött, kyckling, potatis, bananer, solrosfrön etc.) reglerar sömnen och förhindrar därigenom hudproblem. Vitamin B9 (folsyra) är en antioxidantbekämpning mot solskador som leder till åldrande och hjälper till att få fastare hud. Det finns i gröna blad, okra, sparris, broccoli, citrus, nötter, bönor, rödbetor och baljväxter.

I vårt dagliga liv är det alltid fördelaktigt att äta mat som förhindrar åldrande och rynkor i form av frukt och grönsaker. Det är bäst att inkludera superfoods mot åldrande för god hudvård istället för att bara förlita sig på kosttillskott mot åldrande. De kan enkelt hittas i:

 • Fet fisk
 • Gröna och mörka bladgrönsaker
 • Ägg
 • Linfrön
 • Linser
 • Bönor och kikärter
 • Avokado
 • Olivolja

Topp 20 livsmedel mot åldrande som får dig att se yngre ut

ANTI AGING KOST

1. Blåbär:

Blåbär är en del av livsmedel som bekämpar åldrande hud och har flest antioxidanter, och de minskar DNA -skador. De innehåller polyfenoler och är rika på vitamin K, C, mangan och fiber. De är fyllda med antioxidanter och fytoflavinoider och bromsar åldringsprocessen. Blåbär försvarar huden mot fria radikaler som förstör hudens bindväv och förhindrar fördjupning av fina linjer och rynkor (6).

Blåbär förutom att äta kan appliceras en gång i veckan. En blåbärssmoothie kan göras genom att blanda blåbär med yoghurt, honung och is. En ansiktsmask kan göras med en kombination av blåbär tillsammans med druva citronsaft, manukahonung och aloe vera gel. Applicera på ansiktet och låt verka i 10 minuter, tvätta med varmt vatten.

2. Granatäpple:

Bland antialdringsmedel för ansiktet hjälper granatäpplen att få en slät och fast hud genom att främja elastinproduktion och kollagen. Granatäppleolja kan tränga djupt in i huden och är användbar för behandling av torr hud. Granatäpplen innehåller höga halter av antioxidanter än andra fruktjuicer. Dessa antioxidanter hjälper till att avlägsna fria radikaler och skyddar celler från skador, minskar inflammation. Granatäpple har växtföreningar som motverkar åldrande, som hjälper till att regenerera cellerna och håller slapp hud och rynkor på avstånd (7).

En ansiktsmask kan göras genom att mala granatäpplekärnor och blanda i havregrynpulver och blanda väl. Applicera detta försiktigt med cirkulära drag. Låt stå i 30 minuter innan du tvättar med kallt vatten.

3. Vattenmelon:

Vattenmelon med höga halter vatten är rik på antioxidanter. Den innehåller lykopen, vitamin C och vitamin A. En kost som innehåller livsmedel som är bra för åldrande hud hjälper till att minska fria radikaler som kan bromsa åldrandet. Förbrukning av vitamin A uppmuntrar tillväxten av elastinceller och kollagen, vilket hjälper huden att hålla sig ung och smidig. Vitamin A är känt för att ha en anti-aging effekt. De rikliga vitaminerna som finns i vattenmelonextrakt används i kosmetiska produkter på grund av deras förmåga att återfukta, fräscha upp och mjuka upp huden..

Vattenmelon kan appliceras i ansiktet antingen som fruktkött eller juice och kan tvättas bort efter 15-20 minuter. Det kan ätas eller tas som juice för hälsofördelar.

4. Jordgubbar:

Jordgubbar är en av de bästa livsmedlen mot åldrande. Den är rik på vitamin C, fibrer och folsyra. Allt detta hjälper den att hålla huden frisk och förstöra kollagen, eliminera skadliga toxiner från kroppen, hålla huden ren från akne och finnar och hudcellernas förnyelse. De kraftfulla antioxidanterna som finns i denna frukt skyddar huden från skadliga UV -strålar.

Förutom att äta och njuta av denna saftiga frukt kan du också applicera masken. En jordgubbsmask hjälper till att ta bort överflödig olja från fet hud, ger näring och återupplivar huden.

5. Citroner:

Citron är känt för sina starka anti-aging effekter och är idealisk anti-aging mat för huden. Den stora mängden antioxidanter i citron hjälper till att förhindra rynkor. Citronsaft har alfa-hydroxisyra, som används i behandlingar mot åldrande och hjälper till att skala bort döda hudceller. Citron ökar också immuniteten och håller huden väl hydrerad. C -vitamin i citron hjälper också till att minska rynkorna och förhindrar för tidigt åldrande av huden (8).

Citronsaft kan appliceras på huden för att bekämpa rynkor eftersom den tar bort död hud. Låt stå kvar i 10 minuter och tvätta. Att dricka citronsaft på tom mage spolar bort gifter och förbättrar hudens hälsa.

6. Morötter:

Morot är en grönsak som kan ätas både rå eller kokt och en av de bästa livsmedlen för att förhindra åldrande. Morötter är rika på karotenoider. Karotenoider hjälper till att förbättra hy och övergripande utseende. Detta resulterar i att din hud får en frisk lyster. Morötter är fulla av vitamin A och vitamin C. Det hjälper också till att balansera hormonerna i din kropp (9).

Morötter kan konsumeras råa i sallader, som juice och till och med som en efterrätt i form av halwa. Morot ansiktsmasker kan bromsa åldrandet och kan göras genom att blanda kokt morot med honung och havregryn.

7. Broccoli:

Broccoli är en mat som stoppar åldrandet. Det är extremt rikt på vitamin C, kalcium och selen. Broccoli hjälper till att avgifta genom att eliminera oönskade kemikalier från kroppen. Broccoli hjälper till att bota allergier, ökar immuniteten, förbättrar ämnesomsättningen. Antioxidanterna som finns i broccoli hjälper till att förbättra hudens hälsa och bromsa åldrandet. C -vitamin hjälper till med kollagenproduktion, vilket gör att huden kan se yngre ut och ger huden en naturlig lyster.

Broccoli är livsmedel som stoppar åldrandet och kan ätas i flera former; blancheras i salladen, i soppor, ångas i sallader, kokta som en grönsak och många fler. Broccolibuketter med honung och kallt grönt te kan blandas för att göra en utmärkt ansiktsmask för huden.

8. Gurka:

Gurka kan användas för att behandla irriterad hud, och vattenhalten i gurka ger huden fukt. Det är en av de bästa livsmedlen för att förhindra åldrande hud. Gurka skal innehåller kiseldioxid och många andra fördelar som fastnar slapp hud. Den är rik på vitaminer och mineraler, vilket förbättrar hudens struktur och håller den föryngrad. De är kraftfulla antioxidanter och anti-aging krigare. Gurkor är rika på vitamin A, som producerar kollagen och minskar rynkor och linjer. Vitamin C och koffeinsyra som finns i gurkor är antioxidanter som hjälper till att avvärja åldrande, solskador och hjälper till att återfukta huden.

Gurkor kan ätas råa som sallader och kan också användas i masker på grund av dess återfuktande och kylande effekt.

9. Tomater:

Tomater hjälper till att minska åldersfläckar, för tidiga rynkor, slapp hud; det behandlar också skadorna som Sun. Tomat kan stå högst upp på matlistan mot åldrande. Tomater är fyllda med karotenoider som hjälper till att förhindra solskador på huden. Genom att konsumera tomater fungerar lykopen antioxidant som solskyddsmedel från insidan och hjälper till att bekämpa cellskador. Det fungerar som en naturlig sammandragning och hjälper till att minska fina linjer.

Tomat och socker gör en perfekt exfolierande mask och tar bort det döda hudlagret. Tomater kan ätas bäst råa i sallader eller konsumeras som en juice.

10. Avokado:

Avokado innehåller oljesyra, som hjälper till att minska inflammation, rodnad och bekämpa rynkor. De är rika på vitaminer som ger näring åt huden. Avokado hjälper till att förebygga och reparera rynkor. Vitamin A och E finns båda i avokado. Vitamin A tar hand om talgproduktionen för att hålla huden återfuktad, och E -vitamin reparerar skador på huden och producerar kollagen som mjukar upp huden. Frukten är också full av antioxidanter som kan vända tecken på åldrande (10).

Anti -aging -läkemedel inkluderar ett ansiktspaket som kan fungera fantastiskt bra för att vända för tidigt åldrande. Detta kan göras med en halv avokado tillsammans med 1 msk rå honung, applicera och låt stå i 15 minuter. Skölj av ansiktet med varmt vatten.

11. Grönt te:

Grönt te är en av de naturliga livsmedel som stoppar åldrandet. Den innehåller katekiner som hjälper till att förbättra huden på flera sätt. Grönt te skyddar huden mot solskador och ger också återhämtning. Det hjälper till att minska inflammation. Den är rik på en anti-aging antioxidant som kallas EGCG som hjälper till att bekämpa rynkor. EGCG förhindrar också DNA -skador från ultravioletta strålar. Det är en potent anti-aging ingrediens som bekämpar tecken på tidigt åldrande när det appliceras lokalt eller intas. Grönt te är också ett kraftfullt antibakteriellt medel som har kraftfulla antioxidanter, som kan hjälpa till i för tidigt åldrande av huden (11).

Vi kan inte bara dricka grönt te, utan kan applicera det i ansiktet, men se till att du inte lämnar det på huden mer än 5 minuter, och det används bäst två gånger i veckan.

12. Rött vin:

Det fann forskare att dricka rött vin föryngrar gamla celler och får dem att se yngre ut. Antioxidanterna i rött vin tar bort skadliga fria radikaler som är inblandade i åldersrelaterade sjukdomar. Rödvinsmat som slutar åldras och är lämplig för hud och måttlig konsumtion av rött vin dagligen kan få din hud att lysa. Huden börjar främst åldras på grund av fria radikaler. Rött vin innehåller antioxidanter som bekämpar dessa fria radikaler och förhindrar åldrande av huden.

Tillsammans med att dricka rött vin används det mycket ofta i ansiktsbehandlingar eftersom det är utmärkt och fullt av antioxidanter.

Ett ansiktspaket rött vin med yoghurt och honung skulle göra en idealisk mask, som kan tvättas bort efter att ha lämnat den i 15 minuter.

13. Gurkmeja:

Gurkmeja är en indisk krydda som är en åldersgammal effektiv anti-aging mat för huden. Det är antiseptiskt som botar flera hudproblem och rengör kroppen från insidan. Den har också friska antioxidanter, som hjälper till att stimulera den nya cellgenerationen och kontrollerar hudskador (12).

Gurkmeja kan tillsättas till vilken som helst mat för smak, och det kommer att hjälpa till med matsmältning och hudförbättring. Tillsammans med det finns det några drycker gjorda med gurkmeja; gurkmeja mjölk, gurkmeja te, etc. som är mycket bra för huden. Gurkmeja, mjölk och honung skulle göra en bra ansiktsmask, när den torkat, ta bort den med en fuktig handduk.

14. Vitlök:

Vitlök kan föryngra huden, förbättra energinivåerna och blodcirkulationen och är livsmedel mot åldrande i ansiktet. Det kan bromsa hudens åldrande, vilket i sin tur orsakar rynkor. Den är full av antioxidanter som allicin som bekämpar rynkor och fina linjer på grund av (UV) solstrålar. Vitlök är en livsmedel mot åldrande i Indien, som används regelbundet vid matlagning och inte orsakar biverkningar förutom kropps- och munlukt. Vitlök är full av C -vitamin, faktiskt mer än en tomat som främjar, ny cellbildning och förhindrar rynkor. Det reglerar också blodsockret, vilket i sin tur är mycket viktigt för frisk hud (13).

Vitlök kan ätas rå, tillagad i mat, ångas, kokas i vatten och stekas i ghee.

15. Olivolja:

Olivolja är den bästa maten för åldrande hud och är full av vitamin E och antioxidanter, som håller huden frisk och ger skydd. Den är rik på monomättade fettsyror. Det återfuktar huden så bra att de fina linjerna och rynkorna börjar minska efter vanlig användning. Olivolja ger nödvändiga fetter och glöd till kroppen; det reglerar sömnen också, vilket i sin tur ger en frisk och ungdomlig hud.

Man kan laga mat i olivolja, strö den över sallader och soppor och applicera den som en fuktighetskräm.

16. Lax:

Lax innehåller Omega – 3 fettsyror, vilket är mycket viktigt för hudens underhåll och förnyelse och en av de bästa livsmedel och kosttillskott mot åldrande. Den innehåller också D -vitamin; det hjälper huden från skadliga effekter av solstrålar. D -vitamin påskyndar också hudcellernas tillväxt och reparation. Lax hjälper till att förbättra rynkor, åldersfläckar och hudens struktur.

Lax äts som fisk curry, bara ångad sallad, stekt också.

17. Mörk choklad:

Mörk choklad är gjord av kakaobönor och har en högre antioxidantkapacitet än någon annan mat. Det minskar inflammationen som orsakas av UV -strålar i huden. Att äta choklad kan förbättra blodcirkulationen, behålla fukt, vilket minskar utseendet på rynkor och gör huden frisk och smidig och ser därmed yngre ut. Men bara mörk choklad har bara dessa fördelar, eftersom andra chokladförädlingsprocesser tar bort hudfördelarna.

En chokladmask är full av antioxidanter. Det kan återställa ett friskt utseende och minska tecken på åldrande.

18. Valnötter:

Valnötter är fulla av protein och omega-3, och därför är de de bästa livsmedlen mot åldrande. De är rika på fytokemikalier. De gör ett bra mellanmål och är också effektförstärkare. Valnöt, tillsammans med vitamin E och protein, innehåller omega 3 -fettsyror som gör det bäst i alla aspekter. Och det stärker hudcellerna, skyddar mot solskador och bromsar åldrandet. Det är mycket säkert och bekvämt att äta. Det förbättrar till och med hudens utseende.

19. Ghee:

Ghee är full av fördelar och är en naturlig fuktighetskräm för huden och kan återfukta alla hudtyper. Den innehåller viktiga fettsyror och ger fukt till huden och bromsar åldrandet. Det binder till andra näringsämnen och örter för att tränga igenom de djupaste skikten i kroppen. Ghee är full av vitamin A; vitamin E och antioxidanter, som hjälper till att övervinna näringsbrist och ger den nödvändiga glansen och hälsan till huden. Det återupplivar också den trista och uttorkade huden inifrån.

En mask av ghee, besan och rå mjölk kan få tråkig hud att se frisk ut.

20. Bönor:

Bönor är en av hudens åldrande livsmedel på grund av deras höga antioxidanter. De har förmågor att bekämpa flera sjukdomar. De är en bra källa till fiber, protein och är också fulla av folsyra. Alla dessa hjälper till att bibehålla en frisk hud. Antioxidanterna i bönor hjälper till att bekämpa skador på vävnader. Bönor förhindrar hudskador och bromsar åldrandet.

Kidneybönor, svarta bönor och pintobönor är några bönor, som borde vara en del av din kost.

Jag hoppas att denna artikel avslöjar hur lika viktigt det är att ta hand om kroppens hälsa inifrån genom att göra hälsosamma matval. Endast kosttillskott mot åldrande kan inte ta hand om vår hudhälsa. Det är när vi ger oss näring med dessa livsmedel som förhindrar åldrande och rynkor som vi kan bromsa åldrandet och förhindra för tidigt åldrande. Dela gärna med dig av din erfarenhet, hur den här artikeln hjälpte dig att ta hand om din hälsa och hud.

Rekommenderade artiklar:

 • Topp 5 Anti Aging Face Yoga för ungdomlig och glödande hud!
 • 12 bästa DIY -åldrande tips och hemmetoder!
 • 14 bästa anti -åldrande nattkrämer med betyg 2019