Lord Shiva är en av de mest kraftfulla gudarna i den hinduiska religionen. Hans karaktär är målad med många nyanser som sträcker sig från ett skydd till förstörare. Han betraktas också som Adiyogi eller universums första asket och beskrivs som en gåtfull personlighet. På grund av sin högsta styrka, kraft och framträdande anses Lord Shiva vara en av de största gudarna som mänskligheten känner till! Inte undra på varför många föräldrar föredrar att döpa sina avkommor efter sin favoritguddom- Lord Shiva. I den här artikeln har vi samlat 70 unika Lord Shiva -babynamn för pojkar och flickor. Du kommer att bli förvånad över att känna till de olika namn som Shiva tilltalar med kärlek från hans hängivna!

lord shiva baby namn

70 bästa Lord Shiva -namn för pojkar och flickor:

Tror du fast på Lord Shivas gudomliga krafter? Ger chantens mantra tillbaka lugn och ro i ditt sinne? Varför väljer du inte ett av dessa Lord Shiva -namn för din nyfödda pojke eller flicka?

50 Lord Shiva -namn för pojkar:

Enligt Shiva Sahasranam finns det cirka 1000 olika namn för Lord Shiva, som representerar hans unika egenskaper och egenskaper. Med tiden genomgick dessa namn en ansiktslyftning för att passa nästa generation som föredrar en blandning av traditioner och modernitet. Så här är några av de populära pojknamnen relaterade till Lord Shiva:

1. Ashutosh:

Ordet “Ashutosh” betyder “en som är lätt nöjd”. Enligt våra Puranas är Lord Shiva en barmhärtig och barmhärtig Gud som ger alla sina hängivna välsignelser oavsett deras status.

2. Aniket:

Ordet “Aniket” är bokstavligen “den som gör världen till sitt hem”. Shiva, att vara en asket beskrivs som en bergsbo utan någon särskild bostad. Det är därför han kallas Aniket.

3. Achintya:

Ordet “Achintya” härstammar från sanskritspråket, vilket betyder “en som är oförståelig”. Shiva beskrivs som en komplex karaktär som samtidigt fungerar som ett beskydd och en förstörare.

4. Alok:

“Alok” är ett sanskritord som betyder ljus eller upplysning. Lord Shiva är känd för att ha uppnått upplysningstillståndet och gått in i ett yogiskt tillstånd. Det är därför Siva också kallas Alok eller Aloknath.

5. Bhairav:

Namnet “Bhairav” kommer från den hinduiska guden Kala Bhairava, som betraktas som en annan form av Lord Shiva. Bhairav ​​är förknippat med hårdhet, aggressiv och kraftfull natur, som många föräldrar anser vara önskvärda egenskaper hos ett manligt barn

6. Bhavesh:

“Bhavesh” härrör från två sanskritord “Bhava” som betyder existens och “eesh” som betyder shiva. Shiva anses vara existensens Herre, vilket ger honom det namnet. Stavningsalternativen är Bhavish eller Bhawesh.

7. Chandrasekhar:

“Chandra Sekhar” är ett av de mest populära namnen relaterade till Lord Shiva. Sanskritordet översätts till “en som har månen på kronan” – som är ingen mindre än Shiva. Små variationer av detta namn är Chandra Mouli, Chandrakanth etc..

8. Chatresh:

Chatresh är ett modernt Lord Shiva -namn för pojkar. En tolkning av detta namn är att ordet “Chatra” betyder paraply, en symbol för skydd. Så Chatresh kan betyda Shiv Ji, som är mänsklighetens ultimata beskyddare.

9. Devesh:

Vi vet alla att Lord Shiva är de mest framstående gudarna bland de andra hinduiska gudarna. I själva verket trodde Shaiviterna att Shiva är Guds Herre, vilket översätter till Devesh på sanskrit. Namnet är förknippat med högsta makt och ledaregenskaper.

10. Devadev:

En annan titel för Shiva är Devadev. Det är ett sanskritord som betyder ”gudarnas gud”. Lord Shiva är alla hinduiska gudars cheiftan som ger honom det kraftfulla namnet!

11. Durjay:

“Durjay” är ett annat namn för Lord Shiva som betyder oövervinnerlig, oövervinnerlig och obesegrad. Utan tvekan finns det ingen gudomlig eller mänsklig kraft som kan besegra Shiva och vinna ett krig mot honom.

12. Dakshin:

I södra Indien dyrkas Shiva i form av Dakshinamurthy, som anses vara kunskapens guru. Det är därför många föredrar att använda Dakshin med lång eller kort form för sina nyfödda pojkar.

13. Dhanvin:

Enligt hinduiska Puranas nämns Shiva som en stor bågskytt som kan skrämma sina fiender med Pinaka båge och pil. Det är därför han också kallas “Dhanvin” som betyder den stora bågskytten.

14. Dhyandeep:

Shiva kallas också “Dhyandeep”, ett sanskritord som betyder “kunskapens ljus”. Enligt våra mytologiska texter framställs Shiva som en gudomlig kraft med den senaste kunskapen om alla aspekter.

15. Devarsh:

Ordet ‘Devarsh’ betyder Guds gåva. Om du är en hängiven till Shiva och du anser din pojke som hans gåva, välj det här namnet. Du kan med kärlek tilltala din son som “Dev” som också hänvisar till Shiva (Har Har Mahadev)!

16. Dhruvah:

Shiva anses vara meditationens gud, en yogisk övning som gör ditt sinne stabilt och ‘orörligt’. Det är därför han kallas “Dhruva” vilket betyder en stationär kraft.

17. Eeswar:

“Eeswar” är ett av de framstående namnen på Lord Shiva som betyder universums skapare och beskyddare. Det finns många stavningsvarianter av detta namn, till exempel Ishwar, Eshwar, Eashwer, etc..

18. Ekaling:

Lord Shiva dyrkas som “Ekling” i ett av de äldsta templen i Udaipur, Rajasthan. Som en tradition kallar många människor som tillhör detta område och de omgivande regionerna sina manliga avkommor som Ekling för att hedra sin favoritguddom.

19. Ekambar:

Det finns flera betydelser och tolkningar av namnet “Ekambar”. Enligt en mytologisk berättelse dyrkades Shiva som Ekamabareshwar i tempelstaden Kanchipuram. En annan version är att Shiva anses vara den gudomliga kraften som fyller hela himlen och rymden, varför han kallas “Ekambar”.

20. Gaurinath:

Lord Shiva är konsort till Gauri eller Parvati Devi. Därför kallas han “Gaurinath” eller Gauris make. Detta namn är ett bra exempel på hur kvinnor respekteras i indisk kultur och traditioner.

21. Girigt:

Sanskritordet “Giri” betyder berg. Lord Shiva anses vara bergens herre, så han kallade Giri (berg) och Eesh (linjal). Stavningsvarianterna är Gireesh, Giriesh etc..

22. Girindra:

Ett annat namn för Lord Shiva är “Girindra” som betyder bergens herre. Shiva beskrivs som en bergsbo, särskilt Himalaya -topparna. Namnet symboliserar fasthet, prestationer, väg till framgång etc..

23. Himanshu:

“Himanshu” är ett av de populära namnen på indiska pojkar som betyder “Part of Ice”. Lord Shiva bor på de snötäckta bergen i Himalaya som ger honom det namnet.

24. Harish:

Namnet “Harish” kan tolkas som både Lord Shiva och Lord Vishnu beroende på trossystemet. Tekniskt sett är namnet en kombination av både gudarna med Hari som hänvisar till Vishnu och Eesh som hänvisar till Shiva.

25. Ishaan:

Ordet “Isha” på sanskritspråket betyder herre eller mästare över alla. Således betyder Ishaan Lord Shiva, som är världens yttersta härskare. Ishaan toppar också listorna över moderna bebisnamn för pojkar.

26. Jatin:

Jatin betyder “en som är lyckosam”. Lord Shiva anses vara beskyddare och välgörare för alla, oavsett om det är mänskligt eller gudomligt.

27. Jagadish:

Namnet “Jagadish” betyder världens härskare, som är ingen mindre än Lord Shiva. Det är ett av de mest populära valen av föräldrar som önskar att deras barn ska uppnå överlägsenhet i livet.

28. Jogesh:

Namnet “Jogesh” på sanskrit betyder “kung av yogier”. Yogier är asketiker som utövar Yoga och meditation, en kunskap som har sitt ursprung från Lord Shiva.

29. Jayanth:

Jayanth är ett annat namn för Lord Shiva, vilket betyder “en som segrar”. Shiva har inte förlorat en enda kamp och tros vara en oövervinnerlig personlighet

30. Kailash:

Ordet “Kailash” hänvisar till det heliga berget i Himalaya, som tros vara den heliga bostaden för Lord Shiva. Den ursprungliga betydelsen av Kailash betyder “himmel” eller “kristall” på sanskrit.

31. Kedar:

Shiva dyrkas eftersom Lord Kedarnath är ett av de fem huvudsakliga Shiva -templen. “Kedar” betyder den mörka. Många människor som besöker denna plats föredrar att välja detta ord för sina manliga barn för att tjäna gudomliga välsignelser.

32. Kaushik:

Ordet “Kaushik” tolkas som en person med kunskap om dold skatt. Det är därför Lord Shiva ibland kallas Kaushik.

33. Lokesh:

Ordet “Lokesh” betyder världens Herre. Det härleds från de två sanskritorden “Lok” som betyder världen och “Esh” som betyder härskare eller Herre.

34. Mahesh:

Shiva kallas också Maheshwara eller den stora härskaren. Så många använder antingen detta ord eller dess kortare version – Mahesh som ett namn för sina manliga barn.

35. Mahadev:

Mahadev betyder “Den största härskaren”, som är Lord Shiva. Man tror att detta namn kan bjuda in alla Shivjis kraftfulla egenskaper som visdom, kunskap, oövervinnerlighet etc..

36. Mrityunjay:

Mrityunjay betyder “Den som segrade i döden”. Shiva kallas med detta namn eftersom han har trotsat de vardagliga aspekterna av födelse och död. Detta namn är vanligtvis att föredra för barn som mött svårigheter under sin födelsetid.

37. Nataraj:

Shiva är dansens Herre, varför han kallas Nataraj. Shivas kosmiska förstörelsedans kallas ShivaTandava, som görs för att befria de mänskliga själarna från världens illusion.

38. Neelakanta:

Namnet “Neelakanta” härrör från de två sanskritorden “Neela” som betyder blått och “Kanta” som betyder hals. Shiva kallas gudom med blå hals efter att ha svält gift från mjölkhavets kullning.

39. Niranjan:

Nirajan är ett annat namn på Lord Shiva som betyder “en som är felfri”. Termen passar perfekt Shivji för sin oklanderliga och obefläckade personlighet, som är fri från några dåliga egenskaper.

40. Omkar:

Omkar är ljudet av den heliga stavelsen Om. Enligt hinduisk text Shiva Purana, Shiva och Om är de samma. Det är därför Shiva kallas OmkaraSwarupa.

41. Pasupathi:

Ordet “Pasupath” betyder djurens herre. Enligt den gamla filosofin är djur alla varelser som är bundna av sattva, rajas och tamas – de tre gunorna. Shiva befriar oss från dessa och hjälper oss att frigöra, varför han kallas Pasupathinath.

42. Pushkar:

Pushkar har flera betydelser som en blå lotus, helig sjö och till och med himmel. Det anses vara ett av de många namnen på Lord Shiva.

43. Rudra:

Rudra anses vara den synliga formen av den formlösa och formlösa Shiva. Faktum är att Rig Veda, de äldsta vedorna, nämner om Rudra och inte Shiva i texterna.

44. Shankar:

Shankar tros vara den mänskliga formen av Lord Shiva. Det är ett av de mest populära Shiva -inspirerade namnen för pojkar.

45. Someshwar:

Shiva kallas också Someshwar, vilket betyder månens herre. Du kan märka att Shiva representeras av en Cresent på hans topp. Stavningsvarianten är Someshvar.

46. ​​Trilok:

Trilok är den korta formen av Triloknath som betyder härskare över de tre världarna – jorden, himlen och helvetet. Detta är ett av de många namnen på Lord Shiva.

47. Trishul:

Trishul är inte det direkta namnet på Lord Shiva utan är hans gudomliga vapen. Det är ett sanskritord för treaden, som symboliserar makt, dominans och förstörelse av ondska.

48. Umesh:

Shiva kallas också Umesh, vilket betyder Uma Lord (Parvathi). Det är också ett av få indiska namn som börjar med bokstaven U.

49. Vyomdev:

Sanskritordet ”Vyom” betyder rymd, ingenting eller Shoonya. Shiva anses vara rymdens herre och därför kallas han för Vyomdev.

50. Yayin:

Ett annat catchy namn på Lord Shiva som fungerar bra för den moderna generationen är Yayin. Detta ord betyder en som är snabb, snabb och snabb. Är det inte så de flesta killar idag?

10 flicknamn som betyder Lord Shiva:

Om du trodde att Lord Shiva -namn bara är pojkar, har du fel! Det finns många kvinnliga namn som är nära besläktade med Lord Shiva. Låt oss ta en titt på var och en av dessa nedan:

51. Eeshwari:

Eeshwari är ett av de mest populära flicknamnen som är relaterade till Lord Shiva. Det är den kvinnliga varianten av Eeshwar som betyder Gud. Så, Eeshwari betyder gudinna.

52. Isha:

Ett annat trendigt Lord Shiva -namn för tjejer är “Isha”. Det är ett sanskritord som betyder “En som skyddar”. Tillsammans med rik mening låter Isha också snyggt och modernt.

53. Rudrani:

Rudrani är den kvinnliga konsorten av Rudra, den första kända formen av Lord Shiva. På ett sätt hänvisar Rudrani till gudinnan Parvati, och vissa anser henne till och med som en form av gudinnan Durga.

54. Shivani:

Namnet “Shivani” har en kraftfull känsla på grund av dess rotord “Shiva”. Den egentliga betydelsen av detta namnord är “Följar av Shiva”.

55. Lavitra:

Lavitra är namnet på ett gammalt vapen som liknar en skärm. Hinduiska Puranas föreslår att detta vapen associeras till Lord Shiva. Det är därför som vissa föräldrar föredrar detta namn för denna relation till Shiv Ji och även för dess sällsynthet.

56. Natyapriya:

Lord Shiva är känd för att tycka om att dansa, särskilt när han är en extatisk sinnesstämning. Det är därför han kallas “Natya Priya”. På grund av sitt feminina ljud är termen lämplig för att namnge tjejbarn.

57. Pranavi:

Pranavi kommer från sanskritordet “Pranava” som är universums första ljud – Aumkara. Det är också ett av de många namnen på gudinnan Parvathi.

58. Shambhavi:

Shambhavi kommer från de två sanskritorden “Sham” som betyder lycka och “bu” som betyder att existera. Så namnet översätts till “en som är född av lycka”. Gudinnan Durga kallas också för namnet Shambhavi.

59. Shankari:

Shankari är ett av namnen på gudinnan Parvati. Det betyder “Consort of Shankar (Lord Shiva)”. Namnet har positiva och lugna vibbar jämfört med de andra Shiva -relaterade namnen.

60. Tejaswini:

Tejaswini betyder “en som är lysande eller lysande”. Shiva kallas ofta “Tejas” för sin upplysande personlighet, och det är här namnet kommer från.

5 unisexiga babynamn relaterade till Lord Shiva:

Om du letar efter könsneutrala namn som betyder Lord Shiva, ta en titt på listan nedan:

61. Sukhada:

Sanskritordet “Sukhada” betyder en som är lycka till. Vem annars, men Lord Shiva kan ge enorm glädje och lycka till våra liv? Detta namn är lämpligt för pojkar och flickor.

62. Varada:

Sanskritordet ”Varada” betyder ”en som ger välsignelser”. Lord Shiva är känd för denna generositet när han ger sina hängivna välsignelser.

63. Arha:

Arha betyder “en som är prisvärd”. Det är därför Shivas hängivna tilltalar honom detta namn eftersom han är värd allt beröm och goda ord.

64. Bilwa:

Bilwa är sanskritnamnet Bel tree som används för att dyrka Lord Shiva. På grund av sin helighet används Bilwa eller Bilva för att namnge pojkar och flickor.

65. Sadah:

Shiva kallas “Sadah Shiva” eftersom han är evig och odödlig. Namnet fungerar bra för båda könen på grund av dess neutrala betydelse.

5 tvillingarnamn relaterade till Lord Shiva:

Här är 5 uppsättningar babynamn för tvillingar som är relaterade till Shiv Ji:

66. Vrisan – Vrishank:

Om du letar efter en uppsättning Shiva -relaterade namn för tvillingbebisar, prova Vrisan och Vrishank. “Vrisan” är ett annat namn på Lord Shiva, och “Vrishank” betyder den med tjuren (Vrishabham är tjur på sanskrit).

67. Mallesh – Mangesh:

Två populära namn på Lord Shiva för tvillingbebisar är Mallesh och Mangesh. Mallesh kommer från ordet “Mallikarjuna”, en form av Shiva och Mangesh sägs vara Shivas reinkarnerade karaktär.

68. Shiva – Shivathmika:

Namnen Shiva och Shivathmika är de bästa Shiva -namnen på tvillingar och pojkar. Shiva är ett direkt namn på Lord Shiva, och Shivathmika är “Shivas själ”.

69. Suprita – Suragana:

Shiva kallas också “Supritha” för sin tilltalande personlighet. Suragana betyder “en som har gudar som sina besökare”. Båda namnen är lämpliga för tvillingflickor.

70. Akshay – Akhil:

Namnen Akshay och Akhil är lämpliga namn för tvillingpojkar. Akshay betyder “en som är evig eller odödlig”. Akhil är ett sanskritord som betyder “komplett”.

Det är några av de bästa Lord Shiva -barnnamnen för din gudomliga gåva (ditt barn). Även om vi har försökt bäst att sätta in de bästa tolkningarna och betydelserna av dessa ord, kan det finnas skillnader i hur vi uppfattar dem. Om du har fler sådana Shiva -relaterade bebisnamn som du tycker måste gå in i den här listan, låt oss veta!

VARNING: Det är viktigt att notera att dessa namn kan ha olika betydelser i olika länder, kulturer och språk. Så se till att du helt förstår symboliken för ett namn i din lokala kultur innan du väljer det för din baby. Du bör inte lita på materialet i denna artikel eftersom informationen inte stöds av omfattande forskning eller expertutlåtanden.