Det råder en strid om vad som är den genomsnittliga graviditetsåldern för att bilda familj. Oavsett kommer det att finnas vissa nackdelar och fördelar för olika åldrar. Du måste balansera dem alla och bestämma vad som är bäst för dig.

Rätt ålder för att bli gravid

Bästa åldern för att bli gravid:

Ålder 20 till 30:

rätt ålder för att bli gravid

Det är självklart att du kommer att få mycket mer energi när du är i tjugoårsåldern för att springa runt ditt barn. Naturligtvis kan det bli problem i ditt ekonomiska liv och du har lite personlig erfarenhet. Men i 20 -årsåldern är det lättare att bli gravid till skillnad från 30 och 40 år. Att vara gravid är svårigheter som lurar runt hörnet. I slutet av 20 -talet är du förmodligen redan bosatt och situationen är inte lika vag som i början av 20 -talet, men fördelarna med graviditet finns fortfarande kvar.

Din kropp på 20 -talet:

Dina mest fertila år, du har dina regelbundna menstruationer och chansen att bli gravid är hög som 20% för varje oskyddat samlag. När du blir gravid är risken för högt blodtryck mer beroende på din ålder. Du har en lägre risk för graviditetsdiabetes, vilket är bra. När du blir gravid är det lättare för dig att minimera dina risker med regelbundna resor till läkaren, eftersom du inte tröttnar lätt.

Känslomässiga behov:

Att vara gravid på 20 -talet tar bort en stor del av ditt arbetsliv och olika kvinnor reagerar på olika sätt på scenariot. Medan vissa är upprörda, anammar vissa sitt nya moderskap, medan vissa har svårt att öppna sig och interagera med andra.

Risker som väntas:

Står vid 9,5%, är missfallet för mammor under första året så lågt som möjligt. Detta beror på att dina ägg är ganska unga och därför har mindre chanser att drabbas av fosterskador som Downs syndrom.

Efter graviditeten:

Det är uppenbarligen lättare att komma tillbaka till din perfekt formade mage om du tränar rätt och äter klokt. Även om du inte är särskilt släkt med optimal kondition bör du snabbt återgå till ditt vanliga jag. På tal om långsiktig hälsa är dina risker för bröst- och äggstockscancer betydligt mindre än när du försöker bli gravid vid 35-40 års ålder.

Åldrar 30 till 40:

Rätt ålder för att bli gravid - 30 till 40 år

Även om fertiliteten minskar, är de sociala fördelarna högre på många nivåer än vid 20. Folk vet att du är redo och talar inte om din graviditet som ett “olyckligt missöde”. Du fattar inte förhastade beslut, och viktigast av allt, du har den välbehövliga erfarenheten för att föra ett barn till den värld du har varit i så länge.

Din kropp på 30 -talet:

Chanserna för graviditet minskar avsevärt när du passerar tröskeln 30. Du kan känna behov av en infertilitetsbehandling om du har försökt för länge utan några fördelar. IVF (In vitro fertilisering) är också en bra affär och har en framgång på cirka 25 till 28%. Men om du har tur måste du oftast föda kejsarsnittet. Din äggproduktion minskar och hormonerna förändras mindre än de borde. Men om du har tur och blir gravid är det svårt att vara gravid. Så se till att besöka kliniken och få din läkares åsikt ibland.

Känslomässiga behov:

Du har ett jobb, du har resurserna, du har det liv du önskat leva och det går åt rätt håll. Nu är det dags att du äntligen har bestämt dig för att förlänga din familj och alla stöttar så mycket. Låter perfekt rätt?

Risker som väntas:

När du växer ökar din missfallstakt med dig. Det är så högt som 11,7% när du är gravid. 1 av 952 spädbarn födda från mammor över 30 år har risken att ha Downs syndrom. Kromosomavvikelse är 1 av 385. Svårt som det låter, det är inte så illa.

Åldrar 40 till 50:

Rätt ålder för att bli gravid - 40 till 50 år

Din kropp på 40 -talet:

Det har gjorts en ny studie som visar att kvinnor som tenderar att föda utan hjälp av fertilitetsframkallande läkemedel eller hjälpteknik lever längre än den andra halvan de tävlar med. Orsaken bakom är överflödet av östrogen, vilket får dig att känna dig livlig och har positiva effekter på ditt hjärta, vävnader och ben. Även om chansen att du får ett barn på 40 -talet är lägre än 5%, hjälper det trots allt att vara bland de lyckliga. Hur länge du är gravid beror på din livsstil och övergripande kondition.

Känslomässiga behov:

Din erfarenhet och mognad har nått en nivå där det är svårt att besegra dig. Chansen är stor att du kommer att vara mer tålmodig än någonsin vilket är perfekt för en stressfri graviditet.

Risker som väntas:

En tredjedel av alla graviditeter efter 40 års ålder slutar med missfall. Låter läskigt, men orsaken bakom det brukar vara ett defekt ägg eller ett tunt livmoderfoder, som enkelt kan åtgärdas.

Över 50:

Rätt ålder för att bli gravid - över 50

Din kropp:

Med tanke på att medelåldern för klimakteriet är 51, kräver alla graviditeter efter 50 år hjälp, vilket vanligtvis finns i form av fertilitetsläkemedel eller donatorägg. Hormontillskott är också välkomna och när din moderkaka kan producera hormoner av sig själv kommer du att känna dig redo och beslutsam. Följ några övningar för att förbereda din kropp för den kommande tillväxten i sig.

Risker som väntas:

Alla komplikationer är uppenbarligen förhöjda, inklusive hypertoni och njurproblem och placentaproblem. En regelbunden bedömning och övervakning kommer att gå utöver för att ge just den vård som behövs.

När du har blivit gravid, ta väl hand om dig själv och det bör försegla affären. När allt kommer omkring är ålder bara en faktor och bör inte påverka vilken typ av mamma du kommer att vara. Om du är redo och känner att du kan stödja ditt barn, är det ingen skada att leverera ditt hälsosamma “glädjepaket”. Låt oss bara avsluta med att säga att den bästa åldern för graviditet är när du känner dig redo.