Viktminskning är vad du tänker på när du tittar på de flesta dietplanerna. Men visste du att inte alla letar efter en dietplan för viktminskning? ja! Om du letar efter en dietplan som kan bromsa den kognitiva nedgången, är MIND -kosten den perfekta lösningen.

Fördelar eller resultat varierar beroende på vilken kost du följer. Läs vidare för att veta hur en hälsosam kost förbättrar din hjärnhälsa.

TOC:

 • Vad är MIND Diet
 • Tio bästa livsmedel att äta
 • 5 ohälsosamma livsmedel
 • Förhindra kognitiv nedgång
 • Hjälper till att minska demens
 • MIND Diet minskar risken för Alzheimers sjukdom
 • Hjälper det dig att gå ner i vikt
 • Prova en veckas MIND Diet Måltidsplan
 • Vanliga frågor

Mind Diet

Vad är MIND Diet?

Ordet MIND i denna diet står för Mediterranean-DASH-intervention för neurodegenerativ fördröjning. Det är en perfekt kombination av Medelhavet och DASH -dieter, som anses vara de hälsosammaste dieterna.

Genom att kombinera dessa två populära dieter har forskare formulerat en kostplan som hjälper till att förbättra hjärnans funktion hos äldre. Till exempel innehåller en MIND -diet livsmedel som är bra för hjärnans hälsa, tagna från både Medelhavs- och DASH -dieter.

MIND-diet hjälper människor att hantera åldersrelaterade hjärnhälsoproblem som demens på ett hälsosamt sätt (1). Även om det inte finns några bestämda regler för att följa denna diet, måste du äta och undvika livsmedel som nämns i denna artikel för betydande resultat.

Tio bästa livsmedel att äta på MIND Diet:

Du kan äta mer än dessa tio livsmedel, men det är bättre att hålla sig till livsmedel i MIND -kosten för betydande resultat. Forskning visar en minskad risk för Alzheimers sjukdom och bättre hjärnfunktion genom att följa denna diet även måttligt (2).

Vi presenterar dig de bästa livsmedlen för hjärnhälsa som bör inkluderas när du följer MIND -kosten:

 • Gröna, lövgrönsaker.
 • Bär.
 • Grönsaker (helst icke-stärkelse).
 • Nötter.
 • Fullkorn.
 • Olivolja.
 • Bönor.
 • Fjäderfän.
 • Fisk.
 • Vin.

5 ohälsosamma livsmedel på MIND Diet:

Även om nutritionister diskuterar sina hälsoeffekter, konsumerar en av de viktiga livsmedel som är associerade med många typer av sjukdomar, inklusive Alzheimers, stora mängder transfetter och mättade fetter (3) (4).

Det finns djurforskningar och observationer av människor som tyder på en koppling mellan dålig hjärnhälsa och konsumtion av överskott av mättat fett (5).

Följande är de fem livsmedel som bör begränsas när du följer MIND -kosten:

 • Margarin och smör.
 • rött kött.
 • Ost.
 • Bakverk och godis.
 • Friterad mat.

Förhindra kognitiv nedgång med MIND Diet:

Som vi redan diskuterat är MIND -kosten en kombination av medelhavs- och DASH -diet. MIND -kosten är den enda som uppmuntrar till konsumtion av livsmedel som förbättrar kognitiv hälsa. Detta är anledningen till att den anses vara den bästa kosten för hjärnans hälsa.

Enligt en studie som publicerats i neurologiannaler verkar frukter som blåbär, jordgubbar och björnbär förhindra kognitiv åldrande hos kvinnor eftersom dessa frukter drivs med flavonoider (6).

Även om MIND -dieten bromsar kognitiv nedgång avsevärt med åldern, måste relevansen av dessa resultat för hjärnans hälsa bevisas genom att replikera med dietinterventioner.

Hjälper till att minska demens med MIND Diet:

I Indien drabbas mer än 4 miljoner människor av någon form av demens. Det som kännetecknar demens är att förhindra kognitiv nedgång hos människor. En av de bästa förebyggande strategierna för demens är dietinterventioner. Det är här MIND -kosten anses vara den bästa kosten för hjärnans funktion (7).

MIND -kosten är utformad med vissa modifieringar så att den innehåller de livsmedel från både medelhavs- och DASH -dieter som är viktiga för att hjälpa personer med demens.

Enligt många prospektiva studier saktar konsumtion av färsk frukt och grönsaker, särskilt gröna grönsaker, föregångaren till demens (8).

Mind Diet sänker risken för Alzheimers sjukdom:

Många tror att sjukdomar som Alzheimers och demens kan lindras med vanliga medicinska behandlingar som terapi. Men många av oss försummar det faktum att kost också spelar en avgörande roll för att ta hand om dessa frågor. Du kan intressera dig för vad dina nära och kära konsumerar och främja mental hälsa med hjälp av MIND -dieten.

MIND-kosten är en måltidsplan med hjärnförstärkande fördelar som lånar begrepp från Medelhavsdieten och DASH-kosten.

Studien publicerad av journal of the Academy of Nutrition and Dietetics minskar oxidativ stress och sänker inflammation, vilket är de två faktorerna som är associerade med Alzheimers (9). Detta kan uppnås genom att konsumera lövgröna grönsaker som spenat, grönkål och grönsaker som är viktiga för MIND -kosten.

Hjälper MIND Diet dig att gå ner i vikt ?:

MIND -kosten har mat för att förbättra hjärnans funktion, men det hjälper dig inte att gå ner i vikt på ett magiskt sätt, men det är en bra start i rätt riktning. Genom att följa denna dietplan kommer du att ersätta högkaloribearbetade livsmedel med hälsosamma, hela livsmedel.

Kommer MIND -kosten att räcka? Även om det är en bra start, om du slår ihop det med ett ordentligt och konsekvent träningspass, kommer du effektivt att nå din målvikt.

Se till att du noterar antalet kalorier du förbrukar, särskilt om du vill gå ner i vikt med hjälp av MIND -kosten.

Prova en veckas MIND Diet Måltidsplan:

Det är inte komplicerat att planera en måltid när du följer en MIND -diet. Se till att du planerar kosten kring de tio livsmedel som nämns i den här artikeln och undvik de livsmedel som behöver begränsas. Vi presenterar dig med en enkel måltidsplan på en vecka:

MÅNDAG:

Frukost: Bred ut mandelsmör på en veteskål med äggröra.

Lunch: Grillad kycklingmacka med morötter och färska blåbär.

Middag: Brunt ris med grillad lax med sallad på sidan med en olivoljebaserad dressing.

Snacks: Bred ut mosad avokado på en rostat bröd med ett strö peppar.

TISDAG:

Frukost: Grekisk yoghurt med skivade mandlar tillsammans med färska hallon.

Lunch: Fullkornspita, grillad kyckling, medelhavssallad toppad med en olivoljebaserad dressing.

Middag: Grillade grönsaker, svarta bönor, grillad kyckling, brunt ris.

Snacks: Salsa och guacamole.

ONSDAG:

Frukost: Jordnötssmör med grekisk yoghurt.

Lunch: Collard greener, svartögda ärtor med ryggöring.

Middag: Turkiet köttbullar med helvete spaghetti och marinara sås.

Snacks: Banan.

TORSDAG:

Frukost: Hardkokt ägg med stålskuren jordgubbar havregryn.

Lunch: Förbered dig en mexikansk sallad som kan tillagas med grillad kyckling, blandade gröna, svarta bönor, majs, rödlök med olivoljedressing.

Middag: Brunt ris med grönsaker och kycklingrörning.

Snacks: Rostad röd paprika med hummus.

FREDAG:

Frukost: Förbered en frittata med spenat tillsammans med jordnötssmör och skivat äpple.

Lunch: Vetebrödsmörgås med tonfisksallad.

Middag: Brunt ris med kycklingcurry och linser.

Snacks: En halv skål med rostade nötter.

LÖRDAG:

Frukost: Använd jordgubbar för att förbereda havre över natten.

Lunch: Brunt ris, pintobönor och tortillaer med fullvete som fisk -tacos.

Middag: Gurka och tomatsallad, Pita i fullvete med kycklinggyro.

Snacks: Blåbärssmoothie.

SÖNDAG:

Frukost: Omelett med paprika och lök.

Lunch: Chili med malkalkon.

Middag: Bakad kyckling med grekisk krydda, sidosallad och rostad potatis med ugnen.

Snacks: Quinoa chips.

Att dricka ett glas vin efter middagen är inom riktlinjerna när du följer MIND -kosten.

MIND -kosten är en hybrid av medelhavs- och DASH -dieter som hjälper till att förebygga demens genom att konsumera livsmedel som nämns i denna artikel. Dessa livsmedel minskar den oxidativa stressen på din kropp och förbättrar därmed hjärnans hälsa. Viss forskning visar positiva resultat på hjärnhälsan med MIND -kosten, men mer forskning behövs för att bekräfta hjärnfunktionens kosteffekter. Detta är en perfekt diet om du koncentrerar dig på hjärnhälsoproblem som följer med ålderdom.

Varning: Åsikterna som uttrycks i denna artikel är av informationssyfte och ersätter inte medicinsk rådgivning. Rådgör med din läkare innan du börjar något nytt. Webbplatsen ansvarar inte för de biverkningar den kan ha på din kropp.

F.A.Q:

1. Hur skiljer sig MIND -kosten från många andra dieter?

Sv: Såvida du inte vill gå ner i vikt begränsar MIND -kosten dig inte om din måltids kaloriintag eller tidpunkt eller mellanmål du äter. Konsumtion av hälsosamma livsmedel är nyckelfokus för denna diet och eliminerar de livsmedel som kanske inte är hjärnfriska. Till skillnad från många modefoder är MIND -kosten mer en livsstilsförändring som ger dig långsiktiga resultat.

2. Är MIND Diet effektiv?

Sv: Om du letar efter en kost som hjälper till med hälsoproblem som demens, Parkinsons, Alzheimers och kognitiva förnyelse hos din älskade, så är MIND -kosten det perfekta alternativet. Inkludera livsmedel som bevarar hjärnans funktion: en rik källa till omega-3-fettsyror, vitamin E, kostfiber och protein.

3. Är det OK att äta ägg och jordnötssmör i MIND Diet?

Sv: Du kan behöva undvika äggula om du har höga kolesterolnivåer; annars kan du inkludera ägg medan du följer MIND -kosten.

Att äta två skedar jordnötssmör per dag rekommenderas om du inte är allergisk mot jordnötter.