Festivalerna i Chhattisgarh består av många stam- och icke-stamliga festivaler. Denna artikel listar några av de stora festivalerna i staten som firas årligen:

Berömda festivaler i Chhattisgarh:

1. Bastar Dussera:

Bastar Dussera -festivaler i Chhattisgarh

Bastar dussera firas i Chhattisgarh som fokuserar på dyrkan av Lord Rama. Festivalen firar det goda över ondskan och samhällets välstånd.

2. Bastar Lokotsav:

Bastar lokotsav

Bastar lokotsav är en festival som firas i Chhattisgarh som innebär det största firandet av statens stammar, särskilt stammarna i Bastar. Festivalen främjar biologisk mångfald, brödraskap och involverar firande i flera lager. Fester, folkdanser, pjäser och andra former av scenkonst äger rum som en del av denna lokotsavfestival i Bastar.

3. Madai Festival:

Madai Festival of Chhattisgarh

Madai Festival är en festival som firas i Chhattisgarh som främst involverar Charama och Kurna -samhällena i Kanker -distriktet, Bastars stammar och samhället Bhanupratappur, Narayanpur, Kondagaon, Antagrah och andra områden. Festivalen firas från december till mars månad. Detta är en unik resande festival som turnerar från en del av staten till en annan. De lokala stammarna i staten ber till festivalens presiderande gudom. Madai -festivalen börjar med att stamfolket i Chhattisgarh organiserar en procession från ett öppet fält till andra områden.

Det är här ett stort antal hängivna och turister samlas för att be, fasta och bevittna ritualerna. Efter processionens slut leder prästen gudinnans puja. Fester, folkdanser, pjäser och andra former av scenkonst äger rum som en del av denna festival. I Bastar -regionen i Chhattisgarh startar Madai -festivalen. Från Bastar går festivalen vidare västerut till Kanker -distriktet i staten, och därifrån till Narayanpur, antagarh och slutligen till Bhanupratappur.

4. Goncha -festivalen:

Goncha Festival

Goncha -festivalen firas i Chhattisgarh som firas främst i distriktet Jagadalpur i Bastar i Chhattisgarh. Goncha är en speciell frukt eller bär som finns i detta tillstånd. Det används som pellets eller håna kulor av stamstaterna. Denna stamfestival firas i juli. Medlemmarna i stammarna firar det genom att göra falska pistoler av bambu och använda goncha som falska kulor. Männen skjuter sedan varandra i skenstrider.

5. Teeja Festival:

Teeja Festival

Teeja -festivalen som firas i Chhattisgarh firar statens kulturella mångfald. Detta är en Rajasthani -festival som firar staten. Det firas av såväl stam- som icke-stamgemenskapen. Denna festival involverar främst kvinnorna i samhället medan männen mestadels utesluts. Det finns färgglada och homosexuella processioner av kvinnor i levande traditionella dräkter. Basarer sätts upp och mässor hålls i delar av staten.

6. Champaran Mela:

Champaran Mela

Champaran Mela firas i Chhattisgarh i delstaten Raipur, som är statens huvudstad. Mela hålls varje år och tar sitt namn från en plats som kallas Champaran, där den firas årligen. Champaran ligger 56 km från Raipur, Chhattisgarhs huvudstad. Mässan hålls från januari månad till februari månad, eller under Magh -säsongen enligt den hinduiska kalendern.

7. Narayanpur Mela:

Narayanpur Mela

Narayanpur Mela firas i Chhattisgarh i regionerna Bastar. Det återspeglar statens stamgemenskap. Stammarna tillber sina gudar och gör glädje. De har dansrecitaler, mässor, processioner, sånger och högtider för att hedra festivalen. Det främjar broderskap och harmoni och enhet inom stammarna. Det firas årligen och hålls den sista veckan i februari.

Från Dussera och Bastar lokotsav till Hareli -mässan och Goncha -mässan är delstaten Chhattisgarh aktiv med ett brett utbud av festivaler. Dessa bidrar till att stärka statens enhet.