Festivalene i Chhattisgarh består av mange stamme- og ikke-stammefester. Denne artikkelen viser noen av de største festivalene i staten som feires årlig:

Berømte festivaler i Chhattisgarh:

1. Bastar Dussera:

Bastar Dussera -festivaler i Chhattisgarh

Bastar dussera feires i Chhattisgarh som fokuserer på tilbedelse av Lord Rama. Festivalen feirer det gode over triumf over det onde og samfunnets velstand.

2. Bastar Lokotsav:

Bastar lokotsav

Bastar lokotsav er en festival feiret i Chhattisgarh som involverer den største feiringen av statens stammer, spesielt stammene i Bastar. Festivalen fremmer biologisk mangfold, brorskap og involverer feiringer i flere lag. Fester, folkedanser, skuespill og andre former for scenekunst finner sted som en del av denne lokotsav -festivalen i Bastar.

3. Madai -festivalen:

Madai Festival of Chhattisgarh

Madai Festival er en festival feiret i Chhattisgarh som hovedsakelig involverer Charama og Kurna -samfunnene i Kanker -distriktet, stammene i Bastar og samfunnet Bhanupratappur, Narayanpur, Kondagaon, Antagrah og andre områder. Festivalen feires fra desember til mars måned. Dette er en unik reisefestival som reiser fra en del av staten til en annen. De lokale stammene i staten ber til festivalens presiderende guddom. Madai -festivalen begynner med at stammefolkene i Chhattisgarh organiserer en prosesjon fra et åpent felt til andre områder.

Det er her et stort antall hengivne og turister samles for å be, faste og være vitne til ritualene. Etter at prosesjonen var ferdig, utfører presten gudinnenes puja. Fester, folkedanser, skuespill og andre former for scenekunst finner sted som en del av denne festivalen. Bastar -regionen i Chhattisgarh er der Madai -festivalen starter. Fra Bastar beveger festivalen seg vestover til Kanker -distriktet i staten, og derfra til Narayanpur, antagarh og til slutt til Bhanupratappur.

4. Goncha -festivalen:

Goncha festival

Goncha -festivalen feires i Chhattisgarh, som hovedsakelig feires i Jagadalpur i Bastar -distriktet i Chhattisgarh. Gonchaen er en spesiell frukt eller bær som finnes i denne tilstanden. Det brukes som pellets eller spotte kuler av stammestatene. Denne stammefestivalen feires i juli. Medlemmene av stammene feirer det ved å lage falske pistoler av bambus og bruke gonchaen som falske kuler. Mennene skyter deretter hverandre i spottkamper.

5. Teeja Festival:

Teeja Festival

Teeja -festivalen feiret i Chhattisgarh feirer det kulturelle mangfoldet i staten. Dette er en Rajasthani -festival som feirer staten. Det feires av både stammesamfunnet og ikke-stammesamfunnet. Denne festivalen involverer først og fremst kvinnene i samfunnet, mens mennene for det meste er ekskludert. Det er fargerike og homofile prosesjoner av kvinner i pulserende tradisjonelle drakter. Basarer settes opp og messer holdes i deler av staten.

6. Champaran Mela:

Champaran mela

Champaran Mela feires i Chhattisgarh i delstaten Raipur, som er hovedstaden i staten. Mela arrangeres hvert år og henter navnet fra et sted kjent som Champaran, hvor det feires årlig. Champaran ligger 56 km fra Raipur, hovedstaden i Chhattisgarh. Messen arrangeres fra januar til februar måned, eller i Magh -sesongen av den hinduistiske kalenderen.

7. Narayanpur Mela:

Narayanpur Mela

Narayanpur Mela feires i Chhattisgarh i regionene Bastar. Det gjenspeiler stammesamfunnet i staten. Stammene tilber gudene sine og gleder seg. De har danseopptak, messer, prosesjoner, sanger og høytider til ære for festivalen. Det fremmer brorskap og harmoni og enhet i stammene. Det feires årlig og arrangeres den siste uken i februar.

Fra Dussera og Bastar lokotsav til Hareli -messen og Goncha -messen, er staten Chhattisgarh aktiv med et bredt spekter av festivaler. Disse bidrar til å styrke samholdet i staten.