Det er mange myter som har gått i arv fra generasjon til generasjon, og en av dem er at fett ikke er bra for kroppen. Fett har alltid blitt avskåret fra kostholdet vårt. Vi har alltid prøvd vårt beste for å unngå fett i måltidene våre og råder andre til å gjøre det samme. Er fett egentlig så ille?

Hva er transfett og mat som skal unngås

Betydning av transfett?

Transfett er kjent som “dårlig” kolesterol som kan utgjøre alvorlig skade på kroppen din. Først må vi forstå fett i maten. Fett er en stor familie som inkluderer mettet fett, umettet fett, enumettet fett, renteverifisert fett, flerumettet fett, omega fettsyrer og til slutt transfett.

Transfett er en type umettet fett med egenskaper og virkninger av et mettet fett. Det er to typer transfett. Kunstig laget og naturlig funnet. Det naturlig forekommende transfettet finnes vanligvis i tarmen til dyr og også i maten som er laget av disse spesielle dyrene. Kunstig transfett skapes av bearbeidede næringsmiddelindustrier, hvor vegetabilsk olje tilføres hydrogen. Disse matvarene inkluderer meieriprodukter og bearbeidet kjøtt.

Transfett er ikke et godt fett og kan påvirke helsen vår på mange måter. Det påvirker kolesterolnivået ved å øke dårlig kolesterol og redusere godt kolesterol. Det kan tette arteriene og forårsake hjerteinfarkt eller paralytisk hjerneslag. Type 2 diabetes er et annet resultat av overdreven transfett i kostholdet vårt.

Til tross for at de kjenner til de dårlige effektene av transfett, bruker de fleste næringsmiddelindustriene det fordi det er mye mer kostnadseffektivt enn rent fett. Det lar produktet vare lenge med den ideelle tekstur og god smak. I utgangspunktet inneholdt bare bearbeidede eller emballerte matvarer transfett. Imidlertid har bruken også sildret seg inn i gatekjøkken. Land som Danmark, USA, etc. har satt massive restriksjoner på bruken av transfett.

Selv om folk er klar over bivirkningene, kjøper de fremdeles matvarer med store mengder transfett. I de første årene visste folk ikke om transfett og dets virkninger på menneskekroppen. FDA støtter ikke inntak av transfett. Folk blir tiltrukket av disse matvarene på grunn av smak og holdbarhet. Det er viktig å være forsiktig med hva vi spiser, da det kan føre til alvorlige helseproblemer.

Ifølge noen eksperter bør du begrense inntaket av matvarer som inneholder hydrogenerte vegetabilske oljer og erstatte den typen transfettholdige matvarer med matvarer som inneholder monomettet fett og flerumettet fett. For å holde oversikt over transfettinnholdet du kan konsumere, er det godt å lese opp ernæringsverdien og ingrediensene som brukes i bearbeidet mat.

Kilden til transfett:

Dette ble opprinnelig funnet i små spor i animalske matvarer. Faktisk viser de gressetende dyrene som kyr, bøfler, hjort, geiter sammenlignet med fjærfedyrene av samme slag at kornædende dyr som kyllinger og ender inneholder mindre transfett enn de som spiser gress.

Hvor effektive er transfett?

Transfett ble opprinnelig tilsatt i maten vår for å øke holdbarheten. Selv om “dette er den verste mulige typen fett”, vet mange av oss ikke at den anbefalte dietten inneholder en betydelig mengde transfett. Faktisk bruker vi daglig en form for transfett eller den andre. Derfor er en liten del transfett bra siden de hjelper oss med å bekjempe kroniske sykdommer..

Effekter av transfett:

Nå er det godt kolesterol og dårlig kolesterol i kroppen vår. Det transfettet gjør er å redusere nivået av godt kolesterol som er HDL eller lipoprotein med høy tetthet og øke det dårlige som er lipoprotein med lav tetthet, ellers kjent som LDL. Økningen i LDL -nivåer resulterer i risiko for hjertesykdommer som hjertesvikt, hjerteinfarkt, tett blodkar, tilstoppede arterier og vaskulær hindring og mange andre forstyrrelser øker.

Imidlertid er den vanligste effekten av transfett på fedme eller overdreven vektøkning. Forbruk av transfett får oss til å gå opp i mer vekt enn noen andre fete næringsstoffer. De omfordeler alt kroppsfettvevet rundt mageområdet, og kan også være årsaken til åreforkalkning eller betennelse. Dessverre er det uunngåelig ettersom de mange produktene inneholder transfett.

Transfettmat som skal unngås:

Transfett kan ikke avvises helt fra kroppen vår, men det vi kan gjøre er å kontrollere og inneholde dem av helsens skyld. Selv om vi ikke kan unngå alt, kan vi balansere hva vi spiser. Her er listen over matvarer som inneholder transfett:

Søppelmat eller hurtigmat som stekt kylling, pommes frites, pizza inneholder mye transfett.

Behandle matvarer som chips, mikrobølgeovn popcorn, drikkevarer med kunstig smak, burgerpatties, kjøtt som er pakket, bruker transfett for å øke holdbarheten.

Meieri og konfekt som ost og margarin, sjokolade, bakverk, fløte og frostinger, paier og kjeks, iskrem, etc. bruk transfett for å gi dem riktig tekstur og smak.

Denne listen inneholder mer enn halvparten av vårt daglige matprodukt, og dermed kan du ikke krysse dem helt av dagligvarelisten din. Det du kan gjøre er å sammenligne og se hvilke produkter som har mindre transfett, og avhengig av det kan du bestemme deg for å velge de med mindre transfett.

Hvordan bli kvitt transfett fra kroppen:

Det meste av det vi spiser er tilfeldigvis på listen over mat som inneholder transfett. Nå er spørsmålet “hvis vi ikke kan unngå det, hvordan kan vi unngå å bli kvitt det?” Her er noen måter du kan fjerne transfett fra kroppen din:

 • Det er viktig å begynne å lese etiketter på matpakker for å forstå nivået av transfett. Begynn å unngå mat som inneholder transfett, og velg sunne alternativer.
 • Se etter etiketter på matvarer som “forkortelse” eller “delvis hydrogenert”. Disse er kunstig skapt transfett som er langt mer helseskadelig
 • Forplikt deg strengt til en diettplan for en uke der du unngår all mat med transfett og hydrogenerte oljer.
 • Øk fiberinntaket for å binde fettet i kroppen din og slippe dem ut.
 • Drikk mye væske og juice som gulrot for å frigjøre fett.
 • Ikke glem å ta din første kopp varmt sitronvann tidlig på morgenen for å rense kroppen din
 • Bytt til økologisk mat så mye som mulig. På denne måten kan du redusere inntaket av transfett.

Liste over matvarer for å fjerne transfett fra kroppen

Tegn en diettplan og inkluder følgende matvarer for å fjerne transfett fra kroppen:

 1. Varmt sitronvann: Renser leveren og avgifter kroppen din. Skyller forsiktig ut kroppsfettet.
 2. Enzymrik mat: Enzymrike matvarer som avokado har visse forbindelser som hjelper deg med å bryte ned fett og øke stoffskiftet.
 3. Rå eller dampede grønnsaker: En sunn salat eller rå eller dampede grønnsaker kan hjelpe deg med å dempe transfett og forhindre forstoppelse.
 4. Fiberrik mat: Mat som fullkorn, epler er rike på fiber som hjelper til med å binde fettene og frigjøre dem fra systemet
 5. Masse vann: Vann er den beste kilden for å fjerne transfett. Vann kan fortynne fettkomponentene og skylle dem ut av kroppen.
 6. Grønn te: Rik på antioksidanter, grønn te fungerer som et mirakel i å fjerne kroppsfett. Det avgifter kroppen din og senker kolesterolnivået,

Vi presenterte noen av de viktigste faktaene om transfett, hvor de kommer fra, de viktigste ingrediensene, hvilke matvarer som inneholder det mest, deres effekt på helsen, og hvordan du kan erstatte det, samt bli kvitt det fra kroppen din.