En av de viktigaste mikronäringsämnena än kolhydrater och protein är fettet. Men fett är i huvudsak ett näringsämne, vilket är en kritisk sak för din kropp. Det är en energikälla och hjälper också andra näringsämnen att på lämpligt sätt utföra sitt jobb. De är lösliga i de organiska lösningsmedlen och förblir olösliga i vatten. Fetter är emellertid kända av en rad andra termer. Här är några.

 • Vegetabiliska fetter: Vegetabiliska fetter finns i linfrö, jordnötsolja, olivolja och majsolja.
 • Oljor: Vi vet att oljor inte blandas med vatten och därför är oljefett det fett som förblir i flytande form vid rumstemperatur.
 • Lipider: En annan vanlig term som är förvirrad för fett. Lipider är alla typer av fetter som är tillgängliga, fasta eller flytande.
 • Djurfett: de i smöret, grädden och fettet i oljan är animaliskt fett.

Men de olika fetter som du konsumerar i de många formerna lagras i kroppen av olika anledningar. Fetter är triglycerider och lipider är en annan term som hänvisas till dem. Lipider behöver dock inte nödvändigtvis vara triglycerider. Triglycerid är en ester som bildas av glycerol och även av de tre fettsyrorna. De är huvudingredienserna i naturliga fetter och oljor.

Typer av fetter och källor

Hur bildas fetter?

Fettbildning kan enkelt förklaras. Fettsyrorna i kroppen är i allmänhet långa i det som kallas rakkedjig karboxylsyra. När dessa tre fettsyramolekyler kommer i kontakt med glycerolen och reagerar, ger det upphov till triglycerider. Således lagras detta fett som finns i kroppen och skickas också som triglycerider.

Olika typer av fett och deras effekt på kroppen:

Ta en titt på viktig information om fetter som är bra för dig att veta.

1. Mättade fetter:

Av de olika fettsorterna är mättat fett det första man tittar på. Mättade fetter är de som är fasta i rumstemperaturen och som ofta kallas fasta fetter. Var och en av fettmolekylerna är täckta av väteatomer och kallas således mättad. Att konsumera för mycket mättat fett kan leda till hälsorisk som kan vara livshotande.

Vad gör de?

Mättade fetter ökar kolesterolnivån i kroppen. En ökning av kolesterolnivån innebär en ökad risk för stroke och andra hjärt -kärlsjukdomar.

Var finns de?

Förvänta dig att hitta det mättade fettet i ditt kött, mejeriprodukter, fjäderfäartiklar och annan bearbetad mat som kakor, bakverk, palmolja, kokosolja och påsen med chips du älskar. Men även din hälsosamma mat innehåller en dos mättad mat och det är därför svårt att eliminera dem helt. Forskare och läkare rekommenderar en kost som tar ut mindre än 10 % av kalorierna från mättad mat. Med det sagt är det också hälsosamt att skära ner på din pizza och ost, spannmålsbaserade desserter, helmjölk och mjölk med låg fetthalt.

Hur påverkar de din kropp?

På grund av den olika kemiska strukturen hos mättat fett är det känt att de påverkar din kropp annorlunda. Detta fett består av fettsyrakedjor som är mättade med vätemolekyler utan avstånd mellan dem. Denna tätt packade kedja gör det svårt för kroppen att gå sönder. Således lagras de i kroppen som fetter i fettvävnaden.

Hälsosam ersättning:

Din idealiska hälsosamma ersättning för det mättade fettet kan vara en handfull nötter, avokado, bönor och gröna grönsaker.

Fördelar: Dieter med mycket mättat fett ger din kropp gott om energi som långsamt omvandlar cellbränsle efter behov. Detta kommer att hålla blodsockernivån stabil. Således dämpas ditt sug efter socker och kolhydrater effektivt.

Nackdelar: Det främsta bakslaget med att involvera för mycket i mättat fett är ökningen av kolesterolnivån i blodet. Således kan högre nivåer av LDL -kolesterol i blodet öka risken för stroke och andra hjärt -kärlsjukdomar.

2. Omättade fetter:

Omättade fetter består av de enkelomättade och fleromättade fetterna. De är flytande vid rumstemperatur och deras källa är mestadels från växtoljor. Omättade fetter klassas som “bra fett”. Vegetabiliska oljor, jordnötsolja, solrosolja sojaolja och majsolja är de viktigaste källorna till omättade fetter.

Typer av omättade fetter

Omättat fett kommer från växtfoder som innehåller nötter och frön. Här är de två typerna av bra fett.

a. Enomättade fetter: Du kan hitta stora mängder enkelomättade fetter i avokado, nötter som mandel och hasselnötter, frön som pumpafrön och sesamfrön och andra oljor som rapsolja, jordnötsoljor och olivoljor. Enomättade livsmedel är kända för att sänka den dåliga eller LDL -kolesterolnivån. De sänker därmed hjärtsjukdomen och håller dig säker från stroke och andra hjärt -kärlsjukdomar. De är också näringskällor som hjälper till att upprätthålla kroppens celler

b. Fleromättade fetter: Fleromättade fetter finns i linfröoljor, majsolja och solrosolja, valnötter, linfrön och till och med i fisk. Omega 3-fettet är ett viktigt näringsämne för kroppen som är rikt på antioxidantegenskaper och dessa måste i huvudsak komma från mat eftersom kroppen inte kan producera dem. Fisk har gott om omega 3 och därför är det ett hälsosamt sätt att ta dem i ditt intag av hälsosam kost genom att äta dem ungefär två till tre gånger i veckan. Forskargruppen från American Heart Association föreslår att cirka 8 till 10 procent av din kalori behöver komma från konsumtion av fleromättat fett för att minska risken för hjärtsjukdom. De är också kända för att minska risken för typ 2 -diabetes.

Vilken mat ska du inkludera?

För att din kropp ska få en tillräcklig dos omättat fett, inkludera följande i ditt kostschema.

 • Nötter som valnötter, mandlar, cashewnötter och pistagenötter
 • Monorik mat som avokado, oliver
 • Oljor som olivolja, safflorolja, jordnötsolja och olivolja
 • För din goda dos omega-3, prova hälleflundra, sabelfisk och makrill ca 2-3 gånger i veckan.
 • Frön som pumpafrön och sesamfrön.

Fördelar: Hjälper till att minska risken för kolesterol i blodet, vilket förhindrar hjärtsjukdomar eller stroke. De hjälper också till med viktminskning och är rika på E -vitamin.

Nackdelar: Även om det inte finns några stora nackdelar med att äta enkelomättade fetter när de äts i måttliga mängder, kan överkonsumtion leda till hälsosjukdomar och fettavlagringar i kroppen. På detta sätt är enkelomättade fetter det fördelaktiga “bra fettet” för din kropp. Dina bästa fettkällor kommer härifrån!

3. Transfett:

Transfett är ett slags fettsyra. Fettsyra är en karboxylsyra och den har en lång alifatisk syra. Detta kan vara mättat eller omättat. Transfetter klassificeras vidare i två:

a. Naturligt förekommande transfetter: Naturligt förekommande transfetter är mjölk, kött etc. som produceras i tarmarna hos djur och därefter maten som tillverkas av dem. De är kända för att innehålla små mängder av dessa fetter.

b. Konstgjorda transfetter: Dessa är också kända som Trans -fettsyror. De skapas genom industriell process där väte tillsätts till flytande vegetabiliska oljor för att göra dem fasta och fasta.

Vilka effekter har de på din kropp?

Transfetter finns i en mängd olika livsmedel och är det “dåliga fettet” som de mättade. Precis som de mättade fetterna ökar de LDL -kolesterolet i blodet. De kan också minska det goda HDL -kolesterolet, vilket ökar nivån av triglycerider. Du kan förvänta dig en bra mängd transfett i kött, ost, grädde, lamm, fläsk och även nötkött.

Genom processen med partiell hydrering bearbetas också industriella transfetter. Processen är känd för att stelna och delvis härda vegetabilisk olja, en som är användbar vid framställning av bakad mat och stekt mat.

När du värmer oljan i hög temperatur för att steka, produceras transfett i oljan och därmed kommer dina munkar och annan söt mat ibland att bidra till transfettet i din kropp.

Hälsosamma kosttillskott

Här är några sätt att välja en transfettfri mat och på så sätt bibehålla hälsosamma matvanor.

Som bearbetad mat? Håll sedan utkik efter sådana som är gjorda med ohydrerad olja i stället för att välja hydrerad vegetabilisk olja.

Att begränsa frekvensen av att äta munkar, bakverk, muffins, pajer och kakor är ett annat sätt att begränsa transfett som kommer in i kroppen.

Intag av en rik skål med frukt och andra kraftfulla grönsaker tillsammans med fullkorn, fjäderfä, fisk och nötter kan vara ett perfekt sätt för dig att starta en hälsosam livsstil.

Att använda margarin istället för smör och anta 0 gram transfettprodukt på näringsetiketten är också ett bra val.

Fördelar: De är billiga och är därför ett populärt val i många företag. De är också kända för att hålla länge.

Nackdelar: De minskar kroppens goda fett och ökar LDL -kolesterolnivåerna som har potential att påverka ditt hjärts hälsa och därigenom orsaka stroke eller andra hjärt -kärlsjukdomar.

Vad gör fetter med din kropp?

 • Av allt kommer det att skada ditt hjärta. Fetter kan utlösa LDL -nivå eller det dåliga kolesterolet i kroppen och du kan därmed bli offer för hjärt -kärlsjukdomar.
 • Det är känt att det utlöser diabetes. Detta är en ond cirkel i huvudsak. När du är överviktig påverkar det insulinhormonet i kroppen. Detta kommer att utlösa diabetes och diabetes kan öka risken för din hjärtsjukdom.
 • När du har mycket fett tenderar du att lägga på mycket övervikt. Att vara överviktig kan sätta dig i sömnstörning och det farligaste av allt är sömnapné. Med detta tenderar personen att sluta andas i sömn, vilket minskar tillförseln av syre vilket i sin tur påverkar hjärtat och blodkärlen.
 • På den positiva sidan kan det hålla dig varm i bitande kyla. Fett fungerar nu mer som en isolator!
 • Det lagrade också energi. Under jakt- och insamlingstider kom denna lagrade energi ofta till deras räddning.

Det betyder verkligen att det finns några hälsosamma fettkällor för din kropp. De olika fetterna som finns finns kända för att fungera olika på kroppen och påverkar kroppen på olika sätt. Därför är det viktigt att veta vilken typ av fett kroppen tar upp och se upp för de du plockar och slänger i din matkorg. För en förändring, prova våra hälsosamma kosttillskott så ser du uppenbarligen resultaten.