Att skaffa barn medför mycket extra ansvar, vare sig det är ekonomiskt eller i tid. När varje ny dag går, lär barnet sig något nytt och föräldrarna gör det också. Detta inkluderar också dagliga rutinaktiviteter som att mata barnet och se till att barnet är friskt och lyckligt. Burping är en väsentlig del av samma process. Som sådan är det viktigt att veta hur man burper ett nyfött barn.

Hur man burp en baby

Vad är Burping och varför är det viktigt?

Burping spelar en mycket viktig roll för en bebis eftersom det tjänar syftet att släppa ut luften som fångas i barnets mage. Luften som barnet kan ha svalt under matningen hittar ett utlopp genom burping. Som ett resultat av detta upplever barnet mindre obehag, skrämsel och färre gasproblem. Detta skapar också mer plats i barnets mage för honom/henne att mata mer effektivt och till sin fulla potential.

Även om krappningsbehovet och mönstret varierar från spädbarn till bebis, kräver barn som ammas som regel mindre burp än spädbarn. Detta beror på att flaskmatade barn sväljer mer luft i jämförelse. Även bland flaskmatade spädbarn går den typ av flaska som används för att avgöra vilken bebis som behöver burpa mer och hur ofta.

När ska du skälla din baby:

Vanligtvis måste barn burpas under de första månaderna av matningen eftersom de fortfarande lär sig att mata effektivt. Utöver denna punkt lär de flesta barn att svälja mindre och mindre luft. De ägnar sig också åt mer fysisk aktivitet som att sitta upprätt och därmed ofta burpa på egen hand.

I allmänhet tar ammande mammor en paus för att burpa barnet när de byter bröst. Flaskmatande föräldrar tar ofta en paus för att burpa barnet beroende på den mängd som barnen har matats. Burping var 60 till 90 milliliter mjölk som matas är vanligt. För spädbarn med gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är det dock lämpligt att burpa var 20 till 30 milliliter.

Om barnet upplever obehag när det matas, tenderar att vara krångligt, drar iväg eller rör sig obehagligt, kan det vara ett tecken för dig att burpa ditt barn just då. Men om barnet verkar nöjt och sover lugnt under eller efter matningen är det okej att låta det vara. I ett sådant fall bör man inte tvinga barnet att burpa. Om ett barn lider av kolikssymtom eller andra stunder av långvarig gråt är det naturligt för honom/henne att svälja mer luft medan han gråter. Korrekt burpteknik går långt för att övervinna detta.

Hur man burp en bebis?

Föräldrar står ofta inför dilemmat om hur man burper ett nyfött barn. Medicinska experter och barnläkare föreslår att det finns tre olika sätt att burpa ett barn. Mödrar eller vårdnadshavare kan välja den som passar dem och deras bebis för att avgöra vilket som är det bästa sättet att burpa en bebis.

1. Bröst- eller axelmetod:

Hur-Att-Burp-a-Baby-Bröst-eller-Axel-Metod

I denna metod kan man hålla barnet i ena armen på ett sådant sätt att barnets haka vilar på axeln. Med den andra, fria armen bör du klappa eller gnugga barnets rygg försiktigt och vänta på att barnet ska burpa. Denna position är mycket bekväm för barnet, och därför kommer det inte att vara obehagligt för honom/henne.

Du kan också hålla ditt barn högre så att hans/hennes mage vilar försiktigt på din axel. I en sådan situation måste man se till att barnet andas normalt. Man måste ta hand om barnets huvud och nacke för att förhindra att barnet skadas.

Föräldern kan lägga en trasa över axeln/ryggen för att förhindra att deras kläder smutsas av spott.

2. Barnpassning på varvmetod:

Hur man burp en baby-baby sitter på varvmetod

Barnet måste placeras i föräldrarnas knä, vänd i samma riktning som föräldern. Ena handen måste stödja barnets bröst, haka och käke (försiktigt). Låt barnet långsamt och försiktigt luta sig framåt och gnugga/klappa ryggen med den andra handen. I det här fallet kommer en haklapp över barnets bröstkorg att förhindra kontaminering genom spott.

3. Baby läggning på varvmetod:

Hur man burp en baby-baby som ligger på varvmetoden

Barnet måste läggas på förälderns knä, över knäna, nedåt. Använd ena handen för att stödja barnets haka och käke, se till att huvudet är i linje med resten av kroppen för att inte blod ska rusa till det. Använd den andra handen för att klappa/gnugga barnets rygg. I denna metod kan en trasa/haklapp användas i föräldrarnas knä för att förhindra att kläderna förstörs av spott. Denna metod fungerar även om barnet tvingas lägga sig på sängen på magen och se till att huvudet inte är lägre än resten av kroppen.

Poäng att notera:

Hur man burp en baby-poäng att notera

I varje fall måste barnets baksida klappas försiktigt istället för att slå hårt.

Att använda en trasa/haklapp är valfritt, men det är lämpligt eftersom det förhindrar röra om barnet spottar.

Grov skakning av en bebis medan den burper istället för att försiktigt göra det kan orsaka neurologisk skada och därför måste man vara försiktig.

När ska jag sluta gnälla baby?

En annan viktig fråga som måste övervägas är att när man ska sluta burpa barnet. Efter cirka 4 till 6 månaders ålder blir barnet bättre utfodrat. När mindre och mindre luft sväljs blir burping en onödig ritual. Detta beror också på att bebisarna blir mer kapabla att burpa sig själva till följd av mer aktivitet. De börjar röra sig lite och sätter sig upprätt. Även när bebisarna börjar konsumera fasta och halvfasta ämnen avtar vanligtvis behovet av burping. För spädbarn med återkommande gas- och återflödesproblem kan dock föräldrarnas rapning fortsätta under en längre tid.

I slutändan handlar det inte om hur man burp en baby eller det bästa sättet att burp en baby eftersom metoderna och deras tillämpbarhet varierar från förälder till förälder och baby till baby. Så det är klokt att hålla sig till den metod som fungerar bäst för barnet och föräldern.