Vad är anemi?

Anemi uppstår när det finns en brist på röda blodkroppar i kroppen för att transportera syre till vävnaden och till de andra delarna av kroppen. Vi vet alla att under graviditeten produceras mer blod i kroppen för att stödja barnets tillväxt. Så anemi kan hindra fostrets korrekta utveckling. Om det finns brist på järn eller andra näringsämnen kan kroppen inte producera röda blodkroppar.

anemi under graviditeten

Mild anemi är mycket vanligt under graviditeten. Men vid brist på järn och andra näringsämnen kan du drabbas av allvarlig anemi som inte är bra för dig mer för ditt barn. Anemi kan göra dig riktigt trött och trött. Det är den vanligaste blodsjukdomen. Väl inom den tid som det bör behandlas annars kan det skapa allvarliga komplikationer för dig och för barnet.

Det finns två typer av anemi:

1) Järnbristanemi

2) Folatbristanemi

Orsaker till anemi:

1) Järnbristanemi uppstår när kroppen inte har tillräckligt med järn för att producera nödvändiga mängder blod. Hemoglobin produceras i lägre mängd, vilket är ett protein i röda blodkroppar. Hemoglobin är ansvarigt för att transportera syre från lungorna till andra delar av kroppen. Detta är den vanligaste formen av anemi under graviditeten.

2) Folatbrist anemi uppstår när folsyra-vitamin B-typ produceras mindre i kroppen. Folat krävs för att producera nya celler av rött blod. Vid brist på folat kan kroppen inte producera tillräckligt med röda blodkroppar för att transportera syre till alla vävnader som finns i kroppen.

Symtom:

1) Trött och trött hela tiden

2) Snabb eller dunkande hjärtslag

3) Andnöd som du tar

4) Problem med koncentration

5) Huden blir blekare.

6) Hjärtklappning och irritabilitet

Riskfaktorer associerade:

Risken att bli anemisk ökar om

1) Den gravida kvinnan är tonåring

2) Konsumera inte bra mat som är rik på järn och andra näringsämnen

3) Att bära mer än ett barn i livmodern.

4) Tidsperioden mellan två graviditeter var inte mycket.

Åtgärder för anemi under graviditet:

Kost hos gravida kvinnor

1) Vitamin B12- detta vitamin krävs av kroppen för att producera röda blodkroppar. När en gravid kvinna inte får i sig tillräckligt med detta vitamin från matintag kan kroppen inte producera röda blodkroppar.

2) För detta vitamin behöver man äta kött, fjäderfäprodukter, ägg och mejeriprodukter.

3) Ät en kost som ger dig en tillräcklig mängd järntillskott.

  • För icke-veganer har du rött kött, fjäderfä och ägg. För veganer finns det också gott om matvaror med järn. Listan innehåller bönor, linser, tofu, gröna bladgrönsaker, broccoli, fullkornsbröd, havregryn, frön och spannmål som innehåller järn.
  • Man bör också sluta ta piller eller kosttillskott för kalcium. Kalcium hindrar kroppen från att ta upp järn.
  • Man bör äta mat som hjälper järnet att absorberas av kroppen. Denna lista över livsmedel innehåller livsmedel som är rika på C -vitamin som amla, guava och apelsin. C -vitamintillskott kan också konsumeras. Tomatjuice, skivad paprika, jordgubbar och grapefrukt är bra alternativ att äta mellanmål.

Tips:

Höga mängder järn i kosten kan störa tarmkanalen. Så livsmedel som är rika på järn är att föredra framför kosttillskott innehåller järn. Kosttillskott har mindre biverkningar på kroppen. Höga mängder kan leda till förstoppningsproblem. Under sådana förhållanden bör man dricka beskärsjuice eftersom det är fördelaktigt.

Det är alltid bättre att konsultera läkare innan du tar någon form av tillskott.