Att äta näringsrik mat under graviditeten är mycket viktigt för både den blivande mamman och den lilla som växer i henne. Men på grund av extrema hormonella förändringar i kroppen utlöses mycket sug under graviditeten. Ett vanligt begär under graviditeten är majs. Men frågan som kommer hit är kan gravida kvinnor äta majs? Ja, det är mycket säkert och hälsosamt att konsumera majs under graviditeten. I denna artikel diskuteras fördelarna med att äta makka under graviditeten, dess eventuella biverkningar och de försiktighetsåtgärder som måste vidtas vid konsumtion av majs.

Är det säkert att äta majs under graviditeten

Äta majs under graviditeten – säkert eller inte?

Att äta majs under graviditeten är säkert och hälsosamt för den blivande mamman och barnet som växer inuti henne. Makka bör ingå i den gravida kosten, men man bör vara försiktig så att man inte överkonsumerar den, annars skulle den lägga till de extra kilona i din graviditetsvikt som inte krävs.

Näringsvärde för majs:

Att äta 100 g majs ger dig följande näring.

Näringsämne                       Kvantitet

Kalorier 96Kcal

Vatten 73%

Kolhydrater 21 g

Socker 4,5 g

Protein 3,4 g

Fiber 2,4 g

Fett 1,5 g

Omega-3 0,02 g

Omega-6 0,59 g

Fördelar med majs under graviditeten:

Att äta majs under graviditeten gynnar både mor och barn på följande sätt:

1. Lindring av förstoppning:

Majs är en utmärkt källa till kostfibrer som hjälper till att eliminera den vanligaste frågan om graviditet – förstoppning.

2. Minskar risken för medfödda funktionshinder:

Majs är en rik källa till folsyror och minskar därigenom risken för neonatala defekter hos barnet.

3. Minnespromotor:

Att äta makka under graviditeten hjälper till med en hälsosam utveckling av barnets hjärna och ökar därmed minnet.

4. Förhindrar muskeldegeneration:

Majs är rikt på zeaxantin eller vitamin som förhindrar muskeldegeneration hos barnet efter födseln.

5. Förbättrar barnets syn:

Majs är rikt på antioxidanter som lutein som spelar en viktig roll för att förbättra synen hos den nyfödda.

6. Förhindrar cancer:

Experter säger att de antioxidanter som finns i majs kan skydda modern från cancer inklusive bröstcancer.

7. Förhindrar anemi:

Majs är rikt på vitamin B12 som är avgörande för bildandet av blodkroppar och därigenom förhindrar att mamman blir anemisk.

8. Ökar immuniteten:

Majs är en rik källa till betakaroten som omvandlas till vitamin A som är bra för frisk hud, hår, syn, immunitet och minne under graviditeten.

9. Bra kolesterol:

Intag av majsskalolja vid graviditet hjälper till att minska LDL (dåligt kolesterol) och främjar tillväxten av HDL (bra kolesterol) i kroppen.

Biverkningar av att äta majs under graviditeten:

Det finns ingen sekund till det faktum att majs är extremt näringsrikt när det konsumeras under graviditeten. Men om det konsumeras för mycket kan det resultera i övervikt i vikt under graviditeten. Dessutom är allt i överskott skadligt för gravida damer och så skulle det vara med majs. Fettsyrorna i majs kan leda till hjärtproblem. Vissa kvinnor klagar över matsmältningsbesvär på att äta majs under graviditeten.

Hur man konsumerar majs under graviditeten:

Följande är de olika sätten som majs kan konsumeras under graviditeten:

  • Att äta kokt majs är det bästa sättet att äta majs under graviditeten eftersom maximala näringsämnen kan extraheras på detta sätt. Ta bara bort skalet och siden från majskolven, lägg den i p [a med tillräckligt med vatten för att sänka kolven, täck formen med ett lock och koka den i 5-6 minuter. Alternativt kan du också ta bort majsfröna och sedan koka detsamma.
  • Du kan lägga till söt majs i din graviditetskost i form av sallad eller en smörgås.
  • Gör en söt majssoppa
  • Lägg den i din pasta för att förbättra dess smak

Försiktighetsåtgärder när du äter majs under graviditeten:

Följande försiktighetsåtgärder måste vidtas vid intag av majs för gravida:

  1. Konsumera majsen inom några dagar från köpet för att skörda sina maximala fördelar.
  2. Ta aldrig bort skalen på majsen om du inte konsumerar den. Detta hjälper till att hålla den fräsch under en längre tid.
  3. Majsfröna bör förvaras i djupfrysning i en lufttät behållare för att behålla sitt näringsvärde.

Majsprodukter att äta och undvika under graviditeten:

Majs är rikt på många näringsämnen, och det är extremt hälsosamt och säkert att äta makka under graviditeten. Följande är dock de majsprodukter som man bör undvika att konsumera under graviditeten:

  • Majsstärkelse används vanligtvis som ett tillskott och bör aldrig gå till magen som enda resa.
  • Popcorn innehåller transfetter som har varit kända som en dödlig fiende för de nyfödda och därför bör popcorn vara en sällsynt behandling under graviditeten. Gå på kokt majs istället.
  • Majsirap har många tillsatta sötningsmedel som bäst undviks.

Slutsatsen är att majs är säkert och ett måste i din graviditetskost på grund av de näringsfördelar som det har. Inkludera majs i din dagliga kost och hjälp ditt barn att växa friskt och starkt. Men välj att undvika majsstärkelse och popcorn bör bara vara en och annan godbit.

Vanliga frågor:

Q1. Äter majsflingor bra under tidig graviditet?

Sv: Att konsumera cornflakes överdrivet kan vara problematiskt. Överdriven konsumtion av cornflakes under graviditeten resulterar i problem som tarmgas, flatulens, uppblåsthet och buksmärta. Överskott av cornflakes minskar kroppens förmåga att absorbera järn, zink och mineraler.

Q2. Är popcorn bra för en gravid kvinna?

Sv: Popcorn som majs är näringsrikt och säkert att konsumera under graviditeten. Det har många hälsofördelar, men popcorn har en hög mängd salt tillsatt i det som kan leda till högt blodtryck under graviditeten. Förutom att se till att popcornen är kokad och inte mikrovågsugn. Förutom att popcorn innehåller transfetter och överkonsumtion kan därför vara dödlig för den nyfödda.

Q3. Är konserverad majs säker under graviditeten?

Sv: All konserver innehåller BPA som bäst undviks under graviditeten. Färsk eller fryst mat bör alltid väljas framför konserver. Även burk är bättre men majs på burk är ett stort NEJ.