Varför blöder din näsa när du är gravid?

Över 20% av kvinnorna har upplevt näsblödning under graviditeten. Graviditet får blodkärlen i näsan att expandera och den ökade blodtillförseln kommer att sätta press på de små och känsliga kärlen på näsan, vilket gör att de lätt går sönder. Men tack och lov är dessa näsblödningar inte skadliga och du kan uppleva detta under din graviditet ofta. Läkare har uteslutit detta som något allvarligt.

Blödning i näsan under graviditetens orsaker och åtgärder

Vad orsakar näsblödning under graviditeten?

Kvinnor kommer sannolikt att uppleva en 50 % ökning av blodvolymen när hon är gravid. Denna ökade volym är nödvändig för en bättre cirkulation som ger barnet nödvändig näring. Som ett resultat expanderar detta de små kärlen i näsan, vilket sätter mer tryck på blodkärlet, vilket gör dem mottagliga för sprickor.

Graviditetshormonerna som progesteron och östrogen påverkar hur dina blodkärl fungerar. Progesteron ansvarar för en ökning av blodtillförseln och detta sätter i sin tur press på blodkärlen och venerna i näsan. Slemhinnorna torkar ut och svullnar och kommer sannolikt att bli värre på vintern. Detta gör det lättare för blodkärlen att gå sönder, vilket gör att du får en mindre blödning. Ibland kan du uppleva blod efter att du blåser näsan och inte nödvändigtvis en näsa som blöder i den meningen.

Torr luft i ditt rum kan också vara en faktor för din näsblödning. Det kan vara en orsak och den sorgliga delen är att du kanske inte ens inser det.

Den andra möjliga orsaken kan vara ett högt blodtryck eller en koagulationsstörning som leder till näsblödning.

Tecken på näsblod under din tidiga graviditet:

Medan näsblödning säkert är vanlig under din graviditet, är tandköttet också ett annat område som är benäget att blöda. Näsblödning och blödande tandkött är ett resultat av ökad blodtillförsel i kroppen, som behövs för cirkulation och för näring av barnet. Studier har visat hur återkommande näsblödning är nästan fyra gånger vanligare hos gravida kvinnor jämfört med icke-gravida kvinnor.

Hur man stoppar blod från näsan under graviditeten:

Stoppa näsblödning under graviditeten: Här är några enkla sätt på vilka du kan behandla näsblödning under graviditeten.

1. Vinäger:

Vinäger är känt för att täta blodkärlens väggar i näspassagen och har varit ett effektivt botemedel mot näsblödning. Så här använder du den.

  • Doppa en boll bomull i vit vinäger.
  • Anslut bomullen på näsborren som blöder.

Lämna bomullen i ca 5 till 7 minuter. Det är säkert att använda detta när du upplever näsblödning.

2. Ice Pack:

Isförpackningar eller till och med is, när de appliceras på ett blödande område på grund av skada, är kända för att stoppa blödning. Det verkar genom att strama blodkärlen och minskar också inflammationen vid en skada. Så här kan du göra ett ispaket.

  • Lägg lite krossad is i en påse och täck med en handduk.
  • Lägg förpackningen över näsan och håll tills blödningen stannar helt.

Grönsakspåsar kan också användas, de som förvarades i kylskåpet, som en alternativ lösning.

3. C -vitamin:

ett annat sätt att stoppa näsblödningen är att använda vitamin C. De hjälper till att förhindra bristning av blodkärl och vener och ger dig tröst. Det bästa sättet att använda C -vitamin för ändamålet är att ta mat rik på det. Apelsin, citron och andra citronfrukter kan effektivt behandla blödningsproblemet. Du kan konsumera dem som frukt eller också göra juice av det och dricka det då och då.

4. Ånga:

Ånga är ett annat sätt att hydrera näsblodkärlen. Andning i ånga kan således effektivt minska risken för näsblödning. Andas in ånga från en varm gryta med kokt vatten en eller två gånger om dagen. Du kan också tänka dig att skaffa ett ångbad. Båda har visat sig fungera effektivt vid behandling av näsblödning.

5. Att andas genom näsan och pressa ut genom näsborrarna stängda i cirka 5 15 minuter hjälper också. Ställ in en timer och gör detta minst två gånger om dagen. Den andra strategin är att sitta ner och luta dig lite framåt och hålla huvudet högre än ditt hjärta. Kom ihåg att inte ligga eller luta huvudet bakåt när du gör dessa. Du kan sluta svälja blod och därmed orsaka illamående eller kräkningar.

När ska du söka medicinsk hjälp?

Sök medicinsk hjälp om du upplever följande.

  1. När du har svårt att andas på grund av näsblödning
  2. När blodflödet är mycket tungt
  3. När din blödning orsakar trötthet eller desorientering
  4. När blödningen inte slutar även efter 30 minuters tryck.

Medan våra åtgärder kommer att komma in som en räddare i nödsituationer, kom ihåg att alltid konsultera en läkare när du upplever extremt obehag. Samtidigt, när du stöter på det här för första gången, var inte rädd. Blödande tandkött och näsblödning under graviditeten är ganska vanligt och ganska ofarligt.