“Mirakulös” är en mycket vanlig term som används för att beskriva graviditet och barns födelse. De nio månaderna som en kvinna tillbringar med att vänta sitt barn kan vara lite svåra. Kvinnans kost förändras under graviditeten och matsmältningen. Förstoppning är ett mycket vanligt matsmältningsproblem som väntar mödrar.

Under graviditeten förändras kvinnans kropp för att tillgodose ett korrekt uppväxt av ett barn. Maten du äter ger näring åt både moderns kropp och barnet.

Förstoppning uppstår så att du och ditt barn får mer näringsämnen och sedan sätter den gradvisa förändringen i livmodern press på dina tarmrörelser vilket leder till förstoppning.

Det finns några fler anledningar som leder till förstoppning hos en väntande mamma som nämns nedan.

förstoppning-under graviditeten

Orsaker till förstoppning under graviditeten.

  • Biverkningarna av de läkemedel du tar kan leda till förstoppning.
  • Den ökade stressnivån.
  • Kostförändringen kanske inte är kompatibel, vilket leder till förstoppning.
  • Det mindre vätskeintaget du tar.
  • Högre konsumtion av uttorkade vätskor som alkohol (vilket rekommenderas att inte konsumeras under graviditeten), kaffe och te.
  • Inte tillräckligt med sömn.
  • Vissa sjukdomar som diabetes, stroke, uremi, sklerodermi, Parkinsons sjukdom och mer.

Förstoppning varar i dagar men det betyder inte att du måste hantera det i nio månader. Det finns åtgärder som hjälper dig att lindra problemet och undvika rädslan för förstoppning under och efter graviditeten. Några av de åtgärder som hjälper till att lindra förstoppningen listas nedan.

Stekt och fet mat är också mycket attraktivt och gott men du bör undvika det för att förhindra förstoppning.

Rensande frukter som apelsiner, bananer, meloner, druvor och hjälper till att hantera förstoppning eftersom de är rika på fibrer och är saftiga och innehåller en enorm mängd vätskor.

Att dricka mycket vätska hjälper till att hålla uttorkningen borta och hjälper till med smidig rörelse i dina tarmar.

Promenader och träning hjälper också till att helt smälta matintaget och därmed förhindra halsbränna och surhet, vilket också inkluderar förstoppning och evakuerar ändtarmen helt.

Om psylliumskal, platina frön tas regelbundet då det hjälper till att kontrollera förstoppning.

Förbrukning av papaya hjälper också till att hålla förstoppning i schack eftersom den innehåller peptinsyra som är ett bra botemedel mot förstoppning.

Normalt torkar te ut din kropp men ingefära te hjälper till att kontrollera förstoppning.

Eftersom graviditet är en mycket speciell tid i en kvinnas liv, bör hon vara mycket försiktig. Och eftersom förstoppning är en del av graviditeten, bör du vara medveten om några av vad du inte ska göra för att undvika förstoppning. Här är en lista med några användbara saker att göra under din graviditet.

Inga kolsyrade drycker.

Undvik aloe vera olja, ricinolja och triphala bör undvikas även om de är naturliga rengöringsmedel eftersom användning av dessa oljor kan göra barnet hyperaktivt.

Använd aldrig någon form av läkemedel utan samråd med din läkare annars kan det skada fostret i livmodern.

Även om förstoppning inte är ett mycket allvarligt problem under graviditeten, kan det oftast vara en indikation på ett annat problem. Om du har ont i magen alternerande med diarré eller om du märker att du får blod eller slem med avföringen, är det lämpligt att omedelbart kontakta din läkare. Att passera en hård avföring eller ansträngning under tarmrörelsen kan också leda till hemorrojder som är svullna vener i ändtarmen.

Generellt är graviditetsförstoppning ett symptom på tidig graviditet. Trots det upplever de flesta kvinnor graviditetsrelaterad förstoppning i de senare stadierna av graviditeten. Oavsett när du upplever förstoppning under din graviditet, inte få panik och följ dessa steg eller bäst, kontakta din läkare, trots allt skulle du inte vilja skada din kära bebis.