Varför insisterar vi på att äta grönkål medan vi är gravida? Fördelarna är mångfaldiga. Grönkål är en mörkgrön lövgrönsak som är näringstät och tjänar den som rätt ingrediens för ditt barns tillväxt. Överflödet av vitaminer, kalcium och fibrer gör det till en idealisk mat som bör glida in i din graviditetskost. När du lagar grönkålen kan du dock märka att du inte riktigt gillar lukten av den. Men den goda nyheten är att det finns många sätt att njuta av grönkål. Vi berättar om det i den här artikeln.

Grönkål under graviditeten

Näringsvärde av grönkål:

Kan gravida kvinnor äta grönkål? Tja, här är en titt på näringsvärdet av grönkål. Du kan sedan se svaret i den.

Grönkål erbjuder en rik dos av järn, kalcium, fosfor, vitamin A, C och K. Det är också packat med antioxidanter, tillsammans med koppar och magnesium. Vitaminerna B6, B1, B2 och B3 är också förpackade i den. Grönkål har väldigt lite kalorier, men mer fiber. Dess del av omega 3-fettsyra, känd som alfa-linolensyra, hjälper till att minska hypertoni.

Vilka är typerna av grönkål?

Grönkålens godhet finns nu i fyra olika typer av den.

1. Curly Kale:

Detta är den populärt konsumerade grönkålen, den som vanligtvis finns på marknaderna. Den har en skarp lukt med en pepprig smak. Det är vanligtvis något bittert, men om du föredrar mindre bitterhet, leta efter yngre och färska blad.

2. Redbor Kale:

Denna grönkål har rufsiga löv och ser vacker ut. Färgen sträcker sig från djuprött till lila och även grönt ibland. Denna typ av grönkål används vanligtvis för att garnera skålen.

3. Lacinto Kale:

Detta är annars känt som toskansk kål eller dinosaurkålen. Bladen är mörkgröna och smala. Bladen är fästa på en stark stjälk som vanligtvis tas bort vid tillagning. Det ger en rik smak till rätten.

4. Rysk grönkål:

Rysk grönkål är annars känd som sibirisk grönkål och är ganska svårt att hitta dem. Det är dock mycket fördelaktigt för kroppen vars blad ser ut som en raket, och färgen varierar från lila till rött. Den är milt söt och kan tillagas på ungefär samma sätt som den andra grönkålen.

Fakta om grönkål:

Grönkål är en grönskande grönsak som finns rikligt under vintersäsongen. Men dessa dagar finns det i livsmedelsbutiker året runt. Grönkål, när den kokas, avger en svavelliknande lukt som blir oattraktiv för vissa blivande mödrar. Det finns olika sorter av grönkål som Greens, Lacinato och Siberian Kale. Välj en sort som du föredrar beroende på valet av ditt recept.

Att äta grönkål under graviditeten: är det säkert?

Absolut!

Även om alla gröna bladgrönsaker anses vara hälsosammare matalternativ, toppar grönkål topplistan bland dessa. Det kallas med rätta som näringsämne och är mycket fördelaktigt för blivande mödrar och växande barn. Enligt hälso -nutritionisterna kan en kopp grönkål ge dig en överskottsdos av vitamin A och C, som du behöver på en dag.

Fördelar med grönkål under graviditeten:

Ta en titt på dessa näringsfördelar med grönkål under graviditeten.

1. Kalcium:

Grönkål är känt för att vara ett kraftverk av kalcium som säkerställer starkare tänder och benutveckling av ditt barn. Kalcium krävs också för utveckling av hjärta, muskler och nerver hos det växande barnet. Det har bevisats att grönkål ger mer kalcium än mejeriprodukter och absorberas också bättre i kroppen.

2. Fiber:

Grönkål har ett mycket högt innehåll av fibrer som tillför grovfoder till maten och hjälper matsmältningen. Fibrerna hjälper till att lindra flera magrelaterade störningar och förhindrar också förstoppning, ett allvarligt tillstånd som kvinnor upplever under graviditeten.

3. A -vitamin:

Vitamin A är avgörande för ett starkare immunsystem som i sin tur hjälper kroppen att bekämpa främmande infektioner. Att lägga till grönkål i din kost ger dig en bra dos A -vitamin och är hälsosammare för dig såväl som för ditt barn.

4. C -vitamin:

Grönkål har ett högt innehåll av C -vitamin som skyddar och ger näring åt fostret samtidigt som det ger den blivande modern extra vitalitet och energi. Dessutom är en annan funktion av vitamin C att skydda de gravida kvinnorna från infektioner som hosta och förkylning.

5. Antiinflammatorisk:

Grönkål är laddad med antiinflammatoriska egenskaper. De flesta sjukdomar i kroppen som hjärtsjukdomar, artrit och autoimmuna störningar orsakas av inflammation. Godheten i grönkål hjälper till att förebygga och till och med undertrycka dessa sjukdomar.

6. Magnesium:

Magnesium är ett mycket viktigt mineral som reglerar mer än 300 funktioner i vår kropp. Dess huvudsakliga funktion är att hjälpa energiproduktion i vår kropp. Så, om du känner dig trött under graviditeten, ät en skål grönkål för att få en bra dos magnesium.

7. Stärker blodflödet:

Grönkål är känd för att stärka blodkärlen. Detta är oerhört viktigt, särskilt för gravida mödrar, eftersom de tenderar att ha tillsatt blod i livmodern.

Biverkningar av grönkål under graviditet:

Varje bra sak på jorden har också sin egen andel av biverkningar. Här är några biverkningar av grönkål som du bör vara medveten om.

  1. Muntorrhet och uttorkning är de första tecknen på att äta för mycket grönkål. Grönkål har en diuretisk karaktär, vilket innebär att du kan ha lust att urinera mer och därmed hjälpa dig att spola ut gifter. Detta kan dock ibland beröva din kropp av vatten, vilket kan resultera i muntorrhet och uttorkning.
  2. När du äter för mycket kostfiber kommer din kropp inte att absorbera näringsämnen effektivt. Detta kan resultera i uppblåsthet, tarmgas etc..
  3. En allergisk reaktion är en annan bieffekt av grönkål under graviditeten.
  4. Högre intag av antioxidanter kan också riskera din hälsa och ditt barn.

Bästa sätten att servera grönkål under graviditeten:

Här är några sätt du kan ta grönkål.

1. Sallader:

skär ut en ny uppsättning löv för att lägga till din skål med sallad. Detta är ett sätt att se till att du får nog av det och också känna mindre av det om du inte gillar dess smak.

2. Soppa:

Gör en grönkålssoppa. Koka helt enkelt och sila grönkålen. Tillsätt en klick smör och liten hackad lök. Tillsätt den blandade grönkålen och koka upp den. Det är Lägg till salt och peppar efter smak.

3. Grönkålsdopp:

Njut av dina kex med ett klassiskt grönkålsdipp.

4. Grönkålssmoothie:

Grönkålssmoothien är också ett bra sätt att äta grönkål. Grönkålsmoothie för graviditet innehåller honung istället för ditt vanliga socker.

Gör en klassisk grönkålssmoothie som är enkel att göra och utsökt att göra.

  1. Lägg till ett halvt dussin fryst banan. Om du inte gillar bananer, komplettera den med avokado.
  2. Lägg till några körsbär och jordgubbar till detta. Om du vill, lite blåbär också.
  3.  Ett gäng eller en handfull nytvättade och torkade grönkålsblad kommer nu att gå i mixern.
  4. 1/3 kopp yoghurt eller mandelmjölk och en liten sked linfrön måste tillsättas.
  5. Om du vill, tillsätt en sked jordnötssmör och lite vatten för smidig blandning. Pressa lite lime på den.
  6. Blanda dem alla väl och servera mild kyla!

Denna klassiska grönkålssmoothie för graviditet kommer att säkerställa att du får rätt mängd näringsämnen för dagen!

Hur man väljer färsk och hälsosam grönkål för graviditet:

Mindre bladkål är bra. De är mjuka och har också bara en mild smak. Denna typ är lämplig om du planerar att njuta av din salladsform. I allmänhet är de utvalda när de ser sin fuktighet och skarpa, otviltade grönkål. Små hål på den indikerar skador orsakade av insekter. Bladen ska inte heller vara gula eller bruna, eftersom det är ett förslag om att det redan är skadat.

Grönkål i rätt mängd är säkert bra för din kropp. Bli kreativ med de många sakerna du kan göra med grönkål. Prova recept och ta reda på vad du gillar bäst. I vilken form som helst, försök att konsumera det. Att äta grönkål under graviditeten har många fördelar och kan bli extremt bra för din kropp.

Vanliga frågor & Svar:

Q1. Hur mycket grönkål kan gravida kvinnor äta?

Sv: Eftersom att äta grönkål är bra för graviditeten kan du inkludera det i din graviditetskost i ungefär två till tre rutiner i veckan. En handfull grönkål kommer att göra gott i din salladsskål och du kan äta detsamma till din smoothie också.

Q2. Äta rå grönkål under graviditeten säkert eller inte?

Sv: Nej! det är inte säkert. Rå eller okokt grönkål eller grönsaker eller kött har dåliga bakterier. Detta kan förorena och därmed orsaka problem för din hälsa.

Q3. Är det säkert att ha grönkålssmoothie?

Sv: Det är säkert säkert. Grönkål i vilken form som helst är bra under din graviditet. Du kan behöva ersätta din dagliga dos socker med honung för ytterligare fördelar och godhet.