En aprikos är en gyllene apelsinfärgad frukt som liknar en persika. Aprikoser faller i kategorin drupfrukter, vilket innebär att de kan konsumeras i både torra och färska former. De är utsökta och sötsmakande frukter som kan avnjutas som efterrätt efter en måltid. Aprikoser har högt näringsvärde och kan erbjuda gravida kvinnor viktiga vitaminer och mineraler som behövs under fasen. Torra aprikoser är den mest konsumerade fruktformen i Indien, eftersom de färska versionerna inte är lätt tillgängliga. De är rika på järn, magnesium, kalcium och till och med kostfiber. Läs mer om aprikosfördelarna under graviditeten.

Fördelar med att äta aprikoser under graviditeten

Är aprikos säker under graviditeten?

Det är en vanlig fråga att huruvida det är säkert att konsumera aprikoser under graviditeten. Aprikoser är säkra att konsumera under graviditeten och kan vara ganska fördelaktiga när de har regelbundet. Se dock till att ta bort den bittersmakande spetsen på aprikosen, som innehåller en skadlig ingrediens som kallas “amygdalin” som kan orsaka magbesvär och illamående.

Fördelar med aprikos under graviditeten:

1. Torkade aprikoser innehåller stora mängder järn och koppar. Under graviditeten är en kvinna utsatt för anemi och oxidativ stress. Torkade aprikoser under graviditeten hjälper till med hemoglobinproduktionen plus absorptionen av järn genom dess rika kopparhalt.

2.Folsyra i aprikoser hjälper till att förebygga vissa fosterskador hos nyfödda barn, såsom spina bifida.

3. En gravid kvinna behöver cirka 300 kalorier för att stödja sitt utvecklande foster. Aprikoser i den dagliga kosten hjälper till med en jämn fördelning av sådana kalorier i moderns kropp.

4. Det höga fiber- och stärkelseinnehållet i denna frukt hjälper till med korrekt matsmältning och kontroll av hemorrojder plus förstoppning hos blivande mödrar.

5. Det rika innehållet av vitaminer och mineraler hjälper till med den övergripande utvecklingen av fostret. Aprikoser är också rika på retinol.

6. Aprikos torr frukt under graviditeten håller också blodsockernivån under kontroll, vilket avvärjer graviditetsdiabetes.

Risker med aprikos för gravida kvinnor:

1. Aprikos innehåller också den skadliga ingrediensen “amygdalin” som frigörs från glykosidamygdalin under matsmältningen. Därför kan för mycket aprikoskonsumtion leda till depression i nervsystemet, kräkningar, kramper eller till och med andningsstörningar.

2. Magen är redan ett vanligt obehag hos gravida kvinnor. Om aprikoser inte är fullt mogna kan de förvärra frisättningen av magsaft hos blivande mödrar.

3. Svavel är aprikoser som kan leda till anafylaktisk chock eller orsaka svavelallergi hos sulfitkänsliga kvinnor.

4. Fröspetsarna på aprikoser innehåller kemikalien ”laetrile”, som tas i stora mängder kan störa kroppens funktioner.

5. Onödig aprikoskonsumtion orsakar också yrsel och ofta huvudvärk.

Torkad aprikosfrukt under graviditet:

Sedan åldrar har torkade aprikoser varit kända för att vara en källa till växtbaserade läkemedel under graviditeten. Torkar av aprikosträd antas vara effektiva vid infertilitetsproblem, spasmer och blödningar. Pastaen i denna fruktkärna botar vaginala infektioner och köttet hjälper till under graviditeten plus amning. Torkade aprikoser är rika på kalcium, folsyra, järn och fibrer; sålunda fungerar som den perfekta ersättningen till matlusten hos en blivande mamma. Enligt vissa hälsorådgivare kan dock för mycket kärnintag resultera i en ökad risk för fosterskador.

Allt kan bara vara bra när det konsumeras med måtta. Även om aprikoser är fördelaktiga för människokroppen kan överätning av dem säkert leda till ett antal hälsokomplikationer. Aprikoser, särskilt torra, finns på alla fruktmarknader. De kan ätas som en helhet eller kan hackas och användas i sallader, smoothies eller till och med tillsammans med spannmål. Den berömda söta “Khubani ka Meetha” är också gjord med dessa läckra torra frukter. Så vad väntar du på? Ta din dagliga dos aprikoser under graviditeten och njut av dess hälsofördelar.

Vanliga frågor:

1. Vilken är den bästa tiden att äta aprikoser under graviditeten??

Det finns ingen speciell tid att äta aprikoser, men den rekommenderade riktlinjen är att äta dem tillsammans med frukost eller som mellanmål mellan måltiderna. Särskilt torra aprikoser kan vara svåra att smälta under natten. Ät dem därför minst 1-2 timmar före sänggåendet.

2. Hur man förbereder torra aprikoser hemma?

Torra aprikoser kan göras av färsk frukt, men det är en process involverad. Aprikoser tvättas först noggrant, urkärnade och uttorkas i ugnen. Det tar vanligtvis cirka 10 timmar för frukterna att vara helt torra, men ändå ha en seg, läderaktig konsistens.

3. Finns det ett lämpligt alternativ till aprikoser om de är allergiska?

Även om det är väldigt sällan någon utsätts för allergiska reaktioner med aprikoser, finns det lämpliga alternativ. Persikor, nektarin och till och med mango kan användas som ersättning för aprikoser. De erbjuder liknande näringsvärde och smakar också bra.