Musik är ett av de viktigaste instrumenten som har visat sig hjälpa till att minska fysisk och psykologisk smärta. Faktum är att musik nu används som en del av terapier för att hjälpa patienter att återhämta sig snabbare. Kvinnor som är gravida rekommenderas att lyssna på lugnande sånger för att övervinna stress. Graviditeten är fylld med humörsvängningar, depression, mental stress och ångest. Symtomen för varje person kan variera när man går igenom graviditetsstadierna. Musik kan vara det bästa sättet att hantera dessa utmaningar och återgå till det normala. Det hjälper inte bara att slappna av moderns sinne, utan visade också många positiva effekter på det ofödda barnet. Faktum är att det har blivit en vanlig trend på sjukhus att spela fin musik som Beethoven för att få patientens oro att vila och förbereda sig väl för deras förlossning. Låt oss utforska de underbara fördelarna med att lyssna på musik under graviditeten.

Musik under graviditeten

INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

 1. Effekt av graviditetsmusik för bebis i livmodern.
 2. Fördelar med att lyssna på musik under graviditeten.
 3. Hur man spelar musik för ett ofött barn?
 4. Vilken typ av musik är tillrådligt under graviditeten?
 5. Ljudnivåer för att lyssna på musik under graviditeten.
 6. Tips för att lyssna på musik under graviditeten.
 7. Hur man vet om musiken är för hög för barn?

Effekt av graviditetsmusik för baby i livmodern:

Musikens terapeutiska krafter kan verkligen hjälpa till att läka ett kaotiskt sinne, vilket kan främja en frisk kropp. Musikens inverkan på de ofödda antogs dock bara fram till nyligen. En ordentlig studie genomfördes på en grupp gravida kvinnor som spelades med indisk karnatisk musik i 20 minuter varje dag i cirka 20 dagar. Resultaten av svarstesterna visade att deras ofödda barn visade bättre tillväxttakt och återflöden jämfört med dem vars mödrar inte var en del av detta program.

Fördelar med att lyssna på musik under graviditeten:

Följande är några av de betydande fördelarna med musik för gravida damer:

1. Hjälpmedel för bättre fosteråterflöden:

När du lyssnar på musik hör din bebis inte melodierna eller ljudet från instrumenten. Faktum är att den lyssnar på vibrationer som skapas av musiken, vilket kan stimulera bättre återflöden hos spädbarn. Sådana barn tenderar att visa snabbare reaktioner på situationer jämfört med dem som inte utsätts för musik.

2. Förbättrar koncentrationen:

Att utsätta ditt barn för bra musik kan hjälpa till att förbättra sin hörselförmåga. Det vänjer sig långsamt att lyssna på dessa vibrationer och börjar fokusera mer. Således förbättras koncentrationsförmågan kraftigt.

3. Hjälper till att koppla av mamma och bebis:

En orolig mamma och hennes ofödda kan dra stor nytta av musik. Musik har underbara helande egenskaper som hjälper till att minska kaoset och röran i sinnet. Detta visar i sin tur en positiv effekt på barnets tillväxt. Musik kan också lugna ner nerverna och ge lugnande lindring.

4. Påverkar barnets övergripande beteende:

Studier visar att spädbarn vars mamma lyssnade på musik regelbundet när de var gravida har bättre hjärnutveckling. Ett starkt inflytande av musik märktes i deras övergripande kognitiva förmågor, tal, minne och beteende. Sådana spädbarn befanns i allmänhet vara lite glada och glada jämfört med vanliga spädbarn.

Hur man spelar musik för ett ofött barn?

Läs nedan för att veta hur man spelar musik för gravida kvinnor:

Musik under graviditeten

Skapa en spellista:

Försök matcha musiken med rytmen i ditt arbete. Under de tidiga stadierna av arbetet krävs snabbare och mer pigg musik för att hålla humöret lätt och distraherande; och när arbetet fortskrider är långsammare, repetitiv musik mycket mer att föredra, eftersom man finner synkroniseringen med arbetets rytm. Glöm inte att inkludera alla dessa varianter i din spellista.

Lägen för att spela musik:

På sjukhuset, fråga om de har högtalare för att spela musik där. Eller skaffa egna högtalare hemifrån.

Använd hörlurar:

Om du vill blockera bort från alla distraktioner helt och bara fokusera på arbetet kan det inte finnas något bättre än hörlurar. Glöm inte att packa dem.

Njut av graviditetsmusik för fosterutveckling:

Alla fördelar med musik under förlossningen gäller också för en lugn, avslappnad och lycklig graviditet. Lyssna på musik regelbundet under graviditeten också för att koppla av, stressa av och föryngra dig själv. Musik lyfter också stämningen och energin med stormsteg. Att höra musik under graviditeten kan bättre förbereda ditt arbete.

Vilken typ av musik är tillrådligt under graviditeten?

Om du undrar vilken som är den bästa musiken att lyssna på när du är gravid, tänk på att ingen musik kommer att göra det.

 • Lugnande musik som de klassiska versionerna av både indiska, hindustanska och till och med western anses vara den avkopplande musiken för graviditet.
 • Att lyssna på klassisk musik under graviditeten visar sig förbättra ett barns reflexer.
 • De rekommenderade formerna är sånger, instrument som flöjt, Jalatarangini och till och med mjuk musik för graviditet. Gå aldrig för hög musik som heavy metal och rock, eftersom det kan störa barnets rörelser totalt och leda till onormalt beteende.
 • Mozarts graviditetsmusik har visat sig vara den mest effektiva för gravida kvinnor och har visat sig öka affiniteten för musik hos spädbarn.
 • Graviditetsmeditation Musik kan hjälpa till att lugna ner ett oroligt sinne och återställa inre lugn.

Ljudnivåer för att lyssna på musik under graviditeten:

Ofödda barn är säkra i mammas livmoder och utsätts inte för höga ljud. En decibelnivå på 50-60 borde vara idealisk för dem, eftersom det är i harmoni med de ljud de är vana att tycka om sin mammas röst, gurglar i magen etc. Allt annat än denna nivå är för högt för dem och kan skapa ångest frågor.

Tips för att lyssna på musik under graviditeten:

Kolla in dessa enkla tips för att spela musik under graviditeten:

 • Välj Light Music: Att spela lugnande musik i låg volym kan vara det bästa sättet att hjälpa dina barn att få nytta.
 • Sjung din egen melodi: Ja! Det finns inget bättre sätt att börja umgås med ditt barn än att sjunga för det. Välj din favoritlåt och fortsätt sjunga eller nynna.
 • Instrument: Att lyssna på mjuka instrument som Veena, flöjt eller fiol som spelas i låga volymer kan hjälpa till att känna sig lätt och avslappnad
 • Undvik abrupta ljud: Plötsliga ljud som en stor duns kan skapa störningar hos barnet. Försök att undvika sådana platser som biografer, byggarbetsplatser etc, där barnet kan känna sig obekväm.

Hur man vet om musiken är för hög för barn?

Ett ofött barns öron är extremt ömma och känsliga för höga ljud. Att lyssna på hög musik medan du är gravid kan utlösa snabba rörelser och onormalt höga sparkhastigheter hos barnet. Om denna rörelse kvarstår i mer än några minuter kan du anta att barnet utsätts för intensiv stress inuti. I sådana fall går du bara till en lugn plats och talar mjukt till barnet för att lugna ner det.

Det finns många versioner av musik tillgänglig för gravida på internet. De flesta av dem är klassiska låtar eller sånger, som är kända för att ha de bästa fördelarna med spädbarn. Det bästa sättet är att ansluta hörlurarna och börja spela den här musiken i minst 20-30 minuter varje dag. Kom ihåg historien om Abhimanyu i Mahabharata, vars mamma lyssnade på Vedorna medan hon var gravid. Han blev litteraturmästare redan innan han föddes och överraskade alla med denna oklanderliga kunskap. Sådan är kraften i fantastisk musik för graviditetens hjärnutveckling!

Vanliga frågor och svar:

1. Varför rekommenderas hörlurar för gravida kvinnor?

När du ansluter hörlurar tenderar du att avbryta externa ljud och därigenom flytta ditt fullständiga fokus på musiken. Varje detalj kan tydligt höras och njutas. Detta ger dig och bebisarna den bästa musikupplevelsen. Se till att volymen inte är för hög.

2. Kan jag lyssna på musik medan jag arbetar?

ja! Du kan! Det skulle faktiskt vara det bästa att göra. Det hjälper dig inte bara att övervinna din arbetsstress och oro, utan håller också ditt barn upptagen med bra musik. Du behöver inte pressa in separat tid för att lyssna på musik.

3. Varifrån kan jag ladda ner bra gravidmusik?

Ett antal sajter erbjuder bra musik för gravida. Dessa album har utformats speciellt för att tillgodose behoven hos en blivande mamma och hennes bebis. Några av de bästa sajterna är Youtube, BabyCenter och Babymozart.org. Logga bara in och njut av vacker musik när som helst och var som helst.

Bildkälla: 1.