Graviditet är så värdefullt för en kvinna eftersom hon ger liv åt en varelse och för dem till denna nya värld. Därför bör den gravida kvinnan vara mycket försiktig när det gäller att välja kost och vad hon ska äta. Före graviditeten har kvinnor olika matvanor. Men samma ska inte fortsätta under graviditeten. Hon bör se upp för näringsfakta och hälsofördelarna med maten hon äter. Hummus är en pålägg eller pastor gjorda av kikärter som är ganska fördelaktiga under graviditeten. Denna härliga maträtt är inte bara utsökt utan också näringsrik. Det är ganska fördelaktigt för den gravida damen och barnet inuti.

hummus under graviditeten

Vad är Hummus?

Hummus är en pasta, dopp, pålägg eller kryddig maträtt gjord av hälsosamma ingredienser som mosade kikärter, tahini (sesamfrö pasta), olivolja, vitlök och citronsaft. Studier säger att ursprunget till denna maträtt kommer från länder i Mellanöstern. Denna läckra pasta kan användas som dopp till fingerflis eller som pålägg på brödet. Hummus är ett hälsosammare alternativ än mycket andra droppar med högt kaloriinnehåll och fettinnehåll.

Hur säker är hummus under graviditeten:

Läkare och experter säger att det är ganska säkert att äta hummus under graviditeten, men det måste ätas i begränsade mängder. Denna pasta är rik på protein och fiber och låg i kalorier, vilket gör det till ett hälsosammare alternativ för gravida kvinnor. Denna maträtt är säker endast om du äter den när den är färsk. Felaktig lagrad eller förpackad hummus är i allmänhet osäker att äta för en gravid dam. Förstegångarna bör överväga två gånger innan de äter hummus på grund av allergiska reaktioner. Konsumera denna maträtt endast om du inte är allergisk mot någon av ingredienserna.

Näringsfördelar med hummus:

Att ha en bra uppfattning om näringsinnehållet i hummus är också nödvändigt. Låt oss se om näringsämnena i vårt favoritkryddor.

 • Ingredienserna som används för att göra Hummus är näringsrika, och därför betraktas detta som ett hälsosammare dopp eller spridning.
 • 100 gram hummus har cirka 166 kilokalorier vilket gör den till en kaloririk maträtt.
 • På samma sätt har hummus 14,29 g kolhydrater, 7,90 g protein, 6,0 g fiber och 9,60 g fettinnehåll i 100 g hummus.
 • Dessutom har hummus olika vitaminer och mineraler som vitamin A, vitamin B9 (folat), vitamin B6 (pyridoxin), vitamin B3 (niacin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B1 (tiamin), vitamin B5 (pantotensyra), Kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, fosfor, selen, mangan och koppar.

Hummus hälsofördelar under graviditeten:

Att äta allt för mycket kan vara ett problem, särskilt när du är gravid. Men om du längtar efter det kan hummus under graviditeten också vara till nytta. Hummus anses vara en betydande energimat och därför rekommenderas det under graviditeten. Några av dess hälsofördelar är

1. Fosterutveckling:

Proteiner är byggstenarna i kroppens celler, samma tillämpas för fostrets utveckling, och därför betraktas protein som ett viktigt näringsämne som måste konsumeras under graviditeten. Som framgår av näringsfördelarna innehåller hummus cirka 4% av proteinet i det, och därför bör hummus ätas under andra och tredje trimestern.

2. Hjälper matsmältningen:

Hummus är en fiberrik mat, och det hjälper därför matsmältningen. Gravida kvinnor som lider av förstoppning rekommenderas att äta hummus med fiberrika grönsaker för att hjälpa matsmältningen och bättre tarmrörelser.

3. Benutveckling:

Hummus innehåller rätt mängd kalcium i den. Kalcium krävs för utveckling av ben, tänder, muskler och nerver hos det ofödda barnet. Att äta hummus ger den gravida damen nödvändigt kalciuminnehåll i kroppen.

4. Bibehåller blodsockernivån:

Friska kolhydrater hjälper till att kontrollera blodsockernivån, vilket är viktigt för gravida kvinnor för säker leverans. Hummus har nödvändiga mängder bra kolhydrater som är viktiga för gravida kvinnor.

5. Minskar risken för medfödda funktionshinder:

Folsyra är ett måste för en gravid kvinna, särskilt under första trimestern. Detta beror på att folsyra förhindrar risken för neuralrörsdefekter. De vanligaste är spina bifida. Hummus har folsyra i sig, konsumerar det kan hjälpa till att förebygga medfödda neurala funktionshinder.

Risker och nackdelar med Hummus under graviditeten:

Det är ingen skada att konsumera hummus så länge det görs i begränsade mängder och som är hemlagat.

 1. Hummus som förvaras i kylskåp i flera dagar eller hummus som köps i butik kan innehålla skadliga bakterier som kallas Listeria monocytogenes. Att konsumera en sådan typ av hummus kan orsaka listerios, en sjukdom där immunsystemet försvagas, vilket utgör en risk för den gravida kvinnan och det ofödda barnet. I vissa fall kan listerios till och med leda till missfall, för tidig förlossning eller dödfödelse. Därför rekommenderas det att äta hemlagad hummus.
 2. En av huvudingredienserna i hummus är tahini, som är gjord på sesamfrön. Kvinnor som är allergiska mot sesam bör undvika att äta hummus. De allergiska reaktionerna inkluderar hosta, kräkningar, magsmärtor eller till och med andningssvårigheter. I sådana fall, skynda till närmaste sjukhus för att ta behandling i tid.

Hemlagat Hummusrecept:

Här är ett enkelt DIY -recept som du kan kopiera hemma.

Hummus under graviditeten

Ingredienser:

 • 125 gram kikärter (blötlagda)
 • Två matskedar tahini (sesamfrö pasta)
 • ½ dl vatten
 • 1/4 kopp citronsaft
 • Vitlöksklyftor
 • Salt
 • Olivolja (om det behövs)

Procedur:

 1. Ta de blötlagda kikärtorna och koka dem i vatten tills de blir mjuka.
 2. Sila av vattnet och låt stå tills det svalnat.
 3. Mal alla ingredienser, dvs kokta kikärter, citronsaft, tahini, vitlöksklyftor i en matberedare tills det blir en pasta.
 4. Tillsätt tillräckligt med vatten för en jämn konsistens.
 5. Tillsätt till sist lite salt och olivolja och ge en sista blandning.
 6. Här är det! Den läckra hemlagade hummusen är klar för servering. Använd detta som dopp eller pålägg på brödet, eller med grönsaker och sallader.

Vi kan avsluta artikeln med att säga att hummus är absolut säkert att äta men i måttliga mängder. Se till att du äter hemlagad hummus, undvik att äta konserverad och lagra inköpt hummus. Om du är allergisk mot någon av ingredienserna som används i hummus, undvik att äta rätten. Viktigast av allt, rådfråga din läkare innan du gör ändringar i din kost.

Vanliga frågor och svar:

Q1. Vilken mat ska man äta med hummus?

Sv: Hummus kan avnjutas som ett dopp med pitabröd. Du kan också njuta av detta dopp med grönsakspinnar. Detta kan också vara en bra smörgåsspridning.

Q2. Är hummusen kommersiellt tillgänglig på marknader som är säkra under graviditeten?

Sv: Kommersiellt tillgänglig hummus är vanligtvis osäker för en gravid kvinna. Dessa typer av hummus har tillsatta konserveringsmedel som kan vara skadliga för modern och det ofödda barnet. Konserverad hummus innehåller också Listeria, en bakterie som kan orsaka listerios.

Q3. Är det säkert att äta hummus under amning?

Sv: Hummus kan konsumeras under amning, och det är säkert. Faktum är att hummus under amning är ganska hälsosamt för mamman och det nyfödda barnet. De viktiga näringsämnena, proteinerna överförs till det nyfödda barnet genom mjölken. Överväg att bara äta hemlagad hummus.

Varning: Åsikterna som uttrycks i denna artikel är bara förslag, och webbplatsen ansvarar inte för de biverkningar den kan orsaka. Det rekommenderas att konsultera en läkare innan du äter något, särskilt när du är gravid.