Allt blivande mammor tänker på är barnets hälsa, tillväxt och välbefinnande. Med allt galet sug de brukar ha, är det också viktigt att tänka på om det också är säkert. Låt oss gå igenom den här artikeln för att veta hur säker majonnäs är under graviditeten, näringsfördelarna och mycket mer!

Vad är majonnäs?

En av de populärt kända läckerheterna i västländer, som långsamt blir populär i asiatiska länder, är majonnäs eller allmänt känd som mayo. Några av de primära ingredienserna som ingår i beredningen av denna sås är äggula, ättika och olja.

majonnäs under graviditeten

Hur säker är majonnäs under graviditeten:

Är majonnäs en av dina favoritkryddor? Kan du inte hindra dig själv från att lägga i din smörgås? Majonnäs under graviditeten är ganska säker om du konsumerar det i små mängder. Du kan göra ett dopp av det eller lägga till det i dina sallader också. Men försök att hindra dig från att äta för mycket, eftersom det kan leda till några biverkningar. Om du äter majonnäs under graviditeten, se till att du väljer en produkt som använder pastöriserade ägg.

Näringsfördelar med majonnäs:

Att ha en bra uppfattning om näringsinnehållet i majonnäs är också viktigt. Låt oss ta en titt på näringsämnena i vårt favoritkryddor.

 • Den har cirka 700 kilokalorier i varje 100 gram majonnäs.
 • Fettinnehållet i mayo är också högt, med 5 mg kolesterol i en matsked majonnäs.
 • Natriumhalten i en sked mayo är cirka 125 mg.
 • Några av de vitaminer som finns i majonnäs är A, D, E, K, B6 och B12.

Typer av majonnäs:

Beroende på de ingredienser som används för att göra majonnäs finns det flera typer på marknaden. De kategoriseras baserat på fett- och ägginnehållet.

 1. Riktig majonnäs: Innehållet i denna typ av majonnäs är 78% fett och 6% ägg.
 2. Fett majonnäs: Denna typ av mayo har cirka 65 % till 75 % fett.
 3. Lätt majonnäs: Detta är en typ av majonnäs som har det lägsta fettinnehållet runt 30 % och 3 % ägg. Majsstärkelse kan användas som bindemedel i denna produkt.
 4. Extra majonnäs: Detta är en typ av mayo som har 10 % fett och 4 % ägg.
 5. Äggfri majonnäs: Detta är en produkt tillagad utan ägg i den, särskilt för veganer. Olivolja eller rapsolja används som ersättning istället för ägg.

majonnäs när man är gravid

Hälsofördelar med majonnäs när jag är gravid:

Att konsumera allt för mycket kan vara ett problem, särskilt när du är gravid. Men om du är sugen på det kan majonnäs under graviditeten också vara till nytta.

 • Den har vitamin K som hjälper till att förbättra blodets koagulation. En sked majonnäs har cirka 22,5 mg vitamin K, medan det dagliga behovet av detta vitamin är cirka 90 mikrogram.
 • Det har också mycket fettinnehåll som hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt förhållande mellan fettsyror. En sked majonnäs har 6,17 gram fleromättade fettsyror, medan den har 2,32 gram enomättade fettsyror.
 • Majonnäs är en mjölkrik produkt som är rik på kalcium och vitaminer och mineraler som är mycket bra för ditt barn. Med majonnäs flexibilitet kan du äta den med nästan vad som helst, men försök att konsumera pastöriserad ägggjord majonnäs och håll dig borta från en rå ägggjord majonnäs för bästa resultat.
 • Det bästa med majonnäs är att det finns i förmodligen alla butiker både online och offline över hela världen. Du kan enkelt köpa majonnäs och njuta av det under din graviditet utan att ångra att göra majonnäs under graviditeten till en mycket bekväm affär.

Hur skadligt kan majonnäs vara under graviditeten:

Det är ingen skada att konsumera majonnäs så länge det görs i begränsade mängder. Här är en lista med anledningar till varför du inte ska ta över majonnäs under graviditeten.

 • Rik på kalorier: Att blanda en sked majonnäs i maten någon gång är ok. Men om du använder för stora mängder kan fettinnehållet tillsammans med den andra kalorimat som en gravid kvinna konsumerar leda till övervikt.
 • Fett: Många studier tyder på att bäckenområdet hos en gravid kvinna behöver ett extra lager fett för att bearbeta arbetet. Även om de enkelomättade fettsyrorna är bra, måste du undvika att ta dem i överskott eftersom det kan orsaka långsiktiga skador på barnet.
 • Konserveringsmedel: Du måste kontrollera ingredienserna innan du köper en produkt från marknaden eftersom den kan innehålla konstgjorda konserveringsmedel. Vissa kvinnor har biverkningar, och vissa människor kan också vara allergiska mot vissa ingredienser.
 • Bakterie: Bakterier som salmonella är en risk om du förbereder majonnäs hemma, råa ägg kan orsaka det. Så detta kan vara ett problem för både mamma och barnet.
 • Natrium och socker: Detta är de två ingredienserna som många läkare råder gravida kvinnor att äta i begränsade mängder. Överdriven natrium och socker orsakar högt blodtryck respektive diabetes.

Majonnäs DIY -recept:

Här är ett enkelt recept som du kan kopiera hemma. Kom ihåg att endast använda pastöriserade ägg!

Ingredienser:
 1. Två pastöriserade ägg.
 2. Halv sked senapspulver.
 3. ¼ sked salt.
 4. En sked citronsaft.
 5. En sked vinäger.
 6. ¾ dl olivolja.
 7. ¼ sked peppar.
Procedur:
 • Separera äggulorna och lägg dem i en skål.
 • Vispa dem väl efter att ha tillsatt senapspulver och salt.
 • Tillsätt nu vinäger, citronsaft och fortsätt vispa.
 • Tillsätt olivolja, vispa samtidigt ner i blandningen.
 • Du kan sluta tillsätta olja när du känner att den inte blandas med blandningen.
 • Blanda innehållet väl och tillsätt sedan resten av oljan till blandningen.
 • Tillsätt peppar och salt till blandningen efter din smak.
 • Du kan kyla den för att svalna tills du vill använda den.

Om du fortfarande har den kvarvarande frågan, är majonnäs säker under graviditeten? Det är helt säkert att äta majonnäs under graviditet i små mängder. Men det som måste komma ihåg är att kryddan behöver förberedas endast från pastöriserade ägg!

Vanliga frågor och svar:

Q1. Vad är alternativen för majonnäs under graviditeten eller på annat sätt?

Sv: Det finns ägglösa majonnäsalternativ för personer som är allergiska mot ägg eller veganer. Men om du letar efter pålägg på dina smörgåsar kan du prova dessa istället för majonnäs under graviditeten.

 1. Yoghurt.
 2. Senap.
 3. Gräddfil (fettfri).
 4. Klistra tillagad med mandel och cashewnötter.

Q2. Är majonnäs tillgänglig kommersiellt på marknader säker under graviditeten??

Sv: Den majonnäs som finns på marknaderna anses vara säker eftersom den tillagas med pastöriserade ägg. Det bearbetas vidare så att det inte bär några livsmedelsburna sjukdomar. Tillväxten av bakterier stoppas av närvaron av citronsaft, salt och andra syror.

Q3. Hur smakar en ägglös majonnäs?

Sv: Alla ingredienser som ingår i beredningen av en äggfri eller vegansk majonnäs är små förutom användning av ägg. Olivolja eller rapsolja används istället för ägg, vilket ger den en vit färg istället för den traditionella gula.

Varning: Åsikterna som uttrycks i denna artikel är bara förslag, och webbplatsen ansvarar inte för de biverkningar den kan orsaka. Det är bättre att konsultera en läkare innan du äter något, särskilt när du är gravid.