I motsats till vad många tror är det bra för hälsan att äta jordnötter under graviditeten. Om du tittar på näringsvärdet av jordnötter kommer du att veta att det är lika hälsosamt som alla andra nötter och bör tas under graviditeten. Jordnötter är ett kraftverk av proteiner och innehåller olika vitaminer som vitamin B1, B4, B5, B6, C, E och andra mineraler som järn, kalcium, magnesium och kalium. Att äta jordnötter under graviditeten är ett smart val eftersom det är fyllt med folsyra och järn – båda är ett måste under graviditeten.

Jordnötter under graviditeten - att äta eller att undvika

Är det säkert att äta jordnötter under graviditeten?

Ja, att äta jordnötter är säkert under graviditeten. Alla livsmedel som innehåller en måttlig mängd jordnötter som en av dess ingredienser, det är ingen skada att njuta av samma förutsatt att du inte har en historia av jordnötsallergi i din familj. Om du är sugen på jordnötssmör, gör en jordnötssmörsmörgås och njut.

Näringsvärde för jordnötter under graviditet:

Följande är näringsämnena i 100 g jordnötter.

Näringsämne                  Kvantitet

 • Kalorier – 567Kcal
 • Kolhydrater – 16,13 g
 • Protein – 25,8 g
 • Fiber – 8,5 g
 • Fett – 49,24 g
 • Sockerarter – 4,72 g
 • E -vitamin – 8,33 mcg
 • Folsyra – 240mcg
 • Pyridoxin – 0,348 mcg
 • Niacin – 12,066 mg
 • Riboflavin – 0,135 mg
 • Tiamin – 0,640 mg
 • Kalium – 705 mg
 • Natrium – 18 mg
 • Kalcium – 92 mg
 • Järn – 4,58 mg
 • Magnesium – 168 mg
 • Zink – 3,27 mg
 • Fosfor – 376 mg

Här g = gram, mg = milligram, mcg = mikrogram

Fördelar med att äta jordnötter under graviditeten:

Här är de olika fördelarna med att äta moongaphalee under graviditeten:

1. Förhindrar anemi:

Jordnötter är rika på järn som är avgörande för blodtillförsel i kroppen. Att konsumera måttliga mängder jordnötter varje dag hjälper till att förebygga och bota anemi under graviditeten.

2. Sänker möjligheten för hjärtsjukdomar:

Jordnötter är rika på enkelomättade fetter som är mycket bra för hjärtat. Ha en handfull jordnötter, så kan du enkelt hålla hjärtsjukdomar på avstånd.

3. Förhindrar cancer:

Jordnötter innehåller fytosteroler som är kända för att hämma tillväxt eller utveckling av tumörer. Enstaka konsumtion av jordnötter kan i stor utsträckning förhindra tjocktarmscancer.

4. Memory Booster:

Vitamin B3 hjälper till att öka minneskraften och hjärnans funktion och jordnötter är en rik källa till detsamma. Dessutom hjälper det också till att förbättra blodflödet i hjärnan.

5. Hjälpmedel i viktökning:

Om du är underviktig och vill ta på dig lite kan jordnötter hjälpa dig att göra det.

6. Underlättar förstoppning:

Jordnötter är rika på fibrer som underlättar tarmrörelsen. Förstoppning som är ett vanligt klagomål under graviditeten kan lösas genom att äta en handfull jordnötter dagligen.

7. Sänker möjligheten till jordnötsallergi:

I motsats till vad många tror kommer att äta jordnötter minska risken för jordnötsallergi hos barnet.

8. Förhindrar preeklampsi:

Högt blodtryck kan orsaka preeklampsi under graviditeten. Jordnötter är rika på vitamin E som håller blodtrycket under kontroll och minskar risken för preeklampsi.

9. Förhindrar graviditetsdiabetes:

Att inkludera en hälsosam dos jordnötter i den dagliga graviditetskosten kan hjälpa till att förhindra graviditetsdiabetes.

10. Utvecklar ben och vävnader:

Magnesiumet som finns i jordnötter hjälper till att utveckla ben och vävnader hos fostret och förhindrar också för tidig sammandragning av livmodern.

11. Bra proteinkälla:

Jordnötter är rika på proteiner och hjälper till att fostret växer ordentligt.

Biverkningar av jordnötter under graviditeten:

Jordnötter, om de konsumeras i överdriven mängd kan orsaka följande biverkningar:

Förgiftning av mat: –

Att äta inaktuella jordnötter kan orsaka matförgiftning och vara dödligt för graviditeten.

B.Högt blodtryck: –

Även om jordnötter är kända för att sänka blodtrycket, kan intag av en överdriven mängd saltade jordnötter få blodtrycket att stiga.

C. Viktökning: –

Jordnötter har höga kalorier. Du kan sluta gå upp i vikt om du äter jordnötter för mycket.

D. Irritation i magen: –

Om du lider av gastrit, kan äta jordnötter förvärra detsamma.

E. Bekämpningsmedel: –

Jordnötter är laddade med för många bekämpningsmedel; Därför finns det en möjlighet att mögel växer i dem. Att äta mycket jordnötter kan orsaka huvudvärk, illamående, yrsel, diarré, svettningar, dimsyn och mycket mer.

F.Levercancer: –

Jordnötter är mottagliga för kontaminering på grund av salmonella. Överkonsumtion av jordnötter ökar risken för levercancer eftersom formen som utvecklas på den producerar Aflatoxin som är cancerframkallande.

Sätt att äta jordnötter under graviditeten:

Det finns många sätt på vilka jordnötter kan ingå i din kost under graviditeten:

 1. Rostade jordnötter-Rostade jordnötter under graviditeten är mycket hälsosamma, men man måste vara noga med att begränsa intaget om samma saltas.
 2. Kokta jordnötter under graviditeten – Hela jordnötterna kan kokas och sedan ätas.
 3. Jordnötschikki – Under vintersäsongen kan du njuta av jordnötschikkin under graviditeten, som är ett energikraftverk med många hälsofördelar.
 4. Om du älskar att äta jordnötssmör, lägg det på din smörgås och njut.
 5. Jordat jordnötspulver läggs till många kokta grönsaker för att förbättra dess smak.
 6. Oljestekta jordnötter är utsökta och krispiga och är fria från allergener.

En hälsosam graviditetskost bör innehålla mejeri, frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och andra. Att äta jordnötter under graviditeten ger alla nödvändiga näringsämnen som krävs från en nöt. Du måste dock träffa din läkare för den rekommenderade mängden jordnötter så att du kan förhindra att de extra kilona läggs till och ändå njuta av dem.

Vanliga frågor och svar:

Q1. Finns det någon allergisk fråga att äta jordnötter under graviditeten?

Sv: Det är en utbredd uppfattning att om en gravid kvinna äter jordnötter under graviditeten kommer barnet som föds att vara allergiskt mot detsamma. Det finns dock inga bevis bakom nämnda teori. Statik säger att 1 av 100 barn vars mödrar hade jordnötter under graviditeten utvecklar jordnötsallergi och till och med från 1 av 5 barn växer upp samma.

Q2. Gör att äta jordnötter under graviditeten gör barnet intelligent?

Sv: Jordnötter är mycket näringsrika och är en rik källa till Omega-6-fettsyror. Omega-6 stöder fetal hjärnans utveckling, och därför kan det hjälpa till att göra barnet intelligent.

Q3. Kan du äta rå jordnöt under graviditeten?

Sv: Det finns chanser att mögel och svamp utvecklas i råa jordnötter. De kan orsaka matförgiftning och visa sig dödliga för barnet. Därför bör man äta råa jordnötter under graviditeten.