Under graviditeten kommer den gravida damen att uppleva olika förändringar i kroppen. Några av förändringarna, som bildandet av munsår, är uthärdliga medan vissa är outhärdliga. De fysiska förändringarna, viktökning i kroppen kan resultera i smärta i leder och muskler. De hormonella förändringar som sker i kroppen resulterar också i ledvärk; överdriven vätska i kroppen kan ibland leda till obehag i händerna, vilket kallas karpaltunnelsyndrom. På grund av den stora stöt som finns kan den gravida kvinnan sitta eller sova i felaktig hållning, vilket också kan orsaka ledvärk. Här i denna artikel kommer vi att diskutera orsakerna och behandlingen av ledvärken i detalj.

ledvärk under graviditeten

Vad är ledvärk och är det vanligt under graviditeten:

Leder är en del av kroppen där två ben möts. Dessa leder är ansvariga för rörelsen av benen i kroppen. Axlar, höfter, knän och armbågar är en del av lederna i kroppen. Smärtan på grund av ömhet eller stelhet eller värk i lederna kan kallas ledvärk. De värkande lederna är ganska vanliga under graviditeten på grund av viktökning och hormonella förändringar som sker i kroppen. Viktökningen under graviditeten kommer att utöva tryck på knälederna och fotleden som kan resultera i lindriga till svåra ledvärk.

Orsaker till ledvärk under graviditeten:

Ledsmärtor har blivit ett vanligt problem inte bara hos gravida kvinnor utan även hos icke-gravida kvinnor. Men dessa smärtor upplevs relativt mer av kvinnor under graviditeten. Orsakerna eller orsakerna till dessa ledvärk listas ned.

  1. Överdriven viktökning: Under graviditeten ökar den gravida kvinnans kroppsvikt än vanligt. Viktigast av allt, denna viktökning börjar i slutet av andra trimestern. På grund av detta ökar trycket på knä och anklar vilket leder till ledvärk.
  2. Hypotyreos (underaktiv sköldkörtel): Detta är ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon vilket resulterar i överdriven viktökning. Och på grund av överdriven viktökning börjar ledvärk uppstå.
  3. Karpaltunnelsyndrom: Under graviditeten ökar vätskekroppen, vilket utövar tryck på handleden vilket leder till smärta i både händer och handled.
  4. Felaktig hållning: Läkare föreslår att gravida sover på vänster sida av kroppen för att ge barnet en ordentlig kudde. Att sova en längre tid på samma sida gör kroppen stel och orsakar ledvärk, särskilt i höfterna.
  5. Under graviditeten frigör äggstockarna ett hormon som kallas relaxin som förbereder bäckenmusklerna genom att sträcka och slappna av senorna. Den andra sidan av detta hormon är att relaxin lossnar ligamenten runt lederna och påför lederna ytterligare belastning, vilket kan leda till ledvärk.
  6. Sacroiliac ledvärk är en typ av smärta som orsakas på grund av livmodern och barnets vikt, vilket resulterar i smärta i nedre delen av ryggen.

Typer av ledvärk under graviditet:

Låt oss de olika typerna av ledvärk ha ansikte kvinnor under graviditeten.

1. Fingerledsmärta under graviditeten:

Vattenökning, förutom viktökning, ökar styvheten i fötter, höfter, knän och anklar. Det leder till ökat tryck i handleden och händer och fingrar utlöser enorm smärta, vilket leder till smärta i fingrarna under graviditeten. Du kan till och med få stickningar i fingrarna eller domningar i händer och fötter orsakade av vätskeförstärkning. Kvinnor som upplever smärta i fingrarna under graviditeten måste rådfråga din läkare för att identifiera och bota eventuella underliggande problem. även du gör det till en punkt att meddela dem om plötslig svullnad eller viktökning i händer eller ansikte eller särskilt i benen.

2. Sacroiliac Joint Pain under graviditet:

Sacroiliac -ledvärk orsakas också under graviditeten, sacroiliacaleder är lederna i nedre delen av ryggen vid de två groparna.

Den sakroiliaka smärtan under graviditeten kan uppstå på en eller båda sidor av ryggen och är ofta en djup smärta. Få gravida kvinnor upplever enorm smärta som strålar ner till höften som sträcker sig ner på lårets baksida. Sacroiliac -smärta kan börja under vilken trimester som helst men den börjar vanligtvis under andra trimestern och den ökar blir mer intensiv i slutet av tredje trimestern.

Sacroiliac-smärta försvinner vanligtvis inom 3 månader efter förlossningen förutom i några få fall där den kan bli kronisk och handikappande. De flesta kvinnor upplever också höftledsmärta graviditet under andra eller tredje trimestern. Det orsakas vanligtvis på grund av att ledbanden lossnar som håller ihop de sakroiliaka lederna, som förbinder ryggraden med bäckenet.

3. Bäckenvärk under graviditet:

Obehag eller smärta i bäckenregionen är också ganska vanligt under graviditeten. Det är ett vanligt fenomen eftersom ligamenten i bäckenregionen sträcker sig medan hormonnivåerna förändras och organen runtomkring skiftar för att skapa utrymme för din växande livmoder.

4. höftledssmärta under graviditet:

Höftledsmärta graviditet upplevs också eftersom; vanligtvis vid slutet av den tredje trimestern får hormonet relaxin att bäckenet lossnar, särskilt vid könsbenet. Detta händer eftersom kroppen förbereder sig för barnets födelse. Men i sällsynta fall blir denna process överdriven och kvinnor upplever extrem smärta i slutet av graviditeten eller i den tidiga postpartumperioden.

Hemhjälpmedel för ledvärk under graviditeten:

Vanligtvis minskar ledvärk genom att göra några enkla övningar, men under graviditeten kanske dessa övningar inte fungerar. Därför finns det några huskurer för att behandla ömma skador och ledvärk.

1. Massage:

Att massera det problematiska området är ett av de bästa sätten att lindra ledvärk. Massering hjälper till att minska styvheten, underlättar rörelsen och ökar också blodflödet genom lederna.

2. Varm och kall terapi:

Ta en varm dusch eller massera det problematiska området med varma förpackningar. Alternativt kan du också använda isförpackningar på den plats där du upplever ledvärk.

3. Ät mat rik på omega-3-fettsyror:

Att äta mat som är rikt på omega-3-fettsyror kan förhindra ledvärk under graviditeten. Några av livsmedlen är fisk, ägg, valnötter, yoghurt, etc..

4. Örtillskott:

Vissa växtbaserade kosttillskott som ingefäraxtrakt kan användas som kan lindra ledvärk. Det finns ingen vetenskaplig bekräftelse på detta, men de flesta kvinnor under graviditeten följer detta botemedel.

5. Skor:

Att ha rätt skor kan också lindra ledvärk. Undvik att bära klackar under graviditeten. Vissa butiker erbjuder speciella skor för gravida kvinnor för ledvärk.

6. Träning:

Att träna i någon form under graviditeten är mycket fördelaktigt för den gravida damen och det ofödda barnet. Lätta övningar kan förbättra muskelrörelser och flexibilitet i lederna. Simning anses vara en av de bästa övningarna att utföra för ledvärken under graviditeten.

7. Höj fötterna när du sover:

Att ha en god natts sömn är viktigt för en gravid kvinna. En väl utvilad kropp kan lindra alla kroppssmärtor under natten. Dessutom, om du har svår ledvärk, höj benen och lägg kuddar under fötterna för korrekt blodflöde. Du kan också använda graviditetskuddar som “U” -formade eller “C” -formade kuddar medan du sover.

8. Använd några skenor på dina händer och knän för att lindra från ledvärk. Du kan också prova på knästöd om du upplever svår ledvärk.

Hur man undviker ledvärk under graviditeten:

Det finns flera multivitaminer och hälsoprodukter som är tillgängliga både online och offline som hjälper till att ge din kropp lämpliga näringsämnen samt hjälper dig att hantera ledvärk. Dessa produkter hjälper dig att undvika och till och med minska ledvärk i stor utsträckning, men det är alltid bättre att konsultera en professionell och göra lite undersökningar i frågan så att du kan fastställa företagets goodwill på marknaden innan du använder sina produkter.

Det bästa sättet att hantera ledvärk är att börja äta hälsosammare mat under själva första trimestern. Genom att börja äta hälsosamt från första trimestern i sig tillåter du din kropp att få den näring den behöver för att röra sig och hålla sig stark under hela andra trimestern såväl som under tredje trimestern. Även om det kräver mycket mer tid och uppmärksamhet att göra saker på detta sätt, är det mycket säkrare och mer givande och hjälper till att hålla din hälsa i schack.

Det finns ett antal sätt som hjälper dig att hantera ledvärk framgångsrikt hemma. Några av dessa sätt listas nedan.

Mjölk:

Att undvika ledvärk under graviditeten - mjölk

Att dricka mycket mjölk under graviditeten ger din kropp det kalcium som behövs för att hålla dina ben starka. Du kan också äta morötter och äpplen som hjälper till att göra detsamma med deras kalciumnivåer. Att dricka mjölk hjälper till att stabilisera kalciumnivåerna i kroppen så att du kan hålla dina ben starka och friska och i sin tur minska risken för ledvärk. Inför denna vana tidigt under din graviditet för bästa resultat, vilket gör det till ett enkelt botemedel mot ledvärk under graviditeten.

Gröna:

Att äta mycket grönt är inte bara ett hälsosammare sätt att gå på utan det hjälper dig också att få i dig den näring du behöver för att hålla dina kroppsfunktioner starkare än någonsin. Försök att lägga in en stor sallad då och då eller införliva den i din dagliga kost för bästa resultat, vilket gör ledvärk under graviditeten till en trivial fråga.

Yoga:

Att undvika ledvärk under graviditetsyoga

Yoga är ett bra sätt att hålla ledvärk i avstånd. Det har certifierats som graviditetssäkert så det är enkelt att göra i lyx i ditt hem. Att ta hjälp och åsikter från en professionell rekommenderas innan du påbörjar någon form av fysiska övningar.

Hur man behandlar ledvärk under graviditeten:

I vissa fall kommer naturliga huskurer inte att lindra ledvärk. I sådana fall kan försök med allopatisk behandling lindra ledvärken. Acetaminophen är en möjlig medicinering som kan prövas för lätta ledvärk. Kom ihåg en sak, det är viktigt att begränsa dosen av läkemedlet under graviditeten eftersom detta kan påverka levern. Dessutom tar en gravid kvinna under graviditeten minst 2-3 tabletter för vitaminer och immunitet. Förbrukning av ledvärkspiller kan reagera med vanliga tabletter vilket resulterar i komplikationer. Rådgör därför med din läkare innan du tar några smärtstillande läkemedel. Du kan också prova att använda smärtlindrande salvor för ledvärken.

När ska du konsultera en läkare:

Vissa dagar kan ledvärken kännas mild, och andra dagar kan smärtan drastiskt öka under graviditeten. När du känner ledsmärta, börja långsamt med några av hemmet i 2-3 dagar. Ledsmärtor avtar inte över en natt, och det tar minst tre dagar för smärtlindring. Prova hemmetoder som massage, varm och kall terapi och akupunktur. Även efter tre dagar, om du fortfarande upplever smärtan omedelbart, skynda dig till din läkare för avancerad behandling.

Slutsatsen är att ledvärk under graviditeten är ganska naturligt på grund av den viktökning som händer i kroppen. Du behöver inte få panik för milda ledvärk, prova istället de huskurer som nämns i artikeln. Stressa inte ut kroppen för mycket hela dagen. Träna regelbundet och äta en hälsosam kost. Kontakta läkare när smärtan inte avtar inom fyra dagar. Rådfråga din läkare i förväg för att ta nödvändiga råd innan du testar någon av huskurerna.

Vanliga frågor och svar:

Q1. Varför uppstår ledvärk under graviditeten?

Sv: Ledsmärtor är vanliga fenomen som uppstår under graviditeten. Detta beror på viktökning, hormonella förändringar som händer i kroppen. Arbetande kvinnor som stressar för mycket på arbetsplatsen bär ofta på smärtor.

Q2. Under vilken trimester får en gravid kvinna ledsmärtor?

Sv: Ledsmärtor börjar vanligtvis i slutet av andra trimestern. Det är den här gången som barnbumpen börjar öka, och den gravida damen börjar gå upp lite. Bortsett från detta kan en gravid kvinna uppleva lätta ledvärk under hela graviditetsperioden på grund av de hormonella förändringar som sker i kroppen.

Q3. Vilka övningar är bra för ledvärk?

Sv: Simning anses vara en av de bästa övningarna för lindring vid ledvärk. Men inte alla gravida föredrar att simma. Därför kan promenader göras regelbundet, och några grundläggande stretchövningar kan lindra från ledvärk.

Varning: Åsikterna som uttrycks i denna artikel är bara förslag, och webbplatsen ansvarar inte för de biverkningar den kan orsaka. Det är bättre att konsultera en läkare innan du planerar något, särskilt när du är gravid.