Graviditet innebär illamående och kräkningar. Men har du upplevt en brännande känsla i magen under dessa tider? Om ja är svaret på din fråga kanske du vill besöka din läkare eftersom du kanske lider av magsårssjukdom som är vanlig under graviditeten. Ett magsår kan definieras vetenskapligt som när slemhinnan i din magvägg eroderar. Denna erosion påverkar magsyror och skadar magväggarna. Magsår under graviditeten är mycket vanligt.

Magsår under graviditeten

Orsaker till magsår under graviditeten:

Den faktiska orsaken till magsår är ännu inte känd för forskare. Ett sår uppstår dock på grund av obalans i vissa matsmältningsjuicer i magen och tolvfingertarmen. Även sår kan uppstå som ett resultat av viss bakteriell infektion.

Bland de olika igenkännbara symptomen på magsår kan några av dem vara:

  1. Illamående och kräkningar
  2. Halsbränna
  3. Blödning
  4. Uppblåsthet
  5. Mörk eller svart färgad pall med lukt
  6. Smärta i buken
  7. Drastisk viktminskning

Frågan kvarstår dock om hur man diagnostiserar magsår under graviditeten. Det kan göras med esophagogastroduodenoscopy. Denna term används för diagnos av magsår. Men nackdelarna med denna metod innebär att detekteringen av såret med denna metod endast kan göras när symptomen ovan är allvarliga.

Behandling av magsår under graviditeten:

Den mest föreslagna metoden för behandling av magsår är antacida. Antacida har visat sig vara medicinskt effektiva för behandling av sår och de är lätt tillgängliga på läkemedel. Dessa antacida innehåller emellertid bikarbonat. som vanligtvis inte är att föredra att konsumeras under graviditeten. Eftersom de är skadliga för både mor och foster och därför föreslås vanligtvis inte dessa bikarbonater av läkarna. Därför föreskriver läkare i global skala antacida innehållande magnesium, aluminium eller kalcium i ganska mindre mängder för extra försiktighet så att fostrets hälsa inte störs.

Det finns mer än ett sätt att undvika magsår under graviditeten. Några av de viktigaste är.

1. Undvik skadliga livsmedel:

Att ha en säker och hälsosam kost är mycket viktigt, särskilt eftersom du nu matar för två. Om du har sår under graviditeten bör du undvika mat som förvärrar. Sjukdomen här är några av de livsmedel som du bör undvika om du utsätts för magsår. Försök att undvika.

  • Choklad
  • Fet mat
  • Citrusjuice

Och alla livsmedel relaterade till koffein.

2. Undvik alkohol:

Alkohol kan verkligen skada ditt foster och därför är det skadligt för ditt växande barn. Och särskilt alkohol ska undvikas när du lider av sår, eftersom det kommer att försämra ditt matsmältningssystem ytterligare

3. Ta läkemedel:

Vissa läkemedel har en omvänd effekt på gravida kvinnor och skadar dem snarare än att hjälpa dem. Om du har magsår, bör du undvika icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller NSAIDS eftersom de har kända biverkningar för gravida kvinnor.

4. Säg nej till rökning:

Rökning är skadligt för lungorna och för att inte tala om ditt växande foster. Och nu när du är bekräftad att du lider av magsår, bör du sluta röka eftersom det kan leda till några oönskade komplikationer och kan skada din baby.

Hoppas att den här artikeln rensade alla dina tvivel om magsår graviditet. Nu när du vet att du lider av sår bör du omedelbart kontakta din närmaste läkare för att ta bort ytterligare tvivel som du kan ha.