Även om slutresultatet är vackert kan nio månaders graviditet visa sig vara en prövning för blivande mödrar. Medan kvinnor är välsignade med förmågan att föröka sig, medför graviditet hormonella förändringar som ofta resulterar i en mängd hälsokomplikationer.

Övre ryggsmärta under graviditeten

Övre ryggsmärta under graviditeten är ganska vanligt och är resultatet av barnets vikt som växer i moderns livmoder, förändringar i moderns kropp och hormonella förändringar. Läs vidare för att förstå orsakerna till övre ryggsmärta under graviditeten, dess symptom och behandling.

Orsaker och orsaker:

Det finns flera orsaker och orsaker till smärta i övre delen av ryggen under graviditeten. Den mest uppenbara och vanliga orsaken till ryggont under graviditeten är den växande massan hos barnet i livmodern. Detta i kombination med viktökning hos blivande mödrar är känt för att öka trycket på övre delen av ryggen. Detta kommer sannolikt att ske under tredje terminen. Förutom viktökning hos både mor och barn, medför det senare stadiet av graviditeten också hormonella förändringar. Under de senare stadierna av graviditeten släpps vissa hormoner ut i kroppen och förbereder den för leverans.

Detta leder i allmänhet till att muskler och ledband lossnar. Till följd av lösa muskler och ledband blir rygg och bäcken instabila och musklerna anstränger sig mer för att upprätthålla kroppsbalansen. Denna stress på alla större muskler inklusive övre delen av ryggen kan ofta leda till smärta och muskelspasmer. En annan orsak till ryggsmärtor är den växande storleken på bröstkörtlarna som sätter press på övre delen av ryggen. Även om allt detta är oundvikligt och smärtstillande medel inte är tillrådligt, kan enkla övningar och försiktighetsåtgärder lindra smärtan. Läs vidare för att veta mer.

Försiktighetsåtgärder och behandling:

Lyckligtvis finns det vissa steg som en blivande mamma kan vidta för att undvika överdriven smärta i övre delen av ryggen. Vissa metoder kan till och med ge lindring vid anfall av obehag och smärta i övre delen av ryggen.

1. Korrekt hållning när du står:

Även om gravida mödrar skulle vilja vila under hela graviditeten, är det inte helt möjligt eller lämpligt. Det kan finnas tillfällen då en blivande mamma kan behöva stå kvar en längre tid. Under sådana omständigheter bör man försäkra sig om korrekt hållning som sätter minsta möjliga belastning på övre delen av ryggen. Att hålla en bred hållning, med ett ben utspritt och kroppsvikten fördelad lika på båda sidor kan hjälpa i stor utsträckning.

2. Korrekt hållning under sömnen:

Långvarig vila på ryggen under graviditeten kan orsaka smärta. Det är bäst att sova på sin sida och på så sätt behålla en säker och neutral position. Bara rätt mängd kuddar kommer också att försäkra att nacken och ryggraden ligger bekvämt under sömnens varaktighet. Höga kuddar är ett bestämt nej.

3. Korrekt hållning medan du sitter:

Man bör behålla rätt hållning när man sitter. Knäna ska aldrig ligga ovanför benen så det är bäst att undvika liggande stolar och soffor. En stol med bra korsryggstöd eller ländryggkuddar kan vara mycket praktiskt under graviditetsstadiet.

Det är bäst att hålla båda fötterna jordade och axelbredden isär. Detta säkerställer lika viktfördelning och minimal belastning på ryggen. När nedre delen av ryggen är väl dämpad och stödd är övre delen av ryggen stressfri och avslappnad.

Massage och träning:

Konsultera en sjukgymnast och regelbunden massage kan hjälpa under graviditeten. Under anfall av smärta kan återupplevande tekniker som applikationer med varmt och kallt vattenpåse hjälpa.

Jag hoppas att ovanstående artikel övre ryggsmärta under graviditeten är till hjälp för dig.