Morgenkvalmen din har trolig avtatt nå, og du har gått inn i den beste perioden av svangerskapet, andre trimester, hvor det er svært få restriksjoner og mye velvære. Dette er imidlertid en veldig avgjørende fase ettersom babyen vokser mest i denne fasen, og hvordan han vil vokse vil avhenge av næringsstoffene du inntar. Derfor bør den fjerde måneders graviditetsdiett inneholde alle de næringsstoffene som er avgjørende for babyens vekst og utvikling.

Når du planlegger den fjerde måneders graviditetsmat, bør du fokusere på hva du skal spise og hvor mye du skal spise. Det er viktig å merke seg at overdreven spising bare øker vekten din, men aldri vil bidra til at babyen din vokser raskere. Derfor er det avgjørende at du holder deg til et balansert kosthold som inneholder tilstrekkelig mengde fiber, kalsium, jern og folsyre, slik at babyen kan få all den ernæringen som kreves for en sunn vekst og utvikling..

4. måneders graviditetsdiett

4. måneders graviditetsdiettdiagram:

Det er avgjørende å planlegge dietten i andre trimester. Følgende er listen over næringsstoffer som bør være en del av din 4. måneders graviditetskost.

 • Jernrik mat – Blodvolumet øker i 4. måned. Å øke mengden jern i mat er avgjørende for å møte de økte jernbehovet i blodet. Mat som er rik på jern inkluderer tofu, soyabønner, fisk, kjøtt, brun ris, grønne bladgrønnsaker, nøtter og frø, tørr frukt og egg.
 • Fiberrik mat – I løpet av den fjerde måneden av svangerskapet bremser progesteronhormonet fordøyelsesprosessen mens livmoren begynner å vokse for å imøtekomme den voksende babyen som ender opp med forstoppelse. Å spise fiberrik mat vil sikre at du har en jevn avføring. Mat som er rik på fiber inkluderer frokostblandinger som havregryn, bygg, kli, frø som linfrø, chiafrø, tørr frukt som mandler, pekannøtter, pistasjenøtter og grønnsaker som brokkoli, artisjokker, søtt mais, rosenkål, grønne erter og frukt som bringebær, fiken, jordbær, bananer, epler og pærer.
 • Kalsiumrike matvarer – For sterke bein hos babyen er det viktig at kroppen får nok kalsium. Mat du kan få kalsium fra, er melk, mandler, ost, yoghurt, brokkoli og okra.
 • Proteiner og karbohydrater – Proteiner fungerer som byggesteinene i vev og muskler og karbohydrater gir energi til kroppen. Proteinrik mat inkluderer belgfrukter, nøtter, linser, kjøtt, kylling, etc. mens karbohydrater kan høstes fra dals, fullkornsroti og stivelsesholdige matvarer som poteter, brød, ris og pasta.

4. måned med graviditetskost Hva du skal spise?

Meieriprodukter:

Kalsium er et viktig næringsstoff for riktig vekst og utvikling av babyen. Melk er et av næringsstoffene som gir maksimal mengde kalsium. Du bør inkludere en god mengde meieriprodukter med jevne mellomrom. Matvarer som melk, ostemasse, fettfattig cottage cheese er gode tilskudd av kalsium. Du bør sjekke mengden fett før du bruker dem.

Kjøtt:

Forbruk av kjøtt er bare mulig i fravær av kvalme. Inkluder kjøtt i det daglige kostholdet i 4. graviditetsmåned etter at det er borte. Det er veldig viktig å konsumere kjøtt som er tilberedt veldig godt under hygieniske forhold. Kjøtt som er lite tilberedt kan til tider bære forskjellige bakterier. Det viktigste næringsstoffet fra kjøtt er jern. Inntak av jern er veldig gunstig for babyens vekst.

Fiber:

Det er veldig viktig å legge til optimal mengde fiber i ditt daglige kosthold. Matvarer som fullkorn, hvetebrød og havre inneholder mye fiber. Du kan inkludere fiber i kostholdet ditt i fjerde måned av svangerskapet, det er veldig fordelaktig. Det anbefales å ha fiber hver dag på minst 25 gram. Det hjelper med å redusere forstoppelse og senker også blodtrykket.

Frukt:

De har alle et høyt innhold av vitaminer og viktige mineraler. Det er tilfeller av surhet eller halsbrann i løpet av denne måneden. Derfor er det best å spise fersk frukt av alle slag. Frukt som cantaloupe, jordbær, aprikoser, druer osv. Gir babyen optimale vitaminer og mineraler. Det hjelper med å holde barnet ditt sunt. Frukt induserer også utviklingen av babyen din.

Matvarer rik på jern:

Jern letter fostrets vekst og krever denne måneden økt mengde av dette næringsstoffet. Jern hjelper også i produksjonen av blod i kroppen din. Det er veldig viktig for kroppen din å produsere ekstra 3-6 liter blod under graviditeten. Konsumerer derfor kjøtt, grønne bladgrønnsaker, fullkorn i stort antall for å lette blodproduksjonen.

Fettsyrer:

Sammen med de ovennevnte matvarene, bør du også ha matvarer som har fettsyrer som olivenolje, nøtter og fersk fisk. Dette er en av de viktigste 4 -måneders graviditetsmaten som er svært viktig for å redusere graviditetsrisikoen. Risiko knyttet til for tidlig fødsel, lav vekt under fødselen reduseres på grunn av inntaket av disse syrene. Risikoen forbundet med enhver form for kognitiv og mental retardasjon reduseres også.

Protein:

Vi får aminosyrer fra protein, og dette er hovedbestanddelen i utviklingen av kroppsceller. Optimal mengde matvarer som inneholder protein som kylling, bønner og egg bør spises regelmessig. Dette vil sikre optimalt tilskudd av aminosyrer til kroppen din. Inkluder derfor protein i ditt vanlige kosthold.

Helkorn:

Fullkorn er ansvarlig for å tilføre energi til kroppen. Du får også fiber, B -vitaminer og jern fra fullkorn. Inkluder det i dietten for 4. måned av graviditetsmat for ditt velvære. De er virkelige energikilder for babyen din og hjelper også med å bygge morkaken. Du bør prøve å ha fullkorn på minst 48 gram hver dag.

Grønnsaker:

Forbruk av grønnsaker under graviditet fører til en rekke langsiktige fordeler. Det bør inkluderes i den fjerde måneden av graviditetsdietten på grunn av helsemessige fordeler. Det hjelper også med å redusere risiko forbundet med helsekomplikasjoner eller sykdommer. Grønnsaker som gulrøtter, gresskar, spinat, brokkoli, kålrot osv. Er gode for graviditeten.

Bønner og linser:

Bønner og linser er kjent for sin næringsverdi. De inneholder folsyre, jern, protein og fiber i stort antall. Det hjelper med å forhindre fødselsskader. Et vanlig problem under graviditet er forstoppelse, og dette kan takles av linser ettersom de har fiber. Det reduserer også migrenesmerter og stress i løpet av graviditeten.

4. måned av Graviditetsdiett Hva du ikke skal spise?

Myk ost:

En av de viktigste matvarene som bør unngås under graviditet er myk ost. Siden de er laget av melk som er upasteurisert, kan de inneholde bakterier. Siden de har lavt vanninnhold, er det derfor mindre sjanse for sykdom forårsaket av mikroorganismer. Du kan ha mat som inneholder hard ost.

Junk Food / Street Food:

Å ha junk food eller gatemat er en av våre dårlige vaner, og mens graviditet er det verste. Hygienefaktoren er lav og inneholder for mye fett. Det er veldig viktig å kontrollere vekten din under graviditet og etter graviditet. Forbruk av gatemat kan også forårsake matforgiftning og også andre sykdommer.

Sjøfisk:

Du bør unngå å spise havfisk i denne perioden fordi den inneholder metylkvikksølv. Dette er en forbindelse som ofte forårsaker mental retardasjon. Derfor bør sjøfisk unngås for å forhindre enhver form for fødselsrelatert risiko. Fisk som hvit tunfisk bør unngås fullstendig ettersom de har høyt kvikksølvnivå.

Koffein:

Dette krysser ofte morkaken og har negative effekter på hjertefrekvensen til babyen. Det blir alvorlig helseskadelig når du har mer enn 200 mg koffein på en dag. Selv om en moderat mengde koffein ikke påvirker helsen din, men langvarig forbruk i store mengder er skadelig.

Alkohol:

Alkohol påvirker babyen din mye mer enn den gjør for deg. Forbruk av alkohol gir opphav til lidelser som fosterets alkoholspekter. Det kan forårsake ulike fødselsskader og bør derfor unngås for enhver pris. Alkoholen kommer inn i blodet til babyen din og forårsaker dermed negative effekter på barnet ditt.

Indisk diettplan for fjerde måneders graviditet:

Følgende er et eksempel på en indisk diettplan for fjerde måneders graviditet. Du kan gjøre tillegg og endringer i henhold til dine krav. Dietten her er delt inn i 6 mindre måltider, og en rekke produkter har blitt innarbeidet:

1. Pre-Breakfast:

Noe av det følgende er like næringsrikt, og et must som en frokost før.

 1. Et glass A2 kumelk.
 2. Mandel-melk.
 3. Milkshake.
 4. Tørr frukt.
 5. eplejuice.
 6. Tomat juice.

2. Frokost:

 • En sunn frokost for åttende måneders graviditet kan være.
 • En bolle med frisk frukt.
 • Vegetabilsk daliya.
 • Havregrøt.
 • Ristet brød med hel hvete med omlet.
 • Fylt paratha med ostemasse.
 • Kotelett.
 • Vegetabilsk sandwich.
 • Bambino upma.
 • Middagssnacks.
 • Enhver type suppe som:

  Tomatsuppe.

  Spinatsuppe.

  Kyllingsuppe.

  Gulrot-, bete- og trommestikkesuppe.

3. Lunsj:

Lunsj bør være en eller en kombinasjon av følgende:

 1. Roti med en bolle med grønnsaker, dal og ris.
 2. Paratha med en bolle med grønnsaker, dal og ris.
 3. Fylt paratha med en skål ostemasse.
 4. Dal tadka og jeera ris.
 5. Kyllingsuppe med ris.
 6. Ostemasse ris.
 7. Hei-Tea.
 8. Corn cheese sandwich.
 9. Fylt idli.
 10. Samosa.
 11. Grønnsakskotelett.
 12. Ost eller grønnsaksandwich.
 13. Peanøtt chat.
 14. Vegetabilsk uttapam.
 15. Vegetabilsk upma.

4. Middag:

 • Dal, ris og grønn salat.
 • Roti, Dal, khichdi.
 • Vegetabilsk khichdi.
 • Fylt paratha og en skål ostemasse.

Kosttilskudd under 4. måneders graviditetsdiett:

Legen din vil veilede deg til hvilket supplement du bør ta når du ser på tilstanden din. Følgende er kosttilskudd som du må ta under graviditet.

 • Jerntilskudd – Dette er et supplement som legen anbefaler til hver gravid dame. Jerntilskuddet vil sikre at kroppen får tilstrekkelig blod og at du ikke føler deg lav på energi.
 • Folsyre – Dette tillegget er et must for hver gravid dame for å unngå alle typer, spesielt i nevralrøret. Dette tillegget vil imidlertid bli foreskrevet først etter at du har fullført 12 ukers graviditet.

Eventuelle andre kosttilskudd, hvis nødvendig, vil bli foreskrevet av legen avhengig av din medisinske tilstand som svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, anemi, etc..

Vektøkning under fjerde måneders graviditet:

Under graviditeten må man gå opp totalt 25-30 kilo, som kan deles som 2-4 kilo i løpet av første trimester og deretter 1 kilo per uke. Så i løpet av den fjerde måneden må man ideelt sett legge på seg 1 pund per uke som er totalt 4 pund. Men hvis du er overvektig, kan legen din råde deg til å legge på litt mindre.

Noen ekstra tips for 4. måneders graviditetskosthold:

Å være årvåken og bevisst mens du spiser mat under graviditeten er svært viktig for å ha en ukomplisert graviditet. Disse tipsene hjelper deg med å administrere dine spisevaner under graviditet:

 1. Rådfør deg med legen din før du begynner med ny mat under graviditeten. Hver graviditet er annerledes, og spisemønsteret vil også være det. Maten som kan passe den ene er kanskje ikke det riktige valget for den andre.
 2. Hvis du føler deg ubehagelig eller får en allergisk reaksjon som utslett etter å ha spist noe, må du unngå å spise slik igjen til du sjekker med gynekologen din.
 3. Ikke gi opp ghee med frykten for å gå opp i vekt. En viss mengde fett er nødvendig for utviklingen av babyen din, og derfor bør du spise en liten porsjon hver dag.
 4. Ikke glem tørr frukt i ditt daglige kosthold.
 5. Spis hjemme og prøv å unngå mat fra utsiden av hygieniske formål.
 6. Mens du spiser ut sjekker du ingrediensene som er brukt i forberedelsen før du bestiller.
 7. Ikke vær sulten. Spis mindre porsjoner, men spis minst 6 ganger om dagen.

I et nøtteskall er svangerskapsdiett i fjerde måned svært avgjørende, da babyens vekst og helse vil avhenge av maten du spiser i løpet av dette trimestret. Vær våken, spis sunt, unngå søppel og gatemat og vær trygg på at du og babyen din kommer til å ha det bra og sunt.

Ofte stilte spørsmål og svar:

Q1. Hva en gravid kvinne ikke skal spise?

Svar: Følgende er matvarer som en gravid kvinne bør unngå under graviditet:

 • Lakris – Det kan ende opp med en lavere IQ hos barnet ditt.
 • Raffinert mel – Mye raffinert mel i kosten vil føre til forstoppelse.
 • Havfisk – De inneholder et høyt nivå av kvikksølv, som kan skade hjernecellene til fosteret.
 • Rå egg eller lite kokt kjøtt – Rå egg eller lite kokt kjøtt kan inneholde en type bakterier som kalles Salmonella som kan føre til matforgiftning.
 • Kinesisk mat – Kinesisk mat inneholder MSG, som er et stort nei for en gravid kvinne.

Q2. Hva skal jeg gjøre i den fjerde måneden av svangerskapet?

Svar: Andre trimester er den beste så vel som den mest avgjørende perioden av svangerskapet ettersom barnet vokser maksimalt i denne perioden. Følgende ting som gjøres i den fjerde måneden av svangerskapet vil hjelpe deg med å holde deg i form:

 1. Trene regelmessig
 2. Spis mye sjømat
 3. Spis ofte små porsjoner
 4. Nyt sex
 5. Få influensa for å forhindre at du får noen sykdom

Q3. Hvilke endringer skjer i løpet av den fjerde måneden av svangerskapet?

Svar: I løpet av den fjerde måneden av svangerskapet øker bryststørrelsen på grunn av hormonelle endringer. Det kan være en økning i forstoppelse og oppblåsthet på grunn av overdreven produksjon av et hormon som kalles progesteron hos noen. Noen kvinner kan også oppleve halsbrann.