Att gå in i den 9: e månaden av graviditeten bygger mycket spänning och nervositet, eftersom du kommer att ha din lilla bunt glädje i dina händer när som helst snart. Att äta rätt mat är avgörande eftersom barnet får maximal fett och kroppsmassa under denna period med hjärnan och lungorna utvecklas. Den 9: e månaders graviditetsdiet innehåller precis mat som hjälper barnet att gå upp i vikt ordentligt.

9: e månadens graviditetskost

Betydelsen av dieter och livsmedel för den nionde graviditetsmånaden:

Under den nionde graviditetsmånaden utvecklas nästan en barns kroppsstruktur. Barnet får det mesta av sin vikt under denna period. Bara när du går in i denna månad kan du känna mer vikt, vilket kan påverka din matsmältningsprocess. Det är därför du behöver säkerhetskopiera dina näringsämnen i kroppen med rätt kost. I den här artikeln kommer vi att diskutera rätt mat som du behöver inta för maximal nytta och hur en indisk kost under 9: e månaders graviditet ser ut.

9-månaders gravid dietdiagram:

Här har vi försökt sammanfatta vilka livsmedel man ska äta och vad man ska undvika ur näringssynpunkt tillsammans med exemplen på de livsmedel som ger nämnda näringsämnen. Ta en titt här:

Livsmedel att äta under 9: e månaders graviditetskost:

 Fiberrika livsmedel:

Fiber är viktigt under hela graviditeten och särskilt under den 9: e månaden när problemet med förstoppning är allvarligt. Du bör inkludera denna komponent i 9: e månaden av graviditetsdieten genom att äta färska grönsaker, frukter, baljväxter och spannmål etc. Vanligare källor är också avokado, broccoli, vita bönor, svarta bönor, blomkål, gröna blad, liktornar etc. Balansera konsumtionen av fiber genom att dricka mycket vatten som säkerställer korrekt underhåll av vattennivån i tarmarna.

Järnrika livsmedel:

Järn är mineralet som förhindrar anemi under graviditeten. Graviditet kan vara orsaken till ovanlig blodutsläpp eller blödning av blodkärl. Det kan leda till brist på hemoglobin i kroppen. För att minska effekten måste du banta under 9: e månaden av graviditeten, inklusive 25 till 27 mg järnkonsumtion per dag. Några färska och naturliga källor är linser, ägg, bär, russin, spenat, torrfoder, sojabönor kyckling, fisk etc..

Folsyrarika livsmedel:

Folsyra hjälper till att motstå medfödda funktionshinder hos en bebis som asspina Bifida. Det hjälper också till att konstruera röda blodkroppar och DNA -struktur. Onödigt att säga att det är en av de vitala komponenterna som kroppen kräver vid 9 månaders graviditetsdietplan som kan räcka genom att konsumera 600 till 800 mg per dag. Några mycket vanliga källor till folsyra inom räckhåll är kikärter, baljväxter, gröna blad, papaya, spannmål, havre, sparris, linser, apelsiner etc..

Kalciumrika livsmedel:

Kalcium krävs i en stor mängd i detta skede. Du måste ge din baby en stark benstruktur såväl som du måste göra dig i form för en kommande förlossning. Det är viktigare än någonting att inkludera kalciumkomponenter i kosten under den 9: e graviditetsmånaden för att föda ett friskt barn. Du kan använda kalcium i olika livsmedel som bananer, gröna blad, fisk, magert kött, nötter, ägg, mejeriprodukter, sesam, mandel, havre etc..

DHA -berikade livsmedel:

Det är den typ av fettsyra som är avgörande för hjärnans utveckling. Du bör konsumera 200 mg DHA per dag av olika livsmedel för att ge din inre baby de grundläggande ingredienserna för att utveckla hjärnans främre slinga. Detta element kan vara tillgängligt genom fruktjuicer, ägg, mjölk, jordnötssmör etc..

A -vitaminrika livsmedel:

Vitamin A hjälper till att utveckla blodkroppar, ögon, hud, immunitet och förmågan att motstå infektion i barnets kropp. De livsmedel som är berikade med vitamin A är som sötpotatis, spenat, cantaloupe, morötter etc. Du måste konsumera detta vitamin också genom dagligt intag.

C -vitaminberikade livsmedel:

Det är en av de viktigaste komponenterna under detta trimesterstadium. Det hjälper till att påskynda förbränningen av järn i blodet. Du bör ta 80 mg C -vitamin per dag med naturliga livsmedel. Den är tillgänglig via olika citrusfoder, broccoli, tomater, apelsiner, blomkål etc..

Proteinberikade livsmedel:

Att inkludera protein i rätt mängd i kroppen är mycket viktigt under den sista månaden av graviditeten. Det är den viktiga komponenten som ger barnet och dig styrkan. I detta skede måste du konsumera 50 till 55 gram protein per dag. De vanliga källorna är äggvitor, tofu, mjölk, yoghurt, fisk, kyckling etc..

Vitamin B12 -berikade livsmedel:

Du kan absorbera vitamin B12 -komponenten av olika naturkällor som kyckling, fisk, mejeriprodukter, mjölk etc. Du kan också ta tillägget för detta vitamin.

Kolhydratberikade livsmedel:

Några vanliga och tillgängliga källor till kolhydrater är bär, grönsaker, fullkornsbröd, baljväxter, pasta, sötpotatis, bönor vattenmeloner etc. Konsumera de komplexa kolhydraterna i stället för enkla dagligen i kvantitet enligt läkarens rekommendation.

Livsmedel att inte äta under den nionde månaders graviditetskost:

Kostråd PRGNACY

Mjukost:

Undvik mogen ost som brie, blå vener etc. Den kan innehålla mängden listeria, vilket är en oväntad komponent för leverans. Det kan skapa svårigheter under graviditeten. Om du är förtjust i ost, gå till hård ost.

Kaffe:

Det koffeinhaltiga innehållet kan öka symtomen på förstoppning under det sista stadiet av graviditeten. Om du vänjer dig med kaffe måste du bli av med denna vana. För att göra det lättare kan du konsumera en enorm mängd vatten fruktjuicer.

Alkohol och tobak:

Alkohol och tobak kan skapa flera komplikationer under graviditetstiden. Det har också en negativ effekt som ovanlig blödning och kan orsaka missfall i detta sista skede. Det är därför du bör undvika allt detta beroende av krok eller skurk.

Opastöriserad mjölk:

Mjölken utan pastörisering kan visa sig vara extremt farlig för en gravid kvinna, särskilt i slutskedet. Råmjölken bör strikt undvikas tillsammans med getmjölk eftersom det är mycket riskabelt vid graviditeten. Det kan skapa toxoplasmos under graviditetens tredje trimester.

Pastej:

Den innehåller listeria och kan skada genom att skapa listerios i livmodersängen. Det är ett måste att undvika under graviditeten för att undvika allvarliga komplikationer. Annars kan konsumtionen av detta innehåll skada barnets liv inne i livmodern. Det kan vara orsaken till missfall och leder till att ett sjukt barn föds. Du bör undvika pates när det gäller en hälsosam leverans.

Indisk kost under 9: e månaders graviditet:

Följande är ett typiskt exempel på en 9: e månaders graviditetskost i Indien. Du kan ta med variationer i det när du vet vad du ska äta och vad du ska undvika. Kostplanen här är baserad på de 3000Kcal som krävs av en normal indisk 9 månaders gravid kvinna:

Frukost:
 • Mjölk eller paneer.
 • Någon av följande.
 • Grönsak Daliya.
 • En grönsaksuppma.
 • Grönsaks poha.
 • Veteflingor.
Mellanmorgon mellanmål:
 • En skål med färsk frukt.
Lunch:
 • En tallrik sallad.
 • En skål dal.
 • En skål grönsaker efter eget val.
 • 3 rotis.
 • Raita/ostmassa/kärnmjölk.
Kvällsmat:
 • Ett glas A2 komjölk.

  Någon av följande:

 • Bhunna channa.
 • En besan chilla.
 • Ett kokt ägg.
 • En skål med färsk frukt.
 • En skål groddar.
Middag:
 • En tallrik färsk sallad.
 • En skål grönsaker.
 • En skål dal eller ostmassa.
 • 3 chappati.
Sängtid:
 • Efterrätt eller.
 • Mjölk.

Kosttillskott som ska tas och som inte ska tas under 9: e månaders graviditet:

De två kosttillskott som varje gravid kvinna behöver ta under hela graviditeten är järntillskottet och folsyratillskottet. Ett järntillskott krävs så att du har tillräckligt med blod producerat och du inte blir anemisk medan folsyratillskottet är avgörande för att förhindra medfödda funktionshinder hos det nyfödda barnet. Bortsett från dessa, om något tillägg måste tas eller inte under 9: e månaders graviditet beror på fall till fall. Din läkare vid undersökningen kommer att bestämma vilka typer av kosttillskott som ska tas av dig.

Viktökning under 9: e månadens graviditetskost:

En gravid kvinna under sin nionde graviditetsmånad får maximal vikt eftersom barnet får maximal vikt under denna period. Barnet är fullt utvecklat av vet och lägger på maximalt fett och massa under denna period. Därför är det nödvändigt att konsumera rätt mat för att öka barnets vikt under den nionde månaden.

Ytterligare tips för 9: e månaders graviditetskost:

 • Se till att din kost har alla nödvändiga näringsämnen, och om kosten inte kan uppfylla kraven måste du ta ytterligare tillskott som:
 • Järntillskott.
 • Kalciumtillskott.
 • Multivitamintillskott.
 • Folsyratillskott.
 • Skär ner på livsmedel som godis, ost, stekt mat, desserter som är kaloririka och näringsfattiga eftersom de i onödan kommer att öka din graviditetsvikt.
 • Ät mycket grönsaker, frukt och fullkorn istället för dessa ohälsosamma matalternativ.
 • Dela måltiderna i 6-7 mindre portioner istället för 3 stora måltider.
 • Drick mycket vatten.
 • Gör 15-20 minuters träning för att hålla koll på svullnad, förstoppning, halsbränna etc..

  Undvik att ta stressen.

En riktig kost under hela graviditetsperioden hjälper dig att få en frisk baby. Under den nionde graviditetsdieten bör du hålla mer uppmärksamhet på en näringsrik kost. Du måste ta näringsämnen och viktiga komponenter i rätt förhållande. Bortsett från att göra din bantning, måste du också hålla dig själv hygienisk och hålla dig i form under det sista leveransdatumet.

Vanliga frågor och svar;

Q1. Går bra under den 9: e månaden av graviditeten?

Sv: Att gå är en viktig övning under graviditeten, och man måste följa den under hela graviditeten. Det har några fantastiska fördelar. Att gå en promenad och följa den 9: e månaders graviditetskost kan hjälpa till med normal leverans av barnet.

Q2. Hur kan jag öka min vikt under den 9: e graviditetsmånaden?

Sv: Under den 9: e graviditetsmånaden får barnet maximal kroppsvikt och därför ökar graviditetsvikten mycket under den 9: e månaden. Genom att följa den 9: e månaders graviditetskost och bara äta hälsosam och näringsrik mat kan du säkerställa att barnet växer ordentligt utan att lägga på de extra kilona i graviditetsvikten. Att gå upp mycket kroppsvikt under graviditeten kan göra det svårt att föda barnet normalt.

Q3. Vilka är symtomen vid leverans under den nionde månaden?

Sv: Följande är de vanliga tecknen på att arbetskraft närmar sig:

 • Den frekventa urinlängtan.
 • Dilation av livmoderhalsen.
 • Ryggont.
 • Sammandragningar.
 • Slempropp passerar.
 • Vattenpåse spricker.
 • Förtunning av livmoderhalsen.