Kryddig mat är känd för att orsaka problem under graviditeten. Medan dina instinkter kommer att provocera dig att ta en bit av något exceptionellt kryddigt, kommer ditt matsmältningssystem att ha andra planer för din kropp. Att äta kryddig mat under graviditeten anses vara ett dåligt val, särskilt när du är gravid. Denna artikel kommer att berätta vad de indiska kryddorna ska undvikas under graviditeten och varför.

kryddor under graviditeten

Vad är kryddor? Är kryddor bra för graviditet?

Kryddor är aromatiska ämnen som kommer antingen i form av pulver eller som små bitar tagna från barken av träd. De är kända för att ge smak åt din mat och förbättrar maträttens smak avsevärt. Oftast innehåller de naturlig kryddighet som också har potential att påverka kroppen när du är gravid

Kryddig mat har varit känt för att orsaka halsbränna och göra dig obekväm. Kryddig mat under graviditeten kan förvärra halsbränna. Halsbränna är särskilt vanligt i sista trimestern, där det växande barnet får magsyrorna att röra sig upp i matstrupen, vilket gör att du känner dig extremt obekväm.

Kryddor som man inte ska äta när man är gravid:

Här är en snabb lista som kommer att vara till nytta när du skapar din kostplan.

1. Bockhornsklöver:

Bockhornsklöver

Förbrukning av bockhornsklöverfrön har en omvänd effekt på livmodern, och därför är det inte tillrådligt att konsumeras av gravida kvinnor. När fenegreek tas rå kan det orsaka uppblåsthet, surhetsproblem, gasproblem och även diarré. En mycket hög dos av bockhornsklöverfrön kan också orsaka försämring av tillväxten hos barn.

2. Vitlök:

Kryddor som ska undvikas under graviditeten 2

Vitlök är potentiellt giftigt och är därför inte tillrådligt att konsumeras under graviditeten. Vitlök har förmågan att orsaka kroppsskada på både dig och ditt barn eftersom det kan orsaka blödning och halsbränna. Se upp för den mängd du konsumerar.

3. Pepparmintte:

Pepparmyntste

Pepparmyntste hjälper till att slappna av livmodern, men detta ökar risken för missfall. Applicering av pepparmyntsolja under dessa tider kan orsaka menstruation och man måste vara extra försiktig innan man använder pepparmynta tillgänglig i någon form. Allt som innehåller pepparmyntsdosering kan vara ett potentiellt hot mot barnet.

4. Asafoetida:

Kryddor som ska undvikas under graviditeten 4

Asafoetida är vanligt känt som hing och är en vanlig krydda som lätt finns på marknaden. Detta är ett strikt nej under graviditeten eftersom konsumtionen av denna krydda också kan leda till missfall. Det kan också orsaka blodförlust. Det kan också orsaka problem med ens blodtryck.

Äta kryddigt när du är gravid: Vad är kryddorna?

Här är en lista över kryddorna som inte kan orsaka kroppsskada under graviditeten och kan konsumeras säkert.

1. Ingefära:

Kryddor som ska undvikas under graviditeten 5

En av de mest användbara huskurer som finns i vårt kök är ingefära. Ingefära kan bota morgonsjuka, illamående och kräkningar under graviditeten, några av de vanliga graviditetsproblemen.

Hur man inkluderar: 1 gram ingefära i cirka fyra dagar kan ge dig lättnad. Inkludera detta i din dagliga matlagning eller ta dem i din chai.

2. Gurkmeja:

Kryddor som ska undvikas under graviditeten 6

Gurkmeja är en annan mycket fördelaktig krydda under graviditeten. Gurkmejan är en bevisad smärtstillande. Curcumin i gurkmeja är känt för att vara en naturlig avgiftare som kan skydda levern från skador på alkoholkonsumtion och andra kemikalier. Gurkmeja kan också hjälpa till att lindra oxidativ stress.

Så här inkluderar du: 8 gram om dagen är en bra dos under graviditeten. Inkludera detta när du gör din dagliga indiska mat.

3. Kardemumma:

Kardemumma

Kardemumman kan aldrig komma i din lista över kryddor att undvika under graviditeten. Kardemumma är krydda för illamående. Det kan lindra ditt morgonsjuka.

Så här inkluderar du: Använd cirka 3-4 kardemumma i ditt morgonglas te. Lägg till detta medan du brygger. Alternativt kan du också använda detta för att förbättra smaken på din mat.

4. Svartpeppar:

Kryddor som ska undvikas under graviditeten 8

Svartpeppar är rik på krom och hjälper också till att förebygga diabetes eller hjärtsjukdomar. Om du ökar din konsumtion av svartpeppar kommer det att öka krom och därmed minska risken för diabetes.

Hur man inkluderar: 30mcg är den rekommenderade dosen svartpeppar. Det bästa sättet att använda det är att inkludera det i din curry eller andra rätter som du förbereder.

5. Gräslök:

Kryddor som ska undvikas under graviditeten 9

Gräslök är ett naturligt medel rikt på folat. Gravida kvinnor behöver folsyra för fostrets hjärnutveckling, celldelning och annan kroppsutveckling. Om du har tillräckligt med folsyra i din kost kan detta förhindra neuralrörsdefekter.

Så här inkluderar du: Använd en tesked hackad gräslök i din soppa eller sallad varje dag.

Biverkningar av att äta kryddor under graviditeten:

Här är några saker som kan hända dig och ditt barn när du ägnar dig åt kryddor.

1. Halsbränna:

Det vanligaste som kan hända dig när du äter kryddig mat under graviditeten är halsbränna. Det växande barnet kommer att trycka upp magsyran upp till matstrupen, vilket ger dig obehag. Dessutom kommer att äta kryddig mat förvärra sura uppstötningar under de sista månaderna av din graviditet.

2. Morgonsjukdom:

Nästa vanliga sak är morgonsjuka. Vissa typer av smaker och lukt kan utlösa morgonsjuka och därigenom få dig att bli obehaglig hela tiden.

Om du är sugen på kryddig mat under graviditeten, kom ihåg att du inte är ensam. Men det är ett stort nej av många skäl som vi har nämnt ovan. I måttlighet rekommenderas alla kryddor. Det är dock ett måste att du är försiktig med hur mycket och hur du tar dem.

Vanliga frågor & Svar:

Q1. Kan du äta kryddig mat medan du ammar?

Sv: Mild kryddig mat anses vara okej när du ammar, men kom ihåg vad du kommer att återspegla i mjölken också. Så, om du märker att din baby är irriterad när du ammar, kom ihåg att det är din kryddiga mat.

Q2. Kan äta kryddig mat orsaka missfall?

Sv: Detta har betraktats som en myt. Att äta vissa typer av kryddor i överskott kan utlösa ett missfall. Men att äta kryddig mat orsakar inte särskilt mycket. Nyckeln är att titta på mängden du äter. Allt med måtta är säkert för dig och barnet.

Q3. Vad är myterna om att äta kryddor när du är gravid?

Sv: Tja, det finns två. Den första myten är att kryddig mat kan utlösa för tidigt arbete. Den andra myten som vi vill debunkera är att kryddor kan utlösa missfall och medfödda förmågor. Den tredje myten är att äta kryddig mat kan orsaka blindhet hos ens bebis.