Yoga är välkänt för att vara ett av de bästa sätten att träna och hålla kroppen i form. Det gör samtidigt din kropp flexibel. Denna flexibilitet är en av de avgörande anledningarna till att människor har börjat välja yoga under graviditeten för normal förlossning. Yoga kommer inte bara att göra din kropp mer flexibel. Men hjälp också att lossa och stärka dina muskler såväl som bäckenbenet. Låt oss ta reda på hur effektivt yoga är. Samt vilka möjliga biverkningar denna antika indiska träningsform har för gravida kvinnor.

Yoga för normal leverans

Hur är yoga fördelaktigt vid naturlig födsel?

Yoga består av många asanas (poser/positioner); dessa asanas fokuserar på vissa kroppsdelar och hjälper till att göra den delen mer flexibel och starkare. Yoga hjälper också till att bygga upp ett sinne och kroppsanslutning med hjälp av andningsövningar och andra liknande metoder.

Under graviditeten går en kvinna igenom många förändringar i kroppen, och prenatal yoga asanas hjälper till att slappna av kroppsmusklerna samt stärker bäckenregionen och gör kroppen heller. Alla dessa egenskaper kombinerat med den mentala styrkan hjälper till vid förlossning och sammandragningar. Således anses yoga, särskilt prenatal yoga, vara fördelaktigt för normal leverans.

Bästa 10 Yoga Asanas för normal leverans:

Nu när vi har lärt oss fördelarna med prenatal yoga. Låt oss kolla in asanas som ska inkluderas i din yogaövning för normal leverans,

1. Vajrasana (Thunderbolt Pose):

gravidyoga för normal förlossning

Åskan hjälper till att stärka ryggen och gör din hållning upprätt. Detta hjälper till att minska de svåra ryggsmärtor som många gravida kvinnor upplever. Det hjälper också till att slappna av muskler.

2. Kati Chakrasana (midjevridning):

Graviditet leder ofta till bristande rörelse eller den enda säkra rörelsen. En övning som inkluderar midjevridning hjälper dig att stärka ryggen som är kroppens kärna så småningom gör dig mer flexibel.

3. Utthanasana (Squat and Rise):

Utthanasana är en av de bästa yogorna för en gravid dam för normal förlossning. Huggningen hjälper till att stärka bäckenbenen och den efterföljande stigningen hjälper till att göra kroppen mer flexibel och bekväm.

4. Tadasana (Palm Tree Pose):

Asanas i yoga har en enorm likhet med livet omkring oss. Detta kan vi se i Tadasana bättre känd som palmträdet. Även om det ser väldigt enkelt och obetydligt ut, hjälper positionen till att upprätta kroppshållningen.

5. Utkatasana (ordförandeställning):

yoga för naturlig förlossning

Precis som namnet antyder är stolposen där du låtsas sitta på en stol, men det finns ingen stol. Denna hållning hjälper också till att stärka bäckenregionen och ryggraden.

6. Bhadrasana (fjärilsposition):

En rolig pose, Bhadrasana kräver att du håller dina ben vikta så att de ser ut som en fjärils vingar. Denna hållning är effektiv för dina armar, lår, bäckenregion och rygg på grund av en övergripande inblandning av alla dessa kroppsdelar.

7. Konasana (vinkelposition):

prenatal yoga för normal förlossning

Konasana eller vinkelpositionen är ett bra sätt att hålla kroppen flexibel för alla. För gravida kvinnor gör denna övning exakt samma sak, gör dem mer flexibla och lindriga eftersom det hjälper under förlossningen eftersom musklerna inte är spända.

8. Paryankasana (Ham’s Pose):

yoga asanas för normal leverans

Paryankasana är ännu en pose som hjälper till att stärka ben och muskler samtidigt som den hjälper till att öka kroppens flexibilitet.

9. Yastikasana (Stick Pose):

Mycket lik Shavasana (död pose), yastikasana kräver att du ligger ner i ett rakt läge på ryggen med utsträckta händer. Denna hållning hjälper dig att slappna av samtidigt som du hjälper dig att sträcka och stärka ryggen.

10. Parvatasana (Mountain Pose):

yogaställningar för förlossningen

Även om detta kan låta svårt är Parvatasana/bergsposen ett annat enkelt sätt att stärka dina muskler och rygg tillsammans med musklerna i dina ben och extremiteter. Hållningen är lätt att underhålla.

Saker att veta innan du ägnar dig åt prenatal yoga för normal leverans:

Innan du börjar introducera dig till idén om yoga eller om du aldrig har provat någon form av träning är det få saker du måste vara medveten om,

  • Försök inte med någon form av Yoga -asanas, det finns bara vissa asanas som är lämpliga för en gravid dam.
  • Försök inte dessa övningar ensam eftersom det kan undvikas spasmer eller skador genom att utföra dem under övervakning av en professionell.
  • Börja alltid med en uppvärmning, låt din kropp öppna sig lite innan du går till handling.
  • Rådgör med din läkare om du upplever någon form av olägenhet som påverkar dig efter eller medan du utför någon form av träning.
  • Prenatal yoga för normal förlossning garanterar inte 100 % chanser till normal förlossning eftersom ibland interna komplikationer kan göra en normal förlossning till ett svårt alternativ.

Tips om hur du förbereder dig för yoga för arbete:

Varför och vad som har kommit fram så låt oss snabbt kolla hur och vad vi behöver för att börja träna yoga för en naturlig förlossning,

  • Det första och främsta du behöver är en ordentlig uppsättning kläder, att bära kläder som inte orsakar några besvär för dina kroppsrörelser som träningsoveraller eller aktiva kläder är lämplig för yoga.
  • Att ha en egen matta är lika viktigt som kläder. En egen matta låter dig också träna några övningar hemma om du missar din klass.
  • Att hålla sig hydrerad är mycket viktigt när du tränar, så det är yoga eller någon annan typ av träning. Se till att du håller en flaska vatten vid din sida och fortsätter att smutta med jämna mellanrum.
  • Fortsätt med övningar men glöm inte att äta och sova gott i tid eftersom bara träning inte kan leda till någon fördel. Att äta rätt och sova gott är ett måste oavsett hur mycket tid du lägger på att vara upptagen.

Yoga är utan tvekan en av de bästa träningsformerna eftersom människor i alla åldersgrupper kan ägna sig åt det utan att spendera mycket pengar. Det är ett mycket säkert sätt att hålla sig i form samtidigt som vi får andra fördelar som hur vi insåg att “normal leverans keliye yoga” (yoga för normal leverans) som föreslagits av förfäder faktiskt är mycket hjälpsamt och faktiskt väldigt enkelt och säkert.

Vanliga frågor och svar:

1. Kan jag utföra några yogaövningar under graviditeten?

Sv: Nej, under graviditeten är människokroppen ömtålig, att ägna sig åt någon form av övningar som inte är lämpliga för det stadiet kan skada såväl modern som fostret, så det föreslås att man bara tränar prenatal yoga.

2. Kan jag göra prenatal yoga för normal förlossning utan övervakning?

Sv: I de inledande stadierna rekommenderas att utföra övningarna under ledning av en professionell eftersom det kan hjälpa till att få rätt hållning, i ett senare skede kan dessa övningar utföras hemma, men det är lämpligt att ha någon i närheten medan du försöker de svårare positionerna.

3. Ska jag sluta göra yoga efter graviditeten?

Sv: Om du har tränat yoga under graviditeten kan du ha märkt flera positiva förändringar i din kropp. Att utöva yoga under hela livet kommer bara att medföra fler sådana positiva förändringar. Ta några dagar på dig att bryta efter förlossningen och njut sedan långsamt av yoga igen.