Karla Caves ligger i Lonavla, som är en kulle station nära Pune i Maharashtra. Det byggdes av buddhistiska munkar för ungefär århundraden sedan och är verkligen en stark representation av den buddhistiska arkitekturen. De invecklade ristningarna har bevarats även efter så många år och är några av de historiska platser som vårt land är så stolt över. Den är cirka 160 fot hög till toppen och cirka 15 meter hög. Dessa grottor är ett stort bevis på de stora buddhistiska lärorna och ideologierna. Stuporna och inskriptionerna här är häpnadsväckande.

1. Lejonpelare:

Lejonpelare

Lejonpelarna finns vid ingången till karla buddha grottor. Den starka klipphuggningen av tre lejon ser magnifik ut. Templet ger dig en mycket lugn atmosfär och är någonstans du definitivt borde besöka. Det är verkligen fantastiskt att se att trots att så många år gick bort har dessa värdefulla bilder och strukturer värderats och uppskattats.

2. Den buddhistiska meditationshallen:

Den buddhistiska meditationshallen

Karla -grottorna är rätt plats att meditera och begrunda. Den buddhistiska meditationshallen här är dynamisk. Arkitekturen, pelarna och designerna som används är något som kommer att bedöva dig. Ingången till denna plats är formad som en hästsko och är den buddhistiska Chaitya som har en stupa inuti den.

3. Skulpturer:

Skulpturer

Chaitya i Karla -grottorna har prydts av vackra och underbara skulpturer och bilder. Arkitekturen är helt otrolig. Det finns 37 pelare inne i hallen som i grunden är figurer av män, kvinnor, elefanter och lejon. De skapar två parallella rader och är verkligen något som kommer att intressera och intressera dig.

4. Exotiskt tak av Karla Caves:

Exotiskt tak i Karla grottor

Varenda struktur och skapelse av Karla -grottorna har ett exotiskt utseende, liksom taket. Den består av teak och de tunga plankorna har huggits och fixerats på ett sådant sätt att de inte har kollapsat förrän än. Det här är en sann framställning av det hantverk som fanns i. Inskriptionerna på pelarna var vanligtvis på pali- eller sanskritspråk

5. Kung Asokas bidrag:

Kung Asokas bidrag

Kung Asoka som hade vänt sig mot buddhismen mot sin vilande ålder hade byggt ganska många buddhistiska tempel, några av dem fanns också i Karla -grottorna. Han såg till att många Chaityas byggdes så att religionen sprids vida till platser över hela världen.

6. Unika sniderier av Buddha:

Unika ristningar av Buddha

Det fanns många grottor som etablerades där buddhistiska munkar skulle driva sina skolor. Dessa grottor är verkligen ett exempel på den konstnärliga förmåga som fanns på den tiden. De invecklade ristningarna som så framgångsrikt visar bilden av Buddha är fascinerande för ögonen. De sticklingar som omger den är alla mer attraktiva och pittoreska.

7. Elephant Head of Karla Caves:

Elephant Head of Karla Caves

Elefanthuvudet i Karla Caves ser häpnadsväckande ut. Ristad i en enda sten ser elefantens huvud nästan verkligt ut. Det fanns ganska många bilder och strukturer som bröts av människor men den goda delen är att fantastiska skapelser som dessa fortfarande har bevarats och de ser exotiska ut som någonsin.

8. Ekveera Mata Mandir:

Ekveera Mata Mandir

Ekveera Mata Mandir är en nybyggnad av Karla -grottorna och byggdes inte på 2000 -talet f.Kr. Ekveera är en berömd hinduisk gudinna som mest dyrkas av fiskarna i denna region. Hon är också ganska känd på platser som Mumbai.

9. Dynamisk entré:

Dynamisk entré

Ingången till Karla Caves är underbar. Fönster har också byggts så att solljus får tränga in.