Hur man förbättrar matsmältningen naturligt

Det finns en direkt korrelation mellan processen med konsumtion -matsmältning -eliminering av mat och din övergripande hälsa & livslängd. Mat som smälts ordentligt når dina kroppsceller & vävnader för att ge dem näring. Så du bör ta matsmältningen & vanorna relaterade till det, på allvar!

Rätt matsmältning

Så här förbättrar du din matsmältning naturligt:

Läs vidare nedan för några tips och naturliga sätt på vad som kan göras för att hjälpa din matsmältningsprocess.

1. Balanserad kost för god matsmältning:

Ta en balanserad kost som tillgodoser din kropps näringsbehov. Din kost bör innehålla välproportionerade portioner kolhydrater, fetter, proteiner, mineraler, vitaminer & Grovfoder.

Inkludera båda lösliga & Olösliga fibrer i din kost. De olösliga fibrerna hjälper till att öka huvuddelen av avföring medan de lösliga fibrerna hjälper till att suga upp vatten av det avföringsmaterialet så att det blir mjukt. Du kan få fiber genom att äta färsk frukt & Grönsaker, nötter, torr frukt, fullkorn & Baljväxter. Om dina tarmvanor är regelbundna är det mycket troligt att du aldrig kommer att drabbas av problem som divertikulit, högar, irritabelt tarmsyndrom etc..

Begränsa ditt intag av fetter eftersom fetter är svåra att smälta och bromsa hela matsmältningsprocessen i allmänhet. Så samtidigt som det är viktigt att konsumera en viss mängd fett eftersom det fungerar som ett smörjmedel för matsmältningskanalen, kan du göra det enkelt i ditt system genom att para ihop fet mat med fiberrik mat.

2. Dags att äta din mat väl:

Du måste ha hört att frukosten ska vara den tyngsta måltiden, lunchen måttligt tung och middagen ska vara den lättaste. Försök också att äta måltider, ungefär samma tid, varje dag.

Konsumera högsta kolhydrater under dagtid så att de har gott om tid att smälta av din kropp & ger dig också riklig energi att utföra dina dagliga aktiviteter. Du kan ta proteiner under lunchen. Undvik kött och proteinrika livsmedel på natten eftersom det tar tid att smälta. Din middag bör bestå av mat som ger dig ett uppsving av mineraler som: färsk frukt- och grönsaksallad, grönsaker tillagade i minimal olja eller en skål soppa. Du kan ta mjölk som mellanmål på morgonen eller mitt på kvällen.

3. Lita på probiotika:

Be din läkare att ordinera dig en probiotisk kapsel som innehåller tarmvänliga bakterier som underlättar matsmältningen. Maten smälter inte bara lätt utan också genom att hjälpa näringsämnena att absorberas väl av tarmen. De hjälper till att bryta ner laktos & Stärker ditt immunförsvar.

4. Koka inte över maten:

Alla livsmedelsnäringsämnen inklusive: vitaminer, mineraler, bioflavonoider, enzymer har alla en viss värmetolerans utöver vilken näringsämnena förstörs.

5. Undvik läsk:

Läskedrycker innehåller fosforsyra, kolsyra som förstör tarmbakterierna. På samma sätt stör alkoholkonsumtion och vissa antibiotika också tarmbakteriernas funktion. Detta är ett av de bästa tipsen för att förbättra matsmältningssystemet naturligt.

6. Tugga på din mat ordentligt:

Som barn måste du ha hört dina föräldrar berätta att du ska tugga på din mat 32 gånger. Rötningsprocessen börjar i munnen själv genom att mala maten i mindre skivor och blanda med saliv. Så om du inte tuggar och krossar maten ordentligt, kommer den inte att attackeras ordentligt av syran i magen. Så sätt dig ner och ät din mat tålmodigt och inte bara sluka den nästa gång du äter. rätt tuggning är ett av de enkla sätten att förbättra matsmältningen.

7. Håll dig borta från toxiner:

Undvik gifter som te, kaffe, godis eller rökning eftersom dessa stimulantia leder till fluktuationer i blodsockernivån under hela dagen, vilket leder till felaktiga matvanor, matlust. & Påfrestning.

8. Drick mycket vatten:

Hur man förbättrar matsmältningssystemet genom att ta mycket vatten. Vatten är det viktigaste och nödvändigaste för människors liv om du dricker mycket vatten, till exempel mer än 4 liter per dag, då blir matsmältningssystemet och blodcirkulationen korrekt och mycket vatten kan undvika stenar från njurarna.

9. Hoppa inte över måltider:

Har mindre portioner måltid 5 till 6 gånger om dagen istället för två till tre extra tunga måltider. Att ta små måltider per dag är det mest effektiva sättet att förbättra matsmältningen ordentligt.

10. Fiberrik mat:

Fiber bidrar till din mat men vanligtvis kan fiber både vara lösliga och olösliga beroende på vad vi intar. I slutet av dagen hjälper fiber till att absorbera näringen ur maten samtidigt som den tillför bulk till ditt system så att dina tarmrörelser är korrekta och regelbundna och därmed säkerställer att ditt system är välsmält och inte i vägen för uppblåsthet och gas.

11. Yoga kan förbättra din matsmältning:

Du måste undra hur du kan förbättra matsmältningen med yoga som vapen? Yoga anses ofta vara en inledande övning när den är bäst utförd från bekvämligheterna i ditt eget hem. yoga består vanligtvis av mjuk andning och några sträckor, ett paket som skulle hjälpa dig att meditera samtidigt som du lugnar och slappnar av dina inre organ och därmed sprider ämnesomsättning och matsmältning.

12. Koffeinsnitt:

Kaffe är en vanlig dryck för de flesta som vaknar i början av morgonen. Men för mycket kaffeintag kan orsaka gas och uppblåsthet i ditt system, något som definitivt skulle skada matsmältningen. I spåren av detta bör man också undvika choklad som innehåller koffeinbitar.

13. Sluta dricka och röka:

Att minska på att dricka och röka är definitivt ett bra botemedel för att förbättra matsmältningen. Här pratar vi om alkoholkonsumtion och för mycket tobak som tillför nikotin i ditt system, en egenskap som begränsar matsmältningen från att smidigt råda. Detsamma gäller alkohol som bromsar matsmältningen och resulterar i uppblåsthet.

14. Stressavlastning:

Stress kan vara en dominerande del av matsmältningsbesvär och komplexitet i din kropp. Stress stör ditt system och en konstant ström av stress skulle definitivt resultera i stora skador internt för kroppen. Stress saktar ner kroppsfunktionerna, inklusive minskning av ämnesomsättningen som hindrar matsmältningen till mycket. Försök alltid lugna dig.

15. Detoxperiod en gång i månaden:

På daglig basis ackumuleras mycket toxiner i kroppen, möjligen under hela månaden. Toxinnivåerna när de är för höga kan störa matsmältningen och relaterade kroppsfunktioner. Det är därför en avgiftningsperiod i några dagar, eventuellt en vecka varje månad kan hjälpa dig att återställa matsmältningssystemet till det bästa. Detox kan göras hemma själv genom att gå på en juicekost eller helt enkelt genom att slippa de vanliga måltiderna.

16. Uppföljare till måltider:

Tips för att förbättra matsmältningen skulle ta dig tillbaka till en efterföljare. Vanligtvis när du konsumerar något för varmt eller för kryddigt kan matsmältningsproblem uppstå. Det är därför det alltid är lämpligt att bära en fortsättningssekvens där du direkt efter maten avslutar din smak med en hälsosam öken som yoghurt och bär eller papaya och honung eller helt enkelt en ångande kopp svart citronte.

17. Pepparmintte:

Pepparmyntsblad är alltid kända för sin svalkande effekt, den kylda känslan de lämnar efter sig förvånar oss alltid. Här kan vi nu använda det goda med just denna pepparmynta för att driva bort matsmältningsbesvär som uppblåsthet, gas och oro. Pepparmintste kyler och lugnar dina inre organ samtidigt som det uppmuntrar till snabb matsmältning.

18. Använd kryddor och örter:

Kryddor och örter är ofta en vanlig ingrediens i varje maträtt, i princip existerande för att ge smak och utseende till gommen. Nu är många människor ofta emot att använda för het krydda eftersom de flesta orsakar matsmältningsbesvär. Det finns dock några med exceptionella helande egenskaper som gurkmeja, kanel, kummin, timjan, persilja och koriander som faktiskt hjälper till med snabb matsmältning samtidigt som du ser till att dina tarmrörelser inte hindrar dig.

19. Isanvändning:

Hur man förbättrar matsmältningen med is är ett litet trick som alla kan välja. Vanligtvis efter en tung måltid, bör du alltid följa med eftermåltiden med ett kyldt glas dryck. Om ingenting, ta helt enkelt till isglas med vatten. Is kyler och slappnar av i ditt system, vilket möjliggör enkel matsmältning.

20. Honung och citron:

Varje morgon vaknar du till ett varmt Luke -glas vatten blandat med en matsked honung och några klämmor lime eller citron. Kalk fylld med antioxidanter och citrusegenskaper pressar ut tarmsaften medan honungens naturliga läkande egenskaper kan lugna och slappna av i ditt system.

21. Följ en rutin:

Det rekommenderas alltid att du lever ditt liv utifrån en viss rutin. Oregelbundna mattider eller dagliga förändringar av planer kanske inte är något din kropp klarar alltför bra.

22. Ginger Tea Förbättra din matsmältning:

Ingefära är en speciell krydda som ger smak åt dina måltider. Den antiinflammatoriska produkten lugnar inte bara din insida som driver bort matsmältningsbesvär och brännskador, den tar också hand om uppblåsthet och gas genom att låta matnäring absorberas snabbare.

23. Frihandsträning:

Precis som yoga har lite träning alltid visat sig vara en bra utväg för att hålla ditt system friskt och fungerande. Dessa övningar strikt sträcker, vrider sig och sådana och bör utföras timmar efter måltid. Ett litet drag och drag hjälper dig att smälta maten snabbare.

24. Ingen glutenrunda:

Många studier tidigare har klagat på att gluten i deras kost är den vanligaste orsaken till matsmältningsbesvär. du kan alltid rådfråga en dietist angående listan över glutenmat som du bör konsumera. Håll glutenintaget till ett minimum om du inte eliminerar det för alla och en gång från din kostlista och se din matsmältning vara din vän resten av månaden.

25. Fetma:

Fetma eller övervikt kan vara ett hinder för ditt system som begränsar den fria matsmältningsprocessen att fungera smidigt. Med fetma råder fett, trycket i systemet orsakar nödvändiga störningar. Håll alltid koll på din vikt och håll matsmältningen på topp.

Matsmältning är ett hemtrevligt ord som vi ofta har problem med. Maten som vi tuggar så bra glider ner i vårt matrör och sönderfaller sig själv. Det är först när all näring absorberas och resterande förvisas ut ur ditt system kallar vi processen för en smidig matsmältning. När vi slutar störa denna process uppstår problem som gas och uppblåsthet.