Vad är aptit? Att uppfylla behovet av näring av din kropp med viljan att äta kallas ofta aptit. Beroende på din kropps behov är medicinskt tillstånd, fysisk och psykisk hälsa några av de faktorer som påverkar efterfrågan på att du ska äta. Om du behöver hur du ökar aptiten, är den här artikeln allt du behöver.

Hur man ökar aptiten

Flera faktorer bidrar till aptitlöshet, som att inte känna sig hungrig, känslomässig och fysisk tvång, ätstörningar etc., som berövar din kropp alla viktiga näringsämnen. Här i den här artikeln ger vi dig alternativ om hur du kan öka aptiten naturligt och hälsosamt.

Så här ökar du aptiten naturligt:

Här är en lista över de bästa sätten att öka hungern och därmed ge dig all den näring du behöver.

1. Håll dig hydrerad:

Även om vatten inte har några kalorier, fungerar det bra om du vill öka aptiten långsamt men effektivt. För att hålla din kropp väl hydrerad är det nödvändigt för en frisk kropp. Dricksvatten är ett mer naturligt sätt än att förbereda skakningar och mat. Även om det inte finns några vetenskapliga bevis, är det ett praktiskt alternativ att fylla på.

2. Begränsa intaget av socker & Iced Foods:

Många av er binge äter söta och isiga livsmedel som choklad, glass, etc. för en omedelbar ökning av din vikt. För att öka din hunger naturligt är det bättre att minska konsumera sådana livsmedel eftersom de har tomma kalorier som ökar din vikt men inte ger dig den nödvändiga näringen

3. Avsluta mellanmål 1 timme före din måltid:

Snack mellan måltiderna är helt typiskt, men om du konsumerar snacks en timme före en måltid kommer du att känna dig mätt och lämnar därmed ingen plats för de faktiska näringsämnena. Detta bör vara en tumregel, särskilt om du vill öka hungern hos barn naturligt.

4. Eteriska oljor:

Det kan finnas många anledningar till aptitlöshet hos många av oss, ålderdom, sjukdom, vissa mediciner, ångest är några av dem. Men oroa dig inte mer, det finns flera eteriska oljor tillgängliga som stimulerar din aptit naturligt. Pepparmintolja, oreganoolja, ingefäraolja, mandarinolja är några av de eteriska oljorna du kan införliva i ditt dagliga liv. (1)

5. Kosttillskott:

Vitaminbrist kan vara en annan anledning till att du tappar intresset för mat. Det finns många kosttillskott tillgängliga på marknaden som hjälper dig att öka din aptit. Fisk olja (2), tiamin (3), Echinacea (4), Zink (5), är några av de aptithöjande kosttillskotten du kan lägga till i din kost.

öka aptiten

6. Ät mat du gillar mest:

Att äta mat du gillar är ett av de bästa sätten att öka aptiten naturligt. Forskning visar att mängden mat automatiskt ökar om du väljer den maträtt som du gillar mest. Allt du behöver göra är att planera och laga mat i förväg så att du alltid har din favoritmat till hands.

7. Hoppa inte över frukosten:

Frukost anses vara en viktig måltid på dagen, särskilt om du vill gå upp i vikt. För att öka din aptit, ät en rejäl frukost som ger dig tillräckligt med energi genom att bränna kalorier, vilket ökar behovet av att äta mer! (6)

8. Behåll rätt mattid:

Människokroppen har ett utmärkt sätt att ge oss ledtrådar för hunger, sömn etc. men ibland kan du inte känna dig hungrig när du ska. Du kan lösa detta problem genom att schemalägga dina måltider så att din kropp inte berövas näringsämnena. Ställ in larmet själv för att förbättra din aptit.

9. Undvik onödiga mediciner:

Några av de mediciner du använder för flera hälsoproblem som blodtryck, virusinfektioner kan leda till att du inte mister hunger. Allt du behöver göra är att konsultera en läkare innan du slutar använda någon medicin så att du kan få en ökad aptit.

10. Följ metoder för att lindra stress:

Psykisk ångest kan vara en orsak till aptitlöshet hos många människor. Produktionen av kortisol orsakar en minskning av hunger genom att producera syra i magen. Genom att få tillräckligt med sömn, meditation, äta i ett schema är några av de stressavlastande metoderna du kan försöka öka hungern naturligt.

11. Ät små men ofta måltider:

Hur ofta du äter en måltid spelar en framträdande roll för att stimulera din hunger. Att äta stora måltider, tillsammans med att det är en avstängning, kan påverka din hälsa negativt. Var alltid noga med att äta en liten portion måltider inom täta intervaller. Ät 4 till 5 måltider om dagen genom att gradvis bygga upp din aptit.

12. Konsumera näringsrika livsmedel:

Livsmedel fyllda med näringsämnen är det bästa sättet att snabbt få aptit, till skillnad från att äta saker som godis, chips etc. som ger dig tomma kalorier. Prova att äta mat som är tät med näring från hälsosamma fetter och proteiner. Frukt, grönsaker, livsmedel med hälsosamt fett, fullkorn är några av de livsmedel du kan välja för att driva upp din kost.

13. Matlagning med kryddor och örter:

Matens doft och utseende spelar en viktig roll för hur de tilltalar och ökar din aptit. Örter och kryddor som är en integrerad del av indisk matlagning om de används på rätt sätt kan öka hungern. Timjan, rosmarin, oregano, basilika, pepparmynta och kanel är några av kryddorna som kan utlösa dina smaklökar. (7)

14. Undvik drycker under måltiderna:

Drick inget mellan måltiderna är vad vi hörde våra äldste säga! Det finns också en bra anledning. Konsumtion av drycker gör att du känner dig fylld, vilket eliminerar plats för faktiska näringsämnen. Undvik därför drycker som te, kaffe, kolsyrade drycker om du vill öka aptiten.

15. Skapa en trevlig matmiljö:

Tålamod är också mycket viktigt, tillsammans med utsökt mat, att göra en måltid tilltalande nog för att öka aptiten hos både barn och äldre. Tänd ett aromatiskt ljus, spela lite trevlig musik och fånga din favoritprogram på TV kan öka behovet av att du konsumerar mat.

16. Undvik att äta ensam:

Om du är en person som tenderar att undvika eller hoppa över måltider när du är ensam, måste du ändra den vanan! Att äta ens en enkel måltid i sällskap med dina nära och kära gör maten mer tilltalande och trevlig, vilket ökar din aptit. Att gå med i en social matgrupp är också ett alternativ som ger dig ständigt sällskap.

17. Träning:

Många har en felaktig uppfattning om att träning leder till viktminskning, men det är inte alltid så. Måttlig träning hjälper till att framkalla aptit eftersom det hjälper till att bränna kalorier, vilket ökar behovet av att äta mat. Du måste dock undvika ansträngande fysisk aktivitet om du är underviktig.

Med alla anledningar som dämpar din aptit, genom att göra små förändringar, kan du effektivt öka din hunger på ett helt naturligt sätt. En gradvis ökning av ditt matintag kommer att få dig att njuta av mat och därigenom stimulera aptiten, med tips om hur du kan öka aptiten i den här artikeln, starta ett hälsosamt sätt att leva. Låt oss veta hur den här artikeln har hjälpt dig att förbättra din aptit.

Varning: Informationen i denna artikel är bara förslag och inte en ersättning för medicinsk rådgivning. Vi ansvarar inte för de biverkningar som någon av informationen orsakar. Det är alltid bättre att konsultera en läkare innan du börjar något nytt.

Vanliga frågor:

1. Vad är orsaken till aptitförlusten?

Sv: Ångest, sköldkörtelbrist eller inflammatoriska sjukdomar kan vara några av orsakerna till aptitlöshet. Men genom att göra några förändringar i din livsstil och maten du äter, är det möjligt att öka aptiten. Människor tappar också intresset för mat med ålderdom. Att konsumera mycket frukt kan erbjuda alla de näringsämnen som behövs för att upprätthålla en frisk kropp.

2. Kan experimentera med mat öka aptiten?

Sv: Genom att använda vissa kryddor och örter i din mat, kan du experimentera med dem att piffa upp dina smaklökar och därmed öka din aptit. Men kom ihåg att inte våga för mycket, så att du kan tappa intresset helt och hållet. Inkludera fet mat som ost, smör, etc., och undvik drycker som dämpar hunger.

3. När är rätt tid att besöka en läkare för att öka aptiten?

Sv: Att vara smal eller mager kan inte kallas ohälsosam så länge du konsumerar all nödvändig näring för att upprätthålla en hälsosam kropp. Om du är underviktig, även efter att ha följt tipsen i den här artikeln, kan du besöka läkaren för att undersöka ytterligare för att ta reda på orsaken och göra en plan för att öka din hunger naturligt.