Sömn är en sak som avgör hur vår dag skulle bli! Överraskad? Jag menar att en god sömn kan göra vår dag trevlig och en dålig sömn kan helt förstöra vår dag. Därför är det mycket viktigt att få en god natts sömn för vår övergripande fördel. För många av dem är sömn ett problem.

Olika sovpositioner för att få en lugn sömn

Det finns människor som lider av konstant sömnstörning. Antingen får inte god sömn eller så är sömnen väldigt störande. Så hur hanterar du problemet? En hälsosam livsstil är definitivt ett bra sätt att främja god sömn, men det finns olika typer av sömnmönster som kan hjälpa dig att få en god natts sömn också.

Sömnmönster och dess effekter:

Påverkar sömnmönstret kvaliteten på sömnen? Svaret är ja! Sömnmönster har mycket att göra med att framkalla god sömn hos en person. Det finns många sovpositioner som du lärde känna innan du kom fram till vilken är den bästa positionen för dig.

De grundläggande sömnställningarna är följande:

  1. Sov på ryggen med armarna placerade på sidorna.
  2. Sov på ryggen med armarna uppåt
  3. Sov på magen med ansiktet nedåt
  4. Sova i fosterställning
  5. Sov på sidan med armarna i sidorna
  6. Sov på sidorna med armarna ut

Följande är de bästa sovpositionerna:

1. Baksida:

Tillbaka Position sömn

Att sova på ryggen hjälper till att vila huvudet, nacken och ryggen eftersom det är i bästa möjliga position med ett komplett stöd. Kroppen vilar i ett neutralt läge utan att orsaka obehag för andra delar av kroppen. I denna position är huvudet i det förhöjda läget, ovanför matstrupen och magen ligger under vilket hjälper till med rätt rörelse av mat. Att sova på ryggen hjälper också till att förhindra rynkor eftersom kroppen i en sådan position förhindrar att något trycker mot ansiktet.

2. Sidoposition:

Sidoposition sömn

Sidoposition är den näst bästa positionen att sova i. Denna position gynnar den allmänna hälsan i allmänhet. Det minskar snarkning och hjälper också till att bibehålla den långsträckta positionen av ryggraden. Denna position är också bäst för att undvika sura uppstötningar. Denna position är den bästa rekommenderade positionen för gravida kvinnor. Att sova på din högra sida anses bättre eftersom det kommer att gynna ryggmärgen eftersom det hjälper till att koppla av i sin naturliga position. Att sova på vänster sida är dock inte lika bra som det tränger ihop de inre organen, särskilt lungorna och levern.

När du sover på din sida, se till att du lägger en kudde mellan dina ben eftersom det hjälper till att lindra trycket från dina knän.

En dålig sömnställning kan också förstöra din dag helt. Så låt oss titta på vissa sömnlägen som också hjälper till att slå vissa medicinska tillstånd:

3. Hjärtsår:

hjärtbränna sömn

Om du lider av halsbränna bör du ligga på vänster sida. Denna position hjälper till att minska trycket från den nedre esofagusfinkteren. För bästa resultat ligger på vänster sida med händerna vilande framför dig. Krulla sedan upp benen lite mot överkroppen och ligga i halvfosterläge. I värsta fall av halsbränna kan du också försöka ligga på rygg och använda kuddar för att höja huvudet och bröstet.

4. Ryggsmärta:

ryggont sömn

Om du lider av ryggont är det bättre att sova på din sida med stöd av benen. Sov på din sida genom att böja knäna något och stapla dina höfter rakt. Lägg en kudde mellan knäna för bättre stöd.

5. Sinus:

sova för sinus

Ligg på din sida med extra kuddar som stöder ditt huvud, detta hjälper dig att rensa sinusblockeringen.

6. Axelvärk:

sömn för axelsmärta

Sov på din sida med en kramposition. Ligg på din sida som inte gör ont och böj benen något. Sedan med båda armarna kram kudde till bröstet. Om båda axlarna har ont är det bättre att ligga på ryggen med båda armarna vilande på golvet.

7. Sov på magen med armarna höjda:

Sov på magen med armarna uppåt

Att sova på magen med armarna upplysta är en bra sovposition, särskilt om du har en hård rygg från alla de kontortimmar du har spenderat bakom datorn. Ofta tvingar längtan på ditt kontor dig ofta att grotta ryggen, vilket gör din märg stel. Det är därför du ska ligga på magen och låta dina armar, eller kanske en av dem vila ovanför huvudet medan du ger din kropp en välbehövlig naturlig massage.

8. Sov på ryggen med nedre kroppen nedfälld:

Sov på ryggen med nedre delen av kroppen vikt

Ännu en bästa sovställning är att sova på ryggen, dina armar vilar antingen på sidorna eller ovanför dig, bara den här gången kan du vrida eller vika din underkropp till någon av sidorna. Detta är särskilt fruktbart för de långa timmarna av att gå eller stå under arbetstid som skapar stelhet eller fångst nära hamstrings eller lårmuskler. Du kan antingen vika benen med hjälp av en förstärkare som stöd på vardera sidan eller helt enkelt vrida midjan åt ena sidan, så att framsidan är rak. Även om detta är till hjälp, var noga med att växla mellan sidorna för att undvika kramper.

9. Vänster sovande för att vara mödrar:

Lämnade sliprar för att vara mammor

Här är en värdefull fråga besvarad för alla damer som kliver in i den nya moderskapsvärlden. Att vara mamma, att bära ett liv inom dig är aldrig en lätt affär och det blir tuffare med dagarna som går och huvuddagen närmar sig. Att bo din lilla inuti dig hela dagen går lyckligt, men under nätterna finns det en viss ovannämnd vänsterregel som en mamma ska vara. Under graviditeten sover du alltid till vänster. Detta är den bästa positionen för att sova eftersom näringen och blodrusningen når ditt barn bättre och snabbare. Du kan hjälpa positionen genom att böja knäna och använda en kudde som en kudde.

10. The Bed Warrior:

Sängkrigaren

Vanligtvis är det sådana människor som vaknar till smärtsamma muskelkramper och frusna armbågsleder. Sängkrigarna är vanligtvis egensinniga när det gäller sovlägen när de tofsar och skyndar i sängen och byter till bisarra positioner. Istället för att slänga och vända hela natten använder du sängkrigarpositionen som låter dig fritt placera din kropp, benen böjs åtskilda framför varandra medan dina armar gör detsamma så att din kropp kan uppleva flexibilitet. De bästa sovpositionerna har den bästa kunskapen.