Sengevæting er ufrivillig vannlating mens du sover. Det er en vanlig forekomst blant barn. Selv eldre voksne som lider av inkontinens, står overfor sengevætingsproblemet. De fleste barn oppnår en viss grad av blærekontroll i en alder av 4. I noen tilfeller kan sengevæting også være et symptom på en underliggende sykdom hos voksne. Sengevæting kan oppstå på grunn av mange faktorer, både fysiske og følelsesmessige. Finn ut mer om hjemmemedisiner for sengevæting beskrevet nedenfor.

Midler for å stoppe sengevætning hjemme

Hva er sengevæting (nattlig enuresis)?

Nattlig enurese er utilsiktet urinpassasje mens du sover. Det medisinske uttrykket for sengevæting er enuresis. Dette kan skje både på dagtid og natt. Et annet begrep for enuresis er urininkontinens. En rekke faktorer er forbundet med økt risiko for sengevæting og årsak til vannlating under søvn. Det regnes som en normal del av barndommen frem til 5 år.

Årsaker til sengevæting:

Sengevæting hos barn:

Et flertall av barna som våter sengen har ingen underliggende tilstand, og de gjør det heller ikke med vilje. Årsakene til sengevætning hos barnet er av to typer; Primær sengevæting og sekundær sengevæting. Primær sengevæting er sengevæting som har skjedd uten pause siden tidlig barndom. Sekundær sengevæting er sengevætning som begynner igjen etter en betydelig periode (omtrent seks måneder). Primær sengevæting oppstår når barnet ikke kjenner igjen følelsen av at blæren er full og fortsetter å sove uten å våkne. Sekundær sengevæting kan oppstå som et tegn på et underliggende medisinsk eller emosjonelt problem. Barnet her har større sannsynlighet for å ha andre symptomer som nattetid i natt.

Sengevætning på grunn av stress forekommer i et stressende hjemmemiljø der foreldre krangler. På samme måte kan hendelser som å starte en ny skole forårsake sengevæting da det følelsesmessig påvirker barnet som er redd.

Sengevæting hos voksne:

En rekke underliggende medisinske problemer forårsaker sengevætning hos voksne. Den vanligste blant medisinske årsakene til sengevæting er urininkontinens. Dette kan oppstå på grunn av fysiske endringer som graviditet, fødsel, alder, overgangsalder, hysterektomi, forstørret prostata, etc..

Personer som lider av diabetes type I har et høyt sukkernivå i blodet. Diabetikere har en tendens til å ha økt tørst, noe som får dem til å drikke mye vann. Dette fører til en økning i urinproduksjonen og igjen trangen til å urinere ofte.

Forstoppelse kan også forårsake sengevanning der for mye avføring akkumuleres reduserer blærens evne til å holde urin og resulterer i sengevæting.

Enkelte nevrologiske lidelser som multippel sklerose, hjerneslag, Parkinsons sykdom eller ryggmargsskade kan forstyrre blærekontroll og forårsake urininkontinens. Disse kan alle forårsake sengevæting.

Blant årsakene til sengevætning hos voksne, som en alder, mister blæremuskulaturen sin styrke og øker sjansene for ufrivillig urinfrigivelse.

25 hjemmemedisiner for sengevæting:

De 25 beste hjemmemedisinene for sengevæting diskuteres nedenfor:

1. Urtete for sengevæting:

urtete for sengevæting

Urtete gjør underverker når det gjelder å redusere utløsere av sengevæting hos eldre barn. Det er urter som bearberry, horsetail og eikebark, som er effektive for dette formålet.

Krav:

 • Bearberry,
 • hestehale,
 • Eikebark

Prosess:

Ta små og like store mengder bearberry, horsetail og eikebark i et kar og kok opp med vann. Bratt denne løsningen og sil den og avkjøl. Gi den silte, avkjølte teen til barnet før sengetid med en skvett honning for å gi denne teen en behagelig smak.

Hvor lenge og når: Drikk denne teen to ganger om dagen og en kopp ved sengetid

Forholdsregler: Det er ingen bivirkninger med denne urtete.

2. Indisk stikkelsbær:

Indisk stikkelsbær: hjemmemedisin for sengevæting

For naturlige midler for sengevæting er indisk stikkelsbær eller amla kjent for å være en kraftig kur og er utmerket for å styrke blæremuskulaturen.

Krav:

 • Stikkelsbær eller amla.

Prosess:

 • Knus en amla og ta ut en spiseskje av saften. Bland det med en klype gurkemeie og honning.

Hvor lenge å gjøre og når: Gi det til barnet hver morgen regelmessig.

Forholdsregler: Indisk stikkelsbær kan øke risikoen for blødninger og blåmerker hos noen mennesker.

3. Kanel for sengevæting:

kanel

Blant hjemmemedisiner for å forhindre sengevæting er dette krydderet et velprøvd middel for å kurere sengevæting hos både barn og voksne.

Krav:

 • Kanel.

Prosess:

 • Tygg på et stykke kanelstang. (ELLER). For et barn, gjør det mer tiltalende ved å bruke kanelpulver på et stykke smørbrød med sukker.

Hvor lenge å gjøre og når: Gjør dette daglig.

Forholdsregler: Kanel kan utløse allergi hos noen mennesker, så sørg for at du ikke er allergisk mot dette krydderet.

4. Tranebærjuice:

tranebærjuice: hjemmemedisiner for sengevæting

Dette er et annet flott hjemmemedisin for sengevæting, ettersom det spesialiserer seg på å styrke blæren og urinveismusklene og er veldig gunstig for nyrene. Selv om du bør unngå å gi væske til barna før du legger barnet, kan tranebærjuice trygt gis.

Krav:

 • Tranebærjuice.

Prosess:

 • Gi tranebærjuicen en time før du sender barnet til sengs om natten.

Hvor lenge å gjøre og når: Du kan gjøre dette daglig.

Forholdsregler: Å drikke for mye tranebærjuice kan gi diaré.

5. Jaggery -behandling for sengevæting:

jaggery for sengevæting

Jaggery er kjent for å frigjøre varme i kroppen; Derfor, når det gis til barn, holder det dem varme fra innsiden og forhindrer ufrivillig frigjøring av urin i søvnen.

Krav:

 • Jaggery

Prosess:

 • Tilsett jaggery til en kopp melk

Hvor lenge å gjøre og når: Ideelt sett bør det gis til det berørte barnet hver morgen.

Forholdsregler: Sørg for at du ikke er allergisk mot jaggery

6. Honning for sengevæting:

honning: hjemmemedisin for sengevæting

En annen hjemmebasert behandling for sengevæting er honning og er en del av urtemedisiner for sengevæting. Det er tilsatt flere ingredienser for å behandle sengevæting og kan også gis individuelt for behandling av dette problemet hos barn. En time før sengetid, gi dem en skje honning.

Krav:

 • Honning.

Prosess:

 • Gi en teskje honning.

Hvor lenge å gjøre og når: Honning skal gis en time før sengetid.

Forholdsregler: Se etter allergier og andre bivirkninger.

7. Sennepsfrø:

sennepsfrø for sengevæting

Sennepsfrø hjelper med urinveisinfeksjon sengevæting. Ved å bruke denne metoden kan du behandle sengevætingsproblemet om en måned. Det vil minimere, hvis ikke, få det til å forsvinne helt.

Krav:

 • Sennepsfrø.

Prosess:

 • Mal de gule sennepsfrøene og tilsett en kopp varm melk.

Hvor lenge å gjøre og når: Få barnet til å drikke dette hver kveld en time før sengetid.

Forholdsregler: Sjekk om barnet er allergisk mot sennep.

8. Olivenolje kan stoppe sengevæting:

Olivenolje kan stoppe sengevæting

Nok en effektiv blant hjemmemedisiner for sengevæting uten komplikasjoner er olivenolje. Det er en utmerket og beroligende måte å kurere sengevæting på.

Krav:

 • Oliven olje.

Prosess:

 • Bare varm opp oljen og påfør den daglig på mageområdet til barnet, spesielt i og rundt navlen.

Hvor lenge å gjøre og når: Gjør dette daglig.

Forholdsregler: Olivenoljeallergi er ikke vanlig. Sørg for at barnet ikke er allergisk mot det.

9. Tørket frukt:

tørket frukt: hjemmemedisiner for sengevæting

Tørket frukt som rosiner er fantastisk både for helsen og for å helbrede problemer i blæren og urinveiene, og er ideell i hjemmemedisiner for å forhindre sengevett. Prøv disse rettsmidlene religiøst, og de vil definitivt vise resultater.

Krav:

 • Rosiner.

Prosess:

 • Gi barnet en matbit på 3 mandler og 2 rosiner ved sengetid.

Hvor lenge å gjøre og når: Gjør dette til det er betydelig fremgang.

Forholdsregler: Sjekk om barnet er allergisk mot noen av disse elementene.

10. Kegel -øvelser for sengevæting:

kegel -trening

Det beste hjemmemedisinet for sengevæting vil inkludere noen sterke, men grunnleggende øvelser for magen og blæren. Dette er nyttig for å eliminere årsaker til sengevæting hos voksne. Disse bekkenbunnsøvelsene styrker musklene fra kjernen slik at din overreaktive blære ikke slipper seg selv i løpet av natten. Dette gjelder både for barn og voksne.

11. Fruktsalat:

fruktsalat

Hakket, skiver og terninger, dette er en spesiell diett av appelsiner, sitroner, forskjellige sortiment av bær og kiwi som gir naturlige midler for sengevæting. Disse saftfylte fruktene kan tilføre det naturlige vannet i kroppen vår. Den eneste forskjellen er at disse juicene er tykke og konsentrerte og slukker kroppens tørst etter vann uten å tilføre væske til blæren.

Krav:

 • Sortimentet av frukt som appelsiner, bær og kiwi.

Prosess:

 • Kutt og hakk disse fruktene for å lage en fruktsalat.

Hvor lenge å gjøre og når: Gjør dette til fremgang er sett.

Forholdsregler: Sørg for at barnet ikke er allergisk mot frukt.

12. Oppmuntre til dobbel tømming:

Double voiding er en metode som gjelder for barn og voksne. Du må tømme blæren en gang før du starter med sengetidsritualet. Du må avslutte sengetidsritualet ditt ved å prøve en gang til før du blir pensjonist for natten. På denne måten kan du sikre at blæren er helt tom mens du går til sengs, noe som vil redusere mulighetene for sengevæting.

13. Eplecidereddik:

eplecidereddik for sengevæting

Eplecidereddik er nyttig for sengevæting. Det hjelper forstoppelse og fungerer som en effektiv detox.

Krav:

 • Eplecidereddik.

Prosess:

 • Eplecidereddik blandet med et glass vann og en halv teskje rå honning som vil opprettholde PH -balansen i kroppen din og forhindre at det sure nivået stiger, noe som alle hjelper sengevæting.

Hvor lenge å gjøre og når: Gjør dette daglig.

Forholdsregler: Det er sjelden man er allergisk mot eplecidereddik, vær obs på bivirkninger.

14. Banan kan stoppe sengevæting:

hjemmemedisin for sengevætende banan

Hjemmemedisiner for sengevæting inkluderer banan. Banan er rik på kalium, noe som er nyttig for kroppen, ikke bare ernæringsmessig, men for å opprettholde natriumnivået i kroppen din. Bortsett fra dette er banan et naturlig bindemiddel og fungerer som et muskelbindemiddel som forhindrer glidning av blæren hos barn og voksne også.

15. Unngå å drikke væske før sengetid:

unngå å drikke væske

Rett før sengetid hvis du unner deg mye væskeinntak, er sjansen stor for at barnet ditt har mulighet til å fukte sengen sin ved midnatt. Det er bedre å begrense drikking av vann før og etter middag og unngå drinker med koffein i. Unngå overdreven vanninntak om kvelden og nærme deg sengetid.

16. Unngå sjokolade:

sjokolade

Du lurer sikkert på hvordan du kan stoppe sengevæting ved å holde deg unna sjokolade? Dette er oftest aktuelt for barn som spiser mye sjokolade. På samme måte som kaffe eller te, inneholder sjokolade også koffein i dem, et vanndrivende middel som oppmuntrer til overaktiv blære.

17. Svart eddik for å unngå lukt:

svart eddik

Sengevætende behandling vil få deg til å bruke alle dine sanser kombinert for å bekjempe denne prosessen. Man kan bruke svart eddik for å kutte lukten av tisseflekker fra dynen din. En studie avslørte at blant barns sengevætingsårsaker, selv når du sover, virker luktesansen din på sitt beste og lukten av urin oppmuntrer til sengevæting.

18. Fennikelfrø for sengevæting:

fennikelfrø som hjemmemedisin for sengevæting

Blant urtemedisiner for sengevæting males fennikelfrøene og brygges til en te for å løse sengevætingsproblemene. Fennikelfrø er vitenskapelig bevist å være effektive for sengevætingsproblemer, og hvis du snakker om et barn, kan du alltid få ham til å starte dagen med et varmt glass soyamelk og en håndfull fennikelfrø.

19. Rødt kjøtt:

rødt kjøtt

Rødt kjøtt er en sterk kilde til sterk ernæring, men det er ikke den eneste grunnen til at rødt kjøtt oppfordres til å forhindre sengevanning. Dette kjøttet styrker kjernemusklen og sørger for at de ikke er avslappet eller i ro mens du sover. Dette tillater ikke ufrivillig urinpassasje under søvn, noe som vil hjelpe deg med å vekke deg.

20. Belønne deres innsats:

belønne innsatsen

Dette er spesielt et tips for foreldrene som lider av sengenes vanning. Dette er mer en fysiologisk tanke enn en regel. Hver gang, selv om dagen når de bruker badet, setter du alltid pris på og oppmuntrer dem, en egenskap barnet ditt vil fortsette med om natten også.

21. Valnøtt og rosiner:

valnøtt og rosiner for sengevæting

Dette er en av brønnene som likte hjemmemedisiner for å forhindre sengevetting, noe som er gunstig og en favoritt blant barn. Det som gjør det mer spesielt er at barna elsker å ha dette som en godbit.

Krav:

 • 2 valnøtter.
 • 5 rosiner.

Prosess:

 • Gi barnet valnøtt og rosiner ved sengetid.

Hvor lenge å gjøre og når: Du kan gjøre dette daglig til det er en forbedring.

22. Unngå røyking:

unngå røyking

Røyking kan føre til en overaktiv blære og forårsake hyppig vannlating. Kroniske røykere har hostekramper, ellers kjent som røykerens hoste, noe som igjen fører til urinlekkasje. Røyking er også forbundet med stress urininkontinens der det er urinlekkasje på grunn av plutselig trykk på blæren med aktiviteter som nysing, trening og latter.

23. Kirsebær hjelper til med å stoppe sengevæting:

Kirsebær: hjemmemedisiner for å stoppe sengevæting

Kirsebær er rik på fiber og en god kilde til vitaminer og mineraler, inkludert kalsium og kalium. De kan legges til i kostholdet til barn, ettersom all godheten den inneholder, hjelper til med å forhindre sengevanning.

Krav:

 • Kirsebær.

Prosess:

 • Barn kan spise kirsebær som frukt, eller det kan legges til desserter for å inkludere det i kostholdet.

Hvor lenge å gjøre og når: Bruk dette til du merker fremgang i sengevæting.

Forholdsregler: Kirsebær kan sjelden forårsake allergi, men sørg for å kontrollere at barnet ikke har noen bivirkninger.

24. Persille for sengevæting:

persille for sengevæting

Persille er en viktig urt som, når den blandes med den daglige retten, kan forhindre muligheten for sengevæting. Det er ganske naturlig at du som matentusiast eksperimenterer med forskjellige persilleretter slik at godheten til denne urten ikke blir ensformig.

Krav:

 • Persilleblader.

Prosess:

 • Få barnet ditt til å tygge på et par persilleblader før sengetid; det kan også legges til måltider.

Hvor lenge å gjøre og når: La barnet spise dette til det er en forbedring.

Forholdsregler: Forbruk av store mengder persille kan forårsake anemi, så bruk det med måte.

25. Mandel i melk:

Mandel i melk: hjemmemedisin for sengevæting

Mandelmelk er den perfekte morgendrinken for en våt seng. Mandel med fordelene med kalsium kan gi elastisitet og styrke til musklene, og dermed ikke la blæren ta sine egne beslutninger. Det er en av de beste og naturlige hjemmemedisinene for sengevæting hos barn og voksne også.

Krav:

 • Mandler,
 • vann.

Prosess:

 • Blancher mandlene, fjern skinnet, tilsett nå 3 kopper vann og kjør det gjennom en blender. Gjør dette til det er glatt. Sil den gjennom en sil. Tilsett litt mer vann og gjenta prosessen. Melken som samles kan lagres i kjøleskapet.

Hvor lenge å gjøre og når: Drikk dette til effektive resultater er sett.

Forholdsregler: Mandelmelk kan oppbevares i kjøleskap i 3-4 dager.

Komplikasjoner og effekter av sengevæting

Årsaken til vannlating under søvn hos voksne og barn kan føre til følelsesmessig stress. Komplikasjoner inkluderer urinveisinfeksjoner. Som oftest er sengevæting en utviklingsforsinkelse og ikke et følelsesmessig problem eller fysisk sykdom. Bare en liten prosentandel av sengevætingstilfeller har en medisinsk årsak. Sengevæting kan forårsake følelser av forlegenhet og angst. Dette kan føre til lav selvfølelse. Når det gjelder barn som er eldre, handler bekymringen mer om å ha sengevæting når de er ute med venner på leirer og sover. Tretthet og søvnforstyrrelser skyldes også sengevæting.

Når du skal konsultere en lege?

Når et 7 år gammelt barn eller eldre fukter sengen mer enn 2-3 ganger i uken, kan man søke hjelp fra en lege. Hvis både dag og natt sengevætning oppstår etter 5 år, bør barnet ditt oppsøke lege før 7. år. Når en voksen begynner å fukte sengen, er det tilrådelig å konsultere lege, da det kan skyldes medisiner eller noen underliggende sykdomstilstander.

Matvarer som forårsaker og stopper sengevæting:

Hva å spise for sengevæting:

Mat rik på folat og vitamin B12 hjelper sentralnervesystemet med å gjøre assosiasjonen nødvendig for blærekontroll om natten. Omega-3 fettsyrer viser lignende fordeler som nervesystemet. Det hjelper blæren til å signalere hjernen til å våkne om natten. Fersk fisk, egg og grønnsaker vil gi alle mineralene som trengs for å hjelpe nervesystemet.

Fiber er viktig ettersom sengevæting skjer samtidig med forstoppelse. Når forstoppelsestrykket presser mot blæreveggen, resulterer det i uønsket lekkasje. Hvetekli, godt væskeinntak og grønnsaker går langt for å øke fiber og bekjempe forstoppelse.

Hvilke matvarer du bør unngå for sengevæting:

Vannbaserte grønnsaker og frukt som jordbær, druer, melon og selleri har en vanndrivende effekt. De oppfordrer kroppen til å slippe ut væske, så det er best å unngå å spise dem om kvelden. Meieri forårsaker sengevætning, så meieriprodukter (yoghurt, ost og melk og ost, etc.) unngås best. De øker ikke bare alvorlighetsgraden av sengevæting, men reduserer også effektiviteten av enurese medisiner. Unngå koffein om kveldene, da det virker som vanndrivende og stimulerer blæren til å produsere og fjerne mer urin.

Vitaminer og kosttilskudd:

Høye nivåer av vitamin D kan være en beskyttende faktor mot NE (nattlig enurese). En ny studie har funnet at høyere vitamin D -nivåer kan redusere risikoen for at barn får nattlig enurese.

Sengevæting, spesielt i voksen alder, kan være en ganske pinlig affære. Selv for et barn kan en enkel hendelse som en overnatting hos en venn være en stor avtale og kan ende opp med å påvirke barnets sosiale respekt. Det er mange hjemmemedisiner for sengevæting for både barn og voksne som man trygt kan stole på. Dette kan ikke skje umiddelbart, men vil bli gradvis bedre med tiden.

Ofte stilte spørsmål:

1. Gjør barn fuktig med hensikt?

Sengevetting er noe som er veldig slitsomt og stressende for alle involverte. Det er imidlertid ikke noe et barn gjør med vilje, det er en ufrivillig handling. Og det er også stressende for barnet som føler seg flau. Det er veldig viktig at vi forsikrer barnet om at det som skjedde ikke var barnets feil før vi fant utbedringstiltak. Vi kan prøve flere hjemmemedisiner for å forhindre sengevanning, og hvis det blir alvorlig, kan vi alltid søke hjelp fra en profesjonell.

2. Hva er sengevætningsalarmer og hvordan er de nyttige?

Sengevætende alarmer er blant de tryggeste og effektive sengevætende behandlingene som brukes av årsaken til vannlating under søvn. Studier viser at alarmterapi er vellykket hos barn over 7 år. Den er designet på en måte for å vekke barnet og gjøre det mulig for barnet å gå på do med jevne mellomrom. Hvis det brukes regelmessig om natten, begynner barnet å våkne 4-6 uker. Om 12 uker kommer barnet på egen hånd til å gå på do eller kan holde urin til morgen.

3. Hva er DDAVP og helbreder det sengevæting?

Desmopressin Acetate (DDAVP) er et stoff som brukes til å behandle barn som lider av sengevæting. Selv om dette stoffet ikke helbreder tilstanden, hjelper det å behandle symptomene. DDAVP er en syntetisk form for vasopressinhormon. Det virker på nyrene og reduserer mengden urin som produseres. DDAVP kan hjelpe spesielt når barnet må ut på campingturer og sove hos venner.

Ansvarsfraskrivelse: Hjemmemedisinene og forslagene som er nevnt i artikkelen er for generelle informasjonsformål og for å skape bevissthet i samfunnet. Dette skal ikke tolkes som profesjonell medisinsk rådgivning. Søk alltid og kontakt legen din hvis du har spesifikke spørsmål om medisinsk behandling.