Tips för långt hår

Är du en person som har långt hår, inte bryr sig om attityd? Jämfört med kort hår är långt hår mer benägen för trassel, torrhet, skador och missfärgning och kräver mer uppmärksamhet. Men med den snabba tempot i våra liv kan det vara besvärligt att ta hand om långa och flödande lås. Men genom att följa några enkla tips och göra ändringar i din livsstil kan du sköta ditt långa hår naturligt.

I den här artikeln presenterar vi dig med 15 snabba och praktiska tips som du kan införliva i din dagliga rutin som håller ditt långa hår hälsosamt.

Bästa tips för att behålla långt hår:

Här är listan över de praktiska tipsen du kan följa för att få härliga lås som kan stå emot rapunzel.

1. Renhet i hår och hårbotten:

Renlighet spelar en viktig roll för att upprätthålla en frisk kropp, och detsamma gäller ditt hår. Din hårbotten måste vara frisk eftersom det påverkar hårets tillväxttakt och skapar en perfekt miljö för ditt hår att växa. För att göra håret starkare och minska håravfallet måste du börja ta hand om hårbotten, vilket resulterar i att näringsämnen och blod når hårsäckarna (1).

Bli av med olja, smuts och produktuppbyggnad genom att tvätta håret med mjuka schampon. Stimulera hårsäckarna och öka blodflödet under schamponeringsprocessen genom att massera i cirkulära rörelser.

2. Oljningstips:

Vem älskar inte en bra oljemassage? En bra oljemassage anses vara en av de bästa lösningarna för att hjälpa ditt hår att växa längre och erbjuda avslappning (2). Att olja hårets rötter föryngrar de döda skaften och hjälper ditt hår att växa långt och starkt genom att ge källorna näring. För att främja hårväxt kan du använda kokos, lavendel eller mandelolja för att massera håret.

  • Värm upp den valda oljan.
  • Använd fingertopparna för att applicera oljan på rötterna och massera i en cirkelrörelse.
  • Låt oljan suga in i hårbotten.
  • Använd en varm handduk och linda huvudet med det.
  • Lämna det där i minst en timme.
  • Använd ett milt schampo och kallt vatten för att tvätta håret.

3. Schamponering:

Vi schamponerar vårt hårs främsta syfte är att befria din hårbotten och håret från all smuts och produktuppbyggnad. Men eftersom de flesta schampoprodukter som finns på marknaden innehåller sulfater kan du bli benägen att gå sönder, krusigt och sprött hår om det används för mycket produkter som innehåller sulfater.

Därför, för att undvika att ta bort hårets naturliga oljor, beroende på din hårtyp och behov, välj ett sulfatfritt schampo. För att förhindra hårbrott, se till att du är skonsam medan du schamponerar.

4. Dyka vanliga kuddar:

Vi står alla inför dilemmat rörigt och trassligt hår på morgonen men visste du att bomullskuddar är orsaken bakom det? ja! Bomullskuddar lämnar dig med torra trådar eller flagnande hårbotten eftersom de är mer porösa än silke och absorberar fukt från håret.

Använd tyger av siden och satin istället för bomull eftersom de är mjuka och ger mindre friktion. Dessutom bevarar silkes örngott din frisyr under en längre tid genom att se till att hårets fukt är intakt. Du kan också förhindra trassligt hår och kluvna spetsar med hjälp av dessa material.

5. Hoppa över handdukstorkning:

Många av oss är vana vid att torka håret med en handduk. Denna process ökar dock risken för brott om du använder grova rörelser. Så istället kan du antingen lufttorka eller använda en mjuk handduk för att torka håret.

Det är en stor chans att håret blir grovt, krusigt, flygtigt och trassligt om du använder badhanddukar för att torka håret. Använd istället mikrofiberhanddukar eftersom de minskar torktiden för ditt hår med sin höga vattenabsorberande kraft, och de är tunna.

6. Kamval:

Trassel är en av de vanliga problemen med att ha långt hår. Men du kan ta bort snarrs och stora knutar genom att borsta håret dagligen. Kamma håret från botten och arbeta sedan upp gradvis för att avlägsna håret och förhindra skador eller dra, särskilt när håret är torrt. Kamma ditt långa och vackra hår med en bredtandad kam för att undvika skador.

För att fördela hårbotten naturliga oljor genom håret, använd borstborstar. För bättre blodcirkulation borstar du håret före sänggåendet, och det här är ett av de bästa tipsen för långt hår. Jämfört med torrt hår tenderar vått hår att brytas lätt, undvik därför att borsta ditt fuktiga hår.

7. Diet bör inte försummas: (vad ska inkluderas?)

Tillsammans med de yttre faktorerna som spelar en roll för att hålla håret intagande av näringsrik mat är viktigt. Diet bör inte försummas, och här är några tips om näring för långt och tjockt hår.

  • Vitaminer: Du kan förhindra håravfall och för tidigt grånande hår genom att äta mat rik på vitamin B, C, D och E (3). Livsmedel som är rika på dessa vitaminer är gröna bladgrönsaker, avokado, mandel, solrosfrön, tomater, äggula, citrusfrukter och lever.
  • Omega 3: Omega-3-fettsyror återfuktar och ger näring åt ditt hår med viktiga näringsämnen som främjar hårväxt (4). Några av de bästa källorna till omega-3-fettsyror är fet fisk, chiafrön, linfrön, pumpafrön, valnötter, avokado och havre.
  • Protein: Brist på protein i kroppen kan leda till håravfall eftersom hårsäckar är gjorda av protein (5). Inkludera därför ägg, baljväxter, yoghurt och fisk i din kost för att behålla långt hår eftersom de är rika på protein.

8. Klipp håret regelbundet:

Att trimma håret regelbundet är ett av de effektiva men okomplicerade hårvårdstipsen för långt hår. Även om det kan låta kontraintuitivt, kan regelbunden trimning hjälpa till att eliminera hårbrott och klyvspetsar från ditt hår, vilket hjälper det att trivas. För att främja en sund hårväxt och säkerställa minimal skada, klipp håret var sjätte till åttonde vecka.

9. Välj växtbaserade produkter:

Oavsett hårets längd är schamponering ett viktigt steg. Men marknaden översvämmas av produkter med många skadliga kemikalier som orsakar mer skada än nytta i längden. Det är skadligt för din hårhälsa när det är långvarig exponering för sådana kemikalier.

Så, istället för kemikalieladdade produkter, välj milda, lätta och ayurvediska produkter som återfuktar ditt hår utan att orsaka skada. Du kan också använda hibiskusblad för att förbereda en hemlagad hårrengöring.

10. Färga inte ditt hår för ofta:

Hårfärg är något människor har blivit bekväma att experimentera med, oavsett ålder och kön. Men många av oss är förbryllade med frågor om huruvida hårfärgning är säkert för hår? Även om det finns flera naturliga hårfärgningsalternativ på marknaden, kan de orsaka skador om de används för ofta.

Om du fortfarande vill experimentera med färger, begränsa kemikaliebaserade produkter och använd mehendi eller henna istället. Henna ger näring, villkor och ger ditt hår en vacker nyans.

11. Håll koll på din frisyr:

Vi älskar alla att prova olika frisyrer, eller hur? Men hästsvansar eller liknande frisyrer kan leda till hårbrott eftersom de skapar stress på rötterna. Så, för att undvika spänning på nagelbanden, prova lösa frisyrer, och det är ett av de bästa sätten att ta hand om långt hår. Du kan visa upp ditt vackra långa hår genom att antingen knyta en lös toppknut eller flätor.

12. Undvik heta duschar:

Vi längtar alla efter varma duschar, särskilt under vintrar men visste du att ångande varmt vatten kan skada ditt hår? ja! Det varma vattnet har ånga som försvagar ditt hår genom att öppna porerna. Värmen absorberar också all naturlig olja från hårbotten och lämnar den torr.

Så, istället för att skölja varmt vatten för att tvätta håret, använd kallt eller ljummet vatten. Använd kallt vatten, särskilt när du rengör ett balsam. Detta steg gör ditt hår mjukt genom att låsa in fuktigheten.

13. Undvik föntorkning för ofta:

Blowdryer är ett av standardinstrumenten som finns i alla kvinnors stylingtillbehörslista. Men med hjälp av en hårtork kan håret bli grovt och sprött när det används i varmluftsalternativet.

Lufttorka håret så mycket som möjligt istället för att använda en hårtork. Detta är ett av tipsen som hjälper dig att ta hand om långt hår.

14. Håll dig hydratiserad:

Att hålla dig hydrerad är ett av de hälsosamma och effektiva sätten att få dig att växa långt hår naturligt. Å andra sidan kan uttorkning i kroppen leda till sprött, krusigt och slappt hår genom att göra huden och hårbotten torra. Att dricka tillräckligt med vatten kan påverka hårets hälsa eftersom det innehåller spårämnen som zink, järn, kalcium och koppar.

15. Minska användningen av heta stylingverktyg:

Även om plattångar och lockjärn kan ge dig snyggt hår, kan de också skada ditt hår med överanvändning. Du måste minska användningen av dessa verktyg eftersom de tenderar att minska hårets glans och tjocklek.

Var noga med att använda ett värmeskydd om du inte helt kan undvika värmestyling. Denna produkt säkerställer att du har en snygg och frizzfri frisyr genom att bilda en skyddande barriär på håraxlarna.

Sammanfattning:

Så genom att följa de enkla tips som nämns i den här artikeln kan du stärka och försköna ditt hår. Undvik att skada ditt hår så mycket som möjligt och implementera rätt mat och sömnvanor för effektiva resultat. Kontakta en läkare om du har för stort håravfall trots att du följer dessa tips. En korrekt diagnos hjälper dig att förhindra allvarliga problem.