C-vitamin i medicinsk terminologi kallas askorbinsyra eller askorbat, eller L-askorbinsyra (kemisk formel C6H8O6) är ett viktigt näringsämne som håller kroppen och immunsystemet fungerande. C -vitamin hjälper syntesen av kollagen i kroppen. Det hjälper till vid sårläkning, reparation och underhåll av ben, tänder, brosk och vävnader. Det är också en av de bästa antioxidanterna som bekämpar de fria radikalerna, de som skadar hudcellerna. C -vitamin hjälper till med hudregenerering genom att neutralisera fria radikaler och reparera skadade hudceller.

C -vitaminfördelar

Bristen på C -vitamin i kroppen utvecklar ett allvarligt tillstånd som kallas skörbjugg. Brist på detta vitamin i kroppen gör att kollagenet är mycket instabilt att utföra sina uppgifter, och flera andra enzymer samarbetar inte i kroppen.

Olika former av C -vitamin:

C -vitamin, som också kallas askorbinsyra, finns i olika former. Här listar vi några av de olika formerna av C -vitamin.

1. L askorbinsyra (LAA):

C -vitamin, i sin kemiskt aktiva form, kallas LAA. C -vitamin finns lika i L Askorbinsyra och D askorbinsyra, de isomera molekylerna som är inbördes utbytbara. Men bara LAA är biologiskt tillgängligt, och därför används detta för medicinska ändamål. L Askorbinsyra finns rikligt i citrusfrukter som apelsiner och citron (1).

2. Magnesiumaskorbylfosfat (MAP):

C -vitamin är i sin rena form mycket instabilt i vatten. Magnesiumaskorbylfosfat (MAP) är en derivatförening av vitamin C, som är vattenlöslig. MAP är ett kraftfullt antioxidant och antiinflammatoriskt medel som förhindrar talgoxidation vid acne vulgaris. MAP uppnår en konstant tillförsel av C -vitamin till huden, vilket hjälper till att kontrollera talgutsöndringen från talgkörtlarna och behandlar därmed akne (2).

3. Askorbylpalmitat:

Detta, Ascorbyl Palmitate är en fettlöslig form av C-vitamin som bildas av Askorbinsyra och Palmitinsyra. C -vitamin är känt för att skydda huden mot skadliga UV -strålar och solbränna. Forskning säger att askorbiskt palmitat minskade cellnivåerna av reaktivt syre efter ultraviolett B -bestrålning. Användningen av Ascorbyl Palmitate -produkter hjälper oss att förhindra hudrödhet när den utsätts för solen (3).

4. Askorbisk glukosamin:

Glukosamin kallas också glukosaminsulfat. Detta är ett naturligt aminosocker som uppgraderas med en extra dos av vitamin C. Detta hjälper till vid benhälsa, brosk, hud och bidrar till bildandet av kollagen.

5. Tetrahexyldecyl askorbat:

Detta är den stabila, oljelösliga formen av vitamin C, som anses vara en analog av L Askorbinsyra. Till skillnad från magnesiumaskorbylfosfatet, som är instabilt i vatten, är detta fett (lipid) lösligt. Studien säger att Tetrahexyldecyl Ascorbate på grund av dess löslighet penetrerar huden. Detta geler bra med andra former av vitamin C och retinol för ökad effektivitet.

6. Natriumaskorbylfosfat:

Detta är också en stabil och vattenlöslig form av vitamin C. Natriumaskorbylfosfat fungerar som en antioxidant som bekämpar fria radikaler och hjälper till att regenerera huden. Denna förening representerar en stabil föregångare till C -vitamin och säkerställer en konstant tillförsel av C -vitamin till huden. Natriumaskorbylfosfat hjälper till att förebygga och behandla akne vulgaris.

Fördelar med vitamin C för hud:

C-vitamin har en mängd olika hudfördelar på grund av dess antioxidant, antiinflammatoriska egenskaper. Här är en lista med fördelar.

 1. Som tidigare berättat på grund av antioxidantegenskapen, bekämpar och neutraliserar de fria radikaler, som hjälper till med hudregenerering..
 2. C -vitamin är mycket surt, och på grund av detta, när det appliceras topiskt på huden, triggas det för att läka sig själv genom att påskynda produktionen av kollagen.
 3. C -vitamin hjälper till att förhindra för tidigt åldrande, hängande hud genom att främja produktionen av kollagen.
 4. C -vitamin hjälper till att läka sår snabbt och hjälper till att förhindra ärr.
 5. Det hjälper till att förhindra hyperpigmentering, inklusive åldersfläckar och melasma, fungerar som en barriär för ultravioletta strålar som tränger in i huden.
 6. C -vitamin förhindrar och behandlar ett av de vanliga hudproblemen, “Acne”. Det hjälper också att blekna de mörka fläckarna som orsakas av akne.
 7. Skador som orsakas av fria radikaler på grund av solexponering orsakar inflammation, vilket leder till rynkor och mörka solfläckar. C -vitamin fungerar som ett skydd mot solen.
 8. C -vitamin får huden att se mjuk ut genom att aktivera celler som kallas fibroblaster, vilket skapar nytt kollagen.
 9. MAP, ett av derivaten av vitamin C, är känt för att behålla fukt på huden, vilket håller dig hydratiserad.
 10. De mörka ringarna under huden kan blekna ut med hjälp av C -vitaminprodukter.

Så här använder du C -vitaminprodukter:

Det finns många C -vitaminprodukter tillgängliga i olika former på marknaden. Låt oss diskutera hur du använder dessa produkter.

1. Vitamin C -serum:

Detta är den bästa och lättillgängliga produkten på marknaden. Det finns en mängd olika vitamin C -serum tillgängliga på marknaden med små sprinkler.

Hur man använder:

 • Applicera först en liten mängd serum på underarmen, som lätt kan döljas för att kontrollera eventuella allergiska reaktioner.
 • Om det inte finns någon allergisk reaktion, fortsätt applicera serumet försiktigt på ansiktet och massera lätt med fingrarna så att serumet tränger in i huden.
 • Innan du börjar applicera detta serum på ansiktet, rengör ansiktet med en ansiktsrengöring för att ta bort smutsen och gnugga sedan ansiktet med en ren handduk.
 • För bra resultat, applicera fuktkräm efter applicering av serumet i ansiktet.
 • Helst måste detta användas en eller två gånger om dagen.
 • Se till att dessa serum inte utsätts direkt för solljuset och förvara dem på en sval plats.

2. C -vitaminolja:

C -vitaminolja är densamma som för serum förutom att oljor ger näring och återfuktning till huden. Serum hjälper till att reparera den skadade huden. Beroende på dina hudtyper, välj oljan som mindre koncentrerad eller mindre sur C -vitaminolja.

Hur man använder:

 • Alla oljor går inte bra på alla hudtyper. Därför bör en liten fläck på kroppen väljas först för allergiska reaktioner.
 • Ta lite olja i handen och applicera den försiktigt över området där du tänker. Om det är ansiktet som du tänker applicera på massage försiktigt i cirkulära rörelser tills oljan tränger in i huden.
 • Lämna det över natten och rengör sedan ansiktet med en mild tvål.
 • För bästa resultat, applicera det regelbundet under nätterna. Undvik att använda oljan under dagtid så att din hud inte ser fet ut.
 • Förvara denna olja på en torr och sval plats.

3. Vitamin C -tillskott:

C -vitamin, i dess naturliga form, finns i många frukter och grönsaker som apelsiner, kiwi, jordgubbar, broccoli, spenat, etc. Intaget av dessa produkter dagligen kommer att bibehålla C -vitaminhalten i kroppen. Men om det finns en allvarlig brist på C -vitamin, föreslår läkaren att du tar några C -vitamintillskott.

Intaget av C -vitamin som rekommenderas dagligen för kvinnor är 75 mg, och för män är det 90 mg.

Hur man använder:

 • Så långt som möjligt, konsumera endast naturliga livsmedel där vitamin C är rikligt tillgängligt. Röd paprika, apelsinjuice, grapefruktjuice och kiwifrukter är de bästa källorna.
 • Ät bladgrönsaker som spenat för att uppfylla kravet.
 • Enligt läkarens råd, ta 1 eller 2 tabletter C -vitamin per dag. Undvik att använda tillskott om du upplever några biverkningar.
 • Läkemedel ska alltid förvaras torrt och svalt.

4. C -vitamin tvål:

C -vitamin tvål påskyndar produktionen av hudkollagen för att ge dig en fastare och fylligare hud och jämna ut rynkor och fina linjer.

Hur man använder:

 • Varje produkt före användning bör testas på ett litet lappområde för eventuella allergiska reaktioner. Detsamma gäller för denna tvål också.
 • Om du inte ser någon allergisk reaktion, använd först denna tvål för att tvätta ansiktet i minst 2-3 dagar och börja sedan använda det på din kropp.
 • Se till att tvålarna inte utsätts direkt för solljus.

Biverkningar av att använda C -vitaminprodukter:

 • Eftersom C -vitamin är surt lämnar det brännskador och rodnad för känsliga hudtyper.
 • Citrushalten i C -vitamin irriterar känslig hud.
 • En hög dos av C -vitamin i kompletterande form kan orsaka matsmältningsbesvär som diarré, illamående och till och med njursten.
 • Överdriven tillskott av C -vitamin orsakar överdosering av järn i sin tur påverkar ditt hjärta, bukspottkörtel, lever, sköldkörtel och centrala nervsystemet.

C -vitamin är en välsignelse för hud och ansikte och kan göra underverk om det används i begränsade mängder. Gå till din mataffär för att hämta C -vitaminprodukterna för att prova dem på din hud, och glöm inte att vi alla är öron och ögon öppna för att veta dina erfarenheter.