11 fantastiska fördelar med honung för huden!

Honung har blivit och är en integrerad del av våra liv i många år, faktiskt, från århundraden gamla. Från matlagning till behandling av olika infektioner, som en skönhetsprodukt, har honung varit en trolldryck i våra liv. Med anor från forntida egyptiska tider berömdes honung för sin helande förmåga, och till och med använde den vackra Cleopatra honungsmasker väldigt ofta. Nu, eftersom naturlig hudvård har blivit mer och mer populär, och eftersom många människor upplever olika typer av hudproblem, har honung blivit en viktig ingrediens för hudvårdsrutiner.

Honung för hudfördelar

Vad är honung?

Honung är en naturlig ingrediens som smakar sött, bildas av blommornas nektar. Honungsbildningen börjar med att bin samlar nektar från olika blommor, som bryts ner till enkla sockerarter och sedan lagrar dem i bikakor. Enligt forskning har honung ett högt fuktinnehåll, och detta är anledningen till att bin fläktar kammen med sina vingar för att hålla honungen torr. Honungsbin gör naturligt honung för sin koloni, och på grund av dess mat för styrka. Honung är fylld med näringsämnen som är viktiga för huden, dvs. Honung har B -vitaminer, zink, kalcium, kalium och järn.

Egenskaper hos honung:

Honung, en naturlig söt substans, är känd för att bekämpa förkylningar, och återfuktande hår har fantastiska fördelar när det appliceras på huden. Här listas några av dem.

 • Antibakteriell: Honungens antibakteriella egenskaper fungerar mot akne-orsakande bakterier och förhindrar dess utbrott. Det hjälper till att hålla huden ren och finnfri.
 • Antiinflammatorisk: Honung är en underbar ingrediens för att minska svullnad och rodnad i finnarna eftersom den fungerar för sin antiinflammatoriska egenskap.
 • Exfoliator: Denna egenskap hos honung gör huden slät och blank. Honung sägs ta bort döda celler från huden, som är ansvariga för träskor i porerna och som får din hud att se tråkig ut. De antimikrobiella egenskaperna hos rå honung fungerar naturligt för att läka akneärr, minskar fläckar och håller huden rynkfri och smidig.
 • Anti-åldring: Honung är full av antioxidanter och bekämpar fria radikaler för att fördröja hudens åldrande. Dessutom ökar honung produktionen av kollagen.
 • Antiseptisk: Honung är ett antiseptiskt medel som ger infektions- och sårskydd. Det används också för att behandla brännskador.
 • Fuktighetskräm: Honung fungerar som hudkräm och läker också trasiga läppar och håller läpparna återfuktade naturligt under vintrar.

Vilken honung att välja?

Det finns ett stort utbud av honung på marknaden idag, var och en har sin egen karaktäristiska smak, färg och smak. För att vara exakt, det finns minst 300 typer av honung som finns idag, och var och en har en unik uppsättning hälso- och näringsfördelar. Olika typer av honung kännetecknas av blomkälla, temperatur, geografiskt läge, nederbörd etc..

I stort sett kan honung karakteriseras som rå och bearbetad. Den naturliga och renaste formen av honung är rå honung, den som värms upp och tillverkas på en fabrik som leder till förlust av vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen är bearbetad honung.

Ju mörkare honung, de stora mängder antioxidanter den har, så opastöriserad rå honung är den rekommenderade att använda. Men det finns många sorter där ute, så att hålla fast vid ekologisk honung är tumregeln. Forskning säger att Manuka, Kanuka, bovete och timjan honung är de bästa valen.

Fördelar med honung för hud:

1. Honung för acneärr:

Honung fungerar som ett antiseptiskt medel mot akne och förhindrar finnar. Ett enzym i honung innehåller väteperoxid (H2O2), som är ett kraftfullt antibakteriellt medel och hjälper till att försvinna ärr eller mörka märken. Dessutom förhindrar hög sockerhalt i honung myrbakterier, och honung kan därmed förhindra akne om den appliceras regelbundet på huden. Användning av rå honung ger dig de bästa resultaten eftersom den extraheras utan pastörisering.

2. Honung för fet hud:

Fet hud är i grunden resultatet av överaktiva talgkörtlar som finns i kroppen. Talg är en vaxartad sak som fungerar som en naturlig fuktspärr på din hud. Men överproduktion av talg kan leda till fet hud. Älskling, det är ett naturligt fuktighetsbevarande medel. Honung absorberar fukt från atmosfären och låser den i hudytan, vilket håller huden återfuktad och väl hydrerad. Honung förhindrar i sin tur överproduktion av talg och kontrollerar hudens oljighet.

3. Honung för torr hud:

Torr hud saknar alltid fukt, och det gör att huden kliar och grovt. Enzymerna i honung fungerar som naturliga fuktgivare som återfuktar din hud naturligt. Dessa egenskaper hjälper till att minska hudens torrhet. Den lugnande och återfuktande effekten av rå honung får huden att se glödande, strålande och mjuk ut. Applicera 1-2 msk rå honung i ansiktet och massera det i cirkulära rörelser. Låt stå i 15-20 minuter och skölj noggrant med vatten.

4. Honung för glödande hud:

Honung sägs vara ett naturligt fuktighetsbevarande medel som hjälper till att behålla fukten i ansiktet. Denna fuktbevarande förmåga hjälper till att ge en lyster på huden. Enzymerna i honung gör att den kan flyta mjukt in i huden medan den konditionerar och mjukar den djupt inifrån. Honung, när den används som en mask, ger det bästa resultatet för glödande hud. Några av dem är

 • Citron- och honungsmask.
 • Honung med bananmask.
 • Honung med rosenvatten.
 • Älskling med Curd.
 • Älskling med Besan.
 • Mjölk och honung.

5. Honung för mörka fläckar och mörka cirklar:

Det har inte funnits några bevis för att honung används för att lätta på mörka fläckar. Men eftersom honung har exfolierande egenskaper, kan det med hjälp av ansiktet eliminera döda hudceller som får din hud att se tråkig ut. Detta kan avslöja ljusare hud.

Honung har antiinflammatoriska egenskaper som fungerar som en naturlig blekmedel. Det minskar pigmentering. Honung är mjuk och lugnande, som fungerar effektivt i den känsliga zonen under ögonen. Honung innehåller antioxidanter som bekämpar fria radikaler, skapar mörka ringar och rynkor under ögonen.

6. Honung för rynkor och anti-aging:

Åldrande är oundvikligt, men vår önskan att behålla ett ungdomligt utseende har fått oss att gräva i världen av naturliga antialdringsmirakel. En sådan produkt är honung, som kan ge oss en yngre, fylligare och vacker hud.

Fria radikaler, som förekommer som en del av vår normala metaboliska process, är de främsta syndarna för hudens åldrande. De kan också uppstå på grund av solskador eller exponering för föroreningar. Dessa fria radikaler förstör kollagennivån i huden, vilket ger det primära strukturella stödet för vår hud. När kollagennivån börjar minska, blir vår hud hängig och åldrande tecken, såsom rynkor och linjer. Denna hudskada kan förebyggas med hjälp av antioxidanter.

7. Honung för rosacea:

Rosacea är ett hudtillstånd där huden blir röd, vanligtvis på näsan och kinderna. Det är särskilt synligt för personer med ljus ton och det blir vanligare med åldern. Honung, särskilt rå honung, hjälper till att behandla rosacea. Honung hjälper huden att behålla fukt, vilket bekämpar rosacea. I en studie, en honungstyp som kallas kanukahonung visade sig vara mycket effektiv mot rosacea. Att applicera en liten mängd kanukahonung på den drabbade delen dagligen kan lindra rosacea.

8. Honung för hudutslag:

Eksem eller dermatit är ett klåda som orsakar hudutslag. Studien säger att Manuka -honung kan hjälpa till att behandla detta tillstånd. Den naturliga maten kan lindra hudutslag när den gnids på huden eftersom den innehåller antibakteriella, svampdämpande och antiseptiska egenskaper. Honung, i synnerhet manukahonung, visade sig hjälpa immunsystemet och minska aktiviteten hos vissa bakterier. Manukahonung är mycket effektiv vid behandling av atopisk dermatit hudskada baserat på både kliniska och cellulära studier.

9. Honung för svampakne:

Svampakne orsakas på grund av överväxt av jäst (dvs. svampar), medan bakterier och tilltäppta porer utlöser regelbunden akne. En överbelastning av jäst orsakar inflammation i hårsäckarna och leder till kliande, enhetliga röda knölar. Honung, på grund av dess antiinflammatoriska egenskap, behandlar svampakne i måttlig omfattning. Honung har också starka antimikrobiella egenskaper. Du kan applicera rå honung på det drabbade området och lämna den på som en mask i 3 timmar varannan dag.

10. Honung för porer:

Hudporer är som små gropar i ansiktet som ser ut som ett apelsinskal, som vanligtvis är oattraktiva. Dessa porer får ett ansikte att se tråkigt och åldrat ut. Fet hud människor möter detta problem mycket ofta. Antioxidanterna i honung hjälper din hud att se frisk och ung ut. Honung fungerar som en naturlig sammandragning och stramar de stora öppna porerna, särskilt de som syns runt näsområdet.

11. Honung för hudblekning:

Det finns inget direkt sätt att hudbleka. Även om många produkter/ingredienser gör anspråk på omedelbar hudblekning tar det tid att få glödande hud. Honung är en sådan utmärkt ingrediens som förbättrar hudtonen vilket gör den ljus och felfri. Honung, på grund av dess antibakteriella egenskaper, bleknar ärr efter akne, hyperpigmentering och mörka fläckar. Detta får huden att lysa. Därför bör honung för hudblekning istället läggas som honung för klar hud.

Slutgiltiga tankar:

Honung är en värdefull naturlig substans med flera olika användningsområden. Honung är ett effektivt läkemedel, ett säkert hemmedel, kosmetiskt och näringsämne som kan användas av människor i alla åldrar. Ju oftare du införlivar honung i din skönhetsrutin, desto större är chansen att du kommer att se resultaten.