Är senapsolja fördelaktigt för huden? 10+ imponerande fördelar!

Senapsolja för hud

Vi hörde alla om de fördelaktiga egenskaperna hos senapsfrön och oljan som utvinns ur dem. Bättre känd för sina medicinska egenskaper, odlades senap först i Indien omkring 3000 f.Kr. De antiinflammatoriska egenskaperna och enkelomättade fettsyror som finns i senapsolja gör dem idealiska för matlagning i många indiska rätter. Senapsolja erbjuder också många hälsofördelar eftersom den är fylld med antioxidanter, omega 3 och omega 6 fettsyror och andra mineraler.

Senapets vetenskapliga namn är Brassica juncea, och några av de vanliga namnen på senapsolja är Sarsay tel på bengali, Kadugu ennai i Tamil, Ava nune i Telugu, Sarson ka tel på hindi, Rainu tel i Gujarati, Kaaadugenna i Malayalam, Sorisha tela i Oriya och Mohariche i Marathi.

Låt oss gå igenom den här artikeln för att veta mer om de fördelaktiga effekterna av senapsolja.

Fördelar med senapsolja för hud:

Flera hälsofördelar är förknippade med den goda senapsoljan som också hjälper till att hantera många hudproblem naturligt. Låt oss veta hälsofördelarna i detalj:

1. Kan ha antibakteriella, svampdödande och antiinflammatoriska egenskaper:

Senapsolja har mineraler som kallas selen och magnesium i stora mängder, vilket ger oljan dess antiinflammatoriska egenskaper. Det hjälper till att sänka kroppstemperaturen genom att stimulera svettkörtlarna. Senapsolja används i smärtstillande läkemedel i samband med muskelspänningar, påfrestningar och artrit i traditionella läkemedel.

Senapsolja fungerar som ett antibakteriellt medel mot E.coli, enligt senaste studier (1). Det förhindrar också tillväxt av oönskade bakterier och andra mikrober på grund av glukosinolat närvaro i senapsolja.

Senapsolja hjälper till att behandla hudutslag och infektioner orsakade av svampar eftersom det har kraftfulla svampdödande egenskaper. Enligt en studie innehåller senapsolja en förening som kallas allylisotiocyanat som visar sig vara mest effektiv mot svampinfektioner jämfört med andra oljor (2).

2. Kan stimulera svettning:

När du masserar senapsolja på din hud stimulerar det svettkörtlarna och cirkulationssystemet. Detta förstorar hudens porer och förbättrar blodcirkulationen i hela kroppen.

Senapsoljans diaforetiska förmåga hjälper till att ta bort gifter från kroppen genom att sänka kroppstemperaturen. Men för att förstå nyttan ytterligare krävs mer forskning.

3. Kan förbättra blodcirkulationen:

Många länder följer massage på nyfödda med senapsolja. Det förbättrar nyfödda allmänna hälsa och kroppsstyrka, vilket gör dem till några av de vanliga orsakerna till senapsolja (3).

En enkel kroppsmassage med senapsolja hjälper inte bara till att organen fungerar bättre, men det kan också hålla din kropp uppdaterad. Även om mer konkret forskning behövs i denna aspekt, förbättrar senapoljemassage dina kroppsdelars blodcirkulation.

4. Kan minska mörka fläckar och solbränna:

Du kan minska solbränna, mörka fläckar och hudpigmentering genom att massera senapsolja regelbundet i ansiktet. Allt du behöver göra är att följa den enkla förberedelsen av följande botemedel. Men det finns inte tillräckligt med bevis för påståendet.

Ingredienser:

 • Två msk kikärtsmjöl.
 • En msk yoghurt.
 • Några droppar citronsaft.

Ansökan:

 • Blanda ingredienserna i en skål och blanda noggrant.
 • Applicera blandningen på ditt ansikte och hals och låt den ligga där i cirka 15 minuter.
 • Tvätta ansiktet med kallt vatten.
 • Att använda detta läkemedel i några månader tre gånger i veckan kommer att visa enorma resultat.

5. Kan förbättra din hudton:

De höga mängderna B-komplexa vitaminer som finns i senapsolja främjar hudens hälsosamma underhåll (4).

Ta en skål, tillsätt lika stora mängder kokos- och senapsoljor och massera blandningen i ansiktet. Låt den ligga där i cirka 15 minuter och tvätta ansiktet med en mild ansiktsrengöring.

Du kan märka en förbättring av din hudton om du använder den regelbundet.

6. Kan fungera som naturlig solskyddsmedel:

Solskyddsmedel är ett viktigt komplement till hudvårdsrutinen, oavsett årstid. Innan du går utomhus, applicera en liten mängd senapsolja i huden. De höga mängder E -vitamin som finns i senapsolja skyddar din hud mot skadliga UV -strålar och miljögifter som fungerar som en naturlig solskyddsmedel (5).

Om du använder överskott av senapsolja kan det dra till sig damm och föroreningar i huden. använd den därför i små mängder.

7. Kan behandla utslag:

De svampdödande, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna hos senapsolja hjälper till att läka många allergier, infektioner och hudutslag (6). Även om det inte finns tillräckligt med data för att bevisa detsamma, kan det också minska klåda i samband med hudens torrhet. Senapsolja rengör och föryngrar huden djupt och ger den en vacker lyster.

8. Kan ha anti-aging egenskaper:

De höga mängder E -vitamin som finns i senapsolja har en avgörande roll för att minska tidiga tecken på åldrande och minskar rynkor i stor utsträckning (7).

Applicera därför små mängder senapsolja på ditt ansikte och din hud för att dra nytta av det.

9. Kan återfukta din torra hud:

Fuktighet är ett viktigt steg i hudvårdsrutinen, oavsett hudtyp. Detta gäller särskilt om du har torr och fläckig hud. E -vitaminets godhet i senapsolja håller din luriga hud återfuktad rikligt.

För att förbättra din huds hälsa, applicera några droppar senapsolja i en cirkelrörelse.

10. Kan rensa acne:

Senapsolja har svampdödande och antibakteriella egenskaper som hjälper till att hantera akne och ärren i samband med det naturligt (8). Applicera senapsolja på huden och låt den stå i 10 till 15 minuter varje dag. Detta rensar inte bara din hy utan minskar också akneärren betydligt.

11. Kan ge dig en len och smidig hud:

Senapsolja har stora mängder E -vitamin som ger dig ungdomlig hud genom att blockera fria radiklar från din kropp. Det minskar också de fina linjerna, rynkorna, fläckarna genom att penetrera huden naturligt. Denna process förbättrar inte bara huden utan gör också din hud mjuk och smidig.

12. Kan fungera som rengöringsmedel:

Senapsolja fungerar som ett naturligt rengöringsmedel genom att rensa porerna och även fungera som sminkborttagare. Inom några minuter kan du rengöra din hud naturligt. senapsolja i kombination med några droppar citronsaft rengör inte bara tänderna utan gör dem också starkare.

Hur man använder senapsolja:

 • Många länder, inklusive USA, Kanada och Europa och andra över hela världen, får inte använda ren senapsolja som vegetabilisk olja eftersom det kan ha negativa effekter på hjärthälsan på grund av en förening som kallas erucinsyra.
 • Essentiell senapsolja extraheras med hjälp av en ångdestillationsprocess, som anses vara ett säkert smakämne.
 • Båda oljorna har samma fördelaktiga föreningar och extraheras från senapsfrön.
 • För att använda senapsolja som massageolja eller blandas i hemgjorda hudbehandlingar är det bättre att kombinera dem med en bärolja.
 • Utför ett plåstest och vänta i minst 24 timmar för att kontrollera om det är rodnad eller irritation innan du börjar använda senapsolja för din hud eller ansikte.
 • Det finns ett behov av studier om effekterna av topisk applicering av senapsolja, och det finns ingen rekommenderad dosering.
 • Därför måste du långsamt bedöma din tolerans genom att börja med en liten mängd, cirka en matsked, och gradvis öka mängden.

Eventuella biverkningar?

När det tas i mängder mer än genomsnittliga livsmedelsmängder kan senapsolja orsaka biverkningar. Några av bekymmerna är:

 • Även om det finns behov av mer forskning, kan senapsolja orsaka anemi hos mottagliga individer om det tas i överskott.
 • Hos vissa individer ökar risken för lungcancer när senapsolja konsumeras i stora mängder, även om mer forskning behövs.
 • Senapsolja kan orsaka missfall efter att ha orsakat vaginal blödning hos gravida kvinnor.
 • Risken för hjärtsjukdomar kan öka om senapsolja konsumeras i stora mängder.

Slutgiltiga tankar:

De enkelomättade fettsyrorna och några fler hälsofördelar gör senapsolja till en av de hälsosammaste oljorna. Det kan förhindra vissa infektioner, hjärt -kärlsjukdomar och är också lämpligt för huden. Även om många länder har förbjudit senapsolja som används för matlagning, kan du skörda fördelarna när du konsumerar den i lämpliga mängder. Med listan över senapoljefördelar för hud och ansikte som nämns i den här artikeln, försök att använda små mängder. Kontakta din läkare om du upplever några negativa effekter.

Vanliga frågor:

1. Hur man förvarar senapsolja?

När du köper senapsolja, se till att du köper dem i mängder som du kan använda inom sex månader. För att förhindra att oljan blir harsk, förvara senapsoljan i kylen i en lufttät flaska.

2. Är det säkert att applicera senapsolja i blött hår?

Om du inte kammar håret med en vass borste, kommer det inte att skada håret om du applicerar senapsolja på vått hår. Det kan dock blockera hårsäckarna om du lämnar oljan på håret i mer än sex timmar.

3. Hur kan vi avgöra en allergisk reaktion mot senapsolja?

Det är bättre att göra ett plåstest på din arm för att fastställa allergiska reaktioner innan du applicerar det på ditt ansikte. Rådgör med din läkare om du har någon av följande allergiska reaktioner:

 • Utslag.
 • Astma.
 • Hosta.
 • Klåda.
 • Illamående.
 • Kräkningar.
 • Andningssvårigheter.