Om du är en medveten shoppare måste du ha märkt E -vitamin i de flesta av dina smink- och hudvårdsprodukter! Så, vad är väsen om denna ingrediens? Vitamin E är ett fettlösligt vitamin, som uppvisar starka antioxidantegenskaper. Från att återfukta huden till att skydda den mot UV -strålning och till och med göra din hy ljusare, är E -vitamin en sann skönhetselixir.Fördelar med E -vitaminolja för huden

E-vitamin kommer från många växtbaserade livsmedel som frukt, grönsaker, nötter och frön. Rent vitamin E är i bärnstensfärg och säljs kommersiellt i flaskor och kapselformar. Bland de olika vitamin E-typerna anses alfa-tokoferol vara säkert och lämpligt för kosmetiska och koständamål.

Denna artikel ska undersöka de många fördelarna med E -vitamin för hud som stöds av bevis från vetenskapliga studier.

6 bästa fördelarna med vitamin E -olja för ansikte:

Nedan listas de bästa skönhetsfördelarna med att applicera E -vitaminolja på hud och ansikte:

1. Minskar torrhet och klåda:

E -vitamin är en tjock olja som lätt absorberas av huden och ger extra näring. En aktuell applicering av vitamin E på torr hud kan hantera lipids förlust i de djupare hudlagren och tillföra smidighet. En studie visar att även oral konsumtion av vitamin E kan vara till nytta för patienter med hudsjukdomar som atopisk dermatit genom att minska klåda, rodnad och förtjockning av huden (1). Experter menar att E -vitamin kan vara ett säkrare alternativ till steroider och andra behandlingar för att hantera dessa problem.

2. Främjar snabbare sårläkning:

E -vitamin hyllas som en mirakelingrediens för snabbare sårläkning och förebyggande av ärr i huden. En studie tyder på att E -vitamin uppvisar hög antioxidantaktivitet som skyddar cellmembranen från oxidativ stress orsakad av överskott av fria radikaler (2). Det är också känt att alfa-tokoferol i E-vitamin ökade graden av sårläkning och stängning av skadade vävnader. Detta kan också leda till minskad risk för infektioner och ärrbildning i huden.

3. Kan förhindra hudcancer:

Enligt en studie från 2013 utförd av en grupp forskare vid Ohio State University, USA, kan vitamin E minska risken för hudcancer orsakad av långvarig sol exponering (3). Denna forskning utfördes på laboratoriemöss med UV-B-inducerade cancertumörer på huden genom att ge dem en aktuell applicering av E-vitamin i 15 veckor. Resultaten visade en 50% minskning av tumörtillväxt på grund av antioxidantaktiviteten hos vitamin E.

4. Kan minska ålderstecken:

Även om studier är begränsade till sambandet mellan vitamin E och hudåldring, antas topisk applicering av denna ingrediens att bromsa rynkor genom att behandla hudens torrhet. En studie visar också att oral konsumtion av vitamin E kan förhindra förlust av elasticitet och nedbrytning av lipider i hudlagren (4). Många läkemedelsbutiks anti-aging hudprodukter använder också E-vitamin som en fastande ingrediens för att hantera fina linjer och hudveck.

5. Kan skydda din hud från solstrålar:

E -vitamin anses vara en naturlig solskyddsmedel som kan skydda din hud mot skadliga UV -strålar. Enligt en amerikansk studie från 2012 har lokal applikation av vitamin E visat sig ha fotoskyddande effekter på huden (5). Dessutom kan de antiinflammatoriska egenskaperna hos detta medel minimera hudinflammation orsakad av UV-skada.

6. Får din hud att lysa:

E -vitamin är en utmärkt fuktkräm som kan mjukna upp din hud och skydda den mot torrhet. En bra massage med denna olja i hela ansiktet och på halsen kan förbättra blodcirkulationen till din hud och ge den en frisk lyster.

Hur man använder E -vitaminolja på huden?

Du kan antingen vitamin E -berikade produkter som krämer, serum, fuktkräm, lotioner etc. eller använda ren vitamin E -olja. Här är några viktiga punkter att komma ihåg om du använder det senare:

 • Ren vitamin E -olja kan utlösa allergiska reaktioner hos vissa människor. Gör alltid ett plåstest på huden minst 24 timmar innan du applicerar det på ett större område.
 • Det är alltid säkert att blanda ren vitamin E -olja med en neutral bärolja som kokos, oliv etc. för att minska dess styrka.
 • Ta 2-3 droppar vitamin E-olja på fingrarna och applicera den på ren och torr hud.
 • Massera försiktigt området med cirkulära rörelser
 • Du kan lämna det över natten eller tvätta bort det efter 15-20 minuter.

Dessutom kan du också använda vitamin E -olja på följande sätt:

 • Lägg till några droppar i din fuktkräm, blanda väl och applicera den på huden.
 • Kombinera vitamin E -olja med naturliga ingredienser som honung, mjölk etc. för att göra en återfuktande hemlagad mask
 • Du kan tillsätta E -vitamin till Tea tree olja som en fläckbehandling för akne rosacea och finnar.

NOTERA: E-vitaminolja är mycket klibbig, så det är bättre att vänta i 20-30 minuter innan du slår i sängen för att undvika att fläckar på kuddar och sängkläder!

Biverkningar av vitamin E -olja:

E -vitamin kan utlösa allergiska reaktioner hos personer med känslig hud. Vissa människor kan också uppleva negativa effekter efter att de tagit E -vitaminpiller oralt. Nedan listas några av nackdelarna med E -vitamin för din kropp:

 • Utslag och rodnad (aktuell användning)
 • Huvudvärk
 • Suddig syn
 • Magkramper
 • Illamående
 • Diarre
 • Svaghet och trötthet
 • Ökat kreatin i urinen
 • Sexuell dysfunktion hos män (Gonadal dysfunktion)

Fördelar med att ta vitamin E -kapslar oralt:

Vitamin E -brist i kroppen är kopplad till hudproblem som torr hud, ökade rynkor, matthet, eksem, psoriasis etc. Beroende på bristnivån kan läkare ordinera E -vitamintillskott i några dagar.

Här är några av fördelarna med att ta oralt vitamin E -tillskott:

 • Slätare, strålande hud
 • Förbättrade energinivåer
 • Minskad risk för hjärtsjukdomar
 • Minskad risk för hudcancer
 • Bättre ögonhälsa

Oralt intag av vitamin E är dock inte lämpligt för alla och kan vara farligt om dosgränserna överskrids.

Så gott folk! Efter att ha läst den här artikeln är vi säkra på att dina tvivel om vitamin E: s roll i hudvårdsprodukter rensas. Med så många skönhetsfördelar som denna olja har att erbjuda är det svårt att ignorera denna ingrediens. Har du någonsin provat att använda detta på din hud? Om ja, har du ett hemligt recept?

Vanliga frågor

1. Vad är den rekommenderade dosen av vitamin E per dag?

Om du använder E -vitamintillskott är den säkra dosen per dag för vuxna 15 mg. Om du köper det via naturliga livsmedel kan du gå något högre *. Det är bättre att kontakta en läkare innan du använder orala vitamin E -piller eller kapslar.

*inte en generisk och standardgräns. Vänligen kontakta din läkare om säkerhetsavgiften för din ålder och hälsotillstånd.

2. Vilka livsmedel är rika på E -vitamin?

Många naturliga livsmedel är rikliga i vitamin E. Några av dem är vetegroddsolja, mandel, jordnötter, pumpa, solrosfrön, röd paprika, mango, avokado, betor, grönsaker, spenat, sojaolja etc. (6).

3. Kan jag lägga E -vitamin under min smink?

E -vitamin är en tjock olja som snabbt kan göra ditt ansikte till en fet panna. Därför rekommenderas det inte att applicera denna olja direkt under din smink. Istället kan du lägga en eller två droppar i din förkräm som återfuktar huden utan att lägga till oljighet.