Oavsett om du känner dig illamående eller av misstag sväljer ett giftigt ämne, är kräkningar det bästa sättet att må bra igen. Men kräkningar kan inte komma naturligt ibland och om du har den “jag önskar att jag kunde kasta upp” -känslan kan den här artikeln vara till stor hjälp! Lär dig hur du får dig att kräkas med hjälp av några snabba och enkla sätt i nödsituationer, som svår matsmältningsbesvär eller efter att ha konsumerat potentiellt skadliga ingredienser.

Hur man får sig att kasta upp sig

Hur man får sig att kasta upp sig med 10 enkla sätt?

Låt oss titta på några av de beprövade metoderna för att framkalla kräkningar och lindra upprörd mage eller eliminera giftiga ämnen från kroppen:

1. Använd ditt finger:

ja! Att sticka fingrarna i halsen är en av de enkla metoderna för att få dig att kasta omedelbart. Det kan se ut och låta obehagligt, men det fungerar säkert! När du vidrör baksidan av halsen med fingret utlöses munkavle -reflexen. Det är ett automatiskt svar från kroppen som skickar vissa signaler till hjärnan, vilket kan få dig att känna dig illamående. Upprepa denna åtgärd några gånger kan framkalla kräkningar.

NOTERA: Om du funderar över det här alternativet att kräkas, stå nära toaletten eller ett handfat för att förhindra oavsiktlig kräkning på golvet.

2. Dricka saltvatten:

Ett annat sätt att få dig att kräkas snabbt är att dricka saltvatten. När du dricker varmt saltvatten ökar natriumnivåerna i kroppen och kan utlösa kräkningar efter 10-15 minuter. Du får dock inte dricka mer än ett glas vatten eftersom det kan orsaka elektrolytobalans och utgöra allvarliga hälsorisker.

3. Kolsyrade drycker:

Att dricka en läskedryck som läsk eller coca-cola kan orsaka gaser och uppblåsthet i magen vilket kan orsaka illamående. Det höga sockerinnehållet i dessa drycker kan också öka syrahalten i magen och utlösa kräkningar. Även om det är ett av de bästa sätten att få dig att kasta upp, får du inte överdriva denna metod eftersom läsk kan leda till magproblem och andra hälsoproblem.

4. Att se eller föreställa sig om kräkningar:

Om du tvingar dig själv att kasta upp och inte kan, visualisera bara någon som kräks. ja! Det kan låta absurt, men när du ser eller tänker på grova saker som att kräkas, blir din munkavleksreflex utlöst. Detta kan omedelbart få dig att kräkas utan att stoppa något i munnen. Du kan använda youtube -videor, bilder eller till och med din egen fantasi för att göra detta.

5. Ta in obehagliga lukter:

Vad skulle du reagera när någon tar stinkande strumpor nära näsan? Du skulle nästan kasta upp! Detta händer eftersom vissa obehagliga lukter kan skicka signaler till din hjärna och få dig att vilja kasta upp direkt. Du kan försöka hitta några ruttna frukter eller grönsaker, bortskämd mat eller andra starkt luktande ämnen för att framkalla kräkningar.

6. Bakpulver:

Visste du att du kan få dig att kasta upp bakpulver? Baksoda innehåller natriumbikarbonat, vilket kan utlösa illamående och få dig att kräkas direkt. För att använda detta, lägg till en sked bakpulver i ett glas vatten och blanda väl. Drick det och vänta några minuter tills dess effekt börjar.

NOTERA: Konsumera inte mer än denna mängd eftersom det kan skada magsäcken och orsaka magbesvär.

7. Gurgla med äggula:

Att använda ägg är ett annat sätt att få dig att kasta säkert. Om själva tanken på att stoppa råa äggulor i munnen kan få dig att gråta, tänk dig att gurgla med det! Rå äggula har en obehaglig lukt som kan utlösa din munkavlexreflex och få dig att vilja kräkas omedelbart. Bara separera en äggula från den vita och vispa den. Lägg en liten mängd i munnen och försök att gurgla den. På mindre än en minut kommer alla oönskade ämnen i magen att dyka upp på golvet. Äckligt!

8. Senap:

Ett traditionellt sätt att få dig att kräkas är att använda senap. Senapsvatten innehåller höga halter natrium, en naturlig emetik. Det är därför du känner dig illamående efter att ha druckit det och på några minuter känner du lust att kasta upp. Tillsätt bara en sked senapspulver till ett glas vatten och svälj det. Du måste dock se till att inte överdriva detta trick, eftersom natrium i senap kan påverka din hälsa negativt.

9. Snurrar runt:

Hur får du dig att kasta upp efter att ha ätit? Prova att snurra! När du snurrar snabbt får din hjärna se för mycket på för kort tid och blir förvirrad. Detta orsakar yrsel och gör att du känner dig yr. Denna känsla av obalans kan få dig att må illa i tarmen och ge dig illamående, följt av kräkningar. Att överdriva detta kan ge dig en blackout, vilket kan vara farligt.

10. Konsumera mycket vätska:

Att dricka mycket vätska är inte bara ett bra sätt att rengöra kroppen utan också en säker metod för att få dig att kräkas. Genom att fylla magen med vätskor som vatten, fruktjuicer, kokosvatten etc. blir det lätt för dig att kräka ämnena inuti. För att komma till den punkten måste du dricka minst 3-4 glas vätska och luta dig tillbaka i ett par minuter tills du får den känslan.

Hur du får dig att må bättre efter kräkningar?

De flesta mår bättre efter kräkningar, medan andra fortfarande kan ha det illamående och trögheten. Om sjukdomen kvarstår efter att ha kastat upp kan dessa tips hjälpa dig att snabbt återhämta dig från kräkningen:

1. Vila med huvudet förhöjt:

För att snabbt lindra symtomen på illamående och kräkningar, lägg dig bara i upprätt läge. Håll huvudet högt och rör dig inte på en stund. Att ligga platt kan skaka på magen och orsaka kräkningar igen. Så vila i denna position i 30-40 minuter tills du mår bättre.

2. Andas djupt:

Långsam och djup andning kan slappna av nerverna och stoppa din hjärna från att skicka signaler till magen. Detta kan lindra känslan av illamående och sjukdom. Bara lugna ner och andas långsamt in luften genom näsan tills buken expanderar. Andas nu ut långsamt och släpp luften. Upprepa detta ett par gånger för att återgå till det normala.

3. Drick vätskor långsamt:

Vätskor kan hjälpa dig att kräkas och också få dig att må bättre igen. Den här gången måste du sippa sakta på vätskor som ginger ale, myntete, limonad och till och med vanligt vatten. Om du gör det kan du förhindra uttorkning och erbjuda omedelbar lindring. Men att dricka för mycket eller sluka dem för snabbt kan förvärra symtomen och kan utlösa kräkningar igen.

4. Tugga aromatiska livsmedel:

Tugga kryddor och kryddor som fänkål, kanel, kryddnejlika eller till och med en bit färsk ingefära kan ge lättnad mot illamående. Dessa livsmedel lugnar matsmältningskanalen och får dig att må bra om ett tag. Ta inte mer än de rekommenderade mängderna för att undvika biverkningar.

Är det dåligt att få sig själv att kasta upp?

Att framkalla en kräkning med våld kan göra mer ont än nyttan och får därför endast användas i nödsituationer. Att trycka ett finger eller sticka ett föremål i ett känsligt område som hals kan skada matstrupen och orsaka blödning. Om du av misstag har svalt gift kan ett påtvingat kräkmedel få ämnet att fastna i halsen och ge dig negativa effekter.

Att få dig att kasta upp efter att ha ätit är inte ett rekommenderat sätt att gå ner i vikt. Många människor antar att kräkningar av mat kan hjälpa dem att kasta några kilo utan att vara medvetna om eftereffekterna av denna ohälsosamma process. Att ofta framkalla kräkningar kan ta en allvarlig avgift på en persons fysiska och emotionella välbefinnande.

Vilka är biverkningarna av att få dig själv att kasta upp?

Här är några av de stora riskerna med självframkallande kräkningar:

  • Karies: Syrorna i kräkningar kan skada tandemaljen och orsaka hålrum, tandkänslighet.
  • Sår och svullnad i munnen: Magsyra kan leda till munsår och svullnad av spottkörtlar.
  • Hosta och hes röst: Stämbanden kan skadas på grund av syror som kan orsaka irritation och grovhet i rösten
  • Matsmältningsproblem: Att kasta upp dig själv ofta kan utlösa sura uppstötningar i magen och kan orsaka matsmältningsbesvär.
  • Blodkräkning: Tvingad retching i kräkningar kan riva matstrupen och orsaka blödning.
  • Hemorrojder: Självframkallande kräkningar kan anstränga blodkärlen nära din anus och leda till svullnad.
  • Känslomässiga problem: Ofta uppkastning kan orsaka ångest, humörsvängningar, depression, inaktivitet etc..
  • Kardiovaskulära problem: Självframkallande kräkningar kan orsaka näringsbrister som leder till lågt blodtryck, hjärtproblem och till och med skada det endokrina systemet.

Den här guiden om hur du får dig att kräkas främjar eller uppmuntrar inte självframkallande uppkastning. Dessa metoder får endast användas som en sista utväg för att bli av med magbesvär eller illamående. Vid förgiftning måste du omedelbart kontakta en läkare och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för säker kräkning.

Vanliga frågor och svar:

1. Vad du ska göra efter att ha framkallat en kräkning?

När du har kräkt ämnet måste du skölja munnen och ta bort alla dess spår. Använd en munsköljning för att bli av med den illaluktande lukten och späd den om du upplever känslighet. Avstå från att borsta tänderna direkt efter kräkningar, eftersom emaljen blir mycket mjuk och kan skadas

2. Finns det risk för kräkningar mer än 2 till 3 gånger om dagen?

ja! När du tvingar kräkningar mer än en gång om dagen kan matstrupen bli skadad och börja blöda. Detta kan orsaka blodkräkningar och om det försummas kan det leda till infektioner. Det är därför inte tillrådligt att prova självkräkning om inte och tills det är absolut nödvändigt.

3. Är kräkningar kräks efter att ha ätit en måltid betraktad som en störning?

Många människor följer kronisk självframkallad kräkning efter att ha ätit en tung måltid. Detta görs för att bli av med de överflödiga kalorierna i måltiden och förhindra viktökning. I medicinska termer kallas denna rensningsstörning bulimi och har allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser för kroppen.