Har du en “sandig” känsla i ögonen? Är de kliande och torra? Kliande ögon orsakas av ett allergen eller en främmande kropp, som kommer in i vårt öga och irriterar det. Den naturliga mekanismen i ögat frigör vissa föreningar för att eliminera föremålet från ögat, vilket leder till rodnad, inflammation och klåda. Många människor använder dock gnugga i ögonen, vilket bara kan förvärra situationen. Om du lider av något av dessa symtom rekommenderar vi dig att prova dessa huskurer för kliande ögon.

Kliande ögon Orsaker, symtom och hemmetoder

Orsaker till kliande ögon:

Kliande ögon orsakas vanligtvis på grund av en allergisk reaktion mot ett visst ämne. Några av de viktigaste faktorerna som bidrar till klåda i ögonen är:

 • Damm
 • Pollen
 • Animal Dander
 • Kontaktlins
 • Ögonmakeup
 • Tvål
 • Torrt ögonsyndrom
 • Torrt väder

Symtom på kliande ögon:

Här är några av de vanligaste tecknen på kliande ögon:

 • Svår klåda i ögonlocken.
 • Rödhet i ögonen.
 • Puffiga ögonlock.
 • Torrhet.
 • Brännande känsla.
 • Inflammation i ögonen.

Förebyggande av kliande ögon:

Om du är benägen för frekventa attacker av kliande ögon måste du vidta vissa försiktighetsåtgärder för att undvika långsiktiga risker. Här är några av de bästa tipsen som läkarna rekommenderar:

 • Vädret kan bidra till kliande ögon. Det är lämpligt att ha en luftfuktare hemma för att fukta luften.
 • Undvik alla allergener som bidrar till kliande ögon.
 • Gör att dina ögonprodukter är hypoallergiska.
 • Se till att du äter en välbalanserad kost med bra mängder vitamin A och omega-3 fettsyror..
 • Använd glasögon när de utsätts för damm eller föroreningar.

Fantastiska hemmetoder för klåda i ögonen:

1. Använd Cold Compress:

Kall komprimering

KÖP DET HÄR

För att lugna ögonen finns det inget bättre än att använda en kall kompress. Blötlägg en ren trasa i iskallt vatten, ta bort överflödigt vatten och lägg det på ögonen för bästa resultat och omedelbara. Detta bör göras många gånger under dagen för resultaten.

Ett rekommenderat hemmet mot klåda i ögonen är att använda en kall kompress. Att använda denna behandling kan hjälpa dig att omedelbart lindra klåda och brännande känsla i ögonen. Du kan också använda en ren bomullstrasa. Det ska förvaras i kylskåp en tid och sedan användas på ögonen i 10 minuter.

2. Tvätt av kamomill:

Hemmetoder för kamomill för klåda i ögonen

Ett annat bästa huskurer för klåda i ögonen är kamomillte. Förbered en kopp kamomillte och bringa den till rumstemperatur. Detta bör användas för att tvätta ögonen för att säkerställa behandling av klåda och hjälpa dig att få de bästa resultaten på ett hemhjälpande sätt. Det bör göras 2-3 gånger om dagen tills problemet avtar.

3. Gurkaunder:

Gurka

Gurkans anti-irritation och lugnande egenskaper gör den till ett perfekt hemhjälpmedel mot klåda och irritation i ögonen. Det minskar också puffiness och problem med inflammation. Ta färska skivor gurka och ställ i kylen en stund. Detta bör hållas på båda ögonen under de kommande 10-15 minuterna. Det bör göras 4-5 gånger om dagen.

4. Fördel med rosvatten:

Rosewater huskurer för klåda i ögonen

Rosvatten är en av de bästa huskurerna för klåda i ögonen och vattning. Du kan antingen skölja ögonen med rosevatten två gånger om dagen eller också använda det som ögondroppar för omedelbara resultat. Använd 4-5 droppar i var och en av ögonen för perfekta resultat. Det rekommenderas alltid att använda färskt rosenvatten istället för att använda kemiskt fyllt vatten.

5. Användning av kall mjölk:

Kall mjölk

För kliande ögon är en av de bästa hemmaprodukterna att använda kall mjölk. En ren bomullstuss kan blötläggas i kallt vatten och läggas på ögonen, vilket ger en svalande effekt på ögonen och behandlar klådan. Detta bör göras två gånger om dagen för maximal nytta.

6. Grönt te:

Grönt te huskurer för klåda i ögonen

Koka två tepåsar med grönt te i vatten och ta det sedan till rumstemperatur. Använd destillerat vatten för att koka tepåsarna. Ögonen ska spolas med denna tvätt två gånger om dagen för att behandla klådan. Det är en av de bästa hemmet som kan göras för att behandla krisen.

7. Ha vatten:

vatten huskurer för klåda i ögonen

Att dricka mycket vatten under dagen är en annan av de bästa metoderna för behandling av klåda i ögonen. Detta hjälper till att hålla kroppen hydratiserad. Att dricka 10-12 glas vatten hjälper till vid behandling av klåda i ögonen.

8. Aloe Vera:

Aloe Vera huskurer för klåda i ögonen

Aloe Vera juice blandat med honung och fläderte och används som ögonskölj två gånger om dagen för att behandla klåda. De fuktgivande egenskaperna hos aloe vera och honung kan lindra torrhet i ögonen, vilket är ansvarigt för klåda. Du rekommenderas att kontrollera för- och nackdelarna med att använda detta läkemedel för dina ögon.

9. Bockhornsklöverfrön klistra in:

Bockhornsklöverfrön

Blötlägg bockhornsklöverfrön i cirka 10 timmar och använd sedan den för att göra en slät pasta. Appliceras på ögonen under de närmaste 20 minuterna. Tvätta av pastan med kallt vatten. Följ det två gånger för maximala resultat.

Ögon är de känsligaste delarna av kroppen. De är mycket mottagliga för lätt skada. Du måste vara försiktig innan du provar dessa huskurer för kliande ögon, eftersom vissa eller alla av dessa ingredienser kanske inte passar ditt tillstånd. Ingen av dessa behandlingar är godkänd av läkare och är vanliga hemmakurer. Det rekommenderas att ta en läkares råd för att lära sig om positiva och faror med dessa metoder.

Vanliga frågor:

1. Vad är torra ögonsyndrom?

Ett torrt ögonsyndrom, som namnet indikerar, är ett tillstånd där det finns låg eller ingen smörjning i ögat. Detta kan orsaka svår irritation och klåda i ögonen, särskilt när du blinkar dem. Torra ögon behandlas med speciella smörjmedelsdroppar som återfuktar dina ögon. Slarv med detta syndrom kan leda till ärrbildning i ögonen och synförlust.

2. Varför kliar det i ögats hörn ofta?

Kliande hörn i ögat är troligen en allergisk reaktion mot vissa produkter. Det kan också indikera torrhet i området. Om du upplever detta problem ofta måste du avstå från att gnugga ögonen, vilket bara kan förvärra symtomen. Använd en ren, fuktig trasa för att mjuka upp området och få lugnande lindring av klådan. En läkare kan också rekommendera vissa ögondroppar för att hantera tillståndet.

3. Varför kliar mina ögon på nätterna?

Även om det inte finns någon specifik anledning till varför detta händer, kan många faktorer som förlängd skärmtid, torrhet i luften, fläktar i rummet leda till kliande ögon på natten. Om du bara upplever detta problem på nätterna måste du analysera orsaken och försöka undvika det. Men om klådan fortsätter på morgonen beror det troligtvis på viss allergi.