Många kulturer använder svamp i många av sina kök, vilket gör det till en kulinarisk hit. Svamp gynnar vår kropp som en superfood, en delikatess för vissa och en matvara för andra; det är en rik näringskälla som kalcium, magnesium, fosfor, zink och är också utsökt. Denna ätliga svamp har många fördelar för hud, hälsa och hår och är ett utmärkt proteintillskott för vegetarianer.

Fördelar med svampar

Låt oss gå igenom den här artikeln för att känna till alla de mindre kända fördelarna med svamp för din hud, hår och hälsa.

Svamp näringsfakta:

Du kommer att kunna minska risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som diabetes, cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers genom att äta svamp. Det är en utmärkt källa till mineraler som selen, tiamin, koppar, magnesium, fosfor.

Näringsämnena i en kopp crimini -svamp per portion har:

 • 15 kalorier.
 • 2,2 gram protein.
 • 0,2 gram fett.
 • 2,3 gram kolhydrater.
 • 0,7 gram fiber.
 • 1,4 gram socker.

Fördelar med att äta svamp:

I den ena eller den andra formen kommer svampen in i alla typer av mat vi äter, oavsett om det är en pizzatoppning eller en god curry. Så det är bättre att lära känna alla fördelarna med att konsumera svamp.

1. Minska risken för cancer:

Svampar kan spela en viktig roll för att förebygga lung-, prostata-, bröst- och andra typer av cancer på grund av deras antioxidantinnehåll (1).

Dessutom kan vitamin D -tillskott hjälpa till att behandla eller förebygga vissa typer av cancer, enligt studier, och en liten mängd D -vitamin finns i svamp (2). Effekten kan dock variera från person till person, enligt en rapport från 2018.

Enligt vissa studier är kolin en antioxidant som finns i svamp som kan minska risken för vissa typer av cancer (3).

2. Öka immuniteten:

De olika graderna av protein och fiber som finns i alla typer av ätliga svampar kan öka immuniteten. De innehåller också en kraftfull antioxidant som kallas selen och B -vitaminer som förhindrar skador på celler och vävnader genom att stödja immunsystemet effektivt (4). Så, införliva svamp i din kost för att öka din immunitet

3. Bra för diabetes:

Svampens låga GI- och GL -innehåll kommer inte att låta blodsockernivån stiga, så om du har diabetes är du säker på att konsumera svamp. De hjälper dig också att ge dig ytterligare fördelar, särskilt vid diabetes, med vitamin B och polysackaridinnehåll (5).

Kostfiber spelar en viktig roll för att hantera flera hälsotillstånd, inklusive typ 2 -diabetes och upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem. Du kan hitta ett gram fiber i en kopp skivade, råa svampar som väger 70 gram.

4. Minska blodtrycket:

De näringsmässiga fördelarna med svamp inkluderar höga mängder kalium. Detta näringsämne minskar avsevärt den negativa effekten av natrium på din kropp. Dessutom hjälper kalium potentiellt till att sänka blodtrycket genom att minska spänningen i blodkärlen (6).

5. Förbättrar hjärnans funktion:

Enligt forskare i Penn State är svampar fördelaktiga för hjärnans hälsa eftersom de innehåller antioxidanter ergotionin och glutation, vilket också förhindrar sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons (7).

Du kan minska den neurologiska sjukdomen i framtiden genom att äta minst fem knappsvampar per dag. Var noga med att antingen grilla eller mikrovågsugnen dina svampar för att bevara deras näringsfördelar.

6. Hjälper din hjärthälsa:

Fördelarna med att äta svamp inkluderar att bibehålla en god kardiovaskulär hälsa eftersom de innehåller fibrer, kalium och vitamin C. Kalium som finns i svamp hjälper till att minska hjärt -kärlsjukdomar och högt blodtryck genom att reglera blodtrycket.

Cellväggarna i olika svampar innehåller beta-glukaner, ett slags fiber som kan minska kolesterolhalten i blodet och stammen av shitakesvamparna är en bra källa till denna fiber (8).

7. Fördelaktigt för viktminskning:

Enligt långa och kortsiktiga studier kan du väsentligt påverka viktminskning när du konsumerar svamp i kombination med träning och andra livsstilsförändringar (9).

Till exempel förbättrade forskningsdeltagare sitt BMI och mageomkrets efter att ha ersatt 20 procent av sin nötköttskonsumtion med svamp.

Svampar minskar också risken för högt blodtryck och metaboliska störningar eftersom det har stora mängder antioxidanter.

8. Hjälp att bekämpa åldrande:

Enligt en studie vid Penn State har svampar stora mängder av två antioxidanter i höga mängder ergotionein och glutation, som har anti-aging egenskaper (10). Antioxidanterna varierar dock med varje art; forskare säger att den vilda porcini -svampen är vinnaren.

9. Bra för ben- och muskelhälsa:

D -vitamin spelar en viktig roll för att upprätthålla muskler och god benhälsa. Enligt forskare kan svamp ge lika mycket D -vitamin som kosttillskott (11).

Leta efter svampar som är förpackade och märkta ”UVB” när du är i snabbköpet. I motsats till de svampar som odlas i mörkret utsätts UVB-märkta svampar för solljus under deras tillväxt. Denna process omvandlar en förening som kallas ergosterol i svamp till D -vitamin.

Du kan uppfylla det dagliga D-vitaminbehovet och ger benhälsa genom att äta bara 3 uns UVB-exponerade svampar.

10. Antiinflammatorisk:

Svampar har polysackarider, fenoliska och indoliska föreningar, mykosteroider, fettsyror, karotenoider, vitaminer och biometaller antiinflammatoriska komponenter. Svamparna i Basidiomycota-taxonen har de mest signifikant antiinflammatoriska egenskaperna av deras metaboliter (12).

Ergothioneine är en kraftfull antioxidant som hjälper till att sänka inflammationen i kroppen, och denna antioxidant finns i överflöd i svampar.

De betydande antiinflammatoriska effekterna och flera fördelar med Reishi-svamp är utbredda i asiatisk medicin i tusentals år.

Det hälsosammaste sättet att äta svamp?:

 • Många hävdar att svamp har en gynnsam effekt på matsmältningssystemet när de äts rå.
 • Men specifika tillagningsmetoder som att använda mikrovågsugn eller grill har visat sig öka deras näringsvärde.
 • Att utsätta svampen för korta tillagningstider tenderar att behålla fler näringsämnen och vitaminer, enligt forskning som gjorts på vissa svamptyper som den vita knappen, shitake, ostron och king oyster champinjoner (13).
 • Jämfört med kokning eller stekning ökar antioxidantaktiviteten i svamp betydligt vid mikrovågsugn eller grillning.

Svamp blir snabbt populär som en proteinrik ingrediens med flera andra fördelar. Så utan vidare, lägg till svamp i din kost och skörda alla fördelar med denna läckra svamp. Men innan du kastar dig in i denna härliga ingrediens, se till att du inte är allergisk mot dem. Glöm inte att dela informationen med dina vänner och berätta om du tyckte att den här artikeln var till hjälp.

Varning: De tips och förslag som nämns i denna artikel är av informationssyfte och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Det är alltid säkert att konsultera en läkare eller dietist innan du testar något nytt.

Vanliga frågor:

1. Vad är den typiska portionsstorleken på svamp?

Sv: Den typiska portionsstorleken är en kopp hackad svamp. Det är också ett perfekt substitut för kött i många rätter, tack vare deras umamistruktur.

2. Vilka är tipsen för att köpa svamp?

Sv: Här är följande saker du måste tänka på innan du köper färsk svamp.

 • Välj de som är orenade, torra och fasta.
 • Om svamparna verkar slemmiga eller vittrade, undvik dem.
 • Kyl svampen för att lagra dem.
 • Se till att inte tvätta eller trimma svampen tills det är dags att laga dem.

3. Vilka är de vanligaste svamparna?

Sv: Här är listan över några av de vanligaste svamparna i Indien och runt om i världen:

 • Knappsvamp.
 • Shitake svamp.
 • Portobello -svamp.
 • Enoki svamp.
 • Morelsvamp.
 • Lejonman svamp.
 • Halmsvamp.
 • Ostronsvamp.