Kommer du ihåg de gamla goda dagarna när din mamma lockade dig till att dricka korn Khanji? Korn är en av de mest näringsrika spannmålsprodukterna som används för att förbereda en mängd olika bakade produkter, soppor och sallader. Korn är rikt på kolhydrater och viktiga vitaminer, mineraler. Det betraktas ofta som ett superkorn och är extremt populärt bland hälsofreaks. I den här artikeln får du veta mer om kornets hälsofördelar, det vill säga kornvattenfördelar, beredning, näringsfakta och daglig dosering i detalj:

Kornvattenfördelar för hud, hår & amp; Hälsa

Vad är korn?

Korn är ett spannmål som tillhör gräsfamiljen. Hela korn har en skal som ytterskydd. De liknar riskorn med utseende med en vit färgkorn inuti men är mer klibbiga och segare. Det anses vara en av världens hälsosammaste livsmedel och är också extremt mångsidig att använda. Korn kallas också “Jau” på hindi, “Jav” i Gujarati, “Satu” på Marathi, “Barliarisi” på Tamil och “BarliBiyyam” på telugu. Det finns många kornfördelar för hälsan (jau -fördelar) som inkluderar hjälp vid förstoppning, botande av infektioner och till och med förebyggande av cancer.

Typer av korn:

Kornkorn finns i många sorter på marknaden, med den vanliga formen är fullkorn:

 • Flingor: Flaked Barley är som havregryn, som görs genom att platta ut dem. De används i bakverk eller i müsli.
 • Mjöl: Kornmjöl görs genom att krossa kornen till ett fint pulver. Detta används tillsammans med andra mjöl i bakade produkter.
 • Gröpe: Korngryn är spruckna korn som görs genom att rosta dem först och sedan spruckna. De liknar sprucken majs i utseende.
 • Hulled: Skallad korn görs genom att bara ta bort ytterhöljet och hålla hela klian intakt. Denna är rik på kostfiber och näringsrik jämfört med de andra sorterna av korn.
 • Pärlgryn: Dessa är vitfärgade, likformiga korn som liknar små pärlor. De görs genom att ta bort kli skiktet och används ofta i soppor och sallader.
 • Unhulled Barley: Dessa kornkorn har den yttre skalet intakt och en smakämne för att göra groddar.

Korn näringsfakta:

Korn innehåller mycket viktiga vitaminer och mineraler. Kolla in näringsuppdelningen på 100 gram Serveringsstorlek:

 • Totala kalorier: 354
 • Totalt fett: 2,3 g
 • Natrium: 0%
 • Kalium: 452 mg
 • Totalt kolhydrater: 73 g
 • Kostfiber: 17 gram
 • Protein: 12 g
 • Järn: 19%
 • Vitamin B6: 15%
 • Magnesium: 33%

Nu när du har förstått kornkorn, låt oss förstå lite mer i detalj om kornvatten:

Vad är kornvatten?

Den mjölkiga vita drycken som framställs genom att koka kornfrön i vatten kallas kornvatten, vilket är den vanligaste formen av att konsumera detta korn. Kornvatten på hindi kallas “Jau Paani” och används som ett traditionellt husmedel i många hushåll och är känt för sina näringsfördelar. Kornvattnets godhet är sådan att den ofta ges som den första barnmat i många länder. Det är ganska lättsmält och hjälper också till att behandla många sjukdomar. Här är din guide för att förstå de bästa fördelarna med att dricka kornvatten och också lära dig beredningsmetoden.

Kan vi dricka kornvatten dagligen?

ja! Kornvatten är säkert för daglig konsumtion. Faktum är att det verkligen rekommenderas för gravida och ammande kvinnor och till och med gamla människor att hålla förstoppning och andra matsmältningsproblem på avstånd! Att dricka kornvatten regelbundet under somrarna kan resultera i en svalkande effekt.

Hur man förvarar kornvatten?

Näringen i kornvatten utnyttjas bäst när det färger färskt. Men om du vill förvara den för framtida bruk, använd en glasbehållare med lufttät tätning. Att hålla det kylt i cirka 2-3 dagar är optimalt och bortom det kan vattnet vara olämpligt för konsumtion.

Vad är den bästa tiden att dricka kornvatten?

Den bästa delen av kornvatten är att det kan ätas när som helst, utan att få några biverkningar. Man kan ta en skål med varmt kornvatten till frukost för att börja dagen på en hälsosam nivå. Du kan också ha det som en soppa till lunch eller som mellanmål. Att behålla kornkornen kan ge dig en seg konsistens så att du känner dig mätt.

Hur mycket kornvatten kan jag dricka per dag?

Du kan ha cirka 2-3 glas kornvatten per dag om du inte har några glutenallergier. Denna dos rekommenderas särskilt för patienter som utsätts för urinvägsinfektioner. Kornvatten kan spola ut gifterna och bakterierna, vilket ger omedelbar lindring. Det enda problemet med att konsumera överskott av kornvatten är att det har diuretiska egenskaper som kan ge dig lust att ofta kissa.

Hur man gör kornvatten hemma:

Ingredienser:

 • Pärlkorn – ¼ kopp.
 • Vatten – 3 koppar.
 • Kristallsalt – efter smak [De som vill ha en söt version kan tillsätta socker, farinsocker, melass, jaggery eller honung.]
 • Citronsaft – 1 msk.

Förberedelse:

 • Blöt noggrant rengjort knappt i 3 koppar vatten över natten.
 • Tryckkok i samma vatten i cirka 4 visselpipor. Sänk lågan och låt koka i ytterligare 10 minuter tills korn blir mosigt.
 • Ta ut den kokta kornen efter att trycket har avtagit.
 • Låt blandningen svalna ordentligt innan den silas och smaksätts.
 • Servera den uppfriskande drycken garnerad med en citronskiva.

Kornvattenfördelar för hälsa, hår & Hud:

Följande är några av de bästa användningarna av kornvatten (fördelar med jau ka pani) för hud, hår och hälsa:

hälsofördelar med kornvatten

Hälsofördelar med kornvatten:

Här noterade vi de 13 bästa hälsofördelarna med kornvatten. Låt oss ta en titt på dem.

1. Kornvatten för viktminskning:

Denna dryck är full av fibrer och håller dig mätt under en längre tid och dämpar din aptit. Dessutom säkerställer fibrerna också att toxinerna spolas ur systemet. En lägre aptit i kombination med en giftfri kropp erbjuder garanterad viktminskning. Detta är en av de bästa kornvattenfördelarna.

2. Anti -cancerösa egenskaper:

Att vara ett lager av antioxidanter, regelbunden inkludering av denna dryck i din kost kan motverka risken för cancer genom att ta bort fria radikaler. Förekomsten av fiber utlöser produktionen av bra bakterier i tarmen, vilket skyddar dig mot tjocktarmscancer.

3. Kornvatten för diabetes:

Tillsammans med att bibehålla sockernivåerna i blodet fördröjer denna dryck kroppens potential att absorbera kolhydrater. Således kan diabetiker lita på kornvatten för att bibehålla sina glukosnivåer.

4. Skydd för hjärtat:

Förekomsten av fibrer, både lösliga och olösliga, i rikliga mängder i denna dryck hjälper till att sänka halterna av dåligt kolesterol. Ju lägre LDL -nivåer är, desto säkrare blir ditt hjärta.

5. För ett starkare matsmältningssystem:

Ge ditt matsmältningssystem en bra dos fiber genom att konsumera ett glas kornvatten dagligen. Tillsammans med att förbättra matsmältningsbranden fungerar den som ett naturligt anti-flatulent medel. Förekomsten av fibrer i stora mängder gör också denna laxerande kraft till denna dryck, vilket gör den till en idealisk hemmet för förstoppning.

6. Bra för dina njurar:

Som tidigare nämnts kan personer som lider av njursten ta hjälp av denna dryck för att spola ut de små kalciumavlagringarna. Det avgiftar också njurarna och förhindrar därmed risken för njurcancer.

7. Naturläkemedel för anemi:

Närvaron av koppar i denna dryck hjälper till att förbättra produktionen av hemoglobin, vilket minskar risken för anemi. De som har anemi kan också konsumera denna järnrika dryck för att förbättra antalet röda blodkroppar.

8. För ett bättre immunsystem:

Närvaron av C -vitamin i överskottsmängder i denna dryck stärker ditt immunförsvar och håller ofta återkommande förkylningar och hosta på avstånd. Håll din trötthet borta genom att göra en dos järn med ett glas kornvatten. Ju bättre ditt immunförsvar är, desto lägre är chansen att du blir sjuk.

9. Sköldar mot gallsten:

De olösliga fibrerna av kornvatten sänker utsöndringen av gallsyror. Ju lägre halter av gallsyror är desto bättre blir insulinkänsligheten. Detta minskar i sin tur triglyceridnivån och förhindrar bildandet av gallsten.

10. Averts åderförkalkning:

Vitamin B -komplex som finns i denna energidryck sänker kolesterolnivåerna. Detta i sin tur förhindrar att fetter avsätts på artärväggarna och förtjockar det. Kort sagt, de lägre kolesterolnivåerna och LDL hindrar utvecklingen av åderförkalkning.

11. För starkare ben:

Kalcium, koppar och fosfor, som finns i kornvatten, stärker benen och förbättrar deras allmänna hälsa. Drycken innehåller också mangan, som spelar en stor roll i produktionen av ben. Ett glas av denna dryck är känt för att innehålla kalcium elva gånger mer än ett glas mjölk. Denna dryck är också fylld med järn, vilket gör den till en idealisk drink för att avvärja och bota benskörhet.

12. Behandlar urinvägsinfektioner:

Detta är en av de viktigaste användningsområdena för att dricka kornvatten. Det fungerar som ett diuretikum, vilket gör att kroppen urinerar mer än de normala nivåerna. Denna process hjälper till att spola ut gifterna ur kroppen, inklusive mikroberna. Det rekommenderas att ta 2-3 glas kornvatten per dag för att hålla UTI i avsikt!

13. Naturlig motgift mot förgiftning:

Studier tyder på att kornvatten har de potentiella motgift egenskaper som kan motverka riskerna med förgiftning.

Fördelar med kornvatten för hud:

Här fick vi de två bästa fördelarna med kornvatten för huden. Låt oss ta en titt på dem.

14. Har anti-aging egenskaper:

Kornvatten gynnar huden på många sätt. Fylld med C -vitamin och andra antioxidanter, avlägsnar denna supervätska de fria radikalerna som utlöser den tidiga uppkomsten av rynkor, fina lagringar och slapp hud. Närvaron av selen i denna vätska hjälper till att behålla hudens elasticitet. Således kan regelbunden användning av kornvatten hjälpa till att hålla din hud vältonad, smidig, ungdomlig och strålande.

15. Behandlar tilltäppta porer:

Om du lider av tilltäppta porer och akneutbrott är kornvatten den bästa naturliga lösningen. En antiinflammatorisk förening som kallas Azelaic acid kan hjälpa till att blockera porerna, minska hudinflammation och förhindra akne. Tillsammans med intern konsumtion kan applicering av vattnet direkt på huden göra det slätt och glasliknande.

Fördelar med kornvatten för hår:

Här värvade vi, fördelar med kornvatten för hår. Låt oss ta en titt på dem.

16. Bekämpar håravfall och behåller hårfärg:

Närvaron av niacin, tiamin och Procyanidin B-3 gör att detta kornvatten kan främja hårväxt, vilket ger ett tjockt, frodigt hår. Järn- och kopparberikat kornvatten förbättrar produktionen av röda blodkroppar, vilket ger lindring av håravfall på grund av anemi. Närvaron av koppar hjälper också till att behålla hårets färg genom att utlösa melaninsekretion i rätt mängd.

Kornvatten för kvinnor:

Kornvatten har visat sig vara oerhört fördelaktigt för kvinnor. Gravida och ammande kvinnor kan regelbundet förlita sig på denna dryck för att förbättra kvaliteten och kvantiteten på utsöndrad bröstmjölk. Här är vad denna ödmjuka drink kan göra för kvinnorna under graviditet och amning:

 • De smärtstillande egenskaperna hos denna dryck hjälper till att dämpa smärtan under de första dagarna av amning.
 • Det stimulerar produktionen av matsmältningssaft, vilket lindrar matsmältningsbesvär och relaterade problem hos mödrar och spädbarn.
 • Eftersom det är lågt i det glykemiska indexet kan det hjälpa de nyblivna mödrarna att gå ner graviditetsvikten på ett hälsosamt sätt.
 • Smutta på drinken för att lindra morgonsjuka som upplevdes under första trimestern.
 • Det skyddar kvinnor från urinvägarna och svampinfektioner som upplevs under graviditeten.
 • Regelbunden användning av denna drink kan förhindra graviditetsdiabetes hos gravida kvinnor.
 • Håll graviditetsutlöst ödem och högt blodtryck på avstånd med denna fantastiska drink.
 • Kornvatten är också känt för att lindra nästäppa under graviditeten.
 • Förhindra bildandet av gallsten i sjön med kornvatten under graviditeten.

Kornvatten biverkningar:

Även om kornvatten allmänt anses vara säkert för intern konsumtion, har det vissa biverkningar. Korn innehåller stora mängder gluten, vilket gör det olämpligt för personer med glutenallergi. Symptomen som upplevs är följande:

 • Utslag.
 • Illamående.
 • Magkramper.
 • Dålig matsmältning.
 • Huvudvärk.
 • Kräkningar.
 • Diarre.

Om du upplever något av dessa är det bättre att avbryta användningen och kontakta en läkare.

Kornvattenfördelar

Är du inte förvånad över att veta hur den här dagliga drinken kan vara så underbar för din hälsa? Inte undra på varför våra mammor och mormödrar brukade göra det varje dag hemma, särskilt under de hårda somrarna. Denna näringsrika dryck kan minska beroendet av många kraftfulla läkemedel, särskilt antibiotika. Det är därför även läkare föreskriver att dricka detta vatten varje dag för att utveckla ditt immunsystem och hålla din kropp frisk och rejäl!