Jamunfrukter är mycket älskade, särskilt av barn. Den indiska svarta plommonen är utsökt och extremt näringsrik också! Dess lila nyans, i kombination med dess söta och syrliga smak, lägger den till listan över premiumfrukter. Jamun är en rik källa till viktiga vitaminer och mineraler. Antioxidanterna som finns i dessa frukter spolar ut sjukdomsframkallande toxiner och förebygger olika sjukdomar. Utöver dessa har vi sammanställt 18 bästa Jamun -fruktfördelar tillsammans med näringsfakta och biverkningar.

Jamun fruktfördelar

Vad är Jamun Fruit?

Jamun, det vetenskapliga namnet eller botaniska namnet är SyzygiumCumini, är den saftiga frukten av det tropiska jamun-trädet som är infödd till den indiska subkontinenten.

På olika regionala språk i Indien kallar man Jamun som jambolan, nagapalam, naaval, allaneredu, java plommon, kalo sylt, jambunerale, nagapazham. Den mogna frukten är ovalformad och djuplila, nästan lik en liten plommon. Den är saftig med ett stort frö och sötsur i smaken. Jamun är mycket näringsrik och innehåller många medicinska egenskaper.

Denna mycket älskade ömma frukt är säsongsbetonad och endast tillgänglig under somrarna, från juni till augusti i Indien. Under de senaste århundradena har jamun -trädet blivit populärt i olika asiatiska regioner, den amerikanska subkontinenten etc. Det odlas nu i olika delar runt om i världen och blir snabbt populärt på grund av dess många hälsofördelar..

Typer av Jamun -frukt:

Även om jamun odlas i olika regioner runt om i världen har den bara två sorter. Båda sorterna har samma färg och form. Om du tittar på deras bilder ser båda likadana ut, men de har en viss variation när det gäller fruktens inre kött. Den första sorten har ett ljuslila eller vitfärgat kött med ett stort frö. Den andra sorten har ett vitt kött utan frö; denna sort innehåller mer pektin, en naturlig stärkelse, än den första sorten.

Är Jamun bra för hälsan?

Jamuns, även kända som svarta plommon, Java -plommon och Malabar -plommon, har låga kalorier men har otaliga hälsofördelar. De kallas “Guds frukt” med ett högt omnämnande i hinduisk mytologi. De är en utmärkt källa till vitaminer och mineraler som vitamin C, vitamin A, vitamin B, kalium, magnesium, järn, kalcium, etc..

Fytokemikalier, polyfenoliska föreningar och andra föreningar i jamun bidrar till dess olika medicinska egenskaper. Jamuns är kända för karminativa effekter, diuretika och anti-scorbutiska egenskaper.

De är en stor del av forntida indisk och kinesisk medicin för att behandla hälsotillstånd som artrit, astma, hjärtsjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, leversjukdomar, blodrening, ögonsjukdomar, hudsjukdomar etc. De är populärt kända för att kontrollera högt blod glukosnivåer eftersom de är rika på alkaloider och hypoglykemiska egenskaper.

Näringsvärde för Jamun Fruit:

Jamun är en av få frukter med ett rikt näringsinnehåll. Låt oss titta på näringsämnena i 100 gram jamun:

 • Energi: 251 kJ (60 kcal).
 • Kolhydrater: 14 g.
 • Kostfiber: 0,6 g.
 • Fett: 0,23 g.
 • Protein: 0,995 g.
 • Tiamin (B1): (2%) 0,019 mg.
 • Riboflavin (B2): (1%) 0,009 mg.
 • Niacin (B3): (2%) 0,245 mg.
 • Vitamin B6: (3%) 0,038 mg.
 • C -vitamin: (14%) 11,85 mg.
 • Kalcium: (1%) 11,65 mg.
 • Järn: (11%) 1,41 mg.
 • Magnesium: (10%) 35 mg.
 • Fosfor: (2%) 15,6 mg.
 • Kalium: (1%) 55 mg.
 • Natrium: (2%) 26,2 mg.
 • Vatten: 84,75 g.

Bästa tiden att äta Jamun:

 • Enligt Ayurveda, den gamla indiska medicinen, är rätt tid att konsumera jamuns när solen är på topp – mellan 12 och 15.
 • Konsumerar jamuns vid denna tidpunkt förbättrar de positiva effekterna och dämpar eventuella negativa effekter.
 • Liksom alla andra frukter är jamuns bra om de tas på tom mage, några timmar efter maten.
 • Att konsumera frukt på tom mage stöder antioxidantaktiviteten och hjälper till att spola ut gifter bättre.

Hur man gör Jamun -pulver hemma?

Jamun -fröpulver har visat sig vara mycket fördelaktigt för kroppen, särskilt vid behandling av diabetes, PCOS -tillstånd hos kvinnor, förbättrad matsmältning etc. Låt oss titta på processen att göra jamunfröpulver eller jamunfröchurna hemma.

Ingredienser:

 • Ett kg. av färska jamunfrukter.

Beredningsmetod:

 • Rengör jamunerna noggrant och pressa fruktköttet och samla fröna. (Folk använder fruktköttet för att förbereda Jamunsaft hemma).
 • Tvätta de insamlade fröna noggrant.
 •  Torka dessa frön under solen i 4-5 dagar och skala sedan av det yttre skalet.
 • Kontrollera om fröna har torkat tillräckligt. Fröna måste brytas till hälften om du trycker dem mellan fingrarna.
 • Om de inte är tillräckligt torra, lägg dem under solen i 4-5 dagar till.
 • När fröna har torkat väl, krossa dem i en kvarn för att göra ett fint pulver.
 •  Förvara detta pulver i en lufttät behållare.
 • Du kan konsumera detta pulver genom att blanda en tesked i ett glas vatten och dricka på morgonen på tom mage.

Forskningsbaserade fördelar med Jamun Fruit:

Här fick vi 18 bevisbaserade Jamun-fruktfördelar för hud, hår och hälsa.

Fördelar med Jamun

Hälsofördelar med Jamun Fruit:

Här är våra 13 bästa hälsofördelar med jamunfrukt. Låt oss ta en titt på dem.

1. Jamun -frukt för diabetes:

Jamun används flitigt i Ayurveda för behandling av diabetes. Den har hypoglykemiska egenskaper och antidiabeteskomponenter som oleanolsyra, jambolin och jambosin. Dessa komponenter hjälper till att upprätthålla glukosnivåer i blodet genom att sakta ner processen för att släppa ut glukos i blodet.

Det hjälper också till att bearbeta stärkelse till energi och ökar nivåerna av insulin. Jamuns är mycket effektiva för att minska urineringsfrekvensen, vilket är en vanlig bieffekt av diabetes. Jamunfröpulver, jamunbarkte och jamunblad är också mycket effektiva vid behandling och hantering av diabetes.

2. Behandlar magbesvär:

Jamuns är mycket fördelaktiga för matsmältningshälsan. De är sammandragande och antibakteriella. Detta hjälper till att behandla olika maginfektioner och kontrollera diarré. De är avgörande för att reglera tarmrörelserna och behandla förstoppning.

Jamuns innehåller leverskyddande egenskaper. De hjälper till att avgifta levern och rensa bort överflödiga leverenzymer som kan skada levern – och därmed stödja dess struktur och sunda funktion.

3. Hjälper till blodrening:

Jamuns har höga antibakteriella och antimikrobiella egenskaper som gör dem till en av naturens bästa blodrenare. De har också ett rikt innehåll av järn, vilket hjälper till att förbättra de röda blodkropparnas hälsa och öka antalet. Jamuns är den bästa medicinen för att behandla anemi, blodförlust, trötthet, överdriven menstruation, etc. eftersom de hjälper till att förbättra hemoglobintalet betydligt.

4. Förhindrar cancer:

Jamuns är rika anticancer- och kemoförebyggande medel som hjälper till att förebygga och bota cancer. De innehåller mycket antioxidanter som hjälper till att spola ut cancerframkallande toxiner och fria radikaler från kroppen. Jamuns har komponenter som fytokemikalier, flavonoider, polyfenoler, antocyanin och gallsyra som hjälper till att minska risken för cancer och cancerframkallande aktivitet (1).

Jamun är antiinflammatoriskt, vilket förhindrar tillväxt och spridning av cancerceller. Olika studier har visat att jamuns minskar storleken på cancertumörer i kroppen.

5. Jamuns fördelar för viktminskning:

Tillsammans med att vara mycket näringsrika har jamuns lågt kaloriinnehåll och högt innehåll av friska fibrer. Dessa fibrer hjälper till att spola ut dåliga fetter från kroppen och hjälper till med bättre matsmältning och absorption. Jamuns får dig att känna dig mätt snabbt när du äter en måltid. Detta hjälper till med kontrollerad ätning och viktminskning.

Är mycket effektiva för att öka ämnesomsättningen i kroppen. När ämnesomsättningen är snabb bränns fettet snabbt utan att ackumuleras. Jamuns innehåller farmakologiska egenskaper som hjälper till att minska retentionen av vatten i kroppen, vilket minskar ohälsosam viktökning.

6. Skyddar hjärthälsan:

Jamuns är rika på kalium och triterpenoid, båda komponenterna är mycket fördelaktiga för hjärtat. Kalium är en naturlig vasodilatator som hjälper till att förhindra härdning av artärer i hjärtat, vilket orsakar hjärtsjukdomar (2).

Hundra gram jamunfrukt innehåller 79 mg kalium. Kalium hjälper till att kontrollera högt blodtryck mycket effektivt, vilket förhindrar hjärtinfarkt och stroke. Triterpenoid hjälper till att förhindra ackumulering av kolesterol i kroppen; detta hjälper till att behandla hjärtsjukdomar och förebygga ohälsosamma hjärtsjukdomar.

7. Bra för tänder och tandkött:

Svart plommon är ett utmärkt botemedel mot tänder och tandköttsproblem. Bladen på detta träd innehåller höga antibakteriella egenskaper som hjälper till att bekämpa bakterier och andra mikrober som häckar i munnen. Pulvret av torkade svarta plommonblad är en mycket kraftfull tandrengöring. Pastaen av färska blad används också i stor utsträckning vid behandling av munsår.

Trädets bark har också antibakteriella egenskaper. Teet från barken används ofta som en munvatten för behandling av tandköttsproblem som pyorré. Jamun -fruktens sammandragande egenskaper hjälper till att eliminera dålig andedräkt och halsinfektioner.

8. Ökar immuniteten:

De antivirala, antibakteriella och antimikrobiella egenskaperna hos svart plommon skyddar kroppen från olika infektioner. Dessa egenskaper hos jamun hjälper till att stärka kroppens immunsystem avsevärt (3).

Det är också högt i C -vitamin och andra antioxidanter som hjälper till att rensa kroppen från olika toxiner och fria radikaler, vilket stärker immuniteten. Studier har visat att huden på jamunfrukt har de högsta antioxidantegenskaperna; därför rekommenderas att äta frukten hel och färsk.

9. Jamun fruktfördelar vid graviditet:

I motsats till vad många tror är jamun mycket fördelaktigt under graviditet och amning. Det höga näringsinnehållet ger utmärkt näring och hjälper till att utveckla det ofödda barnet bättre. Vitaminer och mineraler som kalcium, kalium, vitamin C, vitamin B, etc. är avgörande för starkare ben och immunitet. Eftersom jamunerna reglerar blodsockernivån är de perfekta för mödrar som har graviditetsdiabetes.

De innehåller mycket magnesium, vilket är ett viktigt mineral för en lämplig utveckling av barnet, och det hjälper till att förhindra för tidiga födslar. Jamuns är mycket friska för hjärtat och hjälper till att reglera blodtryck och kolesterolnivåer under graviditeten.

10. Stöder njursjukdom:

Jamuns är ett naturligt diuretikum och högt i antioxidanter som hjälper till att spola ut toxiner från njurarna, vilket säkerställer njurarnas hälsa. Jamunfrukter har förmågan att bryta ner njursten, vilket gör dem till ett mycket effektivt botemedel mot njursten i ett tidigt skede.

Det är också ett organ som skadas på grund av hälsotillstånd som diabetes och högt blodtryck. Eftersom jamuns är mycket bra på att reglera blodtrycksnivåerna och blodsockernivån i kroppen, hjälper de indirekt njurarna genom att förhindra överbelastning av dem. Att äta jamuns är mycket fördelaktigt för diabetiska njurpatienter eftersom alkaloiderna som finns i jamuns hjälper till att minska glukosnivåerna i blodet.

11. Behandlar astma:

Jamuns innehåller mycket C -vitamin, vilket gynnar kroppen på olika sätt. C -vitamin är en antioxidant som hjälper till att lindra flera andningssjukdomar som astma.

Svarta plommon kan minska slem och inflammation i lungorna och luftvägarna, vilket ger mycket lättnad för tillstånd som astma, andningsallergi och andra andningsbesvär (4): Jamuns antibakteriella och antivirala egenskaper hjälper till att bekämpa olika luftvägsinfektioner. C -vitamin är mycket bra på att spola ut gifter från luftvägarna.

12. Lindrar sår:

Magväggarna kantas av ett slemskikt som skyddar magvävnaden från de skadliga effekterna av magsyror och läkemedel. När detta slemskikt skadas orsakar det sår i magen. Jamuns innehåller sammandragande föreningar som kallas tanniner, som hjälper till att skydda detta slemhinnor i magen från skador.

Jamuns har höga antiinflammatoriska och anti-såregenskaper som förebygger och behandlar magsår. Antioxidanterna i svarta plommon hjälper till att spola ut de fria radikaler som ackumuleras i magen och skadar dess foder.

13. Ökar uthålligheten:

Jamuns är mycket bra på att öka kroppens övergripande uthållighet. De hjälper till att minska oxidativ stress och inflammation, och detta hjälper till att bevara kroppens energi och öka dess styrka. De olika vitaminer och mineraler som finns i jamuns hjälper till att stärka nervsystemet och öka kroppens uthållighet.

Fördelar med Jamun för hud:

Här är våra fyra bästa jamun -fruktfördelar för huden. Låt oss ta en titt på dem.

1. Förhindrar akne:

Jamuns är mycket effektiva vid behandling av akne genom blodrening och avgiftning av kroppen. Jamuns antibakteriella egenskaper hjälper till att eliminera akne-orsakande bakterier från huden. Ett ansiktspaket av jamunfröpulver och mjölk är mycket effektivt vid behandling av akne, finnar, pormaskar etc. (5). Jamun bladpasta används som ansiktsmask för att rensa akne och andra hudförhållanden.

2. Behandlar fet hud:

Fet hud kan vara väldigt irriterande. Jamuns innehåller sammandragande egenskaper som hjälper till att neutralisera överflödiga naturliga oljor som finns på huden. Ett ansiktspaket av jamun fruktmassa rosenvatten och rismjöl är en av de bästa lösningarna för fet hud. Du kan köra färsk frukt från fruktköttet på huden som en ansiktsskrubba eller applicera det på ansiktet som en mask.

3. Behandlar ärr och fläckar:

Jamuns innehåller mycket näringsämnen och antioxidanter. De är ett utmärkt botemedel mot ärr, mörka fläckar, fläckar etc. C -vitamin och antioxidanter som finns i jamun hjälper till att rensa huden från döda celler och gifter som kan orsaka mörka fläckar och andra pigmenteringsproblem.

De är också mycket bra på att främja utvecklingen av nya hudceller. Du kan blanda jamunfröpulver med lite bärolja eller honung och applicera på huden för att behandla ärr, fläckar etc..

4. Förhindrar åldrande:

Jamuns är utmärkta för att förhindra hudens åldrande. Antioxidanterna i jamuns hjälper till att spola ut de fria radikalerna som orsakar rynkor och fina linjer på huden. Svarta plommon främjar produktionen av kollagen, ett protein som hjälper till att ge strukturen och styrkan till huden. Det hjälper till att göra huden stram och fast. Detta hjälper till att behandla rynkor mycket effektivt.

Fördelar med Jamun för hår:

Här anställde vi jamun -fruktfördelar för hår. Låt oss ta en titt på dem.

1. Förbättrar hårets hälsa:

Antioxiderande och antibakteriella egenskaper hos svart plommon hjälper till att behandla bakteriella tillstånd i hårbotten och spola ut gifter från hårbotten. Detta hjälper till att utveckla friskt hår. Jamuns sammandragande egenskaper hjälper också till att balansera de naturliga oljorna och kontrollera oljiga hårbotten.

Biverkningar av Jamun Fruit:

Även om jamuns är mycket fördelaktiga, finns det vissa försiktighetsåtgärder som ska vidtas när du konsumerar dem.

 •  När jamun sänker blodsockernivån måste personer som tar diabetesmedicin undvika att äta för många jamuns eftersom det kan orsaka farligt lågt blodsocker eller ingripa med diabetesmedicinen..
 • Jamuns innehåller också blodproppar, så personer som är benägna att blodproppar som åderförkalkning etc. måste undvika att äta för många jamuns.
 • Det rekommenderas att inte konsumera jamun minst två veckor före och efter någon operation eftersom jamuns tenderar att sänka blodsockernivån vilket kan skapa biverkningar under och efter operationen
 •  Jamuns tar tid att smälta. Så överkonsumtion kan påverka magslemhinnan och bilda slem i lungorna.
 • Höga doser jamun kan orsaka illamående, förstoppning och magont.

Vi gillar alla att äta jamunfrukter, och det är otroligt hälsosamt. Men olika andra komponenter i jamun träd eller växter konsumeras också i stor utsträckning för deras medicinska värde. Jamunblad, bark och frön säljs kommersiellt i form av pulver, kapslar och tabletter för att behandla olika sjukdomar. Jamunsaft, jamunsirap, jamunras, jamunjam och ättika blir också populära världen över. Patanjali är ett av de stora märkena som säljer jamunsaft.

Den välsmakande och näringsrika Jamun kommer nu att bli en del av din kost, eller hur? Väl! Nästa gång du köper Jamun -frukt, leta efter ekologiska. Om du känner till andra jamunfruktfördelar eller hälsokurer med Jamunfrukter, meddela oss det genom att skriva nedan i kommentarfältet.