Triphala pulver eller Triphala churna är ett populärt ayurvediskt läkemedel som ofta används för laxerande egenskaper, men det har många andra hälsofördelar som att bota diabetes, förbättra ögons hälsa etc. Ayurveda använder växtbaserade läkemedel för att bota olika sjukdomar-psykiskt och fysiskt. Det är ett gammalt indiskt system för medicin som praktiseras i minst 5000 år. Triphala är ett mycket viktigt botemedel i Ayurveda eftersom det hjälper till att balansera energierna som styr kroppen. Den är gjord av växtbaserade frukter som har olika läkande effekter. Låt oss förstå mer om Triphala churna -fördelar på hälsa, hud och hår.

Indiska ayurvediska Triphala 1122351380

Vad är Triphala Powder?

Triphala, som namnen antyder, är en kombination av tre torkade och pulveriserade örtfrukter – Amalaki, haritaki och bibhitaki.

Dessa frukter är kända för sina många helande egenskaper och deras läkande effekter på de tre olika doshaerna eller energierna, nämligen Vata, Pitta och Kapha. I Ayurveda är tungan en viktig informationskälla eftersom smak spelar en mycket viktig roll vid läkning. Och Triphala är en av få ayurvediska läkemedel som innehåller alla de fem smakerna – sött, salt, surt, bittert och stickande.

Denna mycket potenta formel har visat sig fungera på alla kroppsdelar från hud, ben, mage och njurar till hjärnan. Triphala är också känt för sina upplysande och renande effekter på sinnet; det kallas amrita eller Abhaya eftersom det förbättrar andlig hälsa och hjälper till att övervinna rädslan för döden. Det kallas också som ett anti-aging läkemedel i Ayurveda.

Ingredienser i Triphala Powder:

Det ayurvediska konceptet tror på växelverkan mellan olika örter vilket hjälper till att öka läkarnas och terapeutiska effekter av örterna. Som diskuterat är Triphala -pulver också interaktionen eller den perfekta kombinationen av tre växtbaserade frukter – Amalaki, haritaki och bibhitaki; brukar kombineras i lika stora proportioner (1).

Dessa frukter kallas också som odödlighetens frukter i Ayurveda, när de kombineras tillsammans, visar sig ge de bästa helande fördelarna av varandra. Denna kraftfulla formel kan gynna många obalanser mellan doshas i kroppen. Låt oss titta på dess ingredienser i detalj:

1. Amalaki:

Amla eller indiskt krusbär är en indisk frukt som ofta används i Ayurveda från tusentals år. Det finns för lägre kolesterol och gynnar hjärthälsan. Den är rik på C -vitamin och aminosyror som hjälper till att stärka levern. Denna frukt har också visat sig ha starka anti-cancer egenskaper som hjälper till att förhindra olika typer av cancer. Amla har kylande effekter och hjälper till att balansera pitta dosha.

2. Haritaki:

Haritaki är också känt som “sorts läkemedel” i Ayurveda på grund av dess kraftfulla antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper. Det används för att behandla olika hälsotillstånd som leversjukdomar, hjärtsjukdomar, magsjukdomar, astma etc. Haritaki konsumeras i stor utsträckning för att behandla förstoppning och olika matsmältningsbesvär. Det värmer i naturen och hjälper till att lugna Vata Dosha.

3. Bibhitaki:

Bibhitaki är ett annat kraftfullt ayurvediskt läkemedel som är känt för sina avgiftande och blodrenande egenskaper och används för att behandla många hälsotillstånd som diabetes, gikt, överflödig slembildning etc. Det är också en av de bästa antibakteriella och antivirala läkemedlen i Ayurveda. Bibhitaki är också en mycket kraftfull tonic för hjärnan. Det värmer i naturen och hjälper till att balansera Kapha Dosha.

Kemisk sammansättning av Triphala Churna:

Låt oss titta på den kemiska sammansättningen av de tre ingredienserna som finns i Triphala Churna som bidrar till dess olika medicinska egenskaper:

1. Amalaki:

Amla eller indiskt krusbär kallas vetenskapligt för Emblica Officinalis. Den innehåller växtföreningar som fyllembelsyra, fenoler, tanniner, curcuminoider och rutin.

2. Bibhitaki:

Bibhitaki kallas vetenskapligt för Terminalia Billerica. Den är rik på kraftfulla växtföreningar som gallsyra, ellaginsyra, lignaner, tanniner och flavoner (2).

3. Haritaki:

Haritaki eller Harad kallas vetenskapligt Terminiliachebula. Den är rik på fytokemikalier som antocyaniner, polyfenoler, terpener och flavonoider.

Medicinska egenskaper hos Triphala Churna:

Triphala är en mycket potent formel som har olika medicinska fördelar. Det är en av de bästa ayurvediska lösningarna för att reglera matsmältningssystemet och stärka immunsystemet. Det hjälper till att gå ner i vikt genom att eliminera fett som lagras i vävnaderna.

Triphala är rik på antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att förebygga cancer, bota allergier och behandla olika infektioner. Det är också mycket bra för hjärtat eftersom det hjälper till att sänka kolesterolnivåerna och blodtrycket (3).

Triphala har fördelaktiga effekter på ögonen genom att förbättra synen, behandla ögoninfektioner och andra störningar. Det främjar hårväxt och hårbotten som mjäll. Det används också som munvatten för läkande effekter på tandkött och tänder. Triphala är ett mycket effektivt botemedel mot olika hudsjukdomar.

Hur man gör Triphala Churna hemma?

Triphala churna är allmänt tillgänglig på marknaden under flera ayurvediska märken. Det är en mycket enkel ayurvedisk formel och kan göras hemma väldigt enkelt. Vi behöver bara tre ingredienser i torkad form – amla, bibhitaki eller haritaki. Även om de tre ingredienserna tas i lika stora proportioner i många fall, är förhållandet 3: 2: 1 mest rekommenderat och anses bäst. Låt oss titta på stegen som är involverade i beredningen av Triphala -pulver hemma:

Ingredienser:
 • 150 gram torkad amla/indiskt krusbär (Emblica Officinalis).
 • 100 gram torkad baheda (Terminalia Bellirica).
 • 50 gram torkad harad (Terminalia chebula).
Metod:
 • Ta bort fröna från alla tre ingredienserna.
 • Slipa ihop alla ingredienser till ett jämnt pulver.
 • Förvara denna Triphala churna i en lufttät glasbehållare.

Hur man konsumerar Triphala -pulver?

Triphala churna finns i flytande form, tablettform, kapselform och pulverform på marknaden. Det föreslås att ta ekologisk Triphala churna i pulverform för att få maximal nytta. Det blandas vanligtvis i varmt vatten och konsumeras på tom mage. Triphala churna konsumeras också i kärnmjölk, honung, ghee eller mjölk, beroende på behandlingsmetodik och sjukdom.

Hur mycket Triphala -pulver att ta dagligen?

Mängden Triphala som ska konsumeras per dag beror på tillståndet du behandlar. Om du vill konsumera Triphala för att lindra enkla sjukdomar som förstoppning, magproblem etc. är 500 mg till 1 g per dag den rekommenderade dosen. Dosen varierar beroende på det tillstånd du vill behandla enligt anvisningarna från en ayurvedisk läkare.

När ska jag konsumera Triphala -pulver?

 • Tiden på dagen för att konsumera detta läkemedel beror på det tillstånd vi vill behandla.
 • Om du vill använda Triphala för laxerande fördelar eller giftig rengöring måste du äta denna churna på kvällen före sänggåendet.
 • Att ta Triphala på natten hjälper till att reglera magfloran, behandla slemhinnor, renar lungorna och behandlar andningsbesvär.
 • Om du vill använda Triphala för att behandla diabetes, reglera blodsockernivån och bränna kroppsfett, måste du konsumera det tidigt på morgonen på tom mage.

Triphala Churna -fördelar:

Här fick vi 20 underbara Triphala -pulverfördelar på hälsa, hud och hår.

Triphala pulver Fördelar

Hälsofördelar med Triphala Churna:

Här är våra 12 bästa hälsofördelar med Triphala Powder. Låt oss ta en titt på det.

1. Hjälper till att gå ner i vikt:

Triphala är ett utmärkt botemedel mot viktminskning. Det hjälper till att öka ämnesomsättningen vilket förhindrar överskott av fettlagring. Det är en mycket bra rengöringsmedel eftersom det spolar bort de gifter som ackumuleras i magen, tarmarna och tjocktarmen. Detta hjälper till att eliminera dåliga fetter och hälsosam absorption av mat.

Triphala är också mycket effektivt för att bränna magefett och tonar magmusklerna. Det möjliggör utsöndring av mättnadshormonet, kolecystokinin, som signalerar hjärnan att få dig att känna dig mätt snabbare. Detta förhindrar överätning. För att minska vikten eller öka fettförbränningen måste man ta Triphala med varmt vatten efter varje stor måltid.

2. Behandlar förstoppning:

Triphala är mycket effektivt för att reglera tarmrörelsen och lindra förstoppning. Det hjälper till att spola ut toxiner, giftiga och avgaser från tarmarna och hjälper till att enkelt tömma tarmarna. Det är ett mycket effektivt botemedel vid eliminering av osmält mat som ackumuleras i tarmväggarna. Denna ansamling av osmält mat skapar dödliga toxiner som orsakar olika sjukdomar i kroppen. Regelbunden användning av Triphala med varmt vatten vid sänggåendet hjälper till att avgifta kroppen och förbättra tarmrörelsen (4).

3. Behandlar diabetes:

Triphala är mycket effektivt för att hantera blodsockernivåer hos diabetespatienter. Alla komponenter som Triphala består av är hypoglykemiska, vilket betyder att de stimulerar cellerna att absorbera insulin bättre. Detta hjälper till att sänka blodsockret och minska behovet av insulinmedicin. Triphalas egenskaper avskräcker också matsmältningsenzymer, som glykolytiska. Detta hjälper till att minska blodsockernivån.

4. Triphala Churna -fördelar för ögon:

Triphala är en av de bästa lösningarna för ögonhälsa (5). Det är ett mycket effektivt ayurvediskt medel för att förbättra synen. Det hjälper också till att behandla ögonsjukdomar som glaukom, grå starr, ögoninfektioner etc. De flesta ayurvediska ögonbehandlingar rekommenderar Triphala ögonskölj för att lugna okulära nerver och bibehålla skarp syn.

Triphala -pulver är också mycket effektivt att bota för “datorskärmsyndrom”. För att tvätta ögonen med Triphala måste du dra två teskedar av denna churna i varmt vatten över natten, sila vattnet och tvätta ögonen med detta vatten på morgonen.

5. Hjälper till med matsmältningen:

Triphala är en av de bästa ayurvediska läkemedlen för matsmältningsbesvär. Det hjälper till att förbättra utsöndringen av matsmältningssaft och hjälper till med bättre matsmältning. Det hjälper också till att rengöra magen och tarmarna från gifter och andra osmälta matpartiklar som hindrar matsmältningen. Triphala är också mycket effektivt för bättre absorption av näring genom tarmarna. Det är mycket bra vid behandling av gastrit genom att lindra flatulens och uppblåsthet. Det är också mycket effektivt vid behandling av surhet.

6. Förbättrar benhälsan:

Triphala har höga antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att behandla olika inflammatoriska bentillstånd som artrit, gikt, ledvärk etc. Ackumulering av urinsyra är huvudorsaken till tillstånd som gikt och artrit. Triphala hjälper till att spola ut överskottet av urinsyra från benen och lindra inflammation. Det hjälper också näring av benen och stöder bättre bildning av benstruktur.

7. Behandlar urinvägsinfektioner (UTI):

Urinvägsinfektioner kan vara mycket svåra att behandla med modern medicin eftersom infektionerna tenderar att bli resistenta mot antibiotika. De flesta UTI -patienter förlitar sig på alternativa behandlingar och konventionell medicin. UVI kan vara mycket farligt eftersom de kan skada njurarna och andra organ i kroppen. Triphala är en av de bästa ayurvediska lösningarna för att behandla UVI eftersom den behandlar sjukdomsorsaken och hjälper till att eliminera infektionerna permanent.

8. Triphala Churna med honungsfördelar:

Triphala och honungsblandning är en av de bästa antioxidanterna i Ayurveda. Honung är en av naturens bästa lösningar vid behandling av olika infektioner och hälsotillstånd. Triphala och honungsblandning hjälper till att eliminera fria radikaler och andra toxiner från kroppen. Det hjälper till att förbättra matsmältningen och förbättra tarmfunktionen. Det är också mycket effektivt vid behandling av halsinfektioner och ont i halsen.

9. Triphala Churna för barn:

Eftersom Triphala är en växtbaserad blandning kan den säkert administreras till barn under ledning av en ayurvedisk läkare. Det är mycket effektivt vid behandling av förstoppning, magbesvär och andra matsmältningsbesvär hos barn såväl som vuxna. Det hjälper också vid behandling av sår och andra magbesvär som orsakas av överskott av magsyror. Det är också ett mycket bra botemedel mot anemi hos barn. Eftersom Triphala bränner överflödigt fett i cellerna är det ett mycket säkert alternativ för behandling av fetma hos barn.

10. Sänker kolesterol:

Triphala innehåller mycket linolsyra och oljesyra. Dessa syror är mycket hjälpsamma för att öka hjärthälsan och förebygga hjärtsjukdomar. Linolsyra är en viktig förening som hjälper till att öka de goda kolesterolnivåerna i kroppen och avvärja dåligt kolesterol som har skadliga effekter på hjärtat. Triphala churna är också mycket effektivt för att sänka blodtrycket, vilket är mycket viktigt för att bibehålla hjärthälsan.

11. Ökar immuniteten:

Triphala innehåller mycket C -vitamin och antioxidanter som hjälper till att ta bort fria radikaler och gifter från kroppen. Denna rengöring stärker immunförsvaret kraftigt. Triphala rengör också matsmältningsorganen och hjälper till med bättre assimilering och absorption av näringsämnen från maten. Detta hjälper till att förbättra blodcirkulationen i kroppen och stärka olika organ. Således byggs bättre immunitet i kroppen.

12. Triphala pulverfördelar för tänder:

Triphala innehåller mycket antibakteriella, antivirala och antimikrobiella egenskaper som hjälper till med utmärkt munvård. Det hjälper till att eliminera plack och andra skadliga mikrober som påverkar tandköttets och tändernas hälsa (6). Det behandlar mycket effektivt tandköttssjukdomar som gingivit, munsår och andra tandköttssjukdomar. Det är också ett mycket effektivt läkemedel för behandling och förebyggande av tandhålor.

Triphala Churna -fördelar för hud:

Här värvade vi de 4 bästa användningsområdena för Triphala Churna för hud. Låt oss ta en titt på det.

1. Förbättrar ansiktsutseendet:

Triphala innehåller mycket antioxidanter som är mycket effektiva för att eliminera smuts, fett och andra toxiner från huden. Detta hjälper till att bota hudproblem som hudpigmentering, mörka fläckar, vita fläckar, pormaskar etc. Dessa hudförhållanden gör ansiktet ohälsosamt, livlöst och tråkigt. Triphala är mycket effektivt vid behandling av mörka ringar och svullnader runt ögonen. Allt detta hjälper till att ge ett uppfräschat och förbättrat utseende i ansiktet och förbättrar skönheten.

2. Hudblekning:

Triphala är mycket effektivt för att göra huden ljus och glödande. Triphala och kokosolja ansiktspaket hjälper till att avgifta hudcellerna och öka anti-aging komponenterna. Denna ansiktsmask är en utmärkt exfoliator som ger huden ett ungdomligt utseende och en glödande hy.

3. Behandlar acne:

Triphala är en utmärkt antibakteriell och antimikrobiell, den hjälper till med effektiv rengöring av huden och behandlar olika tillstånd som eksem och akne. Triphala tränger in i hudens porer och dödar bakterier som orsakar akne, mörka fläckar, finnar och andra bakteriella hudförhållanden.

4. Föryngrar huden:

Triphala är en utmärkt återfuktare och återfuktare. Det bidrar till bättre blodcirkulation i hudcellerna och bättre hydrering. Detta gör huden mjuk, mjuk och blank. Det är mycket effektivt vid behandling av torra hudtillstånd som sprickor, fläckig hud, fina linjer, hudtorrhet, tråkig och skadad hud. Det är en mycket effektiv mjukgörare som lugnar huden och balanserar de naturliga oljorna på huden. Det hjälper huden att se ung och strålande ut.

Triphala Churna -fördelar för hår:

Här fick vi 4 bästa Triphala Churna -användningsområden för hår. Låt oss ta en titt på det.

1. Hjälper hårväxt:

Triphala innehåller amla eller indiskt krusbär som är mycket fördelaktigt för hårets återväxt. Den är rik på många mineraler och vitaminer, särskilt vitamin C som förbättrar blodcirkulationen i hårbotten och ger näring åt hårsäckarna. Detta hjälper till att öka hårväxten.

2. Triphala pulver för mjäll:

De höga antibakteriella och antimikrobiella egenskaperna hos Triphala hjälper till att förbättra hårbotten effektivt. Det botar infektioner i hårbotten som orsakar eksem, mjäll etc. Det rengör hårbotten från smuts och fett som orsakar flagnande hårbotten, kliande hårbotten etc. Alla dessa egenskaper gör Triphala till ett mycket effektivt hårbottenläkemedel.

3. Förhindrar hårfall:

Triphala ger näring åt hårbotten och håret med viktiga näringsämnen. Detta hjälper till att stärka hårfibrerna och hårsäckarna. Således förhindrar hårfall eller hårbrott effektivt. Det minskar också inflammation i hårbotten som kan orsaka håravfall.

4. Triphala pulver för grått hår:

Triphala är ett utmärkt botemedel för att behandla och förebygga för tidigt grånande hår. Triphala pulver kan blandas med vilken närande hårolja som helst som kokosolja eller bhringrajolja och appliceras regelbundet på hårbotten. Sådana hårbottenmassage med Triphala -pulver hjälper till att stimulera hårets pigmentering och förhindrar hårgrånande eller vitt hår.

Triphala Churna biverkningar:

Ayurvediska läkemedel är naturliga och växtbaserade ingredienser som är säkra. Eventuella troliga biverkningar beror på fel dosering eller användning. Det finns dock vissa försiktighetsåtgärder.

 1.  Eftersom Triphala -pulver är ett milt laxermedel kan det orsaka diarré när det tas i stora doser.
 2. Personer med blödningsstörningar som lätt har risk att blöda måste undvika denna churna, eftersom amla kan öka blödningen.
 3.  Eftersom Triphala innehåller mycket fiber kan det orsaka uppblåsthet och andra magbesvär om det tas i stora doser.
 4. Triphala kan störa effektiviteten hos vissa blodförtunnande läkemedel, så det är bäst att undvika detta pulver om du använder blodförtunnande medel.
 5. Gravida kvinnor, ammande kvinnor och spädbarn måste undvika att konsumera detta pulver. Triphala kan skapa en risk för graviditet och fostrets hälsa.

Bästa Triphala Churna -märken på den indiska marknaden:

Låt oss titta på några av de populära Triphala churna -produkterna som finns kommersiellt i Indien:

1. Patanjali Ayurvedic Triphala Churna:

Patanjali är ett populärt varumärke i Indien för ayurvediska produkter som grundades av Baba Ramdev. Patanjali Divya Triphala Churna är den bästa produkten och prisvärd. Bortsett från olika läkande fördelar, hävdar det särskilt att förbättra syn och ögonsjukdomar.

2. Dabur Triphala Churna:

Dabur är ett mycket respektabelt varumärke i Indien och har erbjudit ayurvediska produkter från decennier. Dabur Triphala Churna påstår sig specialbehandla matsmältningsbesvär och förstoppning, rengöra tjocktarmen och harmonisera matsmältningsfunktionerna.

3. Organic India Triphala Churna:

Organic India är ett certifierat varumärke som säljer ekologiska produkter. Det erbjuder också några ayurvediska läkemedel, en bland dem är Triphala churna. Den kommer i anständig förpackning och gör anspråk på att använda hygieniska och ekologiska ingredienser.

4. Himalaya Triphala Churna -pulver:

Himalaya är ett av de främsta varumärkena i Indien som säljer växtbaserade och ayurvediska produkter. Det har bidragit till friskvårdsmarknaden sedan 1930. Detta märke erbjuder Triphala churna i tabletter. Det påstår sig lindra förstoppning och ögonsjukdomar.

5. Zandu Triphala Churna:

Zandu Pharmaceuticals är det äldsta ayurvediska märket i Indien. Det grundades 1864. Det erbjuder flera ayurvediska produkter. Zandu Triphala churna påstår sig lindra dosha obalans och ögonsjukdomar. Det är också ett milt laxermedel.

6. Baidyanath Triphala Churna:

Baidyanath är ett varumärke i Indien som etablerades för mer än 100 år sedan. Denna produkt påstår sig lindra förstoppning, matsmältningsbesvär och magbesvär. Det är högt i vitaminer och mineraler som järn, zink, kalcium och vitamin C.

7. Jiva Triphala Churna:

Jiva är ett annat respektabelt varumärke i Indien som säljer ayurvediska produkter. Denna produkt hävdar att balansera alla tre doshas och användbar för att bekämpa olika säsongssjukdomar. Det hjälper till att normalisera matsmältningsfunktionerna, förbättra immuniteten och eliminera toxiner från kroppen.

8. Sri Nature Ayur Triphala Churna:

Triphala -pulver från Sri Nature Ayur påstår sig lindra förstoppning och matsmältningsbesvär. Det hjälper också till att reglera tarmrörelsen och ämnesomsättningen i kroppen. Det hjälper också i viktminskning och kroppsavgiftning.

Triphala är ett ypperligt ayurvediskt botemedel mot total kroppshälsa. Nu när du har förstått de enorma positiva effekterna av detta underverkande botemedel, använd det och dela med oss ​​hur det hjälpte dig att behandla dina hälsotillstånd. Kommentera nedan och dela den här artikeln med dina vänner och familj för att hjälpa dem att dra nytta av detta mirakelmedel. Det är inte bara värt ett försök, utan förtjänar att vara i din vanliga hälsocykel för alltid.