Capsicums, som kallas paprika, och de är en av de mest näringsrika livsmedel. De har en söt-smaklig smak. Capsicums är fyllda med vitaminer, mineraler och innehåller stora reserver av vitamin A, B6, C, E och K1. Capsicum fördelar sträcker sig från blodproppar till antioxidanter, hudhälsa till ögonhälsa och fosterutveckling till hjärthälsa. Capsicums kan förhindra en mängd olika kroniska sjukdomar som anemi. Bortsett från dessa hjälper paprika att hålla huden klar och öka hårväxten.

capsicum fördelar

Vad är Capsicum?

Capsicum går under det vetenskapliga namnet Capsicum annuum och tillhör nightshade -familjen. Det kallas paprika här i Indien och paprika i USA och Kanada, och de kommer i ljusa färger. De används i olika typer av kök och är en rik källa till vitamin A och C.

Capsicum näringsfördelar:

De är rika på kostfiber och vitamin A, E, C och folat. De röda innehåller mest näring jämfört med grönt och gult. De är rika på betakaroten.

Capsicum näringsvärden:

De viktigaste näringsämnena i 3,5 gram (100 gram) rå, röd paprika visas nedan:

 • Kalorier: 31
 • Vatten: 92%
 • Protein: 1 gram
 • Kolhydrater: 6 gram
 • Socker: 4,2 gram
 • Fiber: 2,1 gram
 • Fett: 0,3 gram

Vitaminer och mineraler:

C-vitamin: Capsicum har tre gånger mer C -vitamin än en apelsin.

Vitamin B6: Pyridoxin är en vanlig typ av vitamin B6 som är avgörande för bildandet av röda blodkroppar.

Vitamin K1: En form av vitamin K, även känd som fylokinon är avgörande för koagulation av blod och benhälsa.

Kalium: Capsicum vegetabiliska fördelar förbättrar hjärthälsan (1).

Folat: Detta är mycket viktigt under graviditeten (2).

E -vitamin: En kraftfull antioxidant som behövs för friska muskler och nerver.

Vitamin A: Capsicum är rikt på betakaroten som omvandlas till vitamin A (3).

Evidensbaserade Capsicum-fördelar:

Här fick vi 25 vetenskapligt beprövade capsicum -fördelar för hud, hår och hälsa. Låt oss ta en titt på dem.

fördelarna med att äta paprika

1. Svampdödande och antibakteriell:

Capsicum har visat sig ha svampdödande egenskaper och har också visat antibakteriella egenskaper mot vissa livsmedelsburna bakterier. Det fungerar också som ett smärtstillande och antiseptiskt medel med sårläkande egenskaper. Detta är goda nyheter för dem som försöker bekämpa fall av matförgiftning. En av fördelarna med paprika är att det hjälper till att behandla matförgiftning genom att minska kramper, lindra magkramper och smärta. Capsicum hjälper till att reparera skadade vävnader i magen och mag -tarmkanalen.

2. Rik på antioxidanter:

Antioxidanterna är högre i paprikor med mörkare färger, och vi vet alla hur viktigt det är att ha antioxidanter som hjälper oss att naturligt bekämpa skador på fria radikaler. Capsicum har många bioaktiva föreningar som ger antioxidanteffekter. Förbättrad vasodilatation hjälper antioxidant fytokemikalier att cirkulera i hela kroppen (4). Det möjliggör skydd och reparation av vävnader och DNA -skador.

3. Förhindrar blodpropp:

Studier visar att paprika hjälper till att förhindra blodproppar och hjärtsjukdomar genom att öka blodflödet. Detta beror på Capsaicin, den naturliga kemikalien som sätter “kryddigheten” i het paprika. Vissa studier visar att paprika kan till och med vara mer effektiv än aspirin.

I capsicum -fördelar hjälper capsaicin till att främja cirkulationsblodflöde genom sin naturliga förmåga. Det ökar blodflödet till magen, vilket i sin tur stimulerar produktionen av matsmältningssaft.

4. Förhindra cancer:

Bland paprika hälsofördelar kan en paprika om dagen hålla cancer i schack, säger experter. Detta beror på den rika källan till fytonäringsämnen och antioxidanter i den. När dessa två kombineras kan de hjälpa till att förhindra cancer, särskilt prostata, bukspottkörtel, urinblåsa och livmoderhals. Capsicum har tannin, som sägs förhindra cancer som orsakas av maligna tumörer som magcancer.

Forskning visar att växter är fördelaktiga vid behandling och förebyggande av andra hormonrelaterade cancerformer. Capsicum har god potential mot cancer. En studie konstaterade att capsaicin, en aktiv komponent i capsicum, förändrar det genetiska uttrycket som är relaterat till cancercells överlevnad, metastaser och tillväxtstopp (5). Detta kan vara mycket lovande för framtida cancerforskning.

5. Sänker kolesterol:

Capsicum är en kraftig peppar som har en förening i sig kallad capsaicin. Detta spelar en viktig roll för att minska härdade artärer. Det hjälper till att förhindra blodtryck, fetma och risk för stroke. Röda paprikor är fulla av lykopen, finns inte i gröna paprikor. Fördelarna med att äta paprika visar att de innehåller kolesterolsänkande löslig fiber och förhindrar bildning av blodproppar. Så sänk dina kolesterolnivåer, (6) särskilt LDL genom att mumsa på paprika, säger experter.

Antioxidantkoncentrationen i mörka paprikor är högre än de ljusa, vilket, när de äts, skulle hjälpa till att bekämpa oxidationsprocessen i blodet. Därigenom sänker de inte bara LDL -nivåerna utan bekämpar också högt blodtryck (7).

6. Förhindra magproblem:

Capsicum -fördelar hjälper till med magproblem som IBS (Irritable Bowel Syndrome) inkluderar capsicum i din kost eftersom det minskar intensiteten av magsmärtor och uppblåsthet, eftersom det minskar intensiteten i magsmärtor och uppblåsthet. Även gasproblemen i magen lindrar detta.

Läkare säger att paprika hjälper till med magsår och andra infektioner. Det hjälper symptom på dyspepsi där det finns en minskning av epigastrisk smärta, illamående och fullhet (8). Tanninerna i capsicum fungerar som en sammandragande och hjälper till med inflammation och andra problem i mag -tarmkanalen, såsom dysenteri och diarré.

7. Ökar immuniteten:

Samtidigt som produktionen av magsaft stimuleras, förbättrar paprika aptiten, sänker triglyceridnivåerna och kolesterol. Det ökar ämnesomsättningen och stärker immunsystemet. Immunsystemet behöver hjälp, varför capsicum rekommenderas eftersom det innehåller C -vitamin. C -vitamin hjälper de vita blodkropparna att bekämpa det, och därför ökar immuniteten i större skala när du konsumerar paprika. Capsicums gör att kroppen kan skapa mer värme, och detta ökar kroppens ämnesomsättning.

8. Förbättrar din ämnesomsättning:

Capsicum gör vårt immunsystem starkt och förbättrar motståndet mot sinus, kyla och ont i halsen. Det hjälper också i viktminskning, reglerar blodtrycket och förbättrar atletisk prestanda. Rå paprika fördelar inkluderar vitamin C, som är en immun-stödjande bioaktiv fytokemikalie. Det hjälper till att stärka immunsystemet, reparera skadade vävnader och minska risken för oxidativ stress. Förbättra din ämnesomsättning genom att njuta av paprika varje dag. Detta skulle också hjälpa till att sänka triglycerider och bränna kalorier effektivt.

9. Förbränner fler kalorier:

Forskning säger att paprika bra för viktminskning och capsaicin är en termogen kemikalie, som i sin tur minskar aptiten och påskyndar kroppens ämnesomsättning. Det ger en känsla av fullhet och orsakar färre sug. När suget minskar leder det till mindre kaloriintag, och detta i sin tur slutar i viktminskning. Mer studie krävs för att underbygga dessa fynd. Kryddigheten får kroppstemperaturen att stiga, och det hjälper till att förbränna kalorier. Allt detta leder slutligen till viktminskning.

10. Förbättrar kardiovaskulär hälsa:

Capcicums fördelar visar att det finns specifika egenskaper hos capsicum som gör det möjligt att lindra hypotoni och onormal hjärtfrekvens. Det hjälper också tillstånd som dålig cirkulation, högt kolesterol, överdriven blodpropp och förebyggande av hjärtsjukdomar. Capsicum, när det konsumeras, har en vasodilativ effekt på kroppen, vilket förbättrar blodflödet.

Studier av flavonoider tyder på att det kan vara fördelaktigt för att förebygga kranskärlssjukdom. Vi behöver dock mer forskning om detta ämne, men de tidiga resultaten är lovande (9).

11. Diabeteshantering:

Forskning säger att capsicum främjar insulinproduktion, vilket reglerar blodsockernivån i kroppen. Detta visar att capsicum är effektivt för att förebygga typ II -diabetes. Detta ses särskilt i grön paprika fördelar som är rika på hypoglykemiska fördelar. Capsicum är känt för att ha en positiv effekt på fetma och diabetes.

Antocyaniner som finns i capsicum hämmar aktiviteten hos två viktiga matsmältningsenzymer, alfa-glukosidas och lipas. Det hjälper till att sänka blodsockernivån naturligt när matsmältningen av lipider och kolhydrater bromsas.

12. Lindrar klimakteriebesvär:

Capsicum näringsfördelar lindrar klimakteriebesvär på grund av närvaron av flavonoid. Capsicum är avgörande för att minska symtom relaterade till klimakteriet hos kvinnor. Man tror att menopausala symtom kan lindras genom konsumtion av flavonoidhaltiga frukter som paprika. Det finns inte mycket forskning kring denna tro.

Capsicum innehåller också en stor mängd C -vitamin som hjälper oss att stödja vårt immunförsvar och hjälper till att minska klimakteriebesvär som värmevallningar. De har hormonstabiliserande och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att hantera värmevallningar. Gula paprika är de som innehåller mest av C -vitamin jämfört med gröna och röda paprika.

13. Förbättrar synen:

Fördelarna med paprika eller paprika ger maximalt C -vitamin per kalori. De är bra för blodkärlen i våra ögon. De är också kända för att minska risken för att få grå starr. De färgglada paprikorna innehåller ögonvänliga vitaminer som vitamin A och E..

Röd och gul paprika när den läggs till i den vanliga kosten är rik på vitamin A, C och enzymer. Dessa hjälper till att minska risken för synskada, såsom makuladegeneration och grå starr, som är vanliga vid ålderdom. De hjälper och skyddar näthinnan från oxidativa skador.

14. Formar slem:

Capsicum vegetabiliska fördelar visar att den innehåller tanniner. Tanniner är sammandragande och är ofta kända för sina fördelar vid behandling av gastrointestinala problem som dysenteri, diarré och andra mikrobiella störningar. Magslemhinnan skyddar magslemhinnan och förhindrar relaterade sjukdomar. Studier visar att det fungerar som ett slemhinnor genom att öka produktionen av magslem. Det kan hjälpa till att behandla magsår.

15. Cures järnbrist:

En av de vanligaste orsakerna till anemi är järnbrist. Järnabsorptionen i kosten ökar när man konsumerar grönsaker med högt C -vitamin. Konsumtion av att äta rå paprikafördelar för att öka kroppens järnlager, vilket hjälper till att minska risken för anemi.

16. Bra för ditt hjärta:

Lykopen som finns i röd paprika tar hand om vår hjärthälsa och finns inte i de grönfärgade. De innehåller lösliga fibrer, vilket är bra för hjärtat. De innehåller vitaminer och antioxidanter som är fördelaktiga för hjärthälsan. Det hjälper till att reglera vårt blodtryck, eftersom det är en kardiovaskulär stimulant.

17. Capsicum -fördelar under graviditeten:

Capsicum -fördelar under graviditeten är många, och de är fördelaktiga och har flera fördelar. De är rika på järn. Järn är viktigt för gravida kvinnor. Eftersom capsicum är en rik källa till C -vitamin spelar det en viktig roll under graviditeten genom att hjälpa till med bättre absorption av järn. Det förhindrar utvecklingen av järnbristanemi som kan leda till en minskning av röda blodkroppar.

18. Capsicum bra för viktminskning:

Förbrukning av paprika leder till en snabbare metabolism. Detta i sin tur leder till viktminskning. Det hjälper till att dämpa hungerlusten och undertrycker aptiten. Alla dessa fungerar tillsammans och påskyndar viktminskningen. Capsaicin hjälper till att bränna magefett, eftersom det främjar tidig mättnad tillsammans med att minska kalorier, vilket i sin tur stimulerar effektiv viktminskning.

Capsicum -fördelar för hud:

Här är våra fyra bästa paprika fördelar för huden. Låt oss ta en titt på dem.

capcicum fördelar

19. Hjälper till att förhindra oxidativ skada:

Bland capsicum -fördelar för huden är en av de bästa skönhetsfördelarna med att konsumera paprika att upprätthålla hudhälsan. Capsicum är utmärkt för att kontrollera och minska oxidativa skador som orsakas av vår hud. Capsicum kan vara gul, röd eller grön. Den har hög C -vitaminhalt som används som en antioxidant för att bekämpa fria radikaler som finns i kroppen. Detta resulterar i friskt hår och hud. Oxidativa skador kan orsaka för tidigt åldrande.

C -vitamin i capsicum stimulerar kollagenproduktionen. Detta hjälper till att hålla huden mjuk och smidig. Capsicum förhindrar hudceller från ytterligare skador.

20. Förhindrar åldrande:

Capsicum vegetabiliska fördelar visar att paprika är välkända för sina anti-aging egenskaper. Vitaminerna som finns i dem fungerar som en antioxidant på cellvävnader och lämnar dig med förbättrad hud. Regelbunden konsumtion av paprika kan vända tecknen på för tidigt åldrande. För tidigt åldrande orsakar ojämn hudton och rynkor tillsammans med fina linjer.

Capsicum vänder åldrandet genom att få huden att se ungdomlig, fast och frisk ut. Antioxidanterna är mycket användbara för att stabilisera fria radikaler och förhindrar ytterligare skador.

21. Minska hudfläckar & Utslag:

Capsicums fördelar för huden består av flera antioxidanter som finns tillsammans med fytokemikalier som gör paprika mycket användbar för att behålla ung och frisk hud. Förbrukning av paprika gör det möjligt att få lättnad från hudutslag.

Capsicum är också effektivt för att rensa fläckar, hjälpt av antalet näringsämnen som finns i paprikan. Capsicum hjälper till att uppnå en fast och frisk hud. Capsicum spelar en viktig roll i byggandet av kollagen i kroppen, vilket är viktigt för hudens hälsa.

22. Läker bältros & Fotsvamp:

Capsicum annuum -fördelar visar att capsaicin som finns i capsicum hjälper till att lindra den specifika typen av smärta som kallas neuralgi (bältros). Denna smärta tenderar att uppstå efter herpes zoster -infektion. Capsaicin hjälper till att lindra smärta efter herpetisk neuralgi, men det kommer inte att bota tillståndet. Det finns receptfria salvor och krämer som innehåller capsaicin som kan appliceras på fötterna för att lindra smärta.

Fördelar med Capsicum för hår:

Här är våra tre bästa capsicum -fördelar för hår. Låt oss ta en titt på dem.

fördelarna med paprika

23. Stöder friskt hår och naglar:

Capcicum fördelar främjar inte bara frisk hud, men friska naglar och hår också. Det ger den bästa hårväxtstimulerande produkten och förhindrar hårfall. Det hjälper till att behålla tjockare och fylligare hår. Grön paprika fungerar fantastiskt bra för hårväxt, och det höga innehållet av naturligt kisel kan gynna friska naglar och hår. Röd paprika är mycket användbar för att förhindra håravfall.

24. Främja hårväxt:

Bland fördelarna med paprika för hårväxt, noterar vi att pepparnas skarphet kan stimulera och förbättra hårväxten, men man måste vara försiktig när man gör detta eftersom det kan irritera huden. Korrekt blodcirkulation är avgörande för hårväxt och för att skydda våra hårsäckar. Stimulering av hårsäckproduktion främjar hårväxt. Den är rik på vitaminer och hjälper till att regenera döda celler och minskar håravfallet.

25. Stärker hårsäckar:

Fördelarna med paprika för håret visar att paprika har ett betydande innehåll av vitamin C. Detta gör det fördelaktigt för att göra håret starkare. C -vitamin bidrar till absorptionen av järn och säkerställer att det finns tillräckligt med järnhalt i blodcellerna för att transportera syre till hårsäckarna.

Capsicum hjälper inte bara till att främja hårväxt utan också i tillväxten av hudceller. Dessa egenskaper hos paprika hjälper till att hålla håret lyxigt och friskt. C -vitamin är avgörande för bildandet av kollagen. Kollagen krävs för tillväxt av hårsäckar, blodkärl, hudceller och för att hålla dem friska.

Capsicum nackdelar:

 • Man måste vara försiktig när man äter paprika överdrivet under graviditeten, eftersom det kan ha negativa effekter som kan visa sig vara skadliga för både den blivande modern och barnet.
 • Nackdelarna med paprika är sådana att den innehåller frön som har en stark tendens att utlösa allergier. Det kan resultera i utslag eller nysningar, vilket kanske inte är säkert under graviditeten.
 • På samma sätt kan konsumtion av mycket paprika också störa den inre balansen i magen, vilket resulterar i ofta avföring och matsmältningsbesvär.
 • Även om det inte finns några kroniska eller dödliga biverkningar förknippade med paprika, finns det ändå några nackdelar med paprika, så det är klokt att använda det med måtta.
 • Det är lämpligt att vara försiktig när det används av barn, gravida kvinnor och ammande mödrar.
 • Några av de vanliga biverkningarna på grund av ostyrd konsumtion är diarré, halsbränna, magbesvär, blödning, hudirritation, hosta, bukirritation, tårar, slemhinnorritation, rinnande näsa, svettningar, nässelfeber (lokal användning), etc..

I den här artikeln har vi visat dig några av fördelarna med paprika för hud, hår och hälsa. Vi har också förklarat utförligt varför deras användning måste vara måttlig. Dela gärna med oss ​​av din erfarenhet av hur de gynnat dig i kommentarerna nedan. Vi vill gärna höra från dig.