Jamun -frukt er veldig elsket, spesielt av barn. Den indiske sorte plommen er deilig og ekstremt næringsrik også! Den lilla fargen, kombinert med den søte og syrlige smaken, legger den til listen over førsteklasses frukter. Jamun er en rik kilde til viktige vitaminer og mineraler. Antioksidantene som finnes i disse fruktene skyller ut sykdomsfremkallende giftstoffer og forhindrer ulike sykdommer. Ved siden av disse har vi samlet 18 beste Jamun -fruktfordeler sammen med ernæringsfakta og bivirkninger.

Jamun fruktfordeler

Hva er Jamun Fruit?

Jamun, det vitenskapelige navnet eller botaniske navnet er SyzygiumCumini, er den saftige frukten av det tropiske jamun-treet som er hjemmehørende i det indiske subkontinentet.

På forskjellige regionale språk i India omtaler folk Jamun som jambolan, nagapalam, naaval, allaneredu, java plomme, kalo jam, jambunerale, nagapazham. Den modne frukten er ovalformet og dyp lilla i fargen, ligner nesten en liten plomme. Den er saftig med et stort frø og søtsyrlig i smaken. Jamun er veldig næringsrik og inneholder mange medisinske egenskaper.

Denne høyt elskede ømfrukten er sesongbasert og bare tilgjengelig om sommeren, fra juni til august i India. I løpet av de siste århundrene har jamun -treet blitt populært i forskjellige asiatiske regioner, det amerikanske subkontinentet, etc. Den vokser nå i forskjellige deler rundt om i verden og blir raskt populær på grunn av sine mange helsemessige fordeler.

Typer av Jamun -frukt:

Selv om jamun vokser i forskjellige regioner rundt om i verden, har den bare to varianter. Begge variantene har samme farge og form. Hvis du ser på bildene deres, ser begge like ut, men de har en viss variasjon med hensyn til fruktens indre kjøtt. Den første sorten har et lys lilla eller hvitfarget kjøtt med et stort frø. Den andre sorten har hvitaktig kjøtt uten frø; denne sorten inneholder mer pektin, en naturlig stivelse, enn den første sorten.

Er Jamun bra for helsen?

Jamuns, også kjent som svarte plommer, Java -plommer og Malabar -plommer, inneholder lite kalorier, men har utallige helsemessige fordeler. De kalles ‘Guds frukt’ med høy omtale i hinduistisk mytologi. De er en utmerket kilde til vitaminer og mineraler som vitamin C, vitamin A, vitamin B, kalium, magnesium, jern, kalsium, etc..

Fytokjemikaliene, polyfenolforbindelsene og andre forbindelser i jamun bidrar til de forskjellige medisinske egenskapene. Jamuns er kjent for karminative effekter, vanndrivende og anti-scorbutic egenskaper.

De er en stor del av gammel indisk og kinesisk medisin for å behandle helsemessige forhold som leddgikt, astma, hjertesykdom, mage- og tarmplager, leversykdommer, blodrensing, øyesykdommer, hudforhold osv. De er populært kjent for å kontrollere høye blodsukkernivåer, ettersom de er rike på alkaloider og hypoglykemiske egenskaper.

Ernæringsverdi av Jamun Fruit:

Jamun er en av få frukter med et rikt næringsinnhold. La oss se på næringsstoffene i 100 gram jamun:

 • Energi: 251 kJ (60 kcal).
 • Karbohydrater: 14 g.
 • Kostfiber: 0,6 g.
 • Fett: 0,23 g.
 • Protein: 0,995 g.
 • Tiamin (B1): (2%) 0,019 mg.
 • Riboflavin (B2): (1%) 0,009 mg.
 • Niacin (B3): (2%) 0,245 mg.
 • Vitamin B6: (3%) 0,038 mg.
 • Vitamin C: (14%) 11,85 mg.
 • Kalsium: (1%) 11,65 mg.
 • Jern: (11%) 1,41 mg.
 • Magnesium: (10%) 35 mg.
 • Fosfor: (2%) 15,6 mg.
 • Kalium: (1%) 55 mg.
 • Natrium: (2%) 26,2 mg.
 • Vann: 84,75 g.

Beste tiden å spise Jamun:

 • I følge Ayurveda, den gamle indiske medisinen, er det riktige tidspunktet for å spise jamuns når solen er på topp – mellom 12.00 og 15.00.
 • Å bruke jamuns på dette tidspunktet forbedrer de positive effektene og demper eventuelle negative effekter.
 • Som alle andre frukter er jamuns gode hvis de tas på tom mage, noen timer etter måltider.
 • Å spise frukt på tom mage støtter antioksidantaktiviteten og hjelper til med å skylle ut giftstoffer bedre.

Hvordan lage Jamun -pulver hjemme?

Jamun frøpulver er funnet å være svært gunstig for kroppen, spesielt ved behandling av diabetes, PCOS -tilstander hos kvinner, forbedring av fordøyelsen, etc. La oss se på prosessen med å lage jamunfrøpulver eller jamunfrøchurna hjemme.

Ingredienser:

 • En kg. av ferske jamun -frukter.

Fremstillingsmetode:

 • Rengjør jamunene grundig og klem fruktkjøttet og samle frøene. (Folk bruker fruktkjøttet til å tilberede Jamun -juice hjemme).
 • Vask de innsamlede frøene grundig.
 •  Tørk disse frøene under solen i 4-5 dager, og fjern deretter det ytre skallet.
 • Sjekk om frøene har tørket nok. Frøene må brytes i to hvis du presser dem mellom fingrene.
 • Hvis de ikke er tørre nok, legg dem under solen i 4-5 dager til.
 • Når frøene har tørket godt, knuser du dem i en kvern for å lage et fint pulver.
 •  Oppbevar dette pulveret i en lufttett beholder.
 • Du kan konsumere dette pulveret ved å blande en teskje i et glass vann og drikke om morgenen på tom mage.

Forskningsbaserte fordeler med Jamun Fruit:

Her fikk vi 18 bevisbaserte jamun-fruktfordeler for hud, hår og helse.

Fordeler med Jamun

Helsemessige fordeler med Jamun Fruit:

Her er våre 13 beste helsemessige fordeler med jamunfrukt. La oss se på dem.

1. Jamun frukt for diabetes:

Jamun brukes mye i Ayurveda for behandling av diabetes. Den har hypoglykemiske egenskaper og antidiabetiske komponenter som oleanolsyre, jambolin og jambosine. Disse komponentene bidrar til å opprettholde glukosenivået i blodet ved å bremse prosessen med å frigjøre glukose til blodet.

Det hjelper også å bearbeide stivelse til energi og øker nivåene av insulin. Jamuns er svært effektive for å redusere vannlating, som er en vanlig bivirkning av diabetes. Jamun frøpulver, jamun bark te og jamun blader er også svært effektive i behandling og behandling av diabetes.

2. Behandler magesykdommer:

Jamuns er veldig gunstig for fordøyelseshelsen. De er astringerende og antibakterielle. Dette hjelper til med å behandle ulike mageinfeksjoner og kontrollere diaré. De er med på å regulere tarmbevegelsene og behandle forstoppelse.

Jamuns inneholder leverbeskyttende egenskaper. De hjelper til med å avgifte leveren og fjerne overflødige leverenzymer som kan skade leveren – og dermed støtte strukturen og sunn funksjon..

3. Hjelper med blodrensing:

Jamuns har høye antibakterielle og antimikrobielle egenskaper som gjør dem til en av naturens beste blodrensere. De har også et rikt innhold av jern, noe som hjelper med å forbedre helsen til de røde blodcellene og øke antallet. Jamuns er den beste medisinen for behandling av anemi, blodtap, tretthet, overdreven menstruasjon, etc. ettersom de bidrar til å forbedre hemoglobintallet betydelig.

4. Forebygger kreft:

Jamuns er rike kreftdempende og kjemoforebyggende midler som hjelper til med å forebygge og kurere kreft. De inneholder mye antioksidanter som hjelper til med å skylle ut kreftfremkallende giftstoffer og frie radikaler fra kroppen. Jamuns har komponenter som fytokjemikalier, flavonoider, polyfenoler, antocyanin og gallinsyre som bidrar til å redusere risikoen for kreft og kreftfremkallende aktivitet (1).

Jamun er antiinflammatorisk, som forhindrer vekst og spredning av kreftceller. Ulike studier har vist at jamuner reduserer størrelsen på kreftsvulster i kroppen.

5. Jamun -fordeler for vekttap:

Sammen med å være svært næringsrik, inneholder jamuns kalorier og høye sunne fibre. Disse fibrene hjelper til med å skylle ut dårlig fett fra kroppen og hjelper til med bedre fordøyelse og absorpsjon. Jamuns får deg til å føle deg mett raskt mens du spiser et måltid. Dette hjelper med kontrollert spising og vekttap.

Er veldig effektive for å øke stoffskiftet i kroppen. Når stoffskiftet er raskt, brennes fettet raskt uten å bli akkumulert. Jamuns inneholder farmakologiske egenskaper som hjelper til med å redusere oppbevaring av vann i kroppen, og reduserer dermed usunn vektøkning.

6. Beskytter hjertehelsen:

Jamuns er rike på kalium og triterpenoid, begge komponentene er veldig gunstige for hjertet. Kalium er en naturlig vasodilatator som hjelper til med å forhindre herding av arterier i hjertet, noe som forårsaker hjertesykdom (2).

Hundre gram jamunfrukt inneholder 79 mg kalium. Kalium bidrar til å kontrollere høyt blodtrykk veldig effektivt, og forhindrer dermed hjerteinfarkt og hjerneslag. Triterpenoid hjelper til med å forhindre akkumulering av kolesterol i kroppen; Dette hjelper til med å behandle hjertesykdom og forhindre usunne hjertesykdommer.

7. Bra for tenner og tannkjøtt:

Svart plomme er et utmerket middel for tenner og tannkjøttproblemer. Bladene på dette treet inneholder høye antibakterielle egenskaper som hjelper til med å bekjempe bakterier og andre mikrober som hekker i munnen. Pulveret av tørkede sorte plommeblader er et veldig kraftig tennerens. Limet av friske blader brukes også mye i behandlingen av munnsår.

Barken på treet har også antibakterielle egenskaper. Te laget av barken brukes ofte som munnvann for behandling av tannkjøttproblemer som pyoré. De sammentrekkende egenskapene til jamunfrukt bidrar til å eliminere dårlig ånde og halsinfeksjoner.

8. Øker immuniteten:

De antivirale, antibakterielle og antimikrobielle egenskapene til svart plomme beskytter kroppen mot forskjellige infeksjoner. Disse egenskapene til jamun bidrar til å styrke kroppens immunsystem betydelig (3).

Det er også høyt i vitamin C og andre antioksidanter som hjelper til med å rense kroppen for forskjellige giftstoffer og frie radikaler, og dermed styrke immuniteten. Studier har vist at huden til jamunfrukt har de høyeste antioksidantegenskapene; Derfor anbefales det å spise frukten hel og fersk.

9. Jamun fruktfordeler under graviditet:

I motsetning til hva mange tror, ​​er jamun svært gunstig under graviditet og amming. Det høye næringsinnholdet gir utmerket næring og hjelper til med bedre utvikling av det ufødte barnet. Vitaminer og mineraler som kalsium, kalium, vitamin C, vitamin B, etc. er avgjørende for sterkere bein og immunitet. Siden jamunene regulerer blodsukkernivået, er de perfekte for mødre som har svangerskapsdiabetes.

De inneholder mye magnesium, som er et viktig mineral for riktig utvikling av babyen, og det bidrar til å forhindre for tidlig fødsel. Jamuns er veldig sunne for hjertet og hjelper til med å regulere blodtrykk og kolesterolnivåer under graviditet.

10. Støtter nyrehelse:

Jamuns er et naturlig vanndrivende middel og rik på antioksidanter som hjelper til med å skylle ut giftstoffer fra nyrene, og dermed sikre helsen til nyrene. Jamun-frukt har makt til å bryte ned nyrestein, noe som gjør dem til et meget effektivt middel for nyrestein i et tidlig stadium.

Det er også et organ som blir skadet på grunn av helsemessige forhold som diabetes og høyt blodtrykk. Siden jamunene er veldig gode til å regulere blodtrykksnivået og blodsukkernivået i kroppen, hjelper de indirekte nyrene ved å forhindre overdreven belastning på dem. Å spise jamuns er veldig gunstig for nyrepasienter med diabetes, ettersom alkaloidene i jamuns bidrar til å redusere glukosenivået i blodet.

11. Behandler astma:

Jamuns inneholder mye C -vitamin, noe som fordeler kroppen på forskjellige måter. Vitamin C er en antioksidant som hjelper til med å lindre flere respiratoriske lidelser som astma.

Svarte plommer kan redusere slim og betennelse i lungene og luftveiene, noe som gir mye lindring for tilstander som astma, luftveisallergi og andre luftveisplager (4): de antibakterielle og antivirale egenskapene til jamuns hjelper til med å bekjempe ulike luftveisinfeksjoner. C -vitamin er veldig bra til å skylle ut giftstoffer fra luftveiene.

12. lindrer sår:

Mageveggene er foret med et slimlag som beskytter magevevet mot de skadelige effektene av magesyrer og farmasøytiske legemidler. Når dette slimlaget blir skadet, forårsaker det sår i magen. Jamuns inneholder astringerende forbindelser kalt tanniner, som hjelper til med å beskytte denne slimhinnen i magen mot skade.

Jamuns har høye antiinflammatoriske og anti-sår egenskaper som forhindrer og behandler magesår. Antioksidantene i svarte plommer hjelper til med å skylle ut frie radikaler som samler seg i magen og skader foringen.

13. Øker utholdenhet:

Jamuns er veldig flinke til å øke kroppens generelle utholdenhet. De bidrar til å redusere oksidativt stress og betennelse, og dette bidrar til å bevare kroppens energi og øke styrken. De forskjellige vitaminene og mineralene som finnes i jamuns, hjelper til med å styrke nervesystemet og øke utholdenheten til kroppen.

Fordeler med Jamun for Skin:

Her er våre 4 beste jamun -fruktfordeler for huden. La oss se på dem.

1. Forhindrer kviser:

Jamuns er svært effektive i behandling av akne gjennom blodrensing og kroppsavgiftning. De antibakterielle egenskapene til jamunene hjelper til med å eliminere bakterier som forårsaker akne fra huden. En ansiktspakke laget av jamunfrøpulver og melk er svært effektiv for behandling av akne, kviser, hudormer, etc. (5). Jamun bladpasta brukes som ansiktsmaske for å rense kviser og andre hudforhold.

2. Behandler fet hud:

Fet hud kan være veldig irriterende. Jamuns inneholder astringerende egenskaper som hjelper til med å nøytralisere overflødige naturlige oljer som finnes på huden. En ansiktspakke laget av jamun fruktmasse rosenvann og rismel er et av de beste middelene for fet hud. Du kan kjøre fersk jamun fruktkjøtt på huden som en ansiktsskrubbe eller bruke den på ansiktet som en maske.

3. Behandler arr og skavanker:

Jamuns er høy på næringsstoffer og antioksidanter. De er et utmerket middel for behandling av arr, mørke flekker, flekker, etc. Vitamin C og antioksidanter i jamun hjelper til med å rense huden for døde celler og giftstoffer som kan forårsake mørke flekker og andre pigmenteringsproblemer.

De er også veldig flinke til å fremme utviklingen av nye hudceller. Du kan blande jamunfrøpulver med litt olje eller honning og påføre huden for behandling av arr, flekker osv..

4. Forhindrer aldring:

Jamuns er gode for å forhindre aldring av huden. Antioksidantene i jamuns hjelper til med å skylle ut frie radikaler som forårsaker rynker og fine linjer på huden. Svarte plommer fremmer produksjonen av kollagen, et protein som hjelper til med å gi strukturen og styrken til huden. Det hjelper med å gjøre huden stram og fast. Dette hjelper med å behandle rynker veldig effektivt.

Fordeler med Jamun for Hair:

Her vervet vi jamun -fruktfordeler for hår. La oss se på dem.

1. forbedrer helsen til hår:

Antioksidanter og antibakterielle egenskaper av svart plomme bidrar til å behandle bakterielle tilstander i hodebunnen og skylle ut giftstoffer fra hodebunnen. Dette hjelper på utviklingen av sunt hår. De sammentrekkende egenskapene til jamun hjelper også til med å balansere de naturlige oljene og kontrollere fet hodebunnsforhold.

Bivirkninger av Jamun Fruit:

Selv om jamuns er veldig fordelaktige, er det visse forholdsregler du må ta når du bruker dem.

 •  Etter hvert som jamunene senker blodsukkernivået, må folk som tar diabetesmedisin unngå å spise for mange jamuner, da det kan forårsake farlig lavt blodsukker eller gripe inn i diabetesmedisinen..
 • Jamuns inneholder også blodproppsmidler, så personer som er utsatt for blodpropp som åreforkalkning etc. må unngå å spise for mange jamuns.
 • Det anbefales å ikke konsumere jamun minst to uker før og etter operasjonen fordi jamuns har en tendens til å senke blodsukkernivået, noe som kan skape bivirkninger under og etter operasjonen
 •  Jamuns tar tid å fordøye. Så overdreven forbruk kan påvirke mageslimhinnen og danne slim i lungene.
 • Høye doser jamun kan forårsake kvalme, forstoppelse og magesmerter.

Vi liker alle å spise jamun -frukt, og det er utrolig sunt. Men forskjellige andre komponenter i jamun -trær eller planter blir også konsumert i stor utstrekning for deres medisinske verdi. Jamun -blader, bark og frø selges kommersielt i form av pulver, kapsler og tabletter for å behandle ulike plager. Jamunsaft, jamunsirup, jamunras, jamunjam og eddik blir også populære over hele verden. Patanjali er et av de store merkene som selger jamunjuice.

Den velsmakende og næringsrike Jamun kommer nå til å bli en del av kostholdet ditt, ikke sant? Vi vil! Neste gang du kjøper Jamun -frukt, se etter økologiske. Hvis du kjenner andre fordeler med jamun -frukt eller helsemidler med Jamun -frukt, gi oss beskjed ved å skrive nedenfor i kommentarfeltet.