När människor väljer att leva en hälsosam livsstil är det ofta av de skäl du förväntar dig. En sexigare kropp, bättre hälsa och längre liv är alla vanliga mål som människor eftersträvar. De är de mest uppenbara fördelarna du får genom att göra uppoffringar i kost, träning och personliga vanor.

Men även om det här är de mest uppenbara fördelarna, är det inte allt du får. Nedan listar vi några ytterligare fördelar du får genom att leva en hälsosam livsstil och diskuterar några sätt du kan använda dem till din fördel.

Du blir en förebild för andra människor:

Underskatta aldrig den nivå av inflytande du kan ha på någons liv och hur dina handlingar kan inspirera andras handlingar.

A studie av Behavioral Insights Team bevisat hur mycket makt en förebild kan ha. De studerade 11 000 låginkomsttagare och mindre privilegierade gymnasieelever som närmar sig universitetsåldern som sannolikt inte kommer att gå på universitetet. De skickade två uppmuntrande brev från universitetsstudenter som kom från samma bakgrund till en del av de 11 000. Tre gånger fler studenter från gruppen som fick brev skickade in ansökningar till universitet än gruppen som inte gjorde det.

Genom att leva en hälsosam livsstil kan du vara ett levande testamente som inspirerar andra att bli friska. Detta gäller särskilt för dina barn, som Psychology Today sa att de modellerar sitt beteende efter sina föräldrar i 63% av fallen där de erkänner att de har en förebild.

Det kan leda till en ny karriär:

Genom ditt hälsosamma liv har du utan tvekan fått många bra tips om träning, bantning och att bygga mental motståndskraft som gjorde att du lyckades. Varför inte lägga den expertisen till att arbeta för andra och tjäna lite pengar samtidigt?

Det finns många karriäralternativ du kan välja mellan. Minq.com rapporterade att de bästa jobben för hälso -expertis inkluderar:

  • Dietist eller nutritionist
  • Yoga instruktör
  • Sjuksköterska
  • Massör
  • Kiropraktor
  • Personlig konditionstränare

Om ett normalt kontorsjobb inte är din grej, kan du också överväga att göra privat konsultation eller blogga för att dela med dig av din hälsokunskap. Båda alternativen skulle ge dig en anständig lön, och det är inte heller svårt att komma igång. Du behöver bara skapa en domän, bygga din webbplats, ladda upp dina referenser och du är redo att börja göra skillnad.

Ett förbättrat minne:

Vi lever i en värld som ständigt är på språng, och när din försörjning beror på din förmåga att snabbt återkalla information, har du inte råd att låta tankarna glida. Oavsett om du insåg det eller inte, har din hälsosamma livsstil faktiskt förmågan att förbättra både ditt lång- och korttidsminne.

Varför är detta fallet?

Harvard Medical School förklarar att minnet är baserat på tre separata processer: kodning, inspelning och hämtning. Du får information under kodningsfasen, lagrar den under inspelningsfasen och drar sedan från dina minnesbanker under hämtningsfasen.

Mest minnesförlust är resultatet av kemiska obalanser som uppstår när vi når 50 -talet. Dessa obalanser hindrar de tre processerna i varierande grad. En hälsosam kost och träning kan hjälpa till att bromsa och förhindra dessa kemiska obalanser och förbättra vår kognitiva funktion.

Du kan återhämta dig från skador och sjukdomar snabbare

Även om du kanske inte visste om det, uppmuntrar en hälsosam livsstil faktiskt till snabbare läkning än en ohälsosam livsstil. Det finns flera orsaker till detta.

Ben- och muskeltäthet

När du tränar så lite som 180 minuter per vecka kan du ha en enorm inverkan på hur snabbt ben och muskler återskapas efter skada. En studie publicerad i Journal of the American Medical Association fann att i en studiegrupp av kvinnor, två sessioner av styrketräning i veckan under ett år förhindrade inte bara benförlust utan hjälpte faktiskt till att förbättra bentätheten.

Det minskar svullnad och inflammation

Att upprätthålla en hälsosam livsstil kan också hjälpa dig att läka snabbare genom att minska mängden svullnad du upplever. Enligt Dr Mark Hyman, chef för UltraWellness Center, är inflammation den bakomliggande orsaken till nästan alla långvariga sjukdomar.

Inflammation kan mätas i en uppbyggnad av C-reaktiva proteiner (CRP). När din kropp reagerar på en skada börjar den generera en högre grad av CRP för att övervinna egenskaper som dålig kost och brist på träning.

Människor som upprätthåller en aktiv, hälsosam livsstil upplever vanligtvis mindre uppbyggnader av CRP. Detta resulterar i mindre svullnad, snabbare läkning och ännu mindre smärta.

Det är alltid rätt beslut att ta

Detta är bara några exempel på några av de dolda fördelarna med en hälsosam livsstil. Jag kan nämna mer, men du förstår. Det viktigaste du förstår är att en sund livsstil alltid är rätt beslut, av alla dessa skäl och mer.

För chansen att inspirera andra, utveckla en marknadsförbar färdighetsuppsättning och snabbt återhämta sig från skador, är en kost och träning alltid värt offret. Du kan inte sätta ett pris på hälsa, och du kan ersätta det med pengar, ett trevligt hus eller ett bra äktenskap. Det är verkligen den säkraste investeringen du kan göra.