Kosher refererer til en jødisk diettramme for matlaging, bearbeiding og forbruk. Det er avledet fra det hebraiske ordet “kasher” som betyr riktig eller lovlig. Kosher mat oppfyller diettkravet i jødiske lover. Det handler ikke bare om mattrygghet, men også overholdelse av religiøse tradisjoner. Folk stammer fra jøde som spiser kosher mat. Gjennom årene har vi hørt mye om helsemessige fordeler med kosher diett.

Disse matvarene er mindre sårbare for parasitter, bakterier og insekter. Dyrearter som ikke er tillatt er jegere hvis natur kan påvirke karakteren til mennesket som spiser det. Kosher mat regnes som det optimale kostholdet som kan føre til et sunt og livlig liv. Denne artikkelen utforsker hva kosher betyr, kostholdsretningslinjer, produkter inkludert og alt annet du trenger å vite om kosher diett.

Kosher diett

Kostholdsretningslinjer for kosher:

Kosherlover for mat blir referert til som kashrut og finnes i deres hellige bok, Torah. De gir strenge regler for hvilke matvarer som kan inntas og hvilke kombinasjoner som bør unngås.

I kosher diett er mat delt inn i tre kategorier: kjøtt, meieri og pareve. Maten er i samsvar med jødiske kostlovgivninger.

 • Kjøtt: Pattedyr, fugler og bein fra dem.
 • Meieri: Melk, smør, yoghurt, ost.
 • Pareve: Matvarer unntatt kjøtt og meieri som fisk og plantebasert mat.

I følge kosher -tradisjonen blir matvarer som er kategorisert under kjøtt og meieri aldri konsumert samtidig. Til og med redskapene som brukes til å lage dem må holdes atskilt. Pareve -matvarer regnes som nøytrale og kan konsumeres sammen med kjøtt eller meieri.

Animaliske produkter som kjøtt og andre produkter av urene dyr spises ikke i denne dietten. Fugler som ørn, ugle, gribb og stork er forbudt. Kylling, kalkun, and, gås er fuglene som regnes som kosher og kan spises. Kjøtt fra griser, kaniner, ekorn er forbudt. Dyret må bare avlives av en shochet, en sertifisert jødisk slakter. Kjøttet må være gjennomvåt for å fjerne blodspor.

I meieriprodukter er bare melk fra kosher dyr tillatt. Melk fra urent storfe og esel er strengt forbudt. Smør, ost og yoghurt er tillatt. Redskapene til meieri må holdes atskilt fra de som brukes til kjøtt. (1)

Melke- og kjøttregel:

Melk og kjøtt tilberedes ikke sammen. Det er et veldig interessant faktum bak. Toraen sier: “Du må ikke lage et ungt dyr i sin mors melk”. Så dette er grunnen til at kjøtt og melk ikke tilberedes sammen. De skal ikke engang serveres eller spises sammen på et spisebord samtidig. Dette er strengt observert og fulgt i kosher diett. Etter inntak av kjøtt må man vente i 3-4 timer før man spiser meieri.

Typer fisk som kan spises:

Man kan spise fisk, men bare med finner og skalaer, for eksempel laks, tunfisk og sild. Hummer og skalldyr som tunfisk og laks bør ikke spises. Fisk krever ikke separate redskaper for matlaging. Fisk kan spises sammen med kjøtt eller meieri.

Plantebasert mat som kan spises på kosher diett:

Produktene som vokser på jord, mark, busker og planter regnes som kosher mat og kan enkelt inntas. Insekter og dyr med bein regnes ikke som kosher. Så grønnsaker, frukt og andre produkter infisert med insekter må kontrolleres og renses før du spiser.

Korn og kornbaserte matvarer regnes som kosher. Imidlertid kan visse behandlingsmetoder gjøre dem ikke-kosher. For eksempel, hvis bakeformer er smurt med animalsk fett for å lage brød, blir det gjort ikke -kosher.

Nøtter, frø og oljer må gjennomgå flere prosesser før de er kosher -sertifiserte

Drikkevarer:

Drikker som vin må produseres med kosher utstyr og ingredienser som er sertifisert for å være kosher. Hele vinproduksjonsprosessen må overvåkes av jøder. Ellers kan ikke vinen anses kosher.

Hvordan fungerer sertifisering?

Å sikre om et matprodukt er kosher eller ikke, kan være veldig utfordrende på grunn av komplekse produksjonsprosesser. Derfor er begrepet jødisk sertifisering på plass.

Mat sertifisert kosher er merket som indikerer at de oppfyller alle nødvendige retningslinjer.

Det finnes flere diettetiketter fra forskjellige organisasjoner. Hvis maten er sertifisert for påske, vil den ha en annen etikett. Melk, kjøtt og meieri er alle sertifisert separat. De hjelper også mennesker som har visse allergier, avstå fra disse matvarene.

Hvis du prøver å følge et strengt kosher diett, må du sjekke om det er kosher -sertifiserte etiketter.

Helsemessige fordeler med kosher diett:

Kosher mat er ekstremt gunstig for forbrukerne på grunn av det strenge tilsynet med behandlingen, nøye inspeksjon av tilsyn og overvåking. De strenge sertifiseringslovene sikrer hygiene, kvalitet og renhet av kosher mat. Utstyret for kjøtt og meieri er også separat, noe som begrenser spredningen av infeksjoner og opprettholder riktig hygiene. Vegetarianere får sertifisert vegetarmat, noe som betyr at de ikke blir behandlet på kjøttbasert utstyr. De fleste tilhengere av kosher mat bruker dem for sin sertifiserte kvalitet, noe som fører til et sunt kosthold og en livsstil. (2)

Er koshermat ansett som trygt vitenskapelig?

Kosher kostholds stadig økende popularitet skyldes at maten er trygg, sunn og produsert uten forurensning eller forurensning. Det anses også som ekstremt sunt på grunn av strenge sertifiseringsprosesser som sikrer kvaliteten på maten. Kosher fjærfe og kjøtt er tryggere på grunn av saltingsprosessen, som brukes til å fjerne blod fra kjøttet, dreper bakterier som salmonella. Kosherbiff hevdes også å ha mindre risiko for galskap.

Kosher -etiketten garanterer imidlertid ikke sikkerhet. Tilberedningsprosessene forblir de samme for kosher mat. Du bør håndtere kosher mat på samme måte som andre matvarer, for eksempel å lage kjøtt ved samme temperatur som andre matvarer, skille rå fra tilberedt mat osv..

Ukentlig koshermåltid:

En typisk uke med kosher -måltider inkluderer noen av følgende måltider:

Frokost:

 • Kornrik fiber med skummet melk og sukker og fruktjuice.
 • Havrepannekaker med kaffe og en frukt.

Snacks:

 • Håndfull blandede nøtter
 • Utvalgte frukter
 • Drinker som te, kaffe eller smoothie

Lunsj:

 • Smørbrød med kylling / biff / kalkun med salat.
 • Blandet frukt og grønnsaksalat med en drink.
 • Vegetabilsk pizza
 • Spaghetti med kjøttsaus

Middag:

 • Kyllingbryst med hvit ris og grønnsaker.
 • Grillet fisk med grønnsaker og frukt.
 • Shawarma.
 • Knust Tilapia med ris og grønnsaker.

Å holde kosher og følge et strengt kosher diett er en forpliktelse. Den styrer hva du spiser og hvordan måltidene tilberedes hver dag. Vil du prøve kosher -dietten også? Hvis ja, likte du det?

Vi vil gjerne høre fra deg!!

Kosher diett