Kramper under graviditeten är en ganska vanlig sak för många kvinnor. När kvinnorna genomgår flera kroppsförändringar i denna fas kan benkramper under graviditeten vara ett problem för många. De kan vara smärtsamma, och många kan också kräva uppmärksamhet på dessa kramper för att få lite lättnad. Hur svårt det än kan bli, vi har allt om benkramperna under graviditeten och de bekymmer som är relaterade till det – bara för att du ska hjälpa till.

Flera väntande mödrar möter kramper i benen och graviditet i denna fas, och här är vad man borde veta allt om det. Från vad som orsakar kramper i benen till hur man förhindrar dem och åtgärder från att ta hand om dem, vi har allt! Låt oss lära oss allt om dem idag.

benkramper under graviditeten

Vad är benkramper och när börjar det?

Benkramper under graviditeten är ofrivilliga sammandragningar i vad- och fotmusklerna eller båda, och dessa är ganska vanliga under graviditeten. Spasmerna i benkramper kan stråla upp och ner på dina vader under dagen, men de är vanligtvis mer framträdande på natten. Det är när trötthet, vätskeansamling och retention är på topp. Benkramper under graviditeten är särskilt vanliga efter graviditetens andra trimester, när det finns viktökning på grund av graviditet, ökad svullnad på grund av förändringar i blodcirkulationen och total trötthet ökar.

De kan bli värre när din graviditet fortskrider och din mage blir större. Kramperna uppstår främst under natten. Men man kan också uppleva kramper under dagen. Benkrampens otroliga smärta kan göra det svårt för dig att sova på natten och arbeta under dagen. Enligt studier upplever cirka hälften av alla gravida kvinnor kramper i benet under resan (1).

Orsaker till benkramper under graviditeten:

Den exakta orsaken och orsaken till benkramper under graviditeten är okänd. Ändå finns det gissningar om hur kramperna beror på kroppsliga förändringar, viktförändringar i graviditetsprocessen, trötthet och förändringar i blodcirkulationen.

De vanligaste orsakerna till benkramper under graviditeten är följande:

1. Blodcirkulationen förändras:

Blodcirkulationen saktar ner under graviditeten. De kroppsliga förändringarna, snabb expansion och viktökning, hormonella förändringar är ofta orsakerna bakom förändringarna i blodcirkulationen. Som ett resultat av dessa förändringar skulle det bli en ökning av blodvolymen inuti kroppen men en minskning av cirkulationen. Detta kan leda till kramper i benen, särskilt efter andra trimestern och nära den tredje trimestern.

2. Viktökning:

Viktökningen under graviditeten är ganska genomsnittlig; med tanke på att kroppen växer inuti kan du också öka i viktskala. Denna viktökning kan påverka dina nerver, blodkärl och vener. Detta kan leda till kramper i benen under denna period. Det vanligaste tipset är att hålla sig aktiv och ha små promenader för att söka lite lättnad från kramperna.

3. Dehydrering:

De flesta av oss överväger ofta inte på allvar det dagliga vattenintaget som föreskrivs för vuxna, särskilt gravida kvinnor. Vet du att minskningen av vattenintag och uttorkning rimligen kan leda till benkramper? Försök att öka detta, och du kan också märka en förändring.

4. Blodpropp:

Vet du, gravida kvinnor är mer benägna att utveckla blodproppar med djup ventrombos än icke-gravida kvinnor. Ja, flera studier visar detsamma (2). Detta kan leda till svåra till lätta kramper i den här fasen, och den enkla vägen är att hålla sig aktiv igen och fortsätta röra sig.

5. Trötthet:

Trötthet och kroppssvaghet kan leda till tryck nära musklerna, vilket i sin tur leder till kramper i benen. Detta kan övervinnas genom att dricka tillräckligt med vatten, lätta sträckor och promenader under dagen.

6. Kalcium- och magnesiumbrist:

En lämplig dos av vitaminer, ytterligare kalcium och magnesium (3) kosttillskott kan minska kramper och smärtor, inklusive oro. Kosttillskotten bör vara i enlighet med den dos som ges av läkaren för att uppfylla de fysiska kraven, som skiljer sig från individ till individ. Studier stöder överlag att vanliga kosttillskott kan hjälpa mot kramper (4).

Hur man botar benkramper under graviditet:

Benkramper är, som vi förstår, ganska vanligt för flera gravida kvinnor och blivande mödrar. Men det är inte så lätt att hantera dem eller gå igenom smärtan till vardags. När en plötslig attack av benkramper träffar dig kan du göra följande för att avlasta dig själv.

 • Räta ut benet och böj försiktigt fotleden och tårna mot dina skenben flera gånger.
 • Du kan försöka stå på en kall yta, vilket ibland kan stoppa en kramp.
 • Massera dina kalv- och benmuskler för att lindra sammandragningen.
 • Gå runt lite för att slappna av musklerna i benet.
 • Försök att använda en varmvattenflaska eller en värmedyna för att bota kramperna.
 • Om inget fungerar, besök en läkare eller expert, eftersom det kan vara blodproppar.

Hur man förhindrar benkramper under graviditeten?

Det är bäst att förhindra och få graviditetskramper i benen när det ännu inte har slagit hårt för att försöka hantera det vid en plötslig attack. Här är några sätt att förebygga kramper.

1. Aerob träning:

Stretchövningar kan vara enkla för att stoppa kramperna, redan innan de slår till. Innan du slår i sängen efter en lång och tröttsam dag, vila händerna på en vägg genom att stå två meter från den. Håll hälarna på golvet och luta dig framåt. Stanna i denna position i cirka tio sekunder och koppla sedan av i cirka fem sekunder. Upprepa denna enkla övning tre gånger varje kväll innan du lägger dig.

2. Hållning:

Ha viloperioder varannan aktivitetsperiod, till exempel att inte överanstränga din kropp. Sätt upp fötterna så ofta du kan när du sitter.

3. Kläder:

Bär en stödslang under dagen för att stödja vikten. Bär inte obekväma kläder och kläder vid denna tidpunkt.

4. Hydrera dig själv:

Se till att du dricker tillräckligt med vätska, minst åtta glas om dagen. Håll dig hydratiserad och aktiv. Detta kan underlätta och undvika kramper i benen också.

5. Rätt kost:

Ät en välbalanserad kost som innehåller mycket kalcium, magnesium, vitaminer och mineraler. Yoghurt har många hälsofördelar. Du kan bestå av yoghurt i din kost. Bananer är också populära eftersom de har höga doser magnesium. Ta godkända och föreslagna vitamintillskott för att garantera konsumtionen av viktiga vitaminer och mineraler. Ta god näringsrik mat för att förhindra kramper i benen också under graviditeten.

6. Daglig promenad:

Om inte din läkare starkt har rekommenderat något annat, hjälper en kort promenad varje dag att musklerna i benen inte stör din natts sömn. Det kommer att förhindra att benmusklerna drar ihop sig och får spasmer på natten. Detta hjälper till att övergripande kontrollera kramper i övre och nedre benet under graviditeten, inklusive muskel- och fotkramper i benen.

7. Varmt bad:

Du kan prova att ta ett varmt bad varje kväll innan du slår i sängen för att slappna av dina muskler och befria dig från den långa och tröttsamma dagen. Detta hjälper till att bekämpa benkramper under graviditeten.

8. Överarbeta inte:

Undvik att bli för trött av någon anledning. Lägg dig ner på vänster sida för att förbättra cirkulationen till och från dina ben. Stressa dig inte med hushållssysslor eller annat fysiskt arbete.

9. Korrekta skor:

Välj skor som stavar komfort, stöd och användbarhet. Det kommer att vara fördelaktigt om skor med en fast hälräknare bärs. Den del av skon som omger hälen och hjälper till att låsa foten i skon kallas disken. Undvik klackar och skor som inte passar ordentligt.

hemmetoder för kramper i benen under graviditeten

Hemhjälpmedel för benkramper under graviditeten:

Följande enkla huskurer kan hjälpa dig att söka tröst bland benkramperna under graviditetsprocessen.

A. Sträckning:

De första och främsta benkramperna vid graviditetsbehandling inkluderar stretching. Precis som förebyggande teknik kan du också göra stretching för att söka befrielse från kramper i benen. Stå mot väggen och lägg händerna på väggen framför dig. Placera din högra fot bakåt, klackarna på golvet och böj ditt vänstra knä långsamt. Se till att ditt högra ben har en rak hållning. Känn sträckan med böjningen i vadmusklerna.

Övergripande träning:

Precis som stretching kan regelbundna små aktiviteter och träning hjälpa till att hålla kroppen aktiv för kramper under graviditeten. Oavsett om det är yoga eller promenader eller simning, kommer det att avsevärt gynna din övergripande hälsa och barnet. Det främjar också i sin tur blodcirkulationen, leder till en hälsosam vikt och slappnar av dina muskelkramper.

Detta i sin tur innebär att vi betonar att inte sitta inaktiv och vara inaktiv. Var aktiv några timmar om dagen och lyssna på din kropp. Överdriv inte någon övning eller aktivitet, men sitt inte heller ledigt. Känn måtten, så kommer du att må bra.

C.Behåll hydratiserad:

Som upprepas ovan, drick mycket vatten. Ingenting är lika viktigt som hydrering för att undvika kramper under graviditeten. Dehydrering kan leda till en ökning av kramper, och bra hydrering kan bara minska effekten.

D. massage:

Gör en självmassage för att lindra smärta och kramper. Massera området på vad och ben, vilket ger ont i cirka 1 minut. Alternativt kan du också besöka en terapeut och ett massagecenter för förlossning för avlastning. Detta kan också hjälpa till att undvika och hantera benkramper på natten under graviditeten.

E. Värmeapplikation:

Använd en varm trasa eller värmepåse för att applicera värme nära musklerna och kramperna. Massera försiktigt och låt det stanna i några sekunder, och upprepa proceduren för bästa resultat. Detta kan i hög grad hjälpa till att hantera svåra och frekventa benkramper under graviditeten.

Epsom Salt:

En varm hjälper ofta till med kramp och smärta, men prova ett varmt bad med Epsom -salt. Det brukar vara lite mer praktiskt. Det varma badet med detta salt hjälper dig att slappna av överlag, och det lindrar spänningarna i dina muskler.

G. ingefära:

Ingefära är nästan oumbärlig. Magnesiumhalten i den hjälper till att ta itu med kramper i benen. Prova denna metod för att göra ingefära te:

 • Riv en matsked färsk ingefära.
 • Tillsätt det i två koppar vatten och koka upp det.
 • Låt den stå på pannan med lock i ca 10 minuter.
 • Sila av teet.
 • Tillsätt en sked honung och pressa saften av en halv citron och njut av detta te.

Detta hemlagade ingefära -te lindrar inte bara kramper utan hjälper till med matsmältning, influensa, hosta etc..

När ska man konsultera en läkare?

Även om benkramper är vanliga under och under andra och sena graviditeten, är de inte lätta att hantera. Om dina kramper i benen är mycket regelbundna, ihållande och mycket smärtsamma, inte verkar minska eller kontrollera under en viss tid, är det bäst att konsultera din vårdgivare och läkare. Du kan behöva läkemedel och behandling om det orsakar för mycket smärta och oro. Även om du upplever kraftig svullnad eller förstorade ådror under kramper är det bäst att konsultera din läkare eller vårdgivare för behandling.

Benkramper under graviditeten är ett vanligt förekommande problem för blivande mödrar och gravida kvinnor. De kan dock kontrolleras och hanteras genom hembehandling och botemedel. De kan bli svåra med svullnad och rodnad i vissa fall, då måste du konsultera din läkare. Vi hoppas att du har lärt dig hur du hanterar benkramper och graviditet. Låt oss veta dina tankar; vi älskar att höra från dig!

Varning:

Informationen ovan är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål. Rådgör alltid med din läkare och vårdgivare för bättre information och personlig information, beroende på dina hälsotillstånd och kroppstyp. Vi ansvarar inte för eventuella fel.