Hvis det er en festival i India som voksne og barn gleder seg til, er det Diwali uten tvil! Spenningen over å dekorere hjemmene våre med skinnende lamper og nabolagsutfordringen til de lengste og høyeste cracker -showene, gir mye moro! Diwali er også elsket av en annen grunn- mat! Hver husstand har sin egen tradisjonelle Diwali -matmeny som består av deilige søtsaker og smakfulle salter.

Mat har en viktig plass i indisk kultur og tradisjoner. Sammen med å fylle oss med næringsgodhet, har visse varer som Mithai eller søtsaker og forskjellige stekte snacks også symbolsk betydning. De lærer oss hvordan vi skal glede oss over hvert sekund i livet og holde alle negative krefter borte, i det minste på denne spesielle dagen. Dette er også grunnen til at kjøttprodukter for det meste unngås av mange familier på Deepavali.

I denne artikkelen skal vi se på noen av de mest populære matvarene fra forskjellige deler av India, som bringer inn den sanne feststemningen.

Diwali -retter: 20 enkle indiske desserter for Diwali:

Her har vi satt sammen 10 av de beste spesialmatene fra Diwali fra Nord- og Sør -India. Les med for å vite detaljert informasjon om hver av disse herlige oppskriftene.

Topp 10 tradisjonelle nordindiske matvarer for Deepavali

I de nordlige delene av India dominerer søtsaker den festlige matscenen. Den vanlige thali er erstattet med mengder av Mithais som er laget med ghee, sukker, jaggery, mel, kardemomme, pulver, safran og meieri. De salte tingene inneholder stifter som Samosas, Kachoris, Chivda og andre knasende snacks, som kan kile smaksløkene dine. Her er en kort beskrivelse av hver av disse deilige Diwali -spesialoppskriftene.

1. Motichoor Laddoo:

Motichoor Laddoo for Diwali

Motichoor Laddoo er en tradisjonelt servert mat fra Diwali. Det sies å ha sin opprinnelse i delstatene Uttar Pradesh og Rajasthan og blir vanligvis spasert etter hoved Puja. Begrepet “motichoor” står bokstavelig talt for “Knuste perler” på grunn av de bittesmå melbollene presset ned i en laddoo -form. Den er laget med en sjenerøs porsjon ghee, spiselig matfarge, sukker og olje, med en siste pynt av mandel- eller pistaskive.

2. Balushahi:

Balushahi for Diwali

En Balushahi tilfredsstiller ikke bare dine søte trang, men også ditt ønske om å spise noe knasende! Det er et flassende meldeig som stekes sakte i olje for å få en gyllenbrun skorpe på utsiden. Å dyppe den i en sukkerlake med kardemommesmak tar den til et helt nytt nivå. Det er en skikk at mange regioner serverer Balushahi som en del av Diwali ettermiddagslunsj for å unne gjestene en velsmakende, sprø godbit.

3. Barfi:

diwali søtsaker oppskrift barfi

Enten det er et uimotståelig stykke sjokoladebarfi eller barndomsfavoritten Badam barfi, er denne tidløse indiske søtsaken obligatorisk i Diwali -thali. Det er forskjellige versjoner av denne fantastiske retten som kokosnøtt, moong dal, sesam, lauki etc., alle som smaker deilig og har sin egen unike smak. Inkluder ett stykke av hver variant for å behandle smaksløkene dine etter et herlig måltid!

4. Halwa:

Halwa for diwali

Ingenting i verden kan komme i nærheten av gleden av å spise en velsmakende halwa. Spesielt når den er laget med saftige gulrøtter, tilberedt i ghee, melk, kardemommepulver og pyntet med tonnevis med tørr frukt, er opplevelsen for god til å beskrive. Sammen med den moderne gulrothalwaen kan du til og med prøve den gamle skolens oppskrift på moong dal halwa eller semolina og ha den sammen med Puri, til frokost eller lunsj.

5. Gujiya:

Gujiya Oppskrift Diwali søt

Gujiya er en halvmåneformet indisk søt, som sies å ha sin opprinnelse i Bundelkhand-regionen i Rajasthan. Den er sprø på utsiden og fylt med Mawa, revet kokos, stekt tørr frukt, sukker og semulegryn. Det ytre dekselet er laget med maida, som er frityrstekt og belagt med sukkersirup. I mange deler av India regnes det som en skikk å spise Gujiya på viktige festivaler som Holi og Diwali!

6. Samosa:

diwali snacks Samosa

Kan du til og med forestille deg en Diwali -fest uten en masaledaar Punjabi Samosa? Det sprø stekte bakverket er fylt med masse grønnsaker, potetmos og krydder for å sende deg inn i en foodgasm. Den spises vanligvis med sursøt imli chutney eller Hara Chutney. Samosas er best med en kopp varm chai om kveldene. Du kan enten lage dem ferske hjemme eller raskt få dem fra din favoritt mithaiwala!

7. Mathiya:

Mathiya for diwali

I Gujarat og andre omkringliggende områder er starten på Diwali markert med en tallerken full av sprø Mathiya Papads. Mathiya er en stekt matbit som er laget av møllbønne og urad dal -mel. En deig dannes ved å tilsette salt, sukker, caromfrø, grønn chilipasta og vann. Kuler av denne blandingen presses tynne og flate og deretter friteres i varm olje. Papadene blir deretter krydret med en spesiell krydderblanding og nytes hele dagen!

8. Pakora:

enkle diwali oppskrifter pakora

Pakoras er hele sesongen, hele året og favorittindiske snacks hele tiden. På Diwali -dagen lages spesielle versjoner av disse stekte fritittene som fingermat til Diwali -fester. I stedet for den vanlige løkbhaji er paneer, blandede grønnsaker, poteter og til og med palak pakoras sterkt foretrukket denne dagen. Disse serveres med krydret mynte -chutney eller tomatketchup, sammen med en kopp varm chai.

9. Teekha Gathiya:

Teekha Gathiya for Deepavali

Denne sprø Gujarati tørre snacken etterlater et smakebryt i munnen vår. Den er laget med grammel, krydder, chilipulver og vann for å danne en deig. Ved hjelp av en spesiell sev -maskin presses blandingen til varm olje i form av tykke tråder. Etter at de har blitt gyldenbrune, fjernes de fra varmen og får avkjøles. Gathiya kan lagres et par dager i en lufttett beholder og nytes som en kveldsmat, selv etter at festligheten er over!

10. Poha Chivda:

diwali snacks oppskrifter poha Chivda

Poha Chivda er laget med flat ris, og er en sunn Maharashtrian -mat som er fylt med smak. Denne sprø Diwali -snacken tilberedes ved å steke Poha med stekte peanøtter, tørkede kokosstrimler, Sev, tørket rød chili og vennlinser. Blandingen er krydret med salt og kaldt pulver for å gjøre den krydret og velsmakende. Hvis du er en helsebevisst person, men fortsatt vil nyte en herlig Diwali-matbit, anbefales Chivda på det sterkeste.

Topp 10 tradisjonelle sørindiske oppskrifter for Diwali-

De sørlige delstatene i India som Tamilnadu, Andhra Pradesh, Telangana, Kerala og Karnataka har sine egne Diwali -kulinariske spesialiteter. Noen dager før festivalen samles kvinnefolkene i husholdningene på kjøkkenet for å lage mat til Diwali for å imøtekomme hele husstanden. Sammen med de tradisjonelle rissortene som Puliyogare, serveres disse rettene også som en del av eller mellom måltidene.

11. Bellam Gavvalu:

Diwali søtsaker bellam gavvalu

Bellam Gavvalu, er en tradisjonell Andhra -delikatesse tilberedt med mel, jaggery og olje. Besøk en hvilken som helst Telugu -familie i Diwali -tiden, og du vil sannsynligvis finne denne varianten på søtsaker og snacks. Dette tilberedes ved hjelp av maida deig, som rulles til et lite skall som former og friteres. En tynn jaggery sirup helles på dem og får avkjøles. Du kan til og med finne en sukkervariant av denne søte som heter Teepi Gavvalu.

12. Shakkarpare:

diwali nasta Shakkarpare

Shakkarpara er en diamantformet melkake tilberedt som en tradisjonell Diwali-matbit i Karnataka. Den har både søte og salte versjoner – Shakkapare og Shankarpali. En deig er laget med allsidig mel eller maida, sooji, ghee, salt og vann. Ved hjelp av en skarp kniv lages diamantformede kutt på den flate deigen, en dyp venn og dyppes i en søt, sukkerholdig sirup. Det er en semi-søt matbit som gir deg lyst på mer!

13. Thattai:

Thattai diwali oppskrift

Laget med rismel og krydder, er Thattai en av de mest smakfulle snacksene i Sør -India, spesielt i Tamilnadu. En deig tilberedes med den riktige blandingen av rispulver og Urad dal -mel, gjennomvåt chana dal, karri blader, rød chili og Hing. Den rulles til små kuler og flates tynn. Disse friteres i olje til de er gyllenbrune og nyter hele julen. Thattai er også laget i Andhra Pradesh og Karnataka, men kjent under navnene – “Chekkalu” og “Nippattu”.

14. Adhirasam:

Adhirasam sør indiske diwali matoppskrifter

For nesten alle gledelige anledninger og festivaler som Diwali, er Adhirasam forberedt i mange sørindiske hjem. Det er en søt godbit som er tilberedt med rismel, jaggery, sesamfrø og revet kokos (valgfritt). Fuktet ris blir først tørket og gjort til et pulver, deretter blandet med jaggery sirup for å danne en deig. Ballene flates med hånden og friteres i olje til de er mørkebrune. Tynnere versjoner av denne retten tilberedes i Andhra Pradesh kalt “Ariselu” og “Kajjaya” i Karnataka.

15. Gulab Jamun:

diwali mithai Gulab Jamun

I Telangana og Andhra Pradesh er Gulab Jamun en av de mest elskede indiske desserter etter en solid Diwali -lunsj. Den ligner veldig på den som ble tilberedt i Nord -India, men har mindre Khova- eller Mawa -innhold. Mange foretrekker å lage det hjemme ved å bruke en ferdiglaget Gulab Jamun-blanding, som består av melkepulver og sukker, som rulles til kuler, friteres i olje og dynkes i tynn sukker sirup.

16. Mysore Pak:

Mysore Pak Diwali Sweet

Delstaten Karnataka er hjemmet til en av de mest populære søtsaker i India – den klassiske Mysore Pak. Det får navnet sitt fra Mysore, under regjeringen til Mysore Maharaja. Den har en fudge-lignende tekstur og er tilberedt med Besan, ghee og sukker. Denne søte har både myke og harde versjoner, med førstnevnte mer etterspurt på grunn av smelten i munnen. Spesielt under Diwali inntar denne søte en viktig plass i den festlige thalien.

17. Murukku:

diwali murukku

Murukku er en smakfull matbit som nytes for sin sprø, knasende tekstur. Den er laget i en vridd form med en deig av rismel, urad dal, salt og chilipulver. Under Diwali lages en spesiell versjon med sesamfrø for å få den festlige smaken. Det er mange varianter av denne retten og er kjent under forskjellige navn som Murukku, Chakli eller Murukulu i forskjellige regioner i landet.

18. Medu Vada eller Garelu:

Diwali Snack Medu Vada

Garelu er en type velsmakende smultring laget av linser, salt og chili (valgfritt). Den topper listene over Diwali -matmenyen, spesielt i delstatene Telugu og Tamil, der den kalles Thayir Vada. I Karnataka er det kjent under navnet Medu vada og er en litt større versjon. Disse sprø, gylne snacksene blir vanligvis spist som en del av et måltid, sammen med kokosnøttchutney og sambar.

19. Payasam:

diwali -retter Telugu søte Payasam

Payasam er en ris- eller vermicelli -melkepudding, som fullfører ethvert tradisjonelt indisk festmåltid. Spesielt på en dag som Diwali, er rik Kheer laget med melk, ghee og masse tørr frukt for å symbolisere god helse og velstand. Det er til og med en skikk i mange familier å tilby Paala Payasam (Milk Kheer) til gudinnen Lakshmi og deretter distribuere som prasad.

20. Kara Boondhi:

varm oppskrift på telugu Kara Boondhi

Kara Boondhi er en krydret blanding som ofte er forberedt til å følge med resten av søttkjøttet. Den gyldne, smakfulle godbiten er laget med kuler av frityrstekt Besan, stekte peanøtter, karriblader, hvitløk og linser. Det serveres tradisjonelt for gjester og besøkende sammen med en kopp te og et par søtsaker. Du kan enkelt forberede den hjemme og lagre den i minst et par uker.

I motsetning til de andre festivalene som vanligvis har en fast meny, lar Diwali deg smake på en rekke smakfulle søtsaker og snacks. Ikke rart hvorfor den også kalles “matfestivalen”! Oppskriftene på alle disse elementene er tilgjengelige på Youtube -kanaler, slik at du kan nyte ferskheten i hjemmelaget mat. Så prøv disse oppskriftene og gi oss beskjed hvis du har noen lokal Diwali -spesialitet som kan vises her!