Kost spelar en nyckelroll under graviditeten. En välbalanserad, näringsrik kost kan säkerställa hälsa och välbefinnande för en mamma och ett barn. Särskilt under den tredje månaders graviditetsdiet blir många kvinnor oroliga för vad de ska äta och vad de inte ska. Eftersom illamående och brist på aptit stör dem, hoppar de ofta över måltider och njuter istället av snabbmat, som har hög smak, men lågt kalorivärde. En idealisk diet måste bestå av alla livsmedelsgrupper som spannmål, grönsaker, frukt, mejeri, fjäderfä och nötter i rekommenderade mängder. För att göra ditt liv enkelt har vi sammanställt 3 månaders graviditetsdiettdiagram för att hjälpa dig att äta rätt och hålla dig i form.

3: e månadens graviditetskost

3: e månadens graviditetskost:

 • Näringsfakta och riktlinjer Ungefär tre månaders graviditetskost:
 • 3 månaders graviditetsmat att äta:
 • 3 månader gravid mat som inte ska ätas?
 • Rekommenderade tillskott under tredje månadens graviditet:
 • Förväntad viktökning under graviditet under tredje månaden:
 • Ytterligare tips för graviditetsdiet under tredje månaden:

Näringsfakta och riktlinjer Ungefär tre månaders graviditetskost:

Enligt kostriktlinjerna måste en blivande mamma i hennes graviditetskostnad under tredje månaden konsumera minst 300 kalorier mer än normalvärdet. Man bör också inkludera:

 • Spannmålsbaserad mat i minst 6-11 portioner
 • Färsk frukt-2-4 portioner
 • Grönsaker (sallader, curryrätter, pommes frites) – 4 portioner
 • Mejeriprodukter (mjölk, yoghurt, ost)- 4 portioner
 • Fjäderfä och kött – 2 portioner
 • Nötter- 1 servering

3 månaders graviditetsmat att äta:

Din kost under tredje graviditetsmånaden måste bestå av följande:

a). Mat som innehåller vitamin B6:

3: e månadens graviditetskost Vitamin B6

Ett av de vanliga problemen under denna fas är illamående. Att äta mat som innehåller vitamin B6 kan hjälpa till att minska illamående. Det hjälper också till att höja ditt humör. Intag av citrusfrukter, potatis, fisk och ägg kan innehålla daglig dos av vitaminer i din kost. Det finns inte längre någon form av trötthet som du kanske hade upplevt annars.

b). Kolhydrater under graviditet under tredje månaden:

3: e månadens graviditetskost Kolhydrater

Även om kolhydrater alltid har varit kända för att påverka din midja men samma näringsämne nu är fördelaktigt för din hälsa. Intag av bröd, ris och potatis kan införa energi i dig. Eftersom dessa näringsämnen ger energi kan dess intag hindra dig från att känna dig blå. Att konsumera fullkorn kan vara mycket fördelaktigt för din hälsa.

c). Grönsaker:

Grönsaker

Grönsaker har alltid varit en del av vår hälsosamma kost och tredje graviditetsmånaden är inget undantag. Gröna bladgrönsaker utgör en mycket viktig beståndsdel eftersom de innehåller den fiber som är nödvändig för din hälsa. Du bör äta bra broccoli och spenat. Grönsaker som morötter, paprika, vintersquash och aprikoser är också fördelaktiga för ditt välbefinnande.

d). Frukt:

Färsk frukt är en bra källa för vitaminer och antioxidanter. De innehåller också sockerfibrer som också gör underverk för graviditetskosten. De är en stor beståndsdel i 3 månaders gravidmat eftersom de gynnar kvinnornas kropp på många sätt. Frukt förstärker dina blodblåsor, muskler och hjälper också till att stärka dina ben. C -vitamin hjälper till att minska riskerna med arbete.

e). Kött:

3: e månadens graviditetskött

Konsumtionen av kött under graviditetens trimester ger järn till din kropp. Det är ett mycket viktigt mineral att konsumeras under denna tid. Järn underlättar produktionen av hemoglobin i kroppen och detta underlättar en mammas syreförmåga. Det bör konsumeras nödvändigtvis under den tredje månaden av graviditetsdieten för ökad produktion av blod i kroppen.

f). Kalcium:

3: e månadens graviditetsdiet mejeriprodukter

Intag av mejeriprodukter i din kost ger kalcium som är mycket viktigt för att stärka ben. Det är inte bara fördelaktigt för dig utan också för ditt spädbarn eftersom det tröstar i förbättringen av ditt spädbarns ben. Inte bara ben utan det hjälper också i utvecklingen av tänder, hörsel, muskler, nerver. De innehåller också andra mineraler som är bra för ditt välbefinnande.

g). Folat:

Tredje månadens graviditetskost Flytmat

Detta är ett viktigt vitamin för fostrets utveckling i din kropp. Folat hjälper också till att förebygga eventuella defekter i neuralröret. Folat innehåller vitamin B9 som är mycket fördelaktigt för din hälsa, alltså intag av sparris. Broccoli, mörka bladgrönsaker, avokado och andra väsentligheter kan göra underverk för dig under tredje månadens graviditet.

h). Fetter:

3: e månadens graviditet Diet Fettoljor

Fetterna är en viktig beståndsdel när det gäller utveckling av dig och ditt barns kropp. Fetter som finns i kött och mejeriprodukter kan hjälpa till att öka barnets tillväxt. Det bör inte utgöra mer än 30% av dina dagliga kalorier. Ha olika typer av olja som solros, olivolja, jordnöt, sesam, frö och nötolja i din dagliga kost.

i). Zink:

Tredje månadens graviditet Diet Zinkmat

Detta är en annan beståndsdel som underlättar tillväxt och utveckling av barnets kropp såväl som fostret. Du kan ha daglig dos zink från livsmedel som kyckling, kalkon, kött, fisk, ingefära, lök, bönor och många andra föremål. Det hjälper också till att upprätthålla immunsystemet och förhindrar risker relaterade till missfall och förlossning.

j). Vitamin D:

Detta näringsämne är en av de mest väsentliga sakerna att inkludera i din dagliga kost. Det hjälper till att upprätthålla en stadig utveckling av dina barns ben och tänder. Du kan inkludera den i din 3 månaders gravidmat för att äta för korrekt utveckling. Livsmedel som tran, fet fisk och äggulor är dess viktiga beståndsdel.

k). Jod:

Jod är avgörande för utvecklingen av ett barns nervsystem och hjärnfunktioner. Det rekommenderas att du tar in 220 mg jod per dag från naturliga livsmedelskällor som ost, yoghurt, potatis, linser och havsmat som räkor, lax och torsk.

3 månader gravid mat som inte ska ätas?

a). Skräpmat:

Skräpmat underlättar många skadliga effekter i din kropp. Det saknas fullkorn i din kost när du äter skräpmat. Det kan också störa dina tarmrörelser som har negativa effekter under din graviditet. Skräpmat innehåller också oregelbunden mängd socker och fett och är därför mycket skadligt för en blivande mamma.

b). Kvicksilverinnehållet havsmat:

En av de viktigaste anledningarna till att undvika intag av skaldjur är närvaron av metylkvicksilver. Detta är ett mycket skadligt ämne som finns i havsmat vilket innebär att ditt foster försämras. Undvik därför att ha skaldjur i din dagliga kost under graviditeten under tredje månaden. Intag av fiskar som tonfisk, skaldjur, rökt fisk och sushi bör begränsas så mycket som möjligt.

c). Mat i burkar:

Alla typer av livsmedel som finns i burkar är skadliga för barnets tillväxt under graviditeten. De är skadliga eftersom de innehåller smaker och konserveringsmedel som är artificiella. Du bör alltid konsumera naturliga livsmedel under denna tid. Konserveringsmedel har alltid varit ett skadligt föremål att konsumera och mer under graviditeten.

d). Mejeriprodukter som är opastöriserade:

Skapa vanan att konsumera mjölkprodukter som är pastöriserade för att undvika förgiftning. Infektioner som listeria eller någon form av matförgiftning kan uppstå på grund av pastöriserade mjölkprodukter. Det är bäst att ha hemlagade mejeriprodukter eftersom det inte finns någon risk för någon infektion.

e). Kaffe te:

Koffein är mycket skadligt för ditt barn eftersom det kan påverka hjärtfrekvensen genom att korsa moderkakan. Det ökar också ditt blodtryck och din puls bör därför helt undvikas under graviditeten. Detta bör undvikas i din graviditetskost under de första 3 månaderna eftersom det har negativa effekter. Du tenderar också att kissa mer på intaget av kaffe och därmed lindra mer vätska från kroppen, vilket leder till uttorkning.

f). Råspiror:

Även om det är rekommenderat att äta groddar under graviditeten, undvik att äta dem råa. Råspiror är svåra att smälta och kan leda till matsmältningsbesvär följt av kraftiga magkramper, gasbildning och förstoppning. Om du vill konsumera groddar, ånga eller koka dem innan du lägger dem till dina sallader.

g). Otvättat kött, frukt och grönsaker:

Ät aldrig dina produkter direkt utan att tvätta dem. Bekämpningsmedelsresterna på det yttre lagret kan orsaka allvarliga hälsokomplikationer, inklusive cancer, om de inte tas bort ordentligt. Det är bättre att blötlägga dem i en blandning av lime och vinäger i 10-15 minuter innan du använder dem.

Rekommenderade tillskott under tredje månadens graviditet:

Tillsammans med den rekommenderade 3: e månadens graviditetsdietplan, se till att inkludera följande kosttillskott i de föreslagna doserna:

 • Kalcium – 300 mg
 • Folsyra – 400 mcg
 • Riboflavin – 2 mg
 • D -vitamin – 400 IE
 • C-vitamin- 70 mg
 • Tiamin – 3 mg
 • Niacin – 20 mg
 • Vitamin B12 – 6 mcg
 • E -vitamin – 10 mg
 • Zink – 15 mg
 • Järn – 17 mg
 • Jod – 150

Förväntad viktökning under graviditet under tredje månaden:

Att gå upp i vikt är en del av att bli gravid och är ett hälsosamt tecken på att din baby växer. Vikten av viktökning varierar dock med person och deras BMI. Tumregeln för viktökning är att –

”Kvinnor som var underviktiga innan graviditeten måste gå upp mer i vikt samtidigt,

Kvinnor som var överviktiga före graviditeten måste gå ner i vikt. ”

Under första trimestern, särskilt under den tredje månaden av graviditetsdieten, förväntas en viktökning på 1-1,5 kg hos en frisk individ. Om du inte har märkt någon förändring kan din läkare föreslå några viktökningstillskott och kostförändringar för att hjälpa dig.

Ytterligare tips för graviditetsdiet under tredje månaden:

Att följa dessa tips kan hjälpa dig att njuta av en hälsosam graviditet:

 • Bestäm din matallergi. Om du är allergisk mot en frukt eller grönsak, undvik det helt.
 • Skäm aldrig bort med billig, snabbmat, särskilt den som tillverkas på gatorna.
 • Ät inte mat som inte täcks ordentligt
 • Leta efter konserveringsmedel i din mat och undvik dem under graviditeten
 • Det är bättre att gå efter ekologisk mat för att förhindra bekämpningsmedel och skadliga kemikalier
 • Tillsammans med att ta näringsrik mat, se till att ta dina kosttillskott i tid
 • Drick mycket vatten och håll dig återfuktad

När du är gravid, kom ihåg att det är ditt ansvar att säkerställa ditt barns välbefinnande. Att äta rätt kost som uppfyller dina näringskrav är avgörande för en smidig och sömlös leverans. Tillsammans med mat måste du också vila gott och ha ett lugnt sinne. Friska mödrar gör friska och vackra barn. Så det är dags att ta saken i händerna och följa denna graviditetsdiett för tredje månaden religiöst. Säg hej då till ditt paket chips och börja äta gott!

Expertfrågor och svar:

a). Hur många måltider ska jag äta per dag under graviditeten under tredje månaden?

När du är inne i tredje graviditetsmånaden måste du börja öka ditt matintag. Läkare rekommenderar ett antal små måltider, istället för en eller två stora måltider. Det föreslås att man följer en välstrukturerad plan som består av 4 måltider per dag och 3 mellanmål däremellan. Du kan täcka alla nödvändiga matelement i dessa måltider baserat på ditt val.

b). Eventuella försiktighetsåtgärder som ska vidtas under graviditetsdieten?

Det finns inga försiktighetsåtgärder som sådana. Dieten är planerad att täcka alla viktiga näringsämnen. Men om din kropp inte accepterar vissa livsmedel, undvik bara dem och ersätt istället med lämpliga alternativ. Till exempel kan de med laktosintolerans välja alternativ som sojamjölk, mandelmjölk, tofu etc..,

c). Vilka är de vanliga födoämnesallergierna under graviditetsdiet under tredje månaden?

Matallergier uppträder vanligtvis under graviditeten. Några av dessa allergiska reaktioner skulle ha fortsatt från barndomen, medan vissa är nyupplevda under graviditeten. Dessa inkluderar – laktosallergier, allergier mot citronsyra, brinjal, havsmat, jordnötter, vallmofrön etc., Man kan märka reaktioner som utslag, nysningar, halsbränna, andfåddhet och klåda. Om du upplever något av dessa, skynda dig genast till läkaren och undvik dessa livsmedel.