Indien är en ledande mode destination globalt, som har en otroligt begåvad pool av modedesigners som Sabyasachi, Manish Malhotra, etc. Från att designa kostymer i Bollywood -filmer till att visa upp sin talang på de röda mattorna, har dessa designers satt nya standarder på det globala sättet industri. Det är inte allt! De spelar också en nyckelroll för att stimulera tillväxten på den lokala modemarknaden genom att innovera nya mönster, anställa lokala hantverkare och öppna nya kanaler för spirande designers. Denna artikel listade de 30 berömda modedesignerna i Indien som har trotsat alla odds för att sätta vårt land på den globala modekartan!

Lista över topp 30 modedesigners i Indien:

Kolla in all information om dina favoritmodedesigners i landet.

1. Sabyasachi Mukherjee:

Sabyasachi Mukherjee

Sabyasachi Mukherjee är en av Indiens ledande modedesigners som är kända för att göra en samling kläder som firar indisk känslighet. Sabya föddes 1974 i Kolkata, västra Bengal. Han startade sin självtecknade etikett 1999 efter examen från NIFT och tog sig till nyheterna genom att visa upp sin etniska klädkollektion på Indian Fashion Week. Sabyas kläder påverkas starkt av bengaliska kvinnors kulturella traditioner och den klädstil han träffade under sina yngre år.

Hans Bridal Wear-kollektion är mest eftertraktad av de rika och rika, tillsammans med kändisar som Anushka Sharma, Priyanka Chopra, Deepika Padukone och samhället. Kläderna har genomarbetade broderier, naturliga färgämnen, vintagestyg och utsökt hantverk.

2. Manish Malhotra:

Manish Malhotra

Under de senaste åren har Manish Malhotra blivit synonymt med indiskt mode. Han är en essdesigner som har designat många Bollywood-, Tollywood- och till och med Hollywood -filmer. Manish föddes 1966 och började sin karriär som landningsbanemodell. Den i Mumbai föddes designern lanserade sin namnetikett “Manish Malhotra” 2005 och öppnade flera butiker i landet.

Manishs klädlinje har en generös dos glamour genom hans användning av samtida färger, moderna broderier och kantiga mönster. Populära Bollywood -kändisar som Alia Bhatt, Jhanvi Kapoor, Kareena Kapoor etc., föredrar Manish Malhotra framför andra designers för sina distinkt moderna och sensuella kläder. Han vann också “Best Costume Designer Award” flera gånger för sina fantastiska skapelser i många ikoniska filmer som “Kal Ho na Ho”, “Kabhi Kushi Kabhi Gham”, etc..

3. Tarun Tahiliani:

Tarun Tahiliani

Tarun Tahiliani är Indiens första få modedesigner som har skapat sig ett namn på den globala modearenan. Hans karriär inom design började 1987 efter att ha grundat Ensemble, Indiens första multi-designerbutik med sin fru, Shailaja Tahiliani. Inom kort tid framträdde Tarun som en av landets största designers och lanserade flera kollektioner som sträcker sig från traditionella silhuetter till västerländska ensembler.

Under de senaste åren har Tarun också skapat ett märke för sig själv i segmentet Indian Bridal Wear. Hans klädlinje har mycket förgylld överflöd genom olika broderitekniker och tyger som resonerar med den utvecklande smaken hos hans kundkrets.

4. Ritu Kumar:

Ritu Kumar

Ritu Kumar är en känd indisk designer som gick in i designverksamheten på 1960 -talet när det fanns ett allvarligt tomrum i fältet. År 1999 hade Ritu Kumars designerföretag filialer i Paris, London och New York och registrerade till och med uppskattningsvis 10 miljarder INR, det högsta av någon indisk designer. Ritus klädlinje visar hennes djupt rotade indiska känslor och hennes kärlek till traditionellt indiskt hantverk som blockprints, broderier etc..

Genom sina kollektioner har Ritu kombinerat indisk elegans med den västerländska utsikten. Förutom sin självtecknade etikett “Ritu Kumar”, leder hon också andra etiketter som “Ri”, “Ritu Kumar Home” och “LABEL Ritu Kumar”. Hon vann Padma Shri 2013 för sina bidrag till den indiska modeindustrin och delades också ut Achievement Award vid L’oreal Paris Femina Women’s Awards 2012.

5. Rohit Bal:

Rohit Bal

Rohit Bal är en berömd indisk modedesigner som är mest känd för denna användning av traditionella indiska motiv som Lotus, Peacock etc., i sina kläder. Rohit föddes i Kashmir 1961 och började sin karriär 1986 i New Delhi med segmentet Herrkläder. Snart utökade han sina kollektioner till damkläder och accessoarer som glasögon, väskor etc. Rohit är känt för att använda rika och överdådiga tyger som brokader, sammet etc. som ger outfiten storhet åt outfiten.

Hans internationella klientel inkluderar populära kändisar som Cindy Crawford, Pamela Anderson och Uma Thurman, som regelbundet sportar sina mönster på de röda mattorna. Rohit vann också flera utmärkelser som “Årets designer” 2001 och 2006 och vann Lakme Grand Finale Designer för 2012.

6. Abu Jani och Sandeep Khosla:

Abu Jani och Sandeep Khosla

Abu Jani och Sandeep Khosla är Indiens mest populära designerduo som har grundat “ASAL”, ett joint venture. Från liknande bakgrund upptäckte Abu och Sandeep ett gemensamt intresse och en passion för att designa och hålla fast vid varandra under de senaste 30 åren. Abu är en sketcher -mästare som kan skapa fantastiska broderier för mästerskarigarna för att etsa dem på kläderna.

Abu och Sandeep är kända för att återuppliva den döende konsten i Chikankari-broderi genom sina fantastiska samlingar. Från Jaya Bachchan till Aishwarya Rai, många toppkändisar föredrar att bära kläder från denna etikett för sina estetiska och sofistikerade mönster.

7. Anita Dongre:

Anita Dongre

Anita Dongre är Indiens mest kända kvinnliga modeskapare, den ledande grundaren för modehuset, ‘Anita Dongre’. Hon hämtar inspiration från sin mamma, som brukade designa och sy kläder för Anita och hennes fyra syskon under barndomen. Anita tog en examen i modedesign från SNDT college i Mumbai och äger för närvarande tre varumärken – AND, Global Desi och ANITA DONGRE.

Anita Dongre, bortsett från resten av formgivarna, är sitt engagemang för miljö, hållbarhet och lokala konstformer. Genom att blanda teknikerna för det traditionella hantverket i samtida kläder spelade Anita en nyckelroll för att bevara hantverkarnas färdigheter, tillsammans med att de gav dem ett försörjningsmedel.

8. Neeta Lulla:

Neeta Lulla

Neeta Lulla är en toppmodedesigner i landet, känd för sina genomarbetade filmkunder och bröllopsklänningar. Neeta föddes 1965 i Mumbai och arbetade som kostymdesigner för cirka trehundra filmer. Efter att ha smakat framgångar med filmer som Devdas, Jodha Akbar, hum Dil De ChukeSanam etc. Neeta steg till en helt ny nivå som kändis couturier.

Hennes bröllopsensembler för Aishwarya Rai Bacchan skapar en ganska sensation under dessa tider och förtjänade hennes enorma popularitet. Neeta styrka ligger i att återuppfinna de indiska dräkterna för att passa dagens brudar utan att förlora den traditionella essensen.

9. Masaba Gupta:

Masaba Gupta

Masaba Gupta är dotter till den indiska skådespelerskan Neena Gupta och den berömda västindiska cricketspelaren Vivian Richards. Hon föddes 1989 och började sin karriär med en smäll genom att visa sin kollektion på Lakme Fashion Week i Mumbai när hon bara var 19 år gammal. Masaba är specialiserat på att skapa unika mönster och okonventionella tryck som ingen designer någonsin har provat tidigare.

Masabahas samarbetade med många stora märken som Tribe, Game of Thrones, Puma India, Nykaa, Raga etc., vilket gjorde att hon kunde våga sig djupt in i designområdet. Hon fick också kredit för att ha skapat innovativa mönster som Hijab saree. Masaba har också en känsla för att fånga vardagliga föremål som kor, handflator etc. i trendiga tryck.

10. Anamika Khanna:

Anamika Khanna

Anamika Khanna är en inflytelserik modedesigner i Indien som tar äran av att vara den första indianen som lanserade en internationell etikett som heter “Ana Mika”. Denna mångsidiga designer föddes 1971 och drev sina butiker i Kolkata. Anamikas karriär började 1998, varifrån hennes graf hölls högt. Hon deltog i många globala modeevenemang och fick exklusiv täckning i internationella evenemang.

Många kändisar som Sonam Kapoor, Sonakshi, Karishma Kapoor etc. har bländat i Anamikas skapelser på den röda mattan. Hon har också designat kostymer för många Bollywood -filmer som mode, Aisha etc. Anamikas klädlinje visar hennes djupa förståelse för traditionella indiska kläder, med tanke på en global syn.

11. Manish Arora:

Manish Arora

Manish Arora är en Delhi-baserad modedesigner känd för användningen av slående djärva färgpaletter och Kitsch-motiv som förvandlar plagg till bärbara konstverk. Manish började sin designkarriär 1997 efter att ha tagit examen från NIFT, New Delhi, och lanserat sin etikett “Manish Arora”. Han utökade sin verksamhet genom att lansera sin flaggskeppsbutik, ‘Manish Arora Fish Fry’.

Modexperter betraktar ofta Manish Arora som “Avantgardekungen” för sin sofistikerade och moderna design. Hans psykedeliska tryck kombinerade med outlandish mönster exemplifierar hans unika smak och känslighet. Bortsett från att klä upp indiska kändisar, designade Manish också kläder för internationella kändisar som Rihanna, Lady Gaga, Katy Perry etc.

12. Ritu Beri:

Ritu Beri

Ritu Beri är en av de framstående modedesignerna i Indien som lanserade sin etikett 1990. Hon är den första i många aspekter, inklusive den första indiska designern som presenterades i PROMOSTYL, en stiltidning, den första indiska designern som gjorde en modeshow i Paris och den första asiatiska som blev chef för ett franskt varumärke.

Ritu var också den franske legenden Francois Lesages skyddsledare, och hennes kreativa talang applåderades av många toppligas modedesigners i världen. Hon nämndes också som “First Lady of Fashion in India” av Time Magazine, vilket indikerar hennes status i modebranschen. Ritu är känd för att ge ett indiskt uttryck för samtida kläder och omvandla dem till klient-tilltalande ensembler.

13. Bibhu Mohapatra:

Bibhu Mohapatra

Bibhu Mohapatra föddes i Odisha 1972 och flyttade till USA 1996 för att ta en magisterexamen. Efter att ha arbetat för ett par amerikanska företag lanserade Bibhu sin etikett “Bibhu Mohapatra – Purple Label” och visade upp sina samlingar i världens främsta städer. Även efter att ha skapat en stark bas för sig själv i USA har Bibhu inte tappat kontakten med sin indiska estetik, som ligger i framkant i alla hans kläder.

Hans uppskattade klientel inkluderar vem som är i London, Paris och New York, till exempel Jennifer Lopez, Lupita Nyong, Hilary swank etc. Även First Lady, Michelle Obama, var en kund hos Bibhu. Denna New York-baserade indiska designer är känd för sina genomarbetade kvällsklänningar och överdådiga pälsar, som är mycket uppskattade bland elitmängden.

14. Asmita Marwa:

Asmita Marwa

Asmita Marwa är en av de främsta internationella designers i Indien, som är baserad i Hyderabad. Hon fick namnet att vara den första Hyderabadi -designern som designade kostymer för många Tollywood -filmer som Manmadhudu, Gharshana, Arjun etc. Hon lanserade sin första etikett “Asmita” 2003 och visade sina kollektioner regelbundet på Blender’s Pride och Lakme Fashion Week.

Asmita tror starkt på begreppet hållbarhet, och hennes samlingar speglar hennes ideologier. Hennes klädlinje har traditionella konstformer som Kalamkari, Telugu kalligrafi etc., som är estetiskt blandade med nutida mode. Hennes färgval går mot jordnära toner och djupa nyanser, som passar mycket bra med tygerna som bomull och siden.

15. Sanjay Garg:

Sanjay Garg

Sanjay Garg är mannen bakom den berömda sareetiketten “Raw Mango”. Han är en av de mest respekterade modeskaparna i landet för att ha spelat en nyckelroll för att återuppliva traditionella tyger som Chanderi, Banarasi Brocade etc. Hans sarees vädjar till alla typer av kunder för rika färger, tyger och invecklade vävar. Sanjay äger också en annan etikett, “Sanjay Garg”, genom vilken han vänder sig till icke-saree-bärare genom att omvandla de vävda tygerna till bärbara kläder.

Fundan bakom Gargs klädlinje är ganska enkel och okomplicerad – återupplivandet av indisk kultur och handväv. Det är intressant att se hur även efter 10+ år i branschen och tjänade rykte som en av de största formgivarna i Indien, Sanjay fortfarande håller själen i denna etikett intakt och mycket levande!

16. Gaurang Shah:

Gaurang Shah

Gaurang Shah är en annan anmärkningsvärd indisk modedesigner som bidrog till att återuppliva olika kulturarv som Jamdani, Kanchipuram siden etc. Han är också en av de främsta kostymdesignerna för den prisbelönta filmen-Mahanati, en biograf om livet i den stora Savitri . Gaurang Shah är känd för att återuppfinna de gamla handvävvävarna för att skapa fusionsversioner som Kanchi-Kalamkari, Kanchi-Organza, Kanchi-Khadi och Kanchi-Tussar.

Gaurangs mönster speglar hans kärlek och beundran för det indiska arvet och har traditionella tempelmotiv och mönster inspirerade av vår kultur. Han har också experimenterat med en hel del broderitekniker som Parsi, Kutch, Chikankari etc. och lagt till en samtida stil till dem.

17. Payal Singhal:

Payal Singhal

Payal Singhal är en ledande indisk modedesigner som började sin designresa när hon bara var femton. Hon kom från en familj av designers och entreprenörer och ärvde samma gener. Payal lanserade sin självtecknade etikett ‘Payal Singhal’ 1999 och strävade efter att hålla hennes mönster relevanta för nuvarande tider och tillgängliga för olika delar av människor.

Payals USP ligger i hennes förmåga att blanda traditionella indiska kläder med moderna element. Majoriteten av hennes skapelser fångar moderna kvinnors sanna stil och känslighet som älskar att pröva modeplagg utan att våga mycket från sina rötter.

18. Ridhi Mehra:

Ridhi Mehra

RidhiMehra är en känd indisk modedesigner som har omdefinierat traditionell indisk dressing. Hennes ensembler är skarpa, kantiga och distinkt moderna. Ridhi är baserat i New Delhi och lanserade sitt damklädselement ‘RidhiMehra’ 2012. Inom en kort tid blev hon en kändis couturier som tar med sig sina europeiska influenser till indiska kläder.

Ridhi föredrar att använda moderna tyger och färgpaletter för att ge ett friskt perspektiv och modern syn på indiska kläder. Hennes sarees och lehengas har en antydan till drama och ett framåtsträvande tillvägagångssätt som gör dem tidlösa!

19. Raghavendra Rathore:

Raghavendra Rathore

Namnet “Raghavendra Rathore” har blivit synonymt med lyx och aristokrati. Raghavendra föddes i den tidigare kungliga familjen Jodhpur 1967, och hans kungliga uppväxt påverkar starkt hans klädlinje. Raghu tog examen från Parsons School of Design i New York och arbetade med Donna Karan i det globala modemärket DKNY.

Raghavendra är nu den ledande designern inom segmentet för lyxiga herrkläder, och hans kollektioner kombinerar gammaldags charm med new-age-känslor. Från Sherwanis till Achkans och hans signatur Velvet Bandhgala, Rathores etikett tillgodoser den moderna människans sartoriella behov.

20. Rajesh Pratap Singh:

Rajesh Pratap Singh

Rajesh Pratap Singh är en av de bästa modedesignerna i landet som har känt sina raffinerade samtida kläder med traditionell indisk estetik. Rajesh föddes i Rajasthan 1969 och tog examen från NIFT, New Delhi. Han lanserade sin självtecknade etikett 1997 för att tillgodose både män och kvinnor. Framgången för hans etikett ligger i hans uppmärksamhet på små detaljer, tygernas fina spel och arbetet med rena mönster.

Rajeshs signaturstil använder pin-tucks, som används i stor utsträckning i skjortor, toppar, etc. Han älskar också att experimentera med en mängd olika färger, som sträcker sig från nykter neutrala till iögonfallande ljusa nyanser. Rajeshs etikett “Ensemble” fokuserar på att göra produkter exklusivt för indianer som en del av Make in India -rörelsen.

21. Surily Goel:

Visst Goel

Surily Goel är en känd modedesigner och kostymtillverkare för många Bollywood -filmer som Salaam Namaste, Saawariya etc. Hon utbildades av ingen mindre än essdesignern, Manish Malhotra. Efter att ha studerat modedesign på FIDM i Los Angeles, lanserade Surily sitt samordnade “Surily G” 2003. Hon visade upp sina kollektioner i butiker med flera märken som Aza och Fiza.

Surily har stylat många skådespelare och skådespelerskor som Preity Zinta, Rani Mukherjee, Genelia D’Douza, Hrithik Roshan i olika Bollywood -filmer med hög budget. Hon har en lång rad av A-listklienter, mest socialiteter och festdjur, som lyser i hennes kläder.

22. Shilpa Reddy:

Shilpa Reddy

Shilpa Reddy, en designer i Hyderabad, är ett välkänt ansikte i stadens sociala krets. Shilpa började sin resa som modell och tog senare examen från Design Academy i Toronto. Hon vann också Mrs India -titeln 2004 och fanns även med i Kingfisher -kalendern. Förutom att hon smakade framgångar inom modelleringsfältet, lanserade Shilpa också sin namnetikett “Shilpa Reddy”.

Shilpas design är ren, raffinerad, modern och välkonstruerad. Hon föredrar att arbeta med hållbara, miljövänliga tyger från handloom-gruppgrupperna. Shilpa blev också den första indiska designern som visade upp sin kollektion om Paris ikoniska struktur, tornet Effiel.

23. Gauri och Nainika:

Gauri och Nainika

Gauri och Nainika är systrar som lanserade sin etikett ”Gauri &Nainika ”år 2002. Den i Delhi baserade duon är känd för sina nyckfulla kvällsklänningar, avantgarde cocktailklänningar och högklassiga kläder. De har designat kläder för många kändisar som Kareena Kapoor och brudar av elitfamiljer.

Klädlinjen från denna etikett påverkas av den romantiska charmen i den amerikanska och europeiska kulturen, som systrarna utsattes för när de växte upp. Designerna uppnår en perfekt balans mellan drama och diskret elegans, som har en hög hållbarhetstid på den dynamiska modemarknaden.

24. Shantanu Nikhil:

Shantanu Nikhil

Shantanu Mehra och Nikhil Mehra äger det populära modemärket ”Shantanu & Nikhil ”, som lanserades 2000. Den främsta ideologin bakom detta varumärke är att skapa outfits som firar det moderna Indien. Kläderna ges en bra dos drama, överdrift och invecklade detaljer som skapar övertygande visuella berättelser. De traditionella handvävda teknikerna i Indien är vridna med en stark dos modern storhet som är levande men inte överdriven.

Varumärket vänder sig till det lyxiga segmentet för tillfället-slitage som valts av de välbärgade människorna i landet. Några av deras anmärkningsvärda kunder inkluderar Shilpa Shetty, Shahid Kapoor, Hrithik Roshan, Ranveer Singh etc.

25. Anju Modi:

Anju Modi

Anju Modi är damen bakom de hisnande vackra kostymerna i filmer som Syra Narsimha Reddy, Bajirao Mastani och GoliyonkiRaslila – Ram Leela etc. Hon är expert på indiska väv och hantverk och uttryckte sitt intresse för historiska filmer och perioddrama som utmanar hennes färdigheter. Anju gick in i indiska modeindustrin 1990 och skapade ett unikt varumärke för sig själv med sina kollektioner som firar indiskt arv.

Anju spelade en nyckelroll för att återuppliva de gamla indiska väv- och tryckteknikerna. Hennes kläder har gamla broderier, grönsaksfärgämnen och traditionella vävar med en inslag av samtida magi. Många kändisar som Sonam Kapoor, Kareena Kapoor, KanganaRanaut, Madhuri Dixit etc., har haft Anjus outfits på stora evenemang.

26. Suneet Verma:

Suneet Verma

Suneet Verma är en av de anmärkningsvärda modeskaparna i Indien som började sin karriär 1964. Han arbetade på det franska lyxmodehuset, Yves Saint Laurent, innan han startade ett eget företag. Suneetverma associerades också med många avancerade märken som Swarvoski, Judith Leiber etc..

Vermas kläder har många nyckfulla element som känsliga nät, utsmyckningar, kristaller och rena snitt. Designen är inspirerad och påverkad av den europeiska historia som Verma utsattes för under sina yngre dagar.

27. Prathyusha Garimella:

Prathyusha Garimella

Pratyusha Garimella är en Hyderabad-baserad modedesigner känd för sina rika och genomarbetade indiska etniska klädkollektioner. Pratyusha startade sin etikett 2013 och har sedan dess skurit en nisch för sig själv i den dynamiska modeindustrin i landet. Hon föredrar att arbeta med indiska silhuetter och ge dem en modern syn.

Pratyushas samlingar har levande färger, vackra broderier och invecklade detaljer som bär ett kungligt och sofistikerat utseende. Förutom lehengas och sarees erbjuder märket också eleganta fusion- och västerländska klädkollektioner för alla typer av publik.

28. Archana Rao:

Archana Rao

Archana Rao är en framstående modedesigner i Hyderabad känd för sin kreativitet och talang i design. Hon tror på att göra praktiska och funktionella kläder snarare än bara teaterelement som är begränsade till landningsbanan. Hennes kläder firar skönheten och kvinnligheten hos indiska kvinnor i form av vassa organzas, lugnande pasteller och eleganta snitt.

Denna unga modedesigner har gjort det ganska stort på bara en kort tid och tagit en plats bredvid några av landets stora spelare. Förutom sin namnetikett ‘Archana Rao’ äger hon också ett undermärke som heter ‘FrouFrou’, specialiserat på tillbehör och konstverk.

29. Anupama Dayal:

Anupama Dayal

Anupama Dayal är en begåvad modedesigner i landet som har lanserat sin etikett 2004. Hennes kollektioner blev väl mottagna, både hemma och internationellt, och hon kallades också “Londons nya bästa vän”. Anupama specialiserar sig på Boho chic och fusionensembler som har snygga snitt, juvelfärgade tyger och många gamla broderitekniker.

Hon har också utökat sin verksamhet till att designa tillbehör, heminredning och till och med interiörer. Hennes produkter har en internationell dragningskraft med en själ som i huvudsak är indisk!

30. Namrata Joshipura:

Namrata Joshipura

Namrata Joshipura är en känd indisk modedesigner som designar kollektioner som överskrider gränser. Hon betraktas som “Queen of Pret” och var en av de första indiska formgivarna som har introducerat konceptet med kvällsklänningar för landets modekrets. Namrata tog examen från NIFT och lanserade sitt klädmärke 1996.

Hon belönades med ”Årets designer” 2013. Hennes outfits presenterar hennes upplevelser i flera städer i Indien och USA, som översätts till samtida silhuetter. Namrata brinner också för utsmyckningar som hon fyller på generöst i sina samlingar.

Inspirerar inte dessa 30 indiska modedesigners dig med sina fantastiska berättelser? Du kan utforska deras samlingar på de officiella webbplatserna eller i flerdesignermärken som Aza Fashions, Pernia’s Popup Shop etc. Så, vem är din favoritmodedesigner och varför? Låt oss veta!